Отидете към основна версия

2 329 39

В Харков посочиха броя на жителите, станали жертва на руската инвазия

  • харков-
  • жертви-
  • война-
  • инвазия-
  • украйна-
  • русия

Нашествениците убиват най-малко 5 наши деца всеки ден, обявиха властите

Снимка: UNIAN

В Харков посочиха приблизителен брой на жителите, станали жертви на руската инвазия в Украйна, предаде УНИАН.

Според Държавната служба за извънредни ситуации са загинали повече от 500 жители на Харков. „Само по потвърдени данни от началото на войната в Харков нашествениците цинично убиха повече от 500 цивилни, 88 от тях бяха извадени от развалините. Работата по издирването не спира.“, се казва в съобщението. Според Общинския съвет вече са разрушени около 600 сгради в града. Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова отбеляза, че "руските окупатори убиват всеки ден най-малко 5 от нашите деца, 103 деца вече са загинали". "Руската война срещу украински деца - 103 са убити и над 100 ранени. Нашествениците убиват най-малко 5 наши деца всеки ден. Тази сутрин официалната цифра премина критичната и ужасна граница от 100", заяви главният прокурор във Фейсбук.

В същото време, подчерта тя, тези данни не са окончателни - в най-горещите точки и във временно окупираните територии прокурорите и служителите на реда нямат възможност да проверяват местата на обстрела. „Агресорът бомбардира над 400 учебни заведения, 59 бяха заличени от лицето на земята“, каза Венедиктова. Тя се обърна към специалния представител на Генералния секретар на ООН по въпросите на децата и въоръжените конфликти и специалния представител на Генералния секретар на ООН по въпроса за насилието срещу деца.

„Важно е специализираните агенции на ООН да вземат възможно най-скоро решение за изпълнението на мисията за оценка на нарушаването на правата на децата в контекста на въоръжения конфликт в Украйна“, подчерта главният прокурор. Както бе отбелязано в канала Telegram на Генералната прокуратура, повечето от децата са пострадали в областите Киев, Харков, Донецк, Чернигов, Суми, Херсон, Николаев и Житомир.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: