Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 19:00 5 248 43

Русия е права? Как се опитват да оправдаят руската агресия и параноя.

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • агресия-
  • параноя-
  • владимир путин-
  • даниел смилов-
  • сащ-
  • нато

Дали всяка безумна идея на самозабравил се лидер може да мине за рационален интерес?

Русия е права? Как се опитват да оправдаят руската агресия и параноя. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов:

Агресията на Русия в Украйна си спечели един неочакван симпатизант на запад - теоретиците и практиците от школата на "реализма" в международните отношения. Някои от тях, като професорът от Чикаго Джон Миършаймър, направо заклеймиха САЩ и НАТО за войната: те недооценили Русия като велика сила и я предизвикали с идеята за разширяването на Алианса на изток. Великите сили имат велики интереси и малките сили - като Украйна - просто трябва да се съобразяват с тях. Ако не искате да наречете това "империализъм", Миършаймер има по-лицеприятен термин: "политика на великите сили". Светът е такъв и "реалистът" трябва да се съобразява с него.

Ако позицията на Миършаймер е по-скоро изключение и куриоз, други "реалисти" от този вид не оправдават открито агресията на Русия, но все пак твърдят, че случаят е "сложен" и че руската страна има "своите основания", които трябва да се "разглеждат сериозно". Тоест, агресията е може би непропорционална, но като цяло Русия има право да защитава своите интереси, включително с военна сила.

Не е чудно, че много български политици и общественици бързо се преквалифицираха от откровени путинофили в "реалисти" от по-умерения тип. На базата на новооткритото си теоретично и геополитическо верую, те размахват гълъбчета на мира, докато настояват България да не предприема никакви мерки срещу агресията: нито да допуска войски на НАТО на своя територия, нито да участва в налагането на санкции, нито да дава военна помощ на Украйна. Един бивш министър дори заговори на езика на Владимир Путин и нарече агресията и войната му "специална операция".

Налудността на "реализмa" по отношение на руската агресия

Тази война обаче разкрива по много категоричен начин две фундаментални слабости на "реализма", върху които си струва да се замислим. И двете слабости се състоят в това, че уж ценностно-неутралният анализ на реалиста всъщност стъпва на силно идеологизирани предпоставки.

Идеологическа предпоставка №1: Велики сили са само нациите, имащи империи.

Какво би станало, ако множество "невелики" сили обединят ресурсите си и се изправят заедно срещу някоя "велика" сила? Няма ли те да се превърнат в по-велика сила от нея? Наднационалната интеграция на Европа - и чрез НАТО, но най-вече чрез ЕС - е точно такъв процес. Малки и средни, но суверенни държави, решават да споделят своите ресурси и способности, за да се изправят заедно срещу конкуренти, опоненти и врагове. Заедно европейските държави са много по-мощни от Русия - сравнена със съюза им, тя е икономическо джудже. А въпрос на желание и недълго време е икономическото превъзходство да се превърне във военно надмощие - ако само Германия харчи по 150 млрд. евро за военен бюджет всяка година, както изглежда е решила, ЕС бързо ще се превърне във военна суперсила, особено като се има предвид и технологичното предимство на европейците.

Та първата спорна идеологическа предпоставка на "реализма" е, че отнема правото на Украйна да следва най-разумната (дори според самата реалистка теория) стратегия - да се присъедини към алианси с други по-малки сили (ЕС) или с някоя друга велика сила (НАТО) и така да може да гарантира своите интереси. А ако Украйна има такова право, не трябва ли Русия да се съобразява с нея, след като поддръжниците на Украйна заедно са по-мощни от самата Русия?

Като цяло идеологическата предпоставка на "реализма" е, че само националните държави (сдобили се с империи) могат да са "велики сили", а всички други наднационални обединения са или нелегитимни, или нетрайни, а често и двете заедно. Но това не е неутрално, научно обосновано теоретично допускане. Става дума просто за поредното издигане на идеологията на национализмите и империализмите в статус на "научно познание".

Идеологическа предпоставка №2: Всяка идея, всяко желание на автократичен лидер на велика сила е равносилно на формулиране на нейния интерес.

В "реализма" в международните отношения има рационално ядро, доколкото той се стреми да постигне баланс между интересите на държавите, което е заложено отчасти в идеята за "баланс на силите". Но едно е да има баланс на интереси, а друго е баланс на сили. Дали всяко безумно желание на самозабравил се лидер може да мине за "рационален интерес"? Примерът с Хитлер дава еднозначен отговор - налудни и мегаломански идеи на безконтролни лидери могат да навредят тежко и дългосрочно включително на собствената им нация. И тук е драмата на "реализма": тази теория няма ресурс да разграничи маниакалната налудност на някой лидер от рационален и обоснован национален интерес. Всяко желание на самодържеца на велика сила автоматично се третира от тази теория като неин интерес.

Казусът с Украйна демонстрира абсурдността на една такава позиция. Огромната част от "аргументите", приведени от режима на Путин, са просто налудни: геноцид в Донбас; нацисти, управляващи Украйна; разработки на ядрено и химическо оръжие от САЩ в Украйна; липса на украинска нация и така нататък и така нататък. Да, в Карибската криза от 1962 година светът наистина е изправен пред ядрена пропаст, когато СССР иска да разположи нападателни ядрени ракети в Куба, а САЩ - в Турция. Но кой в момента или в обозримо бъдеще иска да разполага каквото и да било нападателно оръжие в Украйна? На кого изобщо му минаваше мисъл за агресивно военно поведение спрямо Русия? В крайна сметка ЕС щеше ли да отделя толкова малко пари за отбрана, ако се готвеше за каквато и да била военна конфронтация с Русия?

Всички тези въпроси са реторични и само заклет конспиратолог може да оправдае руската параноя, стъпила на идеята за някаква военна заплаха от запад.

Истината е, че каквито и легитимни интереси и тревоги да е имала Русия по отношение на Украйна, те биха могли да се удоволетворят с двустранни и многостранни договори за ограничаване на нападателни оръжия и т.н. Войната на Путин е контрапродуктивна в това отношение - тя вече доведе, а в бъдеще и ще засили консолидацията на НАТО и въоръжаването на Източна Европа. Няма теория, която може да интерпретира всичко това като разумна защита на рационални интереси от страна на Русия. Но ето, че Миършаймър, негови колеги, а понякога и Тръмп и апологетите му от "Фокс нюз" продължават да опитват да я конструират.

Българският "реализъм"

Нашата версия на тази теория, както стана ясно, е по-скоро камуфлаж на ценностен путинизъм. Огромното мнозинство от хората в България - над 60% - ясно заклеймяват агресията на Русия. Но все пак има топящо се малцинство от около 16% в момента, което все още се води по мнението на открити или прикрити симпатизанти на Путиновия режим. По-умерената част от тях със сигурност използват "реализма", ако не за да оправдаят, то поне за да размият отговорността на Русия за войната.

"Реализмът" всъщност се използва най-активно като защита на една българска позиция за неангажиране в НАТО: у нас да няма войски, да не ползваме въздушна отбрана от съюзниците, да продължим да си поправяме самолетите в Москва (което наистина е куриозно като идея, но все пак изскочи от устата на президента Радев) и т.н. "Логиката" зад тази позиция по принцип е неясна, но доколкото я има, би трябвало да е следната:

Ако не предприемаме никакви сериозни действия по отношение на Путиновата агресия, можем да разчитаме и на някакво по-особено, преференциално отношение на Москва спрямо нас. Няма да сме цел на руска атака, а може да се сдобием и с някакви икономически позитиви - газови доставки и т.н.

Тоест, хем сме в НАТО и ЕС, хем запазваме връзките с Русия. За все повече хора е видно обаче, че този "реализъм" не е нищо повече от зле прикрита путинофилска идеология. Като анализ на ситуацията той е безспорно сгрешен: Русия вече ни е обявила за вражеска държава и всякакви гърчения в позицията ни ги възприема по-скоро като слабост. А слабостта в една такава среда е уязвимост - за хибридни атаки, за политическа дестабилизация и по-лошо. Надеждите за някакви икономически позитиви от връзките с Русия са също силно преувеличени - сметката засега я плащаме основно ние, а понякога дори купуваме реактори, които няма да използваме. Както и тръби, които също е малко вероятно да използваме дългосрочно.

Разбира се, много хора, участници във въпросните руски енергийни проекти, са имали преки и значителни финансови изгоди от тях. За тях е разбираемо да са "реалисти" и да продължат да търсят изгоди от двустранното сътрудничество. Но от гледна точка на българския обществен интерес този вид "реализъм" е силно противопоказен.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    63 7 Отговор
    Моето любимо Велле..... Четете, за да знаете истината. За матряла съм го създал.
  • 2 Русенец

    71 4 Отговор
    Абе, пишете в прегледа от кого е статията, да не влизам бадева, бе.
  • 3 Ротшилд

    49 7 Отговор
    Матряла на запад вярва. Повярвай и ти
  • 4 Иванушка 🇷🇺

    59 10 Отговор
    Който е с по-дебелата тояга винаги е Прав - Природен Закон ✌Z✌
  • 5 Сатана Z

    69 15 Отговор
    Права или не ,ще се разбере.По—притеснително е,че фашистите в България изпълзяха от дупките си и не се знае дали няма да станем втора Украйна.
    Z

    Коментиран от #10

  • 6 Сорос

    8 23 Отговор
    1 милиард гои не могат да съберат интелект колкото на половин евреин.
  • 7 ZZtop

    51 10 Отговор
    В БЪЛГАРСКИЯ ГЕН Е ТРАЙНО ЗАЛОЖЕНО ПРЕДАТЕЛСТВОТО. ВСЕКИ ДЕН ТАКИВА МУШМОРОЦИ КАТО ТОЗИ ИНДИВИД НИ УБЕЖДАВАТ В ТОВА.
  • 8 ами

    53 6 Отговор
    Zа мир без нацизъм!
  • 9 Българин

    51 8 Отговор
    Убитите от Натовската Украинска Хунта ? за последните 8 години ❓ Параноя и Съдизъм имат щатско-турските слуги антируснаци и антибългари ! 😡
  • 10 Иванушка 🇷🇺

    47 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    " ...дали няма да станем втора Украйна...." - Братушките с Хляб, Сол и Пелмени, ние сме кротък народ пък и народ вече не остана. Много е важно Русия да приключи Операцията до ден-два инак ни поставя в кофти ситуация. Гърция отказа да дава C300, Турция и тя е неутрална.

    Коментиран от #24

  • 11 др Гей Билтс

    45 11 Отговор
    Само ваксинираните вярват, че Русия е лошата, а както знаем, ваксинираните са малцинство в тая държава.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Анти маймуна

    32 5 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    Аз съм ваксиниран и не вярвам на Ротшилдите и световните им медии.
  • 13 hihi

    28 1 Отговор
    Това авторче е изпуснало кутийката с кавичките и са се разсипали из цялата статия по най-нелогичен начин.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 25 Отговор

    До коментар #11 от "др Гей Билтс":

    Неваксинираните ,като мен чакат да си лекувате лудия вече е време!затънахте яко в блатото и ни напред ни назад.Загубите ви са големи ,а ще станат огромни и катастрофални.жал ми е за богатата руска земя,която я подарихте на англосаксите с лека ръка.Сами им дадохте нещо,което те никога не биха могли да ви вземат!

    Коментиран от #20

  • 15 Предлагам българските журналисти

    32 1 Отговор
    да пишат " Една западна баба (дядо) каза. За да знаем, дали ще продължим с четенето.
  • 16 АУУУУУ

    1 16 Отговор
    БРАВО.... МНОГО ТОЧНО КАЗАНО.... 🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮🇷🇺🤮
  • 17 Даниелчо

    31 3 Отговор
    ти на улав ли се праиш или нас ни имаш за улави?

    "Но кой в момента или в обозримо бъдеще иска да разполага каквото и да било нападателно оръжие в Украйна?"

    Ако ти си мислиш, че американците ще изпуснат шанса да сложат ракети жестоко се лъжеш/
    Така беше и преди 20 години а сега в Румъния има ракети.
    Казват, че били за защита от Иран.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Много слабо

    29 2 Отговор
    Ама, много.
    Абе, факти, намерете накой образован главен редактор, който да може и да има волята да отсява плявата от зърното, а не да публикувате всякакви простотии от мрежата.
  • 20 Абе човек

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Какъв ник си си измислил, та ти си сляп за елементарни неща, а "разсъжденията" ти са на ниво селския хоремаг.
  • 21 джамбо

    27 1 Отговор
    Стаия от вкиснато зеле - Не четем!
  • 22 пьешу

    14 1 Отговор
    не с въпросителна, зелцето, с удивителна! вие си знаете.
  • 23 Бай Шиле

    25 2 Отговор
    Ако не си бяха взели обратно Крим,сега там щеше да има американска база с балистични ракети.Да пазят демокрацията.
  • 24 Опълченец

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка 🇷🇺":

    Хахахаха, Турция се скъса да продава дронове на Украйна, а Гърция С300 няма. По същата логика България няма да дава ядрено оръжие на Украйна, урааа
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Оправдаване...

    7 19 Отговор
    Да оправдаеш изнасилвача, че си е ожулил ХО/Я и убиеца, че си е изцапал ножа, типично за Бай Ганя и азиатският манталитет ! Всеки нормален може да различи добро от зло! Поне дойдоха бели хора в България, нека отворим сърцата си за тях и помогнем !!!
  • 27 Смешници

    19 2 Отговор
    Точно вие от Дойче веле ,от немската нация които два пъти воювахте с Русия не познавате руския нрав и руския манталитет,пълна срамота и непознаване на историята.Колкоти повече плюете Путин толкова повече руснаците се обединяват около него общата си кауза ,която се нарича ,Русия.Изпаднали сте в ярост днес всички по света гледайки всички телевизии по Европа и света се вижда само едно и се чува само едно,големия концерт и аплодирания Путин и всички се питате и ви слушам,как е възможно руския народ да обича един убиец като Путин ,но Путин за Русия не е цар,Путин за Русия в този момент е бог,спасител и самата Русия.Кога на запад ще си научите урока и да стоите далеч от Русия и да спрете да вкарвате света в нова световна война само заради подлите американски интереси които не целят световна война , а голяма европейска ,далеч от тях ,но този път ако има световна ,тя ще е последна и ще убие и подлите задокеански подбудители на войната между Украйна и Русия днес.
  • 28 Кресна

    14 2 Отговор
    Не разбирам едно,защо българското население винаги е било в голямата си част прорускозно политиците ни винаги са били против народа си и винаги са вкарвали до сега в големите войни ,България в национални катастрофи ,сега вървим по същия път.После се чудим защо ни отнеха Македония и защо след 80 години им промиха мозъците там и не искат и да чуят за България,но то с такива политици от последните 120 години ,няма как да не намразиш българското след като шепа предатели са те продали и никога не са направили нищо за теб.
  • 29 Бурен

    9 4 Отговор
    Лично мен ме притеснява българският неонацизъм защото покрай Украйна избуява като бурен.
  • 30 Опълченец

    5 14 Отговор
    Украинците имат много проблеми за решаване и затова не са в НАТО. НАТО означава правила. Болните мозъци в Кремъл не можаха да преглътнат факта, че пореден техен бивш сателит, който винаги е управляван от марионетен на Москва режим, реши да се насочи на Запад. За американците това бе добре дошло и започнаха да ги подкрепят. Русия започна да губи геополитическата игра, и то по мирен път, и решиха да покажат мускули. Приказки за нацисти, биологични оръжия, ракети, стратегии и други подобни, са приказки за наивници. САЩ бяха сигурни във военния конфликт и го използваха по най-добрият за тях начин, разчитайки на спонтанната реакция на свободния свят. Руснаците (за кой ли път) не прецениха ситуацията правилно и атакуваха с всички съвременни средства на войната. Да, първоначално това беше военна операция. Точно тука щракна капана на САЩ. Целият свободен свят изказа подкрепата си за Украйна, заваляха санкции една след друга и т.н. Украинците подготвени за този сценарий дадоха максимален отпор и Путин започна сухопътната акция и затъна страшно. Вече няма военна операция, вече има война, с цивилни жертви. Зеленски си изигра ролята перфектно, стана симпатичен на целия свят, при Путин и неговата клика ситуацията е точно обратна, все по-изолиран, все по-злобен, все по-съскащ. Пред него има само 2 опции:
    1 опция- да спечели войната технически (това може да се случи само с огромен жертви и от 2те страни), които няма после как да оправдае със "специална военна операция".
  • 31 Опълченец

    0 5 Отговор
    Коментарът ми от по-долу, не излезе целият. Явно има някакво ограничение.
    2 опция- да загуби и да се оттегли.
    И в двата случая губи.
  • 32 zомбаците

    3 0 Отговор
    ще изгорят в атомния огън !
  • 33 Мечо Пух

    9 1 Отговор
    Д-р Золтан Гросман описва 150 военни операции, извършени от армията на САЩ в чужди държави!

    https://fakti.bg/mnenia/299823-palen-spisak-na-voinite-i-intervenciite-na-sasht
  • 34 Дойче Лъже

    8 0 Отговор
    Аз вече като видя Дойче лъже и не чета.., вече и не ще коментирам
    ..бай бай Дойче лъже!
  • 35 Швепс

    2 0 Отговор
    Кой ги чете тия чаршафи?
  • 36 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    статията слага знак равно между редовната украинска армия и башибузука АЗОВ, Галичина, Айдар и др. Първите изпълняват защитни задачи и като видят зор се предават, подписват документ оставят оръжието и си отиват по къщите. Вторите напускайки позиции гръмват водните кули трансформаторите и мостовете а окопите им са пълни с военни дрехи. Бягайки се преструват на граждански и по цивилните им дрехи няма следи от барут. Остават татуировките (тризъбец) и охлузвания по рамото от ремъка на автомата.
  • 37 сороснерес

    3 0 Отговор
    Като видях... Смилов, нахраних го..и неговите роднини..
  • 38 дончичо

    5 0 Отговор
    Какво е това,НАТО!? Нещо европейско ,което се командва от САЩ. Ха сега си отговорете на неколко вАпроса ,които и без това вече сте си задали. Що щат щас у еуропата и на други места по света...жалки,жалки та чак малки .ропейци
  • 39 Одит

    6 0 Отговор
    Има хора който следят фактите от последните 8 години в Украйна. Майдан - преврат изсцеран и платен от ЦРУ (САЩ) чрез фалшивата църква Сцайентология.
    Много хора май последните 8 години са спали зимен сън и не са и чували за геноцида от страна на укронацистите. 60% от населението на Украйна етнически не е украйнско а: руснаци (9 милиона), поляци, русинци, българи (половин милион), унгарци, румънци, молдовци, казаци итн. Сегрегацията, забраната на майчиния език, издевателствата и убийствата (над 15000 жертви), горенето на живи деца в Одесса 2014 г. зимата.
    Така беше и с концентрационните лагери и еврейте - Ах ние не знаехме за това!
    Сега вместо еврейте преследваме руснаците, обикновените хора. Почна същия грабеж както при хитлеристите.
    Трябва ни смелостта на Цар Борис III. за да не се влияем на самозвани, недоучени фашизирани поклонници на войната и САЩ. Защо САЩ? Защото те командват под прикритието на НАТО и колонизират Европа света.
    Пречка за това са Русия и Китай! А и долара като инструмент за контрол вече губи силата си.
  • 40 Russia

    2 0 Отговор
    По-малоумна статия не бях чел
  • 41 Оператор

    2 0 Отговор
    "Един бивш министър дори заговори на езика на Владимир Путин и нарече агресията и войната му "специална операция".

    Ония Операции не са ли Операции; "Операция Пустинна буря" Операция Зората на Одисей" /"Сияйна зора" и много други такива операции - из Африка, Азия, Латинска Америка, даже и в Европа. Югославия бе оперирана около 2,5 месеца. В Ирак, операцията продължи около месец и отгоре ...
    А защо поне Украйна не обяви война на Русия ? както се полага в такива случаи
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гост

    0 0 Отговор
    само няколко аргумента относно изложеното в статията. на първо място за членство на Уклайна в ЕС не е ставало въобще на въпрос от страна на Русия. Относно НАТО, тази организация не е отбранителна, напротив и именно за това от 2014 год. русия поставя червени линии. защо удобно се пропуска факта за искането от страна на Русия, преди войната, да се дадат гаранции за неприемане в НАТО на Украйна и неразполагане на нападетелни оръжия. САЩ нямат нищо общо с ЕС, поне така би следвало да е. за съжаление след като Рейгън определи Русия за "империя на злото", тази линия се поддържа и до сега, без да се предпримет каквито и да е действия за приобщаване на същата, напротив. на запада просто не му е изгодно да има единна Русия, която не попада под хегемонията на САЩ, а има и много ресурс.