Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2022 11:08 8 058 54

Боеве край Харков. Ще се намеси ли Беларус във войната?

  • харков-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • беларус-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Украинските въоръжени сили твърдят, че са отблъснали ново руско нападение и удържат позициите си

Боеве край Харков. Ще се намеси ли Беларус във войната? - 1
Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Украински военни съобщават, че са успели да отблъснат нова офанзива на руските войски около Харков, в източната част на Украйна. От руска страна в боевете били използвани бойни хеликоптери Ка-52. Това е съобщил регионалният командир Олег Синегубов пред „Украинска Правда“. Цитиран е още да казва: „Нашите войски удържат позициите си“.

Какво решение ще вземе Лукашенко

Междувременно правителството в Киев обсъжда и въпроса дали Беларус ще се намеси във военните действия. Вероятността беларуският президент Лукашенко да вземе решение за участие във войната, възлизала на „15 до 20%“, смята украинският съветник на президента Зеленски Олексий Арестович. Лукашенко е близък съюзник на Владимир Путин, но досега Беларус не се включва във военните действия, въпреки че Москва не спира да настоява за това. Украинският Генерален щаб на армията предполага, че много беларуски войници и офицери се противопоставят на подобна акция.

По украински данни през изминалата нощ руските военни са обстрелвали с ракети неназовани военни обекти в околностите на град Ривне в Северозападна Украйна. Три руски ракети били ударили инфраструктурни военни обекти, казва регионалният военноначалник Витали Ковал пред агенция Униан. По данни на руското Министерство на отбраната при ракетно нападение са били убити над 80 украински бойци край учебния военен полигон Нова Любомировка в региона на Ривне. Тези данни също няма как да бъдат проверени от независим източник.

Катастрофално положение в Мариупол

Катастрофално остава положението в пристанищния град Мариупол в Южна Украйна. По данни на украинския президент Зеленски в града все още има около 100 000 души, които руската обсада е оставила „без храна, без вода, без медикаменти и под постоянен обстрел“. Преди войната градът имаше 450 000 жители. Около 7000 души са били изведени от Мариупол през изминалата нощ, съобщи Зеленски в свое видеообръщение.

Той заплаши руските пилоти на бойни самолети, че лично ще им бъде търсена отговорност за участие в престъпления. „Убийството на цивилни граждани е престъпление“, каза Зеленски. По данни Киев от началото на военните действия били свалени над 100 руски бойни самолета. Украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова заяви пред Франс Прес: „Онова, което виждам сега в Мариупол, не е война, а геноцид. По време на военни действия има някои правила и принципи. Това, което виждам в мариупол, не следва абсолютно никакви правила“.

Песков: Целите още не са постигнати

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък съобщи, че по негова преценка руската военна акция в Украйна протича „строго по план“.В интервю за СиЕнЕн Песков беше попитан какви цели е постигнал президентът Путин в Украйна досега. Песков отговори, че целите „още не са“ постигнати, а една от целите била да се намали числеността на украинската армия. Киев трябвало да признае, че анексираният от Москва полуостров Крим е „неотделима част от Русия“, а сепаратистките региони в Донбас били „независими държави“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кнаус 485

    62 14 Отговор
    Автор ДВ....не си правя труда да го чета......

    Коментиран от #16, #19, #44

  • 2 До 77 май всичко свършва

    30 44 Отговор
    Колкото повече отпадък има стоварен там толкова повече нищо няма да стане..руснаците буквално рискуват да им се разпадне армията като първата световна

    Коментиран от #43

  • 3 Kcaniba

    68 27 Отговор
    Катастрофата в Мариупол е благодарение га нацистите от Азов и Десен сектор!! Те че крият зад децата в жилишните сгради!!
    Но кадировците пращат нацистите при бандера в ада!!!

    Коментиран от #31

  • 4 Тя Беларус не са ли намеси

    44 12 Отговор
    Нали писахте преди седмица, че са намесила. Последно? Не или Да! Ръцете ви сърбят да провокирате Полша и Беларус да се включат. Каква ли гадост се крои в оркските ви Азовски мозъци и кураторите ви.Освен че ни развалихте летния сезон. Не застопорили мините. Я дайте оня ВеУик Укърски Боец в женски дрехи. И Пляс, Пляс "мародерчетата" кукомицини.

    Коментиран от #40

  • 5 Тредстоун

    22 40 Отговор
    ...да се намали численоста на украинцката армия .... , хахахахаха , че те отвях вашата бе охлюв , руските салдати мрът много по бързо от украинските такива , няма файда от ползата ... , глупак само докарахте мъка и на руснаци и на украинци , мръсни касапи
  • 6 Клатислив Фостенко

    36 10 Отговор
    Що да не се намеси? Нещо като световната международна коалиция, състояща се от USA и UK, когато нападнаха Ирак без резолюция на ООН.

    Коментиран от #32

  • 7 SH BG

    44 14 Отговор
    Докато не бъдат ликвидирани всички бандеровци, специалната военна операция няма да приключи...!!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #17

  • 8 Глупашенко

    7 13 Отговор
    Идвааам

    ...

    Бягаааам
  • 9 дойче зеле саобшает

    59 9 Отговор
    Украинската телевизия "Украiна 24" показва разгромените "окупанти". Камион с нарисувано със спрей "Z", разхвърляни вещи на убитите войници, и табелка на униформата на убит войник, на която пише "Мiщенко О.А."
    В руския език няма буква "i". Има я в украинския...
  • 10 dosevnews

    37 6 Отговор
    Ето една новина която се тиражира от няколко дни в западните медии. „ Баба Броня Прокопиевна (73г.) от Киев от балкона си е свалила руски дрон с буркан кисели краставички.” Както се казва БЕЗ КОМЕНТАР.
  • 11 11111

    14 30 Отговор
    Рашките се оказаха неспособни да водят военни действия ,месец не мигат да вземат едно градче,организиран хаос,разчитат изцяло на ядрения си арсенал,затова и Песков всяка седмица споменава куфарчето
  • 12 смех

    32 9 Отговор
    Харков е почти превзет тия за боеве около Харков говорят
  • 13 Rampage

    30 11 Отговор
    Ка52 и Ми 28 пуцат яко по неонацистите ония долу се пробват да се надбягват с реактивните ракети и снарядите 12,7 мм

    Коментиран от #15

  • 14 Фронт

    37 9 Отговор
    Руснаците косят интензивно фашагите!
  • 15 смех

    31 8 Отговор

    До коментар #13 от "Rampage":

    Ка-52 и Ми-28 не са като биклюка Апач дето някакви иракски селяни го свалиха с ловна пушка
  • 16 Мммммм

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    Няма нужда да четеш, гледай руска телевизия, всичко е точно!

    Коментиран от #45

  • 17 Азов

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "SH BG":

    А нас защо пропускаш?

    Ще ти се Убидим

    Вечна Слава за Мариупол града на героите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Добавка към предния коментар

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    Освен руска телевизия, чети Правда и Комсомолска правда.
  • 20 Ойся тъй ойся

    6 14 Отговор
    И какви са тия нацита,милиони ли са,че правят на маймуни една цяла армия,ако бяха Пентагона или британските спецчасти,досега всичко да е приключило
  • 21 Кирил

    12 20 Отговор
    С тази война, русия се застреля в главата
  • 22 Математик

    9 5 Отговор
    "Вероятността беларуският президент Лукашенко да вземе решение за участие във войната, възлизала на „15 до 20%“, смята украинският съветник на президента"

    Аз пък мисля че вероятноста е 50% - или ще участва във войната или няма. За да е „15 до 20%“ значи трябва да има поне 5-6 други опции - например да участва ама не наистина ами само измислено от укрите.
  • 23 Бесен _Язовец

    22 9 Отговор
    Руснаците дупчат фашиско месо където го сварят!

    Коментиран от #25, #35

  • 24 Хомосапиенс

    11 15 Отговор
    Всеки ден война е забиване на още един пирон в ковчега на Русия.
  • 25 фякт

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен _Язовец":

    Няма прошка за самопомислилите се за специални.

    Коментиран от #29

  • 26 Живко

    9 5 Отговор
    Чудото на руското танкоктроене "Черният орел " е унищожен



    Ама ако беше такова чудо ,нито щеше да е унищожен ,нито щеше да е произведен в 1 бройка

    Коментиран от #41, #46

  • 27 Ескана

    9 12 Отговор
    Дори и Сега да свърши войната Ушанките просто сё изложиха.Дано го запомнят

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Меркел

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "фякт":

    Надупченото фашиско месо отделя отровни токсини
  • 30 Кеф

    16 6 Отговор

    До коментар #27 от "Ескана":

    Бе те да превземат половината Украйна да теглят чертата на най-голямата река там па да оставят Западна Украина без вода след като укропитеците се изнесът в Полша после Руската Империя сама ще ги глътне
  • 31 кой

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Най-отблъскващата черта на путинофилията е отричането на героизма на украинците, отричането на достойнството им, отричането на страданието на бягащите жени и деца, отричането на очевидната истина. За всичко може да се заблуди човек, особено когато пропагандата е попаднала на обработена почва. Но упоритото отричане на очевидното, вкаменяването на сърцето за страданието на прокудените от домовете им бежанци, насаждането на завист заради двайсетте евро за настаняването им - това е изчегъртване на последните остатъци от човещина в душите.

    Коментиран от #33, #34

  • 32 кой

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Клатислив Фостенко":

    Без резолюция? Това, че ти не знаеш че има нищо не означава.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 кой

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен _Язовец":

    Не само бесен, но и глупав язовец...
  • 36 мн вероятно

    12 0 Отговор
    Ако руснаците затънат, Лукашенко ще се намеси.
    Той е задължен лично и ще бъде длъжен да се намеси, ако бъде помолен за това.

    Но всъщност ние не знаем какво става там. Информационната мъгла можеш с нож да я режеш.
  • 37 Ескана

    7 3 Отговор
    Този който сё предаде заедно с танка си от кои СИЛИ е ? Да не е от Вавилон ?
  • 38 кой

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "смех":

    Името отговаря на интелекта ти
  • 39 емигрант

    10 10 Отговор
    Комунягите руски са достатъчно тъпи, за какво им е разрушена държава, ако я завладеят, след това за да я вдигнат и построят отново няма да им стигнат всичките богатства под земята на тайгата, или само ще си съберат желязото и оловото което хвърлиха за тези разрушения, кой ще им помогне, Китай ли, или Северна Корея ? Китай със сигурност няма, той си гледа интереса, а той е привличане на силни световни фирми каквито липсват на Русия и които направиха Китай водеща икономическа сила...Путин и комунягите са завършени глупаци, войната е ФАКТ за това и показва, че са войнолюбци....
  • 40 Азов

    8 13 Отговор

    До коментар #4 от "Тя Беларус не са ли намеси":

    Кога ще вземете Мариупол ? Защо избягаха чеченците ?

    Zа Киев не питам щото е ясно че на 9ти май е ваш хахахахаххх

    Без страхливите ви ракети и самолети щяхте вечe да сте смаZани
  • 41 Спиздили

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Живко":

    Технику
  • 42 мустакатия таракан

    0 3 Отговор
    няма къде да мърда.ше слуша zaлупин
  • 43 стивън кинг

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "До 77 май всичко свършва":

    много американски военни екжшън сериали гледаш дето все побеждава US армия,, лошитеруски войски преди беха за Виетнам после Авганистан какви ли не художествени измислици мечти ,мечти и сънища в болните им мозъци както и сега къде започнаха и спечелиха война ,че немога да се сетя
  • 44 Rado

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "кнаус 485":

    Тия от Русия може би са секта. По РАССИЯ24 казаха, че на страната на Украйна се бият сатанисти кланящи се на дявола 🤦‍♂️. След нацисти, бандеровци, националисти, биогълъби сега сатанисти. Утре очаквам да кажат, че самия Луцифер е в Украйна. 🤦‍♂️
  • 45 Rado

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мммммм":

    Тия от Русия може би са секта. По РАССИЯ24 казаха, че на страната на Украйна се бият сатанисти кланящи се на дявола 🤦‍♂️. След нацисти, бандеровци, националисти, биогълъби сега сатанисти. Утре очаквам да кажат, че самия Луцифер е в Украйна. 🤦‍♂️
  • 46 живко

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Живко":

    ти видя ли го танка как го сразиха ми това на виде -клипа е модел Т 30 не разпознаваем или гледаш монтирани видео клипове на повече водки искай от кошлуков да ти пусне четиримата танкисти и кучето от архива на бнт с опознавателна цел
  • 47 Ескана

    5 4 Отговор
    От Беларус да занесат на колегите тоалетна хартия че там само коприва остана.
  • 48 СТРАОТНО

    7 5 Отговор
    цитати в украинска правда там се пишат откровенни лъжи за резултатите от войната и после се повтарят от би би си и други щатски медии по сто пъти а всяка лъжа повторена 100 пъти знаем ,че става истина....
  • 49 само истината

    6 5 Отговор
    Само ще припомня -войната в Афганистан продължи 10 години.
    В Украйна 1 месец ,а някои загуби на РФ вече надхвърлиха Афганистан.
  • 50 Ескана за кнаус 485

    1 1 Отговор
    Защо не се казваш Сергей , на не си разведка ?
  • 51 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор
    И да се намеси и да не се намеси.....беларус ще загине,а лукашенко и кадиров се конкурират,кой първи ще отиде при брежнев....ако съм броил точно до петък 24ч нато влиза в украйна!!!
  • 52 Дивуй

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Стойко":

    Тези твоите измислици ги четохме за многото украински приятели,сега пък много белоруски приятели.Когато човек лъже си личи от далече.Толкова ли можете да направите,да си сложете знаменца?Зеленски иска яко помощ,знаменца не му вършат работа.Айде куфар, влак Житомир.Ама там лошо бият .И не се изхвърляй много,войната е ясна.
  • 53 Ескана за кнаус 485

    2 0 Отговор
    Заспа ли юначе?
  • 54 Shoot to Thrill

    1 4 Отговор
    Беларус на руска страна в Украйна?! Ами че това е директно конвенционално начало на ТСВ: НАТО в името на честта и сюжета до момента е длъжно да запази играта фифти-фифти в Украйна, макар и да няма членка в конфликта. За една нощта военната инфраструктура на Беларус е на дробсърма - не се съмнявайте, близо 1000 единици на ВВС на Съюзниците са дислоцирани по източните граници на ЕС!!! Страшното е, след това...
Новини по държави: