Отидете към основна версия

7 144 71

Русия няма да спре войната без Крим и Донбас

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • крим-
  • русия-
  • донбас

Путин каза, че няма да подписва мир с Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да подпише споразумение за гарантиране на сигурността с Украйна, „без да бъдат решени териториалните въпроси за Крим и Донбас“, предаде „Ню Йорк Таймс“.

На 24 февруари руският агресор започна пълномащабна война срещу Украйна, която продължава и до днес. Руските окупатори бяха разгромени от украинската армия в Киевска област и сега са наложили цялата си мощ в Източна Украйна – в Донбас. През 2014 година РФ анексира незаконно украинския полуостров Крим и сега иска да окупира и Донбас.

От думите на Путин става ясно, че войната, която навлезе вече в третия си месец, ще продължи. Путин е казал на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че мирните преговори с Украйна продължават чрез видеовръзка и се надява те да доведат до „някакъв положителен резултат“. Заради военната агресия Русия се сблъска с невиждани икономически санкции, а Москва обяви редица държави за „неприятелски“, включително България.

Руският агресор обяви във вторник вечерта, че спира доставките на газ за България и Полша. В "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. Русия, по стара своя традиция, продължава да погазва всички международни договори.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: