Last news in Fakti

28 Април, 2022 10:47 7 089 27

Тайният охолен живот на зетьовете на Владимир Путин

  • владимир путин-
  • охолен живот-
  • тайна-
  • русия-
  • украйна-
  • нидерландия-
  • путин-
  • кремъл-
  • зет-
  • дъщери-
  • зетьове-
  • йорит фаасен

За дъщерите на Путин се знае малко. Още по-неясна е ситуацията с техните съпрузи.

Тайният охолен живот на зетьовете на Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За дъщерите на Путин се знае малко. Още по-неясна е ситуацията с техните съпрузи. Едно разследване повдига завесата на историята със съпруга на Мария Путина. Той е от Нидерландия, но вече не може да се прибере в родината си, защото живее охолно като приближен на руския президент, пише "Свобода Европа".

Една сутрин в началото на март в предградието на Амстердам Даувендрехт местните жители с изненада откриват украинското знаме на ограда пред незастроен имот. На пощенската кутия те виждат залепен стикер, на който е изписано „AveMariaPutin“ (Аве Мария Путин). До стикера има и надпис на английски. Той гласи:

„На по-малко от 2 000 км. от Вашия мирен район има една свободна държава, която баща Ви унищожава. Невъзможно е да се свържем с него, даже и екзекутор не може да го спре, но родителите и децата са различно нещо. Молим Ви, вслушайте се в сърцето си, за да можете да стигнете до неговото и да спрете това безумно страдание. Умоляваме Ви, Мария Путина“. Собственик на земята е 42-годишният нидерландски гражданин Йорит Фаасен. На 12 март пред разследващ нидерландски сайт той казва, че не се е прибирал в родината си от 16 години, както и че живее щастливо в Москва.

Причината той да е там е една жена, за която се смята, че е, или дълго време е била негова съпруга. Тя е Мария Воронцова – по-голямата дъщеря на Владимир Путин. Заедно с по-малката си сестра Екатерина Тихонова, тя дълги години е държана в сянка. Двете са дъщери на Путин от брака с бившата му жена Людмила, който приключи през 2013 г. В началото на април те попаднаха в списъка със санкционирани от САЩ лица. Бракът на Тихонова с милиардера Кирил Шамалов често е бил обект на внимание и за него се знае доста. Но нещата с Мария не стоят така. Разследване на RFE/RL и Медуза вдига завесата пред Фаасен. В него са включени документи, регистрации на адреси, както и свидетелства на хора, близки до вътрешния кръг на Путин. Според някои от тях в момента той е изолиран, усеща се „в капан“ и се страхува да се върне в Нидерландия. Пред нидерландски медии той определи информацията за брака му с Мария като „абсолютно грешни“.

Воронцова, Тихонова, Фаасен

Мария има медицинско образование от държавния университет в Москва. Тя има научни публикации, които е подписвала под името Мария Фаасен. В момента в публичното пространство използва фамилията Воронцова, като с тази фамилия присъства и в няколко от списъците със санкции, наложени от ЕС и Русия. Името е с неясен произход, тъй като сред роднините на Путин и на бившата му съпруга няма никой с фамилията Воронцов. Фамилята на сестра ѝ – Тихонова, изглежда е свързана с името на майката на Людмила Путина.

Няма ясна информация кога Мария се запознава с Фаасен. Снимка от средата на първото десетилетие на 21 век, препубликувана и от вестник Таймс, показва Мария по време на карнавал в чест на кралицата на Нидерландия в Лайден. Това е родният град на Фаасен. В друга снимка от 2005 г., публикувана в нидерландски вестник, се вижда как Фаасен поставя табела на стъкло в Лайден, заедно с жена, която много прилича на Мария. През 2009 г. същият вестник пише, че Фаасен и Мария вече живеят заедно в модерен пентхаус в центъра на града. Документи в кметството показват, че за това Фаасен е платил 700 хил. евро.

Техни съседи споделят, че често са виждали двойката да пазарува в местните магазини. Според публикации в нидерландски медии двамата организират сватбена церемония в замък във Васенаар. Някои от присъствалите на сватбата тогава са цитирани да казват, че „родителите на булката не са присъствали, но там е била малката ѝ сестра“.

Побой на пътя край Рубльовка

През ноември 2010 г. в руски медии се появява новината за пребит нидерландски гражданин на име Йорит Фаасен. Инцидентът се случва на магистрала край Москва, а в него участват и московският банкер Матвей Урин и охраната му. Урин и бодигардовете му са задържани само няколко часа по-късно от служители на Федералната служба за охрана (ФСО), която осигурява охраната на високопоставените политици, сред които и Путин. В операцията по задържането участва и шефът на московската полиция Владимир Колоколцев, който по-късно става вътрешен министър, се казва в репортажите оттогава.

Урин лежи повече от осем години в затвора. Мрежата от банки, които той контролира, е вкарана във фалит. Охранителите на Урин получават присъди в размер на между две и четири години. Фаасен тогава е представян като член на управата на Газпром. Медиите не правят връзка между него и Мария Путина чак до 2016 г., когато Ню Йорк таймс пише по темата. Адвокатът на Урин отказа да коментира случая пред RFE/RL, но според адвоката на един от бодигардовете в целия случай има много необичайни събития. „Някак си стана ясно веднага, че Фаасен не е случаен човек. Имаше слухове за негови закрилници от ФСБ“, каза адвокатът, който пожела да остане анонимен заради сигурността си.

Охолен живот и добра работа

През 2011 г. руският вестник Ведомости съобщава, че Фаасен е специалист по управление на недвижими имоти към Газпромбанк Инвест. По-късно той става вицепрезидент на фирмата Стройтрансгаз, която също е част на групата фирми около Газпром. На тази длъжност той получава офис от 60 м2 и служебен Лексус, пишат от изданието. По думите на приближен до вътрешния кръг на Путин, през юли 2014 г. Фаасен и Мария прекарват няколко месеца разделени. Това се случва в момента, в който подкрепяните от Русия сепаратисти използват доставени от Русия системи, за да свалят самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна. От полет MH17 загиват 298 души, а 198 от тях са граждани на Нидерландия.

Нидерландия започна съдебно дело, в което прокурорите представиха записи и други доказателства, показващи връзката на руски военни с инцидента. След този случай, по думи на приближен до кръга на Путин, пожелал анонимност, руският президент е настоял Мария и мъжът ѝ да започнат да живеят за постоянно в Русия. „Фаасен не беше готов за такъв живот, но нямаше друг избор“, казва още той.

През 2014 г. нидерландецът вече е част от строителната фирма RG-Development, която година по-рано е основана от близкия до Путин Аркадий Ротенберг. Фаасен застава начело на важен проект на компанията – строителството на централата на държавния гигант „Роснефт“ в центъра на Москва, казва служител на RG-Development, пожелал анонимност. Фаасен работи в компанията до 2018 г., а според изтеклата му в интернет данъчна справка е получавал по 11 200 долара на месец.

Семейните връзки и псевдонимите в социалните мрежи

Хора от нидерландската диаспора в Москва твърдят, че познават Фаасен. Той се е появявал рядко, най-вече на празненства във връзка с националните празници. „Той винаги странеше от събиранията ни. Не излизаше никъде и почти не общуваше с никого“, казва един нидерландски гражданин, който живее в Москва.

През 2020 г. руски журналисти, сред които и представители на Медуза, се натъкват на база данни, открадната от хакери и качена в хакерски форум. В тях има и кореспонденции на приближения до Путин Кирил Шамалов, който е бивш съпруг на сестрата на Мария - Екатерина. Вътре е открит имейл, с който Шамалов изпраща самолетен билет на Фаасен до Амстердам през май 2011 г. В друг имейл се вижда покана от Шамалов за Фаасен за сватбата му с Екатерина Тихонова, която се състои през 2013 г. В имейлите има и списък с гости, сред които са Фаасен и Мария.

Въпреки че отива да живее сред близкия кръг на Путин, Фаасен не иска да изчезва от света на социалните мрежи. Дълги години той поддържа профили във Фейсбук и Телеграм. Там обаче се подвизава под псевдонима Петер Орно. Във Вконтакте той използва друг псевдоним – Peter de Grote, което се превежда като Петър Велики.

RFE/RL откри доказателства, според които Фаасен и Мария имат син - внук на Путин. Според документи от атлетическото състезание „Starkids”, проведено през 2021 г., един от участниците, родени през август 2012 г. носи фамилно име Фаасен. Момчето е „представител на Нидерландия“ в документите на състезанието. Няколко снимки от 2018 г. показват участие на Фаасен в състезания по триатлон в Австрия.

Приближеният до кръга на Путин каза пред Медуза и RFE/RL, че Фаасен изпитва страх да се прибере в Нидерландия заради връзките си с Русия и Путин. „Ако Фаасен се върне в Европа, определено няма да му е спокойно. Той попадна във вътрешния кръг на Путин, за него има статии, журналистите го търсят и през роднините му, така че ще е невъзможно да се върне в Нидерландия“, казва той.

Краят на приказката

Законовите връзки между Фаасен и Мария са много неясни. В Русия няма никакви доказателства за брачно удостоверение, издадено на двойката. Такова не е открито и в Нидерландия. В една от справките си за недвижимо имущество от 2019 г. Фаасен е посочил, че не е женен. Според това, което RFE/RL и Медуза успяват да открият, Фаасен и Мария вече не са заедно.

През 2017 г. Мария ражда син от руснака Евгени Нагорни. За това свидетелстват двама души, както и база данни от полети. Нагорни, който учи право, а по-късно работи като брокер, е част от най-голямата частна газова компания в Русия „Новатек“. Според публични данни от 2020 г. той си купува луксозен апартамент за поне 3.5 млн. долара. Според публикуваните от хакери бази данни между октомври 2021 и януари 2022 г. до апартамента на Нагорни са направени 9 доставки на храна от Yandex Food. Доставките са за човек на име „Юри“. В Русия така са наричали Фаасен - заради първото му име Йорит. Телефонният номер, използван за поръчките за храна, е на Фаасен.

В същия апартамент са правени и доставки до телефон, който е собственост на ФСО. В онлайн апликация, която проверява изписването на телефонни номера, срещу него излиза надписът „асистентът на Мария“ или „адютантът на Маша“. В друга база данни срещу телефони, използващи услуги от този адрес, излиза името „Мария Нагорная“. Евгени Нагорни отказа да отговори на въпросите на Медуза и RFE/RL.

Автор: Андрей Сошников

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ехехе хе

    18 26 Отговор
    Боже, какви лъжи! Не четох и пасквила, само до холандеца-съпруг на едната дъщеря на Путин! ДругарЕ, дъщерята на Путин отдавна се разведе с холандеца, и той Не живее в Русия, а в Холандия, или ако искате Нидерландия! Това дори европейските СМИ го писаха на дълго и широко!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Другарят

    19 29 Отговор
    Даже мафията, не посяга на децата и семействата. До къде стигнаха западните бандити!

    Коментиран от #20, #27

  • 9 Амиии

    14 7 Отговор
    През 2009 г. Фаасен и Мария живеят в центъра на родния град на Фаасен. Но Фаасен не се е прибирсл в родната Нидерландия от 16 години:)
    Абе кой ги пише тия статии????

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дамаджани уокър

    18 16 Отговор
    А нещо за нетолкова тайния и охолен живот на Зелендки и 31милиона и 4 скъпи имота няма ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да де

    4 3 Отговор
    без глупости не може.
  • 16 Пут Ин Ам-Гъл Вън

    21 8 Отговор
    То от 25 г. се знае, че Путлер е крадец и убиец. Досега света си затваряше очите, заради подкупни политици и надеждата, че има капчица човечност в сибирския злодей. Е няма !
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор
    Не се интересуваме от диктатори.
  • 18 Ха ха ха ха ха ха ха

    7 3 Отговор
    Колко е лош запада...
  • 19 Гражданин

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Амиии":

    "През 2009 г. Фаасен и Мария живеят в центъра на родния град на Фаасен. Но Фаасен не се е прибирсл в родната Нидерландия от 16 години:)
    Абе кой ги пише тия статии????"

    Е как кой - Джа(м)ба Хътянина разбира се, него правописни грешки и смислово словоблудство не го интересуват, важното е текста да е политкоректен. Дори когато (както в случая) преписва. No pain no gain както казват шефовете (му). )
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Аш и европа направиха огромна грешка

    6 4 Отговор
    Че не унищожиха рашата преди години и ресурсите и територията да принадлежат на по добрия
  • 22 Да бе

    2 5 Отговор
    Стига пропаганда и дезинформация.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха ха!

    5 6 Отговор
    Джамбаза го е яд, че не е путински зет, щот сам е путьо! )))
  • 25 СМЕШНИЦИ

    4 2 Отговор
    Хайде да поговорим за живота на нашият търтей плевнелиев или нека да е костов защо не пеевски или борисов......
  • 26 дядото

    1 1 Отговор
    и не е честно,на фона на мизерията в която тъне хънтър бай дън
  • 27 Ник а

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Другарят":

    Трагичното в случая,е че тайните служби на Нидерландия са замесени в осветяването на Мария Путина. От това съдя, колко безпомощно са се чувствали иосвен да го ударят на молба друго не им е оставало.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания