Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Май, 2022 13:00 2 667 41

"Живеем ден за ден": хората от Донбас, които за втори път бягат от войната

  • донбас-
  • война-
  • украинци-
  • украйна-
  • русия-
  • донецк-
  • проруски сепаристи-
  • сепаратисти-
  • крим

През 2014 година са напуснали Донбас, а сега отново им се налага да търсят спасение

"Живеем ден за ден": хората от Донбас, които за втори път бягат от войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олга от Луганск заминава през 2014 година за Северодонецк, където сега се водят боеве. „До 2014 година животът ми в Луганск бе абсолютно нормален - апартамент, любима работа, мъж, деца, които ходят на училище. Работех като фризьорка, водех курсове по фризьорство и дори не можех да допусна какво ще се случи. През пролетта на 2014 не разбирах какво става. Пропагандата беше страшна - казваха ни, че Украйна напада на своя територия, а някой друг - който не е там - защитава хората. Разбирах, че Украйна не може да стреля сама по себе си.

"Осем години окупация"

Дотогава не бях чувала да се говори за отделянето на Донбас от Украйна. Някои казваха, че в Русия хората живеят по-добре и би било хубаво и при нас да е така. Хората в града имаха погрешните представи, че в Русия е хубаво. Щом е така - взимай си куфарите и тръгвай. Самата аз до 2014 година се чувствах в Луганск комфортно и сигурно - не можех и да си представя, че ни предстоят осем години окупация, не възприемах този цирк сериозно. Надявах се, че силовиците ще сложат край на всичко това - но не стана така.

Мъжът ми и брат ми работеха в правоохранителните органи. Сепаратистите поискаха от тях да застанат на тяхна страна, те отказаха. Добре, че предварително си бяха подали заявления за отпуск - възползвахме се от това и се преместихме в Северодонецк, където беше прехвърлена работата на съпруга ми. Всички смятаха, че това ще е временно - че не след дълго ще се върнем, но това така и не стана, връщането все се отлагаше.

През 2015-а година си отворих фризьорски салон в Северодонецк и нещата тръгнаха добре. И през ум не ми минаваше, че нещата от 2014-а могат да се повторят. Сутринта на 24 февруари ни се обадиха и ни казаха, че е започнала война. Набързо си събрахме нещата и само след три часа заминахме. Почти цялото оборудване на фризьорския ми салон остана в Северодонецк. Всъщност целият ни живот остана в Северодонецк. Отново съм без работа, а и кошерите на мъжа ми - основен източник на нашите приходи - останаха в окупирания град."

"За сепаратистките демонстрации докарваха хора отнякъде"

Николай Осиченко е от Донецк, но от 2018 година е живял в Мариупол, блокиран от руските сили от март. „До 2014 година живеех в Донецк, бях главен режисьор на телевизионния канал „Донбас". Синът ни се роди през 2009-а, ремонтирал бях къщата си недалеч от летището. През 2014-а година изобщо не можех да си представя какво ще се случи и че ще се стигне до окупация. Митингите в центъра на града ме поразяваха - в тях не участваха местни жители, а хора, докарани отнякъде, които трудно се ориентираха. Жителите на Донецк не мислеха, че от тези немногочислени митинги ще излезе нещо - отнасяха се към тези хора като към градските луди.

След като проруските сепаратисти окупираха Донецк, бе издадена заповед за забрана на телевизионния ни канал, но дори и след това не напуснахме града - не искахме да бягаме. Вярвахме, че Донецк ще бъде освободен - как така ще ни гонят от нашия град. Но когато започнаха боевете за летището, от които детето много се плашеше, решихме да заминем. Отидохме в Мариупол - уж за няколко седмици на море, да изчакаме, но постепенно си дадохме сметка, че надали ще се върнем скоро. През 2018 година ми предложиха да оглавя телевизията на Мариупол и животът ни започна да се подрежда. Прекарахме там три от най-щастливите години в живота си.

"Там беше ад"

На 24 февруари научих за нападението на Русия срещу Украйна от новините. Предположих, че ще има проблеми с комуникациите, с доставките на храна, с тегленето на пари от банкоматите. Затова изтеглих всички пари, купих храна, свещи, лекарства - успокоих се, че съм защитил дома си и семейството. Мислех, че през 2014 вече съм виждал война. Минал съм всякакво обучение - как да се държиш при обстрел, ако попаднеш в плен, на фронта. Мислех си, че съм готов за всичко. Но 2022 година показа, че не съм бил готов за нищо - това беше ад.

Градът остана първо без ток, вода и отопление. След като ни обсадиха, спряха доставките на храна, горива, на пари в брой. След това пропаднаха и мобилните връзки - хората се оказаха в информационен вакуум. В първите дни на обсадата магазините още работеха - разпродаваха остатъците, докато не започнаха да обстрелват складовете.

На 13 март бомбардираха блока ни и той вече не ставаше за живеене - всички се преместихме в сутерена и спахме там: децата на матраци, възрастните - на столове. Това беше най-топлото помещение, но трябва да обясня какво се смяташе за топло тогава: 12 градуса в помещение, пълно с хора. Навън температурата беше минус 10 градуса, а в апартаментите с избитите прозорци - минус осем. Хората си бяха облекли всички възможни дрехи.

"Навсякъде имаше трупове"

Всеки ден се качвах до десетия етаж, където можеше да се хване сигнал и записвах малки видеоблогове за ситуацията в града. На 14 март разбрах, че има възможност да напуснем града през хуманитарен коридор. Събрах всички хора от блока и им казах - трябва да заминем незабавно, защото ако останем, шансовете ни да оцелеем са минимални. Включихме се в една колона от 2500 автомобила, пътувахме бавно - край нас постоянно се чуваха взривове, падаха бомби. Правех всичко възможно синът ми да не гледа през стъклото, защото навсякъде имаше човешки тела. Сега сме наели жилище в Запорожие, но нямаме никакви планове - живеем ден за ден."

Автор Анастасия Шепелева


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    31 5 Отговор
    Какво съвпадение?!Ние в България също.
  • 2 Киро Ракетата

    39 5 Отговор
    То и българите така ама от малко по-дълго време. Колко станаха... 32-33години?
  • 3 Терминатор 🇺🇦

    16 41 Отговор
    Да благодарят на Путлер

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 no name no face no number

    22 9 Отговор
    DW=🤮

    🇧🇬🇷🇺
    🤝🏻

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    38 9 Отговор
    Не мога да си обясня защо с такова упорито постоянство ни представяте такава "журналистика".

    Коментиран от #39

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ето

    10 31 Отговор
    това е истината за ония осем години, за които копейкаджиите тръбят.
  • 13 Пак почнахте да препечатвате тия медии

    25 5 Отговор
    Дойче Зелен Пропаганден....
  • 14 флаер

    30 9 Отговор

    До коментар #3 от "Терминатор 🇺🇦":

    Айде стига с тоя путлер бе ! Краварски фашисти , арогантни , агресивни лъжци . Само беддност докарахте на България , докато американофилите,които 32г.управляват , пируват с парите на народа .
  • 15 Ras dva

    14 2 Отговор
    Работили братята като фашаги!

    Коментиран от #24

  • 16 Див сейанин.

    4 12 Отговор

    До коментар #8 от "no name no face no number":

    ..чемодан..вокзал ..и отпарай ...ОК!

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Някой

    26 3 Отговор
    На повечето жители на Донбас животът не нормален от 2014 г. И то по вина на режима в Киев. Ако не бяха направили преврата в Киев, ако не бяха забранили на хората в Украйна да говорят на руски език, ако не се бяха поддали на ръчкането на САЩ, днес още щяха да си живеят в състава ня Украйна.
    Ама, да би мирно стояло, не би чудо видяло.

    Коментиран от #21, #32

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българка

    8 22 Отговор
    Та така. ДругарЕ путинисти кого "освобождават" руските орди в Донбас? И кой е започнал преди 8 години размирици, бунтове и убийства. Май пак Русия е планирала, организирала и осъществила чрез проруски сепаратисти преврат?
  • 20 Що циври

    18 2 Отговор
    Мъжът и брат и работели в правоохранителните органи,демек в органите за сеграгация на руснаците. то затова и е било добре... да се дуе за арийка. Сега що циври...,нал арийците са свръхчовеци и ни вода,ни храна им трябва, те се зареждат от... Слънцето?
  • 21 Българка

    6 20 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Никой не е забранявал на хората в Украйна да говорят руски език. Те и сега навсякъде посвета си говорят на руски. Украинското правителство казва със закон , че в Украйна официалният език е украински, а не руски. Все едно в България българският език да не е национален. Стига с кремълски опорки

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Див сейанин.":

    Същото правиш, по примера на Просто Киро, Киив, пушка, фронт и "трепеш" омрозни руснЯци... Ама не ти стиска, щото не е същото като да дращиш в гингър и да се епилираш! Колкото до зелките - за тях друго мнение "няма", въпреки че ютюб и филми има с хиляди на обратното на техните пасквили!
  • 24 Ал Бунди

    2 15 Отговор

    До коментар #15 от "Ras dva":

    Дори и фашаги да са , теб какво те бърка. Нещо полюционираш май вече от злоба, че любимия ти Пухлер се удари челно и много болезнено в стената....А Масква..Масква утанула безславно..Срам за безаналоговите.
  • 25 Тракия

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Див сейанин.":

    ”Чемодан-вокзал-София” върху български паметник в Украйна
    Вандали в Болград - украинската Одеска област, оплискаха с боя паметника на българските опълченци, загинали в руско-турската война от 1877-1878 г.Случаят е от 2017г ! Как пък американските и турските ви кукловоди не ви измислиха други реплики ?
  • 26 Я ходи

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българка":

    В Македония да не е било по-различно преди 80 години? Ходи да говориш на български и да те видим как ще се почувстваш.
  • 27 ДжафДжаф

    5 4 Отговор
    В интерес на истината, действително има огромен брой етнически руснаци, които в момента са против Русия. На видеоклиповете с пленени, се вижда, че по-голяма част от украинските военнослужещи всъщност са етнически руснаци. За съжаление ренегатството винаги се е базирало на омразата. Баташкото клане беше осъществено не от турски башибузук както се пише в учебниците, а от помаци от околните на Батак села. Македонците не просто отричат българските си корени, но те буквално ненавиждат България и българите. Ако погледнем собственият си политически елит няма как да не забележим, че най-заклетите евроатлантици, всъщност са бивши партийни и комсомолски секретари. Справка :Росен Плевнелиев. Да не говорим пък за еничарството. Общо взето в еничарските корпуси са прибирали сравнително големи, почти отгледани момчета. Повечето са знаели какви са и от къде са, но .....Ренегатството, предателството винаги и по всяко време са представлявали най-лошата страна от човешката природа. За съжаление в Украйна едни руснаци се бият против други руснаци. Жестокостта е само доказателство, че са един и същ народ. Виждал съм хора, които се мразят, но та тоя свят няма по-жестока омраза от братската, за съжаление.

    Коментиран от #30

  • 28 В.В.П.

    13 1 Отговор
    Хохлии и руснаци се мразят . всеки по пътя си ..Чемодана и в Тернопол.Оля,!.,Руснаците на територията на Украйна искат проруско правителство..Да зачита правата им..С ликвидрането на 540 руснака в Майдана.,нишката се скъса..САЩ ,наливат проказата,и оръжие . Резултати налице..Сега половин Окраина ще иде при Рф..Някои насила.Ако искат куфара , и в Лвов.Иванофранкивск..

    Коментиран от #34

  • 29 Урюрвкос

    9 1 Отговор
    нещо се е случило пролетта на 2014г което обърква живота на много хора, но едва ли е фурната където се пекоха курабийки.
  • 30 Как различаваш

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "ДжафДжаф":

    Донякъде си прав,но я кажи как различаваш руснак от рускоговорящ украинец? Аз лично се мъча да различа суржик от руски но ми трябва поне 5 минути да слушам та да схвана разликата. Иначе от американски либераст по-голяма отврат е само руският либераст пръкнал се при Ленин и Троцки. Днес в Русия противници на Путин са все изтърсаци на някогашни ленинисти,троцкисти и хрушчовисти. Либерастите от САЩ ги подкрепят,както навремето дадоха милиони долари на болшевиките, а и крайната цел им е една и съща - зануляване,чипиране и световно правителство.

    Коментиран от #33

  • 31 До Тракия

    2 3 Отговор
    А това сигурен ли си, че не са го писали рускоговорящи ?
  • 32 Independent

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Не забравяйте, че протестите и сваляне на Якубович започнаха след отказа му да изпълни решение на парламента им за асоцииране с ЕС. Отново тролене извън фактите.

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Какво друго

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    Разделението започва още от 1596г. с Брестката лига. Тогава западните княжества приемат униатството под полски натиск защото са част от Жеч посполита. От тогава литовци,поляци и австро-немци се омешват с местните. То и затова в Западна Украйна са такива шизофреници - съзнанието им е разчетворено и мразят всички. Затова са клали и евреи,и поляци,и руснаци,а и с немците не са се погаждали. Ама от хибриден изклесавец какво друго да очакваш?
  • 35 Сатана Z

    8 4 Отговор
    Целият Северно Донецк прилича на Лунен пейзаж ,където лежат останките от личния състав на Укровермахта,гниещи и разлагащи се тела,които Украинците са отвавили непогребани.
    Вчера в Лвов имаше демонстрация на Украинските войнишки майки и жени пред входа на военното окръжие с надеждата някой Укрочиновник да даде информация за техните близки от фронта.На Пленените и предалите се на Русия войници на ВСУ е разрешено да подържат тел.контакт със своите близки.Всички те не крият,че са получили медицинска помощ ,грижи и хуманно отношение за разлика от Разстреляните Руски пленници от Укро нацистите.



    Z
  • 36 Нещата в Европа

    4 2 Отговор
    Ще се оправят когато краварите си заминат зад океана и никога не се връщат

    Коментиран от #41

  • 37 Първо и второ

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Independent":

    Първо научи правилното име на Янукович. Второ аз също помня как Турчинов на 23.02.2024г. се самоназначи за президент.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нещата в Европа":

    Ъхъ, ще се оправят като след ПСВ, нали?