Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2022 13:11 1 536 35

Последица от войната: днес украинският дух е по-силен от всякога

  • военни престъпления-
  • война-
  • дух-
  • украйна-
  • русия-
  • киев-
  • руска армия

Все повече хора в Украйна се интересуват от собствената си история и културни традиции. „В момента това е по-важно от всякога“, казват хора от Днипро пред АРД.

Последица от войната: днес украинският дух е по-силен от всякога - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Свободна Украйна или смърт” – пише с големи букви на някои от пропускателните пунктове из страната. Когато войниците минават по улиците с танковете си, хората ги поздравяват. Синьо-жълтият флаг се вее навсякъде в страната - в супермаркети, в ресторанти, от домовете на хората.

Евгени е музикант от Донбас. Майчиният му език е руски. Той бяга от руските войски и сега живее в Днипро, в Централна Украйна. Днес Евгени пее песните си на украински език - нещо, което се харесва на войниците. "Получавам послания от окопите", казва той. "Звучи сякаш се опитвам да се изтъкна. Но мисля, че е добре, ако мога да помогна с моята музика на хората, които се бият."

Неотдавна Евгени измисля нов стил музика и го нарича Дон-Босанова. Песните му нямат нищо общо с политиката, всичко е свързано с идентичността: "Имах чувството, че страната ни просто изчезва. Парче по парче. И аз искам да създам легенда за нас, за да предотвратя това." Евгени се среща с приятели в културния център в Днипро, на концерт. Работи там отскоро. Входът е безплатен, но на масата в средата на залата има кутия за дарения: парите отиват за войниците на фронта.

Моден тренд: украинският дух

През няколко стаи мъже и жени се занимават с бродерия на една маса. Надя, член на колектив от художници, преподава на курсистите традиционни занаяти. "Украинският дух сега е супер модерен", казва Надя: "Особено тук, в Централна Украйна и в източната част на страната, почти не сме живели с украинските традиции. Но сега много хора идват, за да научат повече за културното си наследство, за собствената си история. В момента това е по-важно от всякога”.

Въпреки че много хора в Украйна се затрудняват, те се опитват да говорят украински в ежедневието си повече, отколкото преди. Преди руската инвазия много хора са говорели на руски у дома си. Надя също е учила украински само в училище: "През целия си живот съм говорила предимно на руски, но сега се опитвам да говоря повече на украински, също и приятелите ми. Дори майка ми вече го прави, въпреки че за нея е много по-трудно да научи украински. Но сега тя напълно се е отдала на това и се старае”.

"Ще продължим, докато не спечелим!"

Само преди няколко години в Днипро отвари врати пивоварната "Мова”. Млад екип произвежда тук различни видове бира, които са много популярни в страната. "Мова" е украинска дума, която се превежда като "език". В началото на войната само няколко служителки избягаха на Запад, всъщност само тези с деца, казва Богдан, пивовар в "Мова”. Повечето от тях продължават да работят и сега. Въпреки войната. "Никой от екипа не ни обърна гръб, въпреки че в началото дори не беше ясно дали ще можем да продължим да плащаме заплати." Той се гордее с това, че е част от този екип.

По средата на интервюто Богдан внезапно спира, неспособен да сдържи сълзите си. Емоциите го надвиват – заради преживяното през последните седмици. Изобщо не е лесно, въпреки че той се старае да е силен през цялото време. В началото на войната пивоварната доставя филтрирана вода на болниците. Сега в кухнята в столовата работят десетки хора, които приготвят храна - до 1500 порции на ден. За бежанците, които са дошли в Днипро, и за войниците на фронта. "Ще продължим, докато не спечелим", казва Богдан. "Да, докато не спечелим."

Мечтата да се върнат в Мариупол

Много украинци се надяват на победа, защото как иначе биха могли да продължат да живеят. Позитивните мисли за бъдещето му дават сили, казва музикантът Евгени. Той вече планира нови проекти: освен Дон-Босанова, той иска да пусне няколко песни под лейбъла Dnipro-Pop.

Преди войната той е написал песен за Мариупол. Градът, в който почти всичко е разрушено, в който боевете бяха толкова ожесточени в продължение на почти два месеца, че сега едва се крепи. Чиито развалини сега са почти изцяло под руски контрол. "В ръката ми е билет за Мариупол” се пее в една от песните на Евгени. В момента не изглежда, че хората ще могат да използват такъв билет в скоро време. Повечето хора тук обаче все още не са загубили надежда за свободна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 окраинка бездиханная

    33 5 Отговор
    дух сдохнул
  • 2 Убий Фашиста!

    33 7 Отговор
    Спаси България!
  • 3 АнтиГост

    13 38 Отговор
    Де да беше и българският дух като на украинците, а то
    дух на Копейкини мижитурки.

    Коментиран от #7, #12

  • 4 Иванушка  🇷🇺

    26 11 Отговор
    "...Свободна Украйна или смърт.." - и дввте неща са на кантар. Свободна Украйна = Мизерия, Смърт = Няма Мизерия. Егати Дилемата 😄😄😄
  • 5 Мнение

    30 6 Отговор
    Така е имат силен дух иначе ги пръскат руснаците в действителност
  • 6 Уупс

    7 27 Отговор
    Според Путин Украйна и украинци няма. Чрез действията си обаче той ги създаде.

    Коментиран от #11

  • 7 Убий Фашиста!

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    В кой тефтер си бе,мазник хилав?
  • 8 МДАА

    16 7 Отговор
    То само той ви остана. Материята изфиряса отдавна.
  • 9 Росен

    29 8 Отговор
    Ако украинците продължават така, наистина от тях ще останат само духове.
  • 10 Да украинският дух

    28 8 Отговор
    Ей тук в България... Млади момчета със скъпи автомобили са тук а духът им е в Украйна за да я пазят. Лошото е че ние им плащаме хотелите по морето и пътните разноски по заповед на деменцията.
  • 11 Убий Фашиста!

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Уупс":

    В кой тефтер си бе,мазник хилав?
  • 12 Ти от кога

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    си запознат с българският дух?
  • 13 кнаус 485

    19 7 Отговор
    ВИДЯХ ЗАГЛАВИЕТО И АВТОРА И НЕ СИ ПРАВИХ ТРУДА ДА ЧЕТА....ЗА ДУХА И ЗА МАТЕРИЯТА НЕ МИ СЕ ПИШЕ,САМО СИ МИСЛЯ ,ЧЕ СКОРО Украйна скоро ще предаде Бога дух ....
  • 14 Тиква американска

    20 5 Отговор
    Не давайте оръжието на Украйна, ще ни трябва в БГ за да сменим управляващите подлоги на САЩ и ЕС
  • 15 Да,бе

    21 4 Отговор
    Само наглостта им се е повишила,но няма да е за дълго.
  • 16 Kcaniba

    20 4 Отговор
    т.е. харесвало им на окрите? Силният им дух от къде. от това че се крият зад жените и децата в окупираните от тях градове като Мариупол, Лвов или Одесса!?? Силен Духаст мих ще има скоро за всичкото бандера, азов и целокупният нацизъм събран там!!!!
  • 17 Мария

    21 5 Отговор
    по същият начин 8 години живяха хората в Донбас....със сълзи на очи и надежда вперена в РФ
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грульо

    9 4 Отговор
    Значи ще си патят още много.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мечката много малко ще ви трае

    8 3 Отговор
    ... то 0.краина скоро няма да има... Спрели ли потока пари и 0.краина е до там...!
    Но ВИИ си пишете не ни пречите

    Коментиран от #23

  • 22 Някой

    8 2 Отговор
    Обичайният заподозрян автор, прочитайки заглавието на статията. Лошо няма да и има различни мнения, но все пак е добре да не се подлага на проверка интелигентността на аудиторията с подобни пасквили.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 17 Отговор

    До коментар #21 от "Мечката много малко ще ви трае":

    Слава Богу! Слава на Украйна, че на БЪЛГАРИТЕ най-сетне им се отвориха очите за "Авантюрите на русия в ...........България".
  • 24 Борсалино

    17 4 Отговор
    Ще ядете какаляшката докато ви щтръкнат ушите . С Руснаците майтап няма . Щом са се захванали ще го довършат . По един или друг начин .
  • 25 Киро Теслата

    6 16 Отговор
    Украинците ще победят,това е извън всякакво съмнение.Дори тази война да продължи 10 години или докато Плешивият Кремълски Лилипут ритне кашкавала.

    Коментиран от #27

  • 26 Вие

    5 2 Отговор
    Съвсем изперкахте от това промиване.На фронта се предават цели подразделения къв дух кви 5лв .стига вярвахте на джендерската пропаганда
  • 27 Кире

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Киро Теслата":

    Що не си биеш една тесла да не се мъчиш с тоз малко акъл.
  • 28 Просто човек

    5 4 Отговор
    Украйна ще пребъде! 💙💛
  • 29 Ъеодоро

    0 1 Отговор
    МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 30 Радон Керанов

    4 6 Отговор
    Ех, тролчета путлеристки, не разбрахте ли че духът на Украйна не празна дума!? Вижте какво става на бойното поле! Руската армия е трагична до карикатурност, загубите особено на десантни части и висши офицери са нечувани! До не говорим за техниката, флагмана Москва, танкове и т.н. става все по очевидно, че без обща мобилизация се очертава позорно поражение! Просто украинските части са далеч по професионални и боеспособни!

    Коментиран от #31

  • 31 Теодоро

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Радон Керанов":

    Мечти мечти..
  • 32 Onq bez konq

    11 1 Отговор
    На 19 септември 2017 година в Москва бе издигнат деветметров паметник на Михаил Калашников, а руският министър на културата Владимир Мединский каза, че автоматът АК-47 е "културна марка на Русия". А кой създаде АК-47? Някой да си спомня пленения от СССР Хуго Шмайзер? Шмайзер е принуден да работи за Червената армия и да продължава разработката на нови оръжия като Сталин се информира лично за спецификите на новите автомати. Огромният плюс е, че те са много лесни за експлоатация. И Калашников принуждава Шмайзер да напраяви нов дизайн на автомата за Ру🇿ия! Ру🇿ките власти бързат да представят автомата като перфектната бойна машина на бъдещето. Фамилията на Шмайзер до този момент се свързва с нацистите и категорично не може да бъде използвано като име на новото руско оръжие. През 1952-а немските специалисти са върнати в Германия с изключение на Шмайзер. Неговият престой в Съветския съюз е удължен с още половин година. След завръщането си в Зул той е следен отблизо от службите в Източна Германия, а през 1953-а умира по време на белодробна операция.
  • 33 Радон Керанов

    2 4 Отговор
    До " Мечти, мечти!
    Справка за това кое е мечти и кое е реалност- мечтите та Русия за офанзива и пробив в Донбас, резултат на деветия ден от началото на офанзивата - нулев, няма пробиви и обкръжение купчините от руски трупове и техника растат! Това е реалността, русофилче, неприятна и тежка! Достатъчно е и да се посочат и загубите на десантните части в сраженията при Киев, Харков и Мариупол!
  • 34 Виж ти

    2 1 Отговор
    Дойче веле ми нататък новините ясни
  • 35 Анавв

    1 0 Отговор
    Да ама не! Радвайте се недоразумения ! Няма да се допусне фашизма да вилнее!
Новини по държави: