Отидете към основна версия

3 488 6

Северна Македония: Това е историческо решение

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • църква-
  • вселенска патриаршия-
  • сърбия-
  • религия-
  • скопие

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г.

Снимка: БГНЕС

Като историческо решение, взето при интензивна комуникация с Вселенската патриаршия през последните 4 години, за която са допринесли и представители на правителството на Република Северна Македония, определи решението на Вселенската патриаршия да признае православната църква в Република Северна Македония като Охридска премиерът Димитър Ковачевски, който се е срещнал с Охридския и Македонски архиепископ Стефан, съобщават от правителствената информационна служба, предаде БТА.

„В тази посока беше писмото на министър-председателя Ковачевски в началото на мандата му до патриарха на Цариградската патриаршия Негово Светейшество Вартоломей, в което той за пореден път призовава Македонската православна църква – Охридска архиепископия да бъде допусната в евхаристийно единство с Църквата-майка като решение на този дълъг църковен въпрос у нас“, пише в прессъобщението. На срещата премиерът Ковачевски е подчертал, че „това е историческо решение и дългоочаквано вековно признание за съществуването на Македонската православна църква, наследник на древната Охридска архиепископия.“

На вчерашното си заседание Вселенската патриаршия е взела решение, че „приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата“ и се оставя на Сръбската православна църква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се посочва, че се изключва използването на понятието „македонски“ или каквато и да е производна на думата „Македония“.

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г. от Сръбската Патриаршия и се обявява за автокефална под името „Македонска православна църква“, а през 2009 г. добавя към името си „Охридска архиепископия“, обявявайки се за приемник на старата Охридска архиепископия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: