Last news in Fakti

17 Май, 2022 09:36 4 735 56

Северна Македония към България: Не правете подарък на Русия!

  • северна македония-
  • българия-
  • балкани-
  • ес-
  • западни балкани-
  • русия-
  • подарък-
  • буяр османи-
  • кирил петков

Най-големият подарък за Русия ще бъде в региона да бъде унищожено доверието към ЕС

Северна Македония към България: Не правете подарък на Русия! - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи (на Република Северна Македония) Буяр Османи участва в първото заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани. Османи е заявил, че от България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС, предаде кореспондентът на МИА от Брюксел, съобщи БТА.

За пръв път вчера шестимата външни министри от Западните Балкани бяха поканени да бъдат част от редовния официален Съвет на външните министри на ЕС. Темата на срещата беше войната в Украйна, последствията от нея и влиянието на Русия в региона. Пред МИА министър Османи каза, че е предупредил своите колеги от ЕС за икономическите и политическите последици от този конфликт в региона, както и за необходимостта точно сега да бъде спасено доверието в ЕС, чрез деблокиране на преговорния процес със Северна Македония. За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея.

„Ще повторя, топката е в Република България. Република България трябва да реши дали да използва този момент, за целия регион след събитията в Украйна и дали ЕС ще поеме стратегическото лидерство в региона. Република Северна Македония беше конструктивен партньор в преговорите, в изпълнението на критериите. Страхувам се, че моментът, който имаме сега може да бъде загубен. „Както казах на Съвета по външни работи, най-големият подарък за Русия ще бъде в региона да бъде унищожено доверието към ЕС“, каза пред МИА Османи и подчерта, че засега няма споразумение между двете държави (България и Република Северна Македония), което да бъде основа за подписване на договор, но че се обмислят начини за включване на различните подходи в едно цялостно решение.

Това Османи е казал пред 27-те министри на ЕС, включително пред българския министър Теодора Генчовска, която, според източници на МИА, на срещата не е проявила гъвкавост. В случай, че България отново блокира Северна Македония през юни, Османи казва, че ще трябва да "седнем и да видим" как да продължим.

"Това, което в най-голяма степен ще бъде загубено е политическият момент, защото и в двете страни виждам все по-малко политически капитал, който може да бъде фокусиран, за да се постигне решение между двете държави, а оттам и за европейската перспектива на региона. Надявам се, че нашите български партньори ще разпознаят сегашния момент, а какво ще се случи след това ще трябва да седнем и да видим", каза министърът. В същото време чрез външния си министър Северна Македония обяви, че ЕС трябва да помогне на страната да се справи с последствията от войната: енергийната криза, инфлацията, рекордното покачване на цените на суровините, успоредно с обявяването на Северна Македония от Русия за "вражеска страна", поради присъединяването ѝ към западните санкции.

"Отношението ни към Русия е нашето морално и стратегическо убеждение, това е истинската страна на историята, но ние споделяме последствията заедно с ЕС. Имах такива срещи в Европейската комисия, като посочих икономическите последици в страната заради това. ЕК вече реши, че страните от Западните Балкани могат да влязат в съвместното обезпечаване на газовите доставки, говорихме за макрофинансова подкрепа за страната, казах за работата ни за диверсификация на енергийните източници", каза външният министър Буяр Османи. По отношение на макрофинансовата помощ и сумата, поискана от Северна Македония от Европейския съюз, министърът каза, че с тези въпроси се занимава Министерството на финансите и правителството, но е останал с впечатление, че в ЕС и ЕК има разбиране.

"Мисля, че в Европейската комисия и Европейският съюз са наясно и се опитват да включат региона в тези мерки, за да смекчат последствията. Смятам, че за нас процесът на присъединяване е изключително важен, защото е в основата по-нататък на други въпроси", каза Османи и повтори, че следващите месеци и дори години се предвижда да бъдат кризисни не само за Западните Балкани, но и за целия ЕС. По информация на МИА на вчерашната среща е било обсъдено и предложението на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общност. Страните от Западните Балкани са били уверени, че това предложение не е алтернатива на пълноправното членство в ЕС, но не са получили повече подробности. Очаква се Макрон първо да сподели повече за плана със своите колеги от ЕС по време на предстоящата среща на върха на ЕС в края на май.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    46 1 Отговор
    АКО ЩЕ СВИНКА НА ДЖАМИЯ. ДА СЕ КАЧИ
    ...
    НЯМА ДА НАПРАВИМ ПОДАРЪК НА ВЕЛИКА АЛБАНИЯ И ТУРЦИЯ
    .... ЧИТАК. ОСМАНИ :))
  • 2 НИНОВА

    23 2 Отговор
    Да каже дали сте подарък за Путин.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    48 4 Отговор
    АЗОВ СЕ ПРЕДАДЕ И ПОЧНАХТЕ С МАКЕДОНСКИТЕ СТАТИИ
    :))
  • 4 България

    42 1 Отговор
    Е признала Македония. Не е признала Северна Македония.
  • 5 Верно ли

    43 3 Отговор
    "...Отношението ни към Русия е нашето морално и стратегическо убеждение, това е истинската страна на историята..." - хахахах, македонците, заедно с укрите май си имат някаква си тяхна "истинска страна на историята", позната само на тях! 30 годишни държавички!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    51 2 Отговор
    ВЕТО за РСМ та вие се гаврите с БГ ИСТОРИЯ КЛТУРА ПАМЕТ гаврихте се с ПАМЕТА на удавилите се ТУРИСТИ в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО горите БГ ФЛАГОВЕ
    ОСКВЕРНЯВАТЕ ПАМЕТНИЦИ
  • 7 Питам

    47 2 Отговор
    А като плюем на българските интереси ... на кого правим подарък!
  • 8 Уууууууууу

    40 5 Отговор
    ЧЕ КОЙ НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ИМА ДОВЕРИЕ ВЪВ ЕС,ЕК,ОТАН?
  • 9 Лош материал

    9 21 Отговор
    То и България правеше подаръци на Русия,нищо че е в Евро-съюза....
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    13 15 Отговор
    Бреййй...какъв тхарикхат, опитва се да играе и солира на тънките струни. Голям музикант, голям политик ама пътя за ЕС минава през България, по-точно през Козяк 16. Ще клекнем разбира се, няма къде да мърдаме. Тия неща всече са решени.
  • 11 Може да сте спечелили

    32 0 Отговор
    доверието на европейците,но нашето не сте.Вие северомакедонците не спазвате договорите които подписвате,лъжете най безцеремонно и не заслужавате подкрепа от България !
  • 12 Полковник РУМНО

    33 1 Отговор
    Нищо не е изпълнила РСМ. Османи нагло лъже. Напротив, влизането на РСМ в ЕС означава край на българската история, писменост и култура. До 1945-та година на какъв език са говорили и каква е била историята им?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    21 3 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е ОКУПИРАНА ОТ АЛБАНЦИТЕ
    ...
    КОИТО ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ВЕЛИКА АЛБАНИЯ
  • 15 Това е Проблемът

    20 6 Отговор
    Русия не взима страна. Ако имахме читави дипломати, и не бяхме вражеска на Русия държава, щяхме да се обърнем към Русия да ни помогне, и нямаше да правите "Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България"-Архиепископия Охридска" без България в името", с помощта на англосаксонският агент Вартоломей Разколникът -Томос. Просто нямам думи. Русия по отношение на разколът в Украйна е ситуация по отношение на Разкол Македония за България, и щеше да ни помогне, ако бяхме, поне неутрални. Скъпо ще ни излезе слугинажът към Запада, много скъпо. Целта е да се разруши Източното Православие-Бжежински "след комунизмът, най-големият ни враг е Източното Православие."

    Коментиран от #49

  • 16 Теле

    13 0 Отговор
    Предател
  • 17 Брендилия

    17 3 Отговор
    Не са наясно само в това, че подаръкът ще е за САЩ, не за Русия. Икономическия проект "ЕС на 3 морета" с включена Украйна, Румъния, Гърция, България и целите Западни Балкани е капана за Балканите...
  • 18 ЕДна

    22 2 Отговор
    И вие ли почнахте да ни командорите като украинците?

    Коментиран от #24

  • 19 Комон Сенс

    19 0 Отговор
    Другаре, отродени североюжни братя, вие сте най-големият подарък който може да бъде направен на всяка антибългарска и антимакедонска сила.
    Ако си мислите, че очерняйки общата ни славна история и потъвайки в блатото на смаомразенето на обшия ни произход ще видите хаир, много се лъжете. Ще ви употребят и захвътрлят като латексов иснтрумент в секундата в която им свършите работата...

    Тпва което дава тежест, плътност и сила на общия ни интерес са българските традиции, история и култура.
    Когато го разберете това, ще бъдете свободни - духом.
  • 20 Българин 🇧🇬

    12 5 Отговор
    Няма подаръци , с които можем да се отблагодарим на нашата Освободителка и Създателка на Третата българска държава Русия и руския народ ❗Ако искате в ЕС , научете , че Русия и България са създали културата и историята на континента ❗Не северноамериканските Сащ , и не азиатска Турция !
  • 21 Перо

    22 0 Отговор
    НАТО гарантира сигурността на РСМ,а не ЕС! Така че измислената държава не може да манипулира и да търси под вола теле! ЕС няма отношение към войната в Украйна и не може да се изтъква като причина за приемане в ЕС,без изпълнение на условията и копенхагенските критерии! Крайно време е “макетата” да разберат,че няма да се вдигне ветото за влизане в ЕС с Титовия македонизъм и външен натиск! Колкото по-бързо го разберат,толкова по-добре за тях!
  • 22 незнайко

    22 0 Отговор
    Щом и Македония ни казва какво да правим сме затънали до шия в блатото !!!
  • 23 Нито един

    16 2 Отговор
    Гнусен албаномакедонец в ЕС.
  • 24 Брендилия

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "ЕДна":

    Прави са, че "топката е в България". Нашият проект от 26.05.2001 на Ж.Желев " Балкански политически клуб" основан в България, също икономически проект. В него са Молдова и Турция. Така че...
  • 25 Механик

    16 4 Отговор
    Айде и нашите украинци се обадиха.
    Каквото е украйна за Русия, такова македония за България.
    В момента в македония има првителство НАЗНАЧЕНО от сащ и то изпълнява същите поръчки, каквито изпълнява и украинското. Най-важната им задача е всяване на раздор , м/у Русия и украйна и България и македония.
    Американците работят на стария, но доказал се принцип "разделяй и владей". Същото се отнася и за Полша и ония балтийски пудели. Колкото повече раздор на национален принцип, толкова по-малка възможност някакво принципно обединение поне на възгледи.

    Коментиран от #56

  • 26 Хахаха

    16 2 Отговор
    Наглеци, оставете моята Родина на мира! Ако я няма Русия, няма с какво да се оправдаете некадърността си.
  • 27 сара

    3 24 Отговор
    Толкова сме затънали в собствените си претенции, че сега не знаем и как да се измъкнем. А Османи е прав в този си призив.

    Коментиран от #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коминтерна ви създаде,той и ще ви...

    5 4 Отговор
    Вкара в Европата!Само търпение се иска!Интернационала е вече на власт!

    Коментиран от #54

  • 30 Тъмен субект

    16 0 Отговор
    Просто си спазвайте договорите и казвайте истината. Това е достатъчно.
  • 31 Тот

    13 0 Отговор
    Абе Осма.Не разбра ли ,че не България ви блокира,вие сами се блокирате като продължавате да криете истината.Другото е ,че каквото и да стане ,докато ви управляват Сърби никога Русия няма да напусне сев.Македония.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русе

    4 3 Отговор
    Член 7 трябва да бъде активиран за България от Договора за Европейския съюз.Процедура в договорите на Европейския съюз за спиране на определени права на държава-членка.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 hahaha

    5 1 Отговор
    оставете РСМ да направи подарък на путин като влезе в европа
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 фенче

    5 1 Отговор
    подарък на Русия можете да направите само вие, като обърнете палачинката, за какво са те сложили там на масата с другите министри, нали за да съгласуваш политиката си с тях, каква Русия, какви пет денара македонски, що за елементарни и глупави приказки, този министър е шампион по оплаквачески изказвания, но в същото време е и нагъл, непрекъснато повтаря как РСМ е направила всичко, а всъщност не са направили абсолютно нищо за да решат проблемите, които имаме с тях
  • 41 А на вас ли подарък,

    7 0 Отговор
    Подарък за ЕС-македонизъм, офффф, подаръците ги правите вие, с вашите лъжи и югоидеология
  • 42 Кво е прав, бе

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "сара":

    Да вкара македонизма в ЕС, троянски кон на сърбоманите и рашистите, абе верно ли
  • 43 Много си нагъл

    5 0 Отговор
    Северен Коминтерновски Читак ...
  • 44 Pitar Pan

    5 0 Отговор
    Що пак се правят на луди,тия хора?!Ако ги приемат директно печели Русия, чрез Сърбия,ако не,пак печели, винаги печели! Шушумиги!Запада да натиснат тях,не нас, нали сме от един отбор,уж!

    Коментиран от #48

  • 45 Pitar Pan

    0 1 Отговор
    Продължение:Дами и господа,за жалост,нищо не можем да направим по въпроса, техният мозък е тотално промит,сто години, насилие и пропаганда,а и нито една велика сила или по-силна страна не е с нас.Трябва , наистина,искаме не искаме,да подходим практично, иначе нищо ново,пак разправии,кой е по-велик,кой по-дал и т.н, това ни е положението ,за жалост !
  • 46 МАКЕДОНЦИ , ОСЪЗНАЙТЕ СЕ !

    3 2 Отговор
    ЕС И НАТО СА ПРЕСТЪПНИЦИ !

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Така, ама не точно!

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Pitar Pan":

    Разсъждаваш първосигнално. В РСМ има огромни центробежни сили - политически, етнически, верски и
    социални. Ако БГ устиска на натиска на СМ -те лобисти, цялата им комична държавица ще се изправи пред дилемата: етническа гражданска война и разпад или светкавично сближаване с другите две съседки, членуващи в НАТО, с цел туширане на конфликта. А Сърбия ще се сниши, защото 1. с НАТО шега не бива (горчив опит) и 2.енергийната и система изцяло зависи от БГ, която не я долюбва особено заради миналото. Иначе казано, ВСИЧКИ КОЗОВЕ СА У НАС, ПРОСТО ТРЯБВА ДА СИ ЗИГРАЕМ КАРТИТЕ!
  • 49 Деница

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Това е Проблемът":

    В официалния документ е записано - "Охридска църква", не "Охридска архиескопия" ... Пак лъжат ... Това беше многократно изкоментирано от много експерт.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 факти

    0 0 Отговор
    факти сръбски или руски сайт е?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: