10 Май, 2022 15:32 3 379 6

Северна Македония: Това е историческо решение

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • църква-
  • вселенска патриаршия-
  • сърбия-
  • религия-
  • скопие

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г.

Северна Македония: Това е историческо решение - 1
Снимка: БГНЕС

Като историческо решение, взето при интензивна комуникация с Вселенската патриаршия през последните 4 години, за която са допринесли и представители на правителството на Република Северна Македония, определи решението на Вселенската патриаршия да признае православната църква в Република Северна Македония като Охридска премиерът Димитър Ковачевски, който се е срещнал с Охридския и Македонски архиепископ Стефан, съобщават от правителствената информационна служба, предаде БТА.

„В тази посока беше писмото на министър-председателя Ковачевски в началото на мандата му до патриарха на Цариградската патриаршия Негово Светейшество Вартоломей, в което той за пореден път призовава Македонската православна църква – Охридска архиепископия да бъде допусната в евхаристийно единство с Църквата-майка като решение на този дълъг църковен въпрос у нас“, пише в прессъобщението. На срещата премиерът Ковачевски е подчертал, че „това е историческо решение и дългоочаквано вековно признание за съществуването на Македонската православна църква, наследник на древната Охридска архиепископия.“

На вчерашното си заседание Вселенската патриаршия е взела решение, че „приема в евхаристийно общение йерархията, нейното духовенство и народа под ръководството на архиепископ Стефан, изцелявайки раната на схизмата“ и се оставя на Сръбската православна църква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се посочва, че се изключва използването на понятието „македонски“ или каквато и да е производна на думата „Македония“.

Православната църква в Република Северна Македония се отцепва през 1967 г. от Сръбската Патриаршия и се обявява за автокефална под името „Македонска православна църква“, а през 2009 г. добавя към името си „Охридска архиепископия“, обявявайки се за приемник на старата Охридска архиепископия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    15 5 Отговор
    Макетата ни викат "фашисти" пък са в най-фашистката банда-OTAN и се натискат за ЕС.Като ви подбера с една тояга,чак в Скопието ви ще спра да ударя 5-6 бири! Каменица.Мъжете знаят защо..

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Иво

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Какъв проблем имаш с ЕС, Протак? Бягаи в Сибир ако не ти харесва ЕС!

    Коментиран от #3

  • 3 Хихихи..

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Бях в Сибир,город Тюмень,бачках и живях яко.А ти от злоба си забравил буквичката "с" на простак,печатай по-спокойничко де..
  • 4 честито

    6 1 Отговор
    Исторически българската Охридска архиепископия беше възстановена. Следва да се случи и единение с БПЦ възвръщайки си историческото име и да обедини отново земите с българско население.

    Коментиран от #5

  • 5 Стево Коминтерната

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честито":

    "Има да се извърви много дълъг път" - както е казал през 1396-та година видният македонски патриарх Евтимий Търновски.
  • 6 Стево Коминтерната

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Бирата "Каменарка" е фашистка бира! Ние пием "Пиринско пиво", пиво на партизани и ятаци!
Новини по държави: