26 Май, 2022 12:01 2 792 17

Сръбският национализъм е бензинът за бъдещи войни

  • сърбия-
  • национализъм-
  • война-
  • балкани-
  • косово-
  • войни-
  • албания-
  • александър попов-
  • югославия

Младите поколения не са наясно със събитията от 90-те години на миналия век

Сръбският национализъм е бензинът за бъдещи войни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Националистическият наратив, който доминира в момента в Сърбия, е гориво за бъдещи конфликти. Това каза директорът на Центъра за регионите в Сърбия Александър Попов по време на форума "30 години от началото на обсадата на Сараево", предаде агенция БГНЕС.

Според него един от големите проблеми в сръбското общество е фактът, че младите поколения не са наясно със събитията от 90-те години на миналия век. "Регионът продължава да е изпълнен с омраза и тази омраза продължава да нараства. Национализмът и популизмът много лесно се приемат", каза още Попов и подчерта: младите растат без да знаят какво се е случило през 90-те години на двадесети век.

"А това е горивото за бъдещите политици, които чрез национализма и популизма, ще възкръснат тази приказка и ще "освобождават" така както Русия днес "освобождава" Украйна от украинците. Така както ние "освободихме" Вуковар /хърватския град, който бе напълно унищожен от сръбската армия през 1992 г., бел.ред./. Това нещо може да се повтори, ако младите поколения не бъдат информирани за случилото се престъпление", предупреди Александър Попов.

По време на дебата журналистът Раде Радованович каза, че "голяма част от сръбските граждани са потънали в патологични националистически чувства". "До голяма степен това се превърна в нацизъм, защото стореното от сръбска страна във войните, е чист сръбски нацизъм“, каза Радованович. Според него "в Украйна сме свидетели на дива руска агресия". Надявам се, че ще загубят тази война и ще си платят за нея, както Путин, така и неговите съучастници", каза още Радованович. Според него "технологията на престъпленията наподобява на онази от времето на обсадата на Сараево, но само се повтаря в по-драстична форма. Става въпрос за една имперско-нацистка кампания на Кремъл и ние не знаем къде тя ще свърши", каза в заключение Раде Радованович.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ченгиз Хан

    29 20 Отговор
    Национал-ислямизма в Косово, Албания и Босна е бензинът за бъдещи войни и дехристиянизация на Европа.
  • 2 ТаУмВзе

    11 26 Отговор
    Кисинджър ще запали Балканите ПАК, след Давос. Просто да се разпадне окрайна и ни почват по домова книга. Продажници да искаш!

    Коментиран от #4

  • 3 Браво

    28 9 Отговор
    Един смислен сърбин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Таласъма

    13 16 Отговор
    Създаването на Косово е аналогично на разширяването на НатО и двете са предпоставка за война в Европа.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Западни покрайнини

    28 12 Отговор
    Ако не беше Русия, със своята праволинейна политика да прецакват и унищожават българския народ на балканите, Сърбия щеше да е един мирен народ, с който да се разбираме. Както и ако не бяха поддържани и от най-великите...лицемери Англия, и Франция рабирасе.
  • 7 Така ли

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "Таласъма":

    Предпоставка за война беше създаването на чудовището Югославия. И да четем, кой създаде и развиваше това чудовище? Предпоставка за война са и все още чуждите земи, които са в днешните граници на Сърбия.
  • 8 И пак

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Таласъма":

    Предпоставка за война е и наличието на македонизъм, фалшиво създадена идентичност на българска основа. И да четем и затова в историята, кой създаде и това чудовище на балканите? Но стига войни. Да се обединим, да отворим границите на балканите и да се обединим в балкански съюз на народите.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един от народа

    12 17 Отговор
    Русия освобождава украинския народ от Натовска окупация и 32 биолаборатории в които се произвеждаше забранено с конвенция биологично оръжие

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нека да се помни

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "И пак":

    Това балканските народи са го проумели още преди векове, но е сериозен проблем за силните на деня. Те са тези, които разделят и настройват малките държавици едни срещу други, защото голяма държава на Балканите означава една незаобиколима пречка за прокарване на чужди интереси. Още преди Руско-турската война (1877 – 1878) Райхщатското тайно споразумение на 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година между Русия и Австроунгария има взето решение:
    "Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“. (Райхщатско споразумение - Уикипедия)
    След това е потвърдено от Будапещенската тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария и Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г. Когато войната е приключила и България вече е факт в Лондонското споразумение Меморандум № 1. точка 2 е допълнено с условието : "На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море."
    Тези тенденции продължават след всяка следваща война и са валидни и до днес. Ярък пример е РСМ, чрез която се опитват да ни заличат историята.
    " Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история." ( Христо Маджаров - "Големият заговор с
  • 13 1944

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "един от народа":

    нито има натовска окупация нито нацистка хунта в украйна. просто укрите изгониха натрапения им от рООсия корумпиран президент с златните тоалетни. нема и лаборатории открити. тая работа е като хамериканския фейк с химическото оръжие в ирак. още ли търсите натовски женерали в азовстал? може да намерите некой с чеченски акцент.
  • 14 ПлаМен

    3 6 Отговор
    Още една дестинация и начин за намаляне на ПРАВИСЛАВНИте вероятно пак ще ги насъскват срещу мюсюлманите. Католиците и подобни си знаят работата с едим куршум 2 заека. В тия планове без България тоя път дали ще отмине?
  • 15 Рослямист-путьоблиз

    5 2 Отговор
    Росляма е болест голяма! Когото хване се пере неговата мама!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: