Отидете към основна версия

22 039 48

Румъния и Молдова с първа стъпка към обединение

  • румъния-
  • европейски съюз-
  • молдова-
  • мая санду

В документа се отбелязва, че обединението на усилията на двете страни представлява солидна основа за постигане на стратегическата приоритетна цел за твърдо и необратимо свързване на Република Молдова с Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите на парламентите на Молдова и Румъния подписаха днес обща декларация, в която се подчертава "безусловната подкрепа", оказвана във времето от всички политически сили в Румъния за развитието, демократичното укрепване и европейския път на Република Молдова, съобщава Аджерпрес.

"Подчертаваме факта, че конкретната перспектива за присъединяване на Република Молдова към Европейския съюз е същественият елемент за продължаването по пътя на реформите, който ще насърчи населението на Република Молдова в този период на изключителна несигурност и материални трудности и ще даде надежда, че в близко бъдеще страната ще бъде част от европейското семейство (...) Подчертаваме безусловната подкрепа, оказвана във времето от всички политически сили в Румъния за развитието, демократичното укрепване и европейския път на Република Молдова. Приветстваме отличната динамика и двустранното сътрудничество на всички нива между Румъния и Република Молдова", се посочва в декларацията.

В документа се отбелязва, че обединението на усилията на двете страни представлява "солидна основа за постигане на стратегическата приоритетна цел за твърдо и необратимо свързване на Република Молдова с Европейския съюз" с подкрепата на Румъния.

В декларацията се посочва още, че Румъния ще продължи да оказва "силна и постоянна подкрепа" на Република Молдова в рамките на усилията ѝ за получаване на статут на страна кандидатка за членство в ЕС и за постигане на решителен напредък по европейския път на страната на базата на собствените ѝ заслуги и усилия за реформа.

Двата парламента също така изразиха "дълбоката си загриженост за развитието на сигурността в региона" в контекста на военното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Парламентите на Молдова и Румъния проведоха днес съвместно заседание в Кишинев ден след като Европейската комисия препоръча Молдова да получи статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 91 гласа.

Свързани новини