Last news in Fakti

21 Юли, 2022 14:14 712 0

Домашният арест на бившия молдовски президент Игор Додон е удължен до 20 август

  • молдова-
  • игор додон-
  • приднестровие-
  • мая санду

Додон беше задържан в края на май и срещу него бяха повдигнати обвинения за незаконно обогатяване, корупция, незаконно финансиране на неговата партия и предателство към родината

Домашният арест на бившия молдовски президент Игор Додон е удължен до 20 август - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молдовски съд удължи домашния арест на бившия президент Игор Додон с още 30 дни, съобщи прокурорът Пьотр Ярмалюк, предаде ТАСС.

"Прокуратурата настояваше за удължаване на домашния арест. Съдът постанови, че арестът е удължен с още 30 дни -до 20 август", каза прокурорът.

Додон беше задържан в края на май и срещу него бяха повдигнати обвинения за незаконно обогатяване, корупция, незаконно финансиране на неговата партия и предателство към родината. Бившият президент заяви пред журналисти, че разполага с доказателства за невинността си. Той смята, че делата срещу него са заведени по политически причини с цел да се отслаби най-голямата опозиционна партия в страната - Партията на социалистите на Република Молдова(ПСРМ), която Додон по-рано оглавяваше.

В рамките на това дело братът на съпругата на Додон е с мярка неотклонение предварителен арест, а съпругата и майката на бившия президент са обвинени в съучастие.

Според проучването „Барометър на общественото мнение“, който беше проведено тази седмица от Молдовския институт за маркетинг и социологически допитвания, почти две трети от гражданите на републиката смятат, че арестът на бившия президент има политически мотив. Допитването показа, че шейсет и седем процента от анкетираните смятат делото срещу Додон за политическо, а шейсет и три процента свързват наказателното преследване срещу него с политиката на настоящата президентка на страната Мая Санду и на управляващата Партия на действието и солидарността.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА