Last news in Fakti

18 Юни, 2022 18:18 21 945 48

Румъния и Молдова с първа стъпка към обединение

  • румъния-
  • европейски съюз-
  • молдова-
  • мая санду

В документа се отбелязва, че обединението на усилията на двете страни представлява солидна основа за постигане на стратегическата приоритетна цел за твърдо и необратимо свързване на Република Молдова с Европейския съюз

Румъния и Молдова с първа стъпка към обединение - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите на парламентите на Молдова и Румъния подписаха днес обща декларация, в която се подчертава "безусловната подкрепа", оказвана във времето от всички политически сили в Румъния за развитието, демократичното укрепване и европейския път на Република Молдова, съобщава Аджерпрес.

"Подчертаваме факта, че конкретната перспектива за присъединяване на Република Молдова към Европейския съюз е същественият елемент за продължаването по пътя на реформите, който ще насърчи населението на Република Молдова в този период на изключителна несигурност и материални трудности и ще даде надежда, че в близко бъдеще страната ще бъде част от европейското семейство (...) Подчертаваме безусловната подкрепа, оказвана във времето от всички политически сили в Румъния за развитието, демократичното укрепване и европейския път на Република Молдова. Приветстваме отличната динамика и двустранното сътрудничество на всички нива между Румъния и Република Молдова", се посочва в декларацията.

В документа се отбелязва, че обединението на усилията на двете страни представлява "солидна основа за постигане на стратегическата приоритетна цел за твърдо и необратимо свързване на Република Молдова с Европейския съюз" с подкрепата на Румъния.

В декларацията се посочва още, че Румъния ще продължи да оказва "силна и постоянна подкрепа" на Република Молдова в рамките на усилията ѝ за получаване на статут на страна кандидатка за членство в ЕС и за постигане на решителен напредък по европейския път на страната на базата на собствените ѝ заслуги и усилия за реформа.

Двата парламента също така изразиха "дълбоката си загриженост за развитието на сигурността в региона" в контекста на военното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Парламентите на Молдова и Румъния проведоха днес съвместно заседание в Кишинев ден след като Европейската комисия препоръча Молдова да получи статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН В ШОК

    91 40 Отговор
    И тия в НАТО и ЕС......писна ми вече.
  • 2 БАЙ ДЪН

    72 34 Отговор
    А от КРАЙНА ще взимат ли за да е по голямо обединението
  • 3 Фактите

    103 17 Отговор
    A БГ и Македония се разединяват. Всички се провалихме ужасно.
  • 4 таибе

    79 32 Отговор
    евро саюз куцо кьораво сакато всичките там
  • 5 ген КЪСТЪР

    19 31 Отговор
    400 000 на армия в СТАЛИНГРАД -голи и ГЛАДНИ

    Коментиран от #40

  • 6 Скоро Молдова

    56 76 Отговор
    влиза обратно в Съветския Съюз. Долу лапите мамалигари.

    Коментиран от #19

  • 7 Чудесно

    74 44 Отговор
    Румънските братя май не ги е страх от освобождение..не са сополанковци като нас

    Коментиран от #41

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дедо

    66 9 Отговор

    До коментар #8 от "Не бяха, но станаха един народ !":

    Зябравяш,че вътре в територията вече близи 40 % са т.нар.малцинства-основно млади,злобни,нахални,неграмотни и незачитащи никакви закони т.нар.роми или по просто казано ци-ни!

    Коментиран от #15

  • 11 Така се прави

    33 17 Отговор
    Ма не са някакви славяни като БГ и СРМ или като Русия и Украйна!
  • 12 пппп

    75 45 Отговор
    Нарочно САЩ ги обединява, за да стане една мощна добре оборудвана Румъния хвърлена във война с Русия! Разбира се това е дългосрочна стратегия на САЩ за война с Русия, това ключва не само Украйна , Полша, Румъния , но и БЪЛГАРИЯ ! И според мен много скоро всички хотели по морето в България ще бъдат сринати, но няма да се размине и на София, Бургас, Варна! Това са ни запланували американските евреи

    Коментиран от #14, #22, #39

  • 13 В боколандия е друго

    62 5 Отговор
    Румънците навремето стреляха комунисти..после стачкуваха срещу техните бандити със години..решиха да си оправят държавата и работят по въпроса..стандарта им на живот се качва и румънските македонци искат да се присъединяват..правете сметка че за румънците това си е мирна териториална експанзия..те никога не са управлявали във кишинев
  • 14 Ушанков лешник

    25 44 Отговор

    До коментар #12 от "пппп":

    Леко сривач вие за 4 месеца един луганск не можете да сринете..избиха ви зъбите за години напред на вас

    Коментиран от #47

  • 15 Ааааа така ли?

    45 9 Отговор

    До коментар #10 от "дедо":

    И що така на 40 % останаха !А къде отидоха българите!?В чужбина.!Кажи,бе дядко,що 3 милиона българи ,избягаха от злобния,нахален, неграмотен и крадлив българин!?Българи от българи да бягат!! и под турско не е било
  • 16 йухъът

    32 26 Отговор
    С тези темпове на простия очаквайте скоро БГ да има сериозна по дължина сухоземна граница с Русия- много бързо всички земи намиращи се източно от линията Тираспол-Силистра-Лесово ще минат в руско владение...

    Коментиран от #18

  • 17 муле

    22 11 Отговор
    ама кинжали и какибрите стигат идо кишенев
  • 18 Мокри мечти

    27 32 Отговор

    До коментар #16 от "йухъът":

    Как ще стане това? Целия напреднал свят е срещу Руzия. Руzия до преди войната имаше БВП, колкото Белгия, Нидерландия и Люксембург взети заедно. Да не говорим за Германия, Франция и Великобритания поотделно. А САЩ и да върви срещу нея, пак не може да я стигне!

    Коментиран от #38

  • 19 Пеци

    40 24 Отговор

    До коментар #6 от "Скоро Молдова":

    Какви лапи бе???Лапи у Путлер.А ремънци и молдованци са един народ, един език ,една обединена държава.
    Жалко нашите отношения с макетата, злоба и ненавист
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян

    9 18 Отговор

    До коментар #12 от "пппп":

    До 12 ком -откъде я имаш тая информация -от руското посолство ли е или я сънува -значи русия пак ще я нападат смешки си написал другарю
  • 23 Старшия

    29 17 Отговор
    Ето, така се прави от цивилизованите хора ! А, не като варварите от БГ и СМ !
  • 24 Просто човек

    18 17 Отговор
    Крайно време е да се обедините! 🇪🇺

    Коментиран от #46

  • 25 Стефан Петров

    35 17 Отговор
    Очаквайте нова бежанска вълна от Молдова за България и дори нова война. Румънците са големи националисти и смятат молдовците за хора второ качество. Примери за това са ми разказвани многократно. Как ще се процедира обаче с Приднестровската република, която е проруска и има руски войски не е ясно. Изхождайки от агресивността на Румъния и насъскването на Молдова против Русия не изключвам нов военен конфликт.
  • 26 Няма никакво обединение на Румъния

    35 13 Отговор
    и Молдова, тиражират се лъжи!! Подкрепа от Ръмъния за Молдова за ЕС!! Нищо повече!! Има Преднестровие, Руска Земя, там който посегне да го оспори или да вкарва войска, ще хвърчи яко Перошина от ПЕТЕЛА КОЙТО ЩЕ ДАВА ОРЪЖИЕ!!

    Коментиран от #35

  • 27 Анатоли Стайков!! Фейкове от Молдова и

    22 12 Отговор
    Ръмъния!! КАКВО ОБЕДИНЕНИЕ ТЕ ГОНИ, В Преднестровието живеят 80%Руснаци!!?И 30 000 Руска войска пази голямите складове с Боеприпаси?? Пожелания, от Макрон!!

    Коментиран от #34

  • 28 оня с коня

    22 10 Отговор
    Покрай тая война нещата се случват с изключителна бързина.Колкото до Молдова -ако не влезе С ТЕРИТОРИЯТА СИ в Румъния,Русия ще я глътне като Нафора още щом постигне някакви Успехи в Украйна и се види с повече "Свободно време"!Шмугне ли се молдова обаче под Чадъра на Румъния- КРАЙ- става Румънски "Окръг","Община" или каквото е там,но Гражданите й са вече Членове на ЕС,а земята - защитена от НАТО!
  • 29 Селянин

    23 17 Отговор
    Абе, що така никой не иска да се присъединява към Русия ве?
  • 30 Ами да

    10 8 Отговор
    Браво! Поздравления!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И тва ли го е писал Стайков?

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анатоли Стайков!! Фейкове от Молдова и":

    Молдова/Кишинау и Молдова/Яш наистина е една и съща страна.Тва е,че руснаците грабнаха Кишинау.А Трансднестър,или Приднестър,приднестровие по руски,както казваш,едва ли на Стайков му е ясно какво значи.Там съвеЦките комунисти спретнали една държавица,както каза с рускоговорящи,пуснали електричество и нощем да се види от другия край на Днестър и така дразнели населението на Молдова,че ето видите ли съвеЦка власт плюс електрификация.След подписите на Молотов и Рибентроп московската угроза висна над черноморския регион.Райсканцлерът му каза на Сталин да не иска чак толко много,а той искаше до Истанбул.Антонеску се уплаши и се впи в прегръдката на райха .после войната бе загубена.А сегашното обединение на Кишинау с Букурещ си е напълно възможно.Тираспол не е Молдова.Там е Трансднестър,или както каза Приднестровие.То си е рускоговорещо-украинци и руснаци
  • 35 Да де

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Няма никакво обединение на Румъния":

    Приднестровие руска земя пълна с украинци.Има граница,държавна граница ,има и кат тебе неграмотници,дет не знаят да пишат,или по-скоро пишат с грешки,да не ги разберат,че влизат с различни никове.С други думи Кишинау и Тираспол са две различни губернии.Губерния Кишинау си е румънска,а Тираспол?Притрябвало им на румънците гладни приднестровци-руснаци и украинци
  • 36 Другият един

    11 2 Отговор
    А референдум ще правят ли или като нас по демократичния начин
  • 37 Анонимен

    19 4 Отговор
    Ако един ден наистина се обединят, Румъния трябва да върне на България Северна Добруджа.Но дали ще имаме политици с топки да го поискат!
  • 38 Дедо Пене

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Мокри мечти":

    Русия - 142млн. жители и Южна Корея-52млн. имат ЕДНАКЪВ БВП!!! Защото едната е развита икономика, а другата разео
  • 39 Дедо Пене

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "пппп":

    МАРШ В МОСКВА ВЕ Ц.ЪРВУЛ, НО ПРЕДИ ТОВА ПРОЧЕТИ ЧЛ. 5 ОТ ДОГОВОРА ЗА НАТО!!!
  • 40 Е да де,

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "ген КЪСТЪР":

    за разлика от руснаците,получили 25 млн.тона консерви АМЕРИКАНСКО месо,или всеки ден по консерва за всеки.Това не попречи на ком.3-та Румънска армия ген.Петре Димитреску да забележи противника как бързо се придвижва ,качен на всякакви АМЕРИКАНСКИ превозни средства-танкове,автомобили Студебейкър,Джипове Додж,или колегата му от 6-та Германска армия е спал,да не предприеме незабавни влизане в града.Тшшш;!Начи обединени сили 3-та Румънска и 6-та Германска.СъвеЦка русиа готова,клекнала-ноооо!АМЕРИКАНСКАТА неоценима намеса!Панимайш!!!
  • 41 Така

    10 15 Отговор

    До коментар #7 от "Чудесно":

    Русия даде пълната независимост на Румъния. Те са неблагодарни. Молдова прави грешка с искане за еврочленство. Украйна също. Един ден Съветския съюз ще им се вижда песен пред ЕС. Защото когато ЕС си свърши работата да присъедини всичко каквото иска. Ще последва подялба на ЕС между Брюксел, Германия и Франция. Свободата за която сега претендират, че доставят, ще се окаже измамна. Българите сме първи, които започваме да осъзнаваме. Аз лично се надявам осъзнаването да става преди влизането на последните държави от Европа.

    Коментиран от #42

  • 42 Хитър Петър

    8 6 Отговор

    До коментар #41 от "Така":

    Тц тц тц от къде го извади тоя коментар? Русия или ссср давали независимост? На коя вселена се е случило това? Болен мозък!
  • 43 А. Кузов

    5 0 Отговор
    Молдова иска с Румъния, Косово - с Албания, Македония......
  • 44 Така се прави

    10 0 Отговор
    А не като севромакетата, да са като насъскани песове срещу нас. Тях не трябва да ги пускаме докато сами не поискат обединение с нас, вместо да се държат подобаващо с БГ, те тръгнали да се правят на велики, още малко и война ще ни обявят, тези древни и много велики макета. Смешници, тръгнали из Европа и Америка лобисти да търсят, ми що не ги търсят в Египет или не знам си къде из Африка, нали бяха набедили някакъв египтянин, че бил наследник на Ал. Македонски и съответно го посрещнаха като техен принц. Абе, човек да се спуска от смях с тези "наследници", според тях, на Ал. Македонски.

    Коментиран от #48

  • 45 Д.Кънев

    10 4 Отговор
    Щом Румъния и Молдова ще се обединяват то тогава Румъния ще трябва да върне на
    България Северна Добруджа.
    Русия даде българската територия Северна Добруджа на Румъния заради Молдова.
    Е трябва да се възстанови правдата.
  • 46 Д.Кънев

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Просто човек":

    А ще върнат ли румънците Българската територия Северна Добруджа на България.
  • 47 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ушанков лешник":

    Карат внимателно,не като американците всичко подред
  • 48 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Така се прави":

    Е, нали сашето македонски оправяше Клеопатра по едно време