Last news in Fakti

16 Юни, 2022 13:55 1 169 7

Ковачевски-Шарл Мишел: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е въпрос от най-висок приоритет

  • северна македония-
  • шарл мишел-
  • димитър ковачевски-
  • буяр османи-
  • европейски съюз

Република Северна Македония напълно е изпълнила условията за започване на преговори с ЕС, на основата на които е направена препоръката за безусловно начало на отварянето на преговорни глави през март 2020 г.

Ковачевски-Шарл Мишел: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е въпрос от най-висок приоритет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Като част от програмата си по време на Преспанския форум за диалог в Охрид премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Срещата е била фокусирана „върху геополитическите предизвикателства, породени от случващото се в Украйна, превръщайки ускоряването на интеграцията на Западните Балкани в ЕС в основен приоритет, включително чрез укрепване на регионалната устойчивост на влиянието на трети страни”, съобщават от прессекретариата на правителството в Северна Македония.

Ковачевски е подчертал, че Република Северна Македония напълно е изпълнила условията за започване на преговори с ЕС, на основата на които е направена препоръката за безусловно начало на отварянето на преговорни глави през март 2020 г.

Ковачевски и Мишел са обсъдили и участието на Република Северна Македония в няколко регионални проекта, подкрепени от ЕС, в областта на енергийното сътрудничество като интерконектора с Гърция и газовата връзка със Сърбия и Косово, които са подкрепени със средства от Плана за икономически инвестиции на ЕС, както и ползите от инициативата „Отворени Балкани“ за създаване на общ регионален пазар, базиран на свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги, като значими стъпки за прилагане на стандартите на ЕС.

На срещата са присъствали и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и външният министър Буяр Османи, пише в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След няколко 10-тки години.

    10 0 Отговор
    Някой друг път!Когато спазите договорката от 2017г.А този който ви е обещал,спука гума и няма да направи нищо.Всеки момент ще бъде свален от власт и съден за престъпление срещу държавата и народа.
  • 2 Тиква американска

    10 0 Отговор
    Шарл кой го избра в ЕС? Той много "умен" бе!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Информация

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква американска":

    Е приятел.Ти явно не знаеш кой е Шарл.Той е от Люксембург и официално има брак с Мъж.Да му се невиди:).Шевката на ЕК е Масини,която се мисли за мъж но си има всички женски атрибути.Да му се невиди:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами ...

    3 0 Отговор
    Не, не е изпълнила.
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Хайде сега си шляпнете и по едни макари на дътата, за укрепване на македонско-белгийската Дружба!
    Така стават тия неща по западните земи!
Новини по държави: