Отидете към основна версия

11 121 34

Голяма победа за Ердоган, пишат в Турция

  • реджеп ердоган-
  • финландия-
  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • победа-
  • турски медии

Турция е получила девет писмени гаранции

Снимка: БГНЕС/ EPA

Под заглавия като "Победа на Турция" (в. "Таквим"), "Победа в Мадрид на президента Ердоган" (в. "Сабах") и "Турция получи желаното на (преговорната) маса: Тристранен меморандум в Мадрид" (в. "Миллиет") турският печат съобщава за оттеглянето на възраженията на Турция срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, предаде БТА.

Турция е получила девет писмени гаранции, срещу които се е съгласила да не възпрепятства присъединяването на двете скандинавски държави към Алианса, пише в. "Акшам". По време на четиристранната среща в испанската столица, в която участваха президентите на Турция и Финландия Реджеп Тайип Ердоган и Саули Нинистьо, шведският министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е бил договорен меморандум, който предвижда осъществяването на конкретни стъпки и създаването на механизъм за мониторинг.

"Благодарение на решимостта на Ердоган Турция си осигури девет важни придобивки в борбата с тероризма", пише още изданието, като добавя, че за първи път организацията ФЕТО (мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинявана от Турция за опита за преврат през 2016 г.) е влязла като "терористична организация" в международно споразумение наред с ПКК/СЗН/ПДС (кюрдските групировки Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа/Партия на демократичния съюз).

След продължилата два часа среща в четворен формат трите държави - Турция, Швеция и Финландия, са подписали текста на меморандума, а на церемонията Йенс Столтенберг е наричал Турция "Тюркийе", пише още "Акшам". "Милят" посочва, че президентът Ердоган е изпратил ясно послание пред лидерите от НАТО: "Не желаем празни приказки, а резултати". Ердоган е подчертал, че като една от най-силните държави в НАТО Турция очаква от останалите членки принципен подход срещу тероризма. Той е посочил, че групировки като ПКК и ФЕТО намират убежище в европейски държави, като е настоял на това да бъде сложен край.

"Трябва да се попречи на ПКК да действа в тези държави. Гърция храни превратаджиите от ФЕТО. Швеция и Финландия трябва да премахнат безпокойствата на Турция за сигурността", е казал турският лидер. "Миллиет" пише, че одобреният меморандум предвижда пълно сътрудничество с Турция от страна на Швеция и Финландия в борбата с тероризма. В текста се визира и екстрадицията на заподозрени от ПКК, СЗН/ПДС и ФЕТО, както и вдигане на оръжейното ембарго срещу Турция, посочва още вестникът.

"Всички искания на Турция бяха приети", пише и в. "Таквим" днес, определяйки като историческа вчерашната среща. Печатното издание съобщава, че двете скандинавски страни са се ангажирали да оказват пълно съдействие на Турция в борбата с ПКК и нейните разклонения, да не осигуряват подкрепа за терористични организации като СЗН/ПДС и ФЕТО, да предприемат конкретни действия за екстрадицията на заподозрени за тероризъм, да премахнат ограниченията за продажба на оръжие на Турция и да споделят разузнавателна информация в борбата с тероризма и организираната престъпност. "Хюриет" посочва, че по време на разговорите вчера Ердоган е представил пред участниците документи и записи за дейностите на терористичните организации в двете страни, като подробно е разказал за тях пред лидерите на Швеция и Финландия. Съгласно постигнатото споразумение ще бъде създаден Постоянен съвместен механизъм, който да следи за изпълнението на ангажиментите, пише "Сабах". Изданието цитира и констатацията в европейските медии, че Ердоган е получил всичко, което е искал.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: