Last news in Fakti

29 Юни, 2022 11:33 11 113 34

Голяма победа за Ердоган, пишат в Турция

  • реджеп ердоган-
  • финландия-
  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • победа-
  • турски медии

Турция е получила девет писмени гаранции

Голяма победа за Ердоган, пишат в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Под заглавия като "Победа на Турция" (в. "Таквим"), "Победа в Мадрид на президента Ердоган" (в. "Сабах") и "Турция получи желаното на (преговорната) маса: Тристранен меморандум в Мадрид" (в. "Миллиет") турският печат съобщава за оттеглянето на възраженията на Турция срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, предаде БТА.

Турция е получила девет писмени гаранции, срещу които се е съгласила да не възпрепятства присъединяването на двете скандинавски държави към Алианса, пише в. "Акшам". По време на четиристранната среща в испанската столица, в която участваха президентите на Турция и Финландия Реджеп Тайип Ердоган и Саули Нинистьо, шведският министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, е бил договорен меморандум, който предвижда осъществяването на конкретни стъпки и създаването на механизъм за мониторинг.

"Благодарение на решимостта на Ердоган Турция си осигури девет важни придобивки в борбата с тероризма", пише още изданието, като добавя, че за първи път организацията ФЕТО (мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинявана от Турция за опита за преврат през 2016 г.) е влязла като "терористична организация" в международно споразумение наред с ПКК/СЗН/ПДС (кюрдските групировки Кюрдска работническа партия/Сили за защита на народа/Партия на демократичния съюз).

След продължилата два часа среща в четворен формат трите държави - Турция, Швеция и Финландия, са подписали текста на меморандума, а на церемонията Йенс Столтенберг е наричал Турция "Тюркийе", пише още "Акшам". "Милят" посочва, че президентът Ердоган е изпратил ясно послание пред лидерите от НАТО: "Не желаем празни приказки, а резултати". Ердоган е подчертал, че като една от най-силните държави в НАТО Турция очаква от останалите членки принципен подход срещу тероризма. Той е посочил, че групировки като ПКК и ФЕТО намират убежище в европейски държави, като е настоял на това да бъде сложен край.

"Трябва да се попречи на ПКК да действа в тези държави. Гърция храни превратаджиите от ФЕТО. Швеция и Финландия трябва да премахнат безпокойствата на Турция за сигурността", е казал турският лидер. "Миллиет" пише, че одобреният меморандум предвижда пълно сътрудничество с Турция от страна на Швеция и Финландия в борбата с тероризма. В текста се визира и екстрадицията на заподозрени от ПКК, СЗН/ПДС и ФЕТО, както и вдигане на оръжейното ембарго срещу Турция, посочва още вестникът.

"Всички искания на Турция бяха приети", пише и в. "Таквим" днес, определяйки като историческа вчерашната среща. Печатното издание съобщава, че двете скандинавски страни са се ангажирали да оказват пълно съдействие на Турция в борбата с ПКК и нейните разклонения, да не осигуряват подкрепа за терористични организации като СЗН/ПДС и ФЕТО, да предприемат конкретни действия за екстрадицията на заподозрени за тероризъм, да премахнат ограниченията за продажба на оръжие на Турция и да споделят разузнавателна информация в борбата с тероризма и организираната престъпност. "Хюриет" посочва, че по време на разговорите вчера Ердоган е представил пред участниците документи и записи за дейностите на терористичните организации в двете страни, като подробно е разказал за тях пред лидерите на Швеция и Финландия. Съгласно постигнатото споразумение ще бъде създаден Постоянен съвместен механизъм, който да следи за изпълнението на ангажиментите, пише "Сабах". Изданието цитира и констатацията в европейските медии, че Ердоган е получил всичко, което е искал.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    13 72 Отговор
    И тоя се научи от Путин поражението да го представя за победа.Раята вярва.

    Коментиран от #10, #19

  • 2 Урюрвкос

    58 13 Отговор
    Ердоган ще получи 15 млрд кеш плюс достъп до военни технологии със обем над 150млрд но ще ги изхитри както той си знае. Ключът от крепоста Европа е в неговия джоб.

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Ихууууу

    57 10 Отговор
    И скандинавците клекнаха пред Ердоган....защо толкова време се дърпахте бе Джанъм
  • 4 Ердо клекна на Байдън и няма

    15 43 Отговор
    да създава "проблеми" на Швеция и Финландия. И той като путин превръща всяка загуба в победа !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    57 1 Отговор
    Кога ли ще чуем нещо положително за нашите държавници.....,че нещо са спечелили в името на България
  • 7 Хаха

    11 38 Отговор
    Байдън му каза че ще го остави да диша още малко и Ердо клекна.Тръмп беше написал едно съобщение в Туитър и свали лирата и разипа борсата за един ден.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Турските и руските мечти ще бъдат

    9 54 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    попарени скоро. Идва времето Путин да загуби тотално средна Азия и да види опашката на досегашните негови мекерета там. А Турция ще се сблъска с Иран, Суадитска Арабия и Израел и няма да е победител ! Кюрдите и опозицията ще му смачкат фасона. Наште русофили ми приличат на българските комунисти едно време, когато са вдигали лозунги: "Да живее др. Хитлер", като се сблъскат скоро турция и россия и вий ще ревете долу Ердоган, смърт на османизма! На маймуни ви обърнаха, ей - руски подплънки !

    Коментиран от #12, #13, #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какво поражение

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Бе примитив? С този меморандум,де факто стопира помощта на всички,и най вече на краваря към кюрдите.Вътре и извън Турция.С признаването за терористични организации на трите фракции,ще им разгони фамилията вътре,и в Сирия.И никой не може да му каже стоп.С това си постижение ( наистина е така) мечтите за приграниченКюрдистан бяха до тук.Още един маркер,как обора може да те използва до определен момент,и след това брутално да те изхвърли в кошчето,когато по важен за него интерес го изисква.
  • 11 5иция

    25 3 Отговор
    С подписването на споразумението са дали съгласие да са КАНДИДАТИ но ако до СЕПТЕМВРИ тези страни не предориемат действия според спогодбата значи ПРОБЛЕМИТЕ им Продължават.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вето ЙОК

    14 2 Отговор
    Има снимка от вчерашните подписи. Тримата лидери и тримата външни министри на Турция, Швеция и Финландия. Някои (4) се усмихват, сякаш са на сватба, а други (2) са тъжни, сякаш са на погребение. Можете ли да познаете кои са тези 2-ма?

    Коментиран от #20

  • 15 Турска мъка

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    За съжаление през последните 20 години така се управлява Турция, с туит на американски президент или снимка с него. И с празни думи като „икономиката е много силна, не се страхуваме от нищо“ и „докато съм на власт, Финландия и Швеция няма да влязат в НАТО“.
  • 16 гост

    8 35 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Ердоган няма да получи абсолютно нищо , щото до 2-3 години максимум няма да президент , а най-вероятно и жив ! За което ще се погрижат същите , които сега си въобразява , че изнудва !!! Но Финландия и Швеция ще са в НАТО за десетилетия , да не кажа за столетия !!! Толкоз за "великия султан" !!!

    Коментиран от #17, #23, #31, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 "Голямата победа"

    11 3 Отговор
    Ще стане ясно след някоя друга седмица или месец,когато Турция обяви,че САЩ са й разрешили да си купи Ф16 от тях!Все пак,умее го "пазарлъка" Ердоган,само дето Запада никак не обича пазарлъците.....

    Коментиран от #24

  • 19 Ти като поражение ли го чувстваш?

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ердоган получи каквото искаше. НАТО също. Аааа....верно има един губещ дето си спечели още едни 1300 км обща граница с НАТО. 🤣🤣🤣🤣
  • 20 Ами най-усмихнат беше Чавушоглу

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Вето ЙОК":

    Ердоган по принцип не показва емоции, а скандинавците също са малко студени, но правила определено беше много радостен, пък и има за какво-пилучи всичко каквото искаше
  • 21 ...

    5 8 Отговор
    "Всички искания на Турция бяха приети",
    Ъъъ.. колко терориста от 18те ви върнаха? Нула

    Коментиран от #22, #33

  • 22 Точков

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Не са 18 а от едната страна 32 и от другата 28 като начало. 18 са ФЕТО драги ми ти .... защо си загрижен само за тях?

    Коментиран от #25

  • 23 Гостилница

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Това са държавни работи не ги бъркайте с личните си мнения.
  • 24 В други новини

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от ""Голямата победа"":

    Вашингтон: Исканията на Турция за бойци останаха извън споразумението с Швеция и Финландия.

    Високопоставен американски служител каза, че американският президент е играл задкулисна роля в преговорите на Швеция и Финландия с Турция.

    Служителят, пожелал анонимност, каза пред репортери, че Байдън е разговарял с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано във вторник по искане на двете страни.

    Той обаче подчерта, че Турция не настоява исканията й за напреднали американски бойци да бъдат включени в преговорите.

    Отбелязва се, че Анкара е поискала от САЩ 40 F-16 Block 70, като същевременно иска и модернизация за 80 изтребителя F-16, които вече има. Климатът в Конгреса обаче не е благоприятен.
  • 25 ...

    0 6 Отговор

    До коментар #22 от "Точков":

    Е нали спечелили уж... Ма получиха една кръгла нула за исканията си.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Точков

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "...":

    Не знам защо ми търкат коментара.
  • 29 Украинка

    3 6 Отговор
    Байдьн, постигна своето, турчина се предаде явно обещания големи
  • 30 Хан Аспарух

    6 5 Отговор
    Най важен и съществен факт е че Финландия и Швеция ще бъдат приети в най мощния военен съюз. А България като част от това семейство само може да се радва и гордее с този факт. Чебурашките вън от правителство, президенство и парламента. Време е да излезем от руското блато, от руските зависимости и да спрем да плащаме данък Русия, ако искаме да станем Швейцария на балканите.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Истина

    4 0 Отговор
    С тази злоба ще сте кукли то преди си бях те на Русия а сега на всички СЕ лидери и кравари те има ли някой я нация да ви уважава алчни завистливи и сте номер в кражби те но все има някой друг да е винивен
  • 33 ТоЧичо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    Общата цифра за депортация и предаването на терористи от двете страни според данни и искания от Турция е 73.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: