Тема: Украйна

2 Юли, 2022 10:00 6 404 35

Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • провал-
  • швеция-
  • финландия-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Някога НАТО беше създаден, за да защитава общите либерални ценности

Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди по-малко от година западният алианс изглеждаше окончателно сразен. Мисията в Афганистан завърши с провал, а най-силният военен съюз в света не беше в състояние да осигури дори що-годе организирано изтегляне от летището в Кабул. Западните елитни войници бяха принудени да напуснат унизени - като губеща страна срещу зле екипираните, но силно мотивирани талибани.

Милиарди за въоръжение в Европа

Още новини от Украйна

Но по-малко от година по-късно, НАТО преживява своеобразно възраждане. Войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна се погрижи всичко това да стане реалност. На срещата на върха в Мадрид бяха взети важни решения, които ще променят и Алианса, и всички общества.

В Европа предстои безпрецедентно превъоръжаване. Броят на войниците, готови за бързо разгръщане в случай на криза, ще се увеличи в пъти. Милиарди и трилиони ще бъдат инвестирани в армията. Това са пари, които ще се вземат от други места. Те ще липсват в училищата, в здравната система, в разширяването на железопътната инфраструктура. Но колкото и да е горчиво хапчето - за съжаление то е необходимо.

Щом дипломацията не намира изход, а агресор като Путин пуска танковете си и бомбардира цели градове, Западът е длъжен да разполага с алтернатива на подчинението. Затова сега се залага на въоръжаване и възпиране, независимо от всички трудности, пред които тази стратегия ще ни изправи.

Военният съюз като общност на ценности

За да не се разпаднат либералните общества на Запада при вида на тези трудности, трябва да е ясно, че в момента е нужно да се защитават ценности. Ненапразно НАТО беше създаден като общност на ценности. Но тъкмо в това отношение Алиансът не успя да се представи в добра светлина на срещата в Мадрид.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който потъпква либералните ценности в страната си, унищожава свободата на словото и обявява политическите си опоненти за терористи, щом се окаже притиснат политически, на срещата в Мадрид преживя истински триумф. В продължение на седмици, той блокираше молбите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

Триумфът на Ердоган в Мадрид

Какво излиза всъщност? Един авторитарен лидер беше в състояние да попречи на две безупречни скандинавски демокрации да се присъединят към НАТО, независимо от положителната воля на 29 страни членки на Алианса. Сделката от Мадрид, която беше отбелязана като пробив, вероятно само ще насърчи Ердоган да продължи да изнудва. Сега му е гарантирано в писмен вид, че има право да иска подкрепа в борбата срещу войнствени кюрдски организации.

По отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена и в Европа, това може и да е оправдано. Но Ердоган има предвид всички кюрди - и особено получилите убежище в Швеция. Той ще поиска изрично те да бъдат екстрадирани и предадени на Турция. Твърди се, че вече се подготвят списъци.

Борбата на Ердоган срещу YPG

Особено циничен и опасен за НАТО е опитът на Ердоган да мобилизира партньорите и срещу кюрдите в Сирия, срещу кюрдската милиция YPG. Това са тъкмо онези групировки, които по поръчение на Запада и с подкрепата на Съединените щати свършиха мръсната работа в Сирия, изнасяйки на гърба си кървавата борба срещу ислямистите.

Фактът, че Ердоган подхвана своя собствена война срещу тях и нахлу в Сирия, нарушавайки международното право, възмути много от партньорите в НАТО. В резултат от това те прекъснаха доставките на оръжие за Анкара.

Добре познат разколник

И по този въпрос Ердоган си тръгва с триумф от срещата на върха в Мадрид. Само часове след сключването на сделката за Швеция и Финландия, стана ясно, че САЩ смятат да съдействат за модернизирането на турските изтребители. Това не се беше случвало отдавна.

Тъкмо по време на най-опасната конфронтация с Русия от десетилетия насам, турският президент блокира разширяването на НАТО на север в името на своите тясно национални интереси. Това отслабва Алианса като общност на ценности. НАТО не бива да позволява на Ердоган да сее разкол с нови солови акции в бъдеще.

Автор: Хелга Шмид


Поставете оценка:
Оценка 3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко са жалки

    93 4 Отговор
    Ердоган забрани пропагандното оръжие Дойче веле и ето че отговорът не закъсня.

    Коментиран от #13

  • 2 смях

    81 4 Отговор
    Напразни бяха драсканиците, че Ердоган бил клекнал.

    Напротив, Ердоган получи своето. Гледах колко са жалки всички НАТО-вчета и как се навъртаха около него. По всяко време Швеция и Финландия могат да бъдат блокирани. Решението за присъединяване ще трябва да се ратифицира от всички национални парламенти. Ердоган не е Кирчо.

    Коментиран от #9

  • 3 Сорос веле

    63 5 Отговор
    Автор: Хелга Шмид

    Кого лъжеш, мисирке? От коя шпионска централа ти написаха статийката?

    Коментиран от #14

  • 4 Бай Лисан

    58 3 Отговор
    Зелето, не се хабете да четкате Ердоган, той вече ви забрани.
  • 5 Хахаха

    71 2 Отговор
    До вчера тръбяхте,че Реджеп Тайип Ердоган е клекнал пред НАТО и бил съгласен да се приемат скандинавците,а днес казвате, че ви изнасилил пред цял свят
  • 6 ЕРДО КЛЕКНА

    6 49 Отговор
    Швеция и Финландия в НАТО.....

    Коментиран от #32

  • 7 Смешковци..

    50 11 Отговор
    Колкото и трилиони да му наливате,колкото и милиони да мобилизирате,само един Сармат и OTAN е МАТ..

    Коментиран от #35

  • 8 погледнато от противоположен ъгъл на DW

    50 5 Отговор
    Когато ти е необходим мотив да извършиш гадости просто си го намираш , политиците от.Запада си намериха Путин за да извършват неща , които карат дори собствените им граждани да страдат в полза на интереси на финансови лобита .
  • 9 ЕРДОГАН

    2 30 Отговор

    До коментар #2 от "смях":

    Продължавам ли да съ опъвам, ша ми бият шута от властта...
  • 10 681

    45 5 Отговор
    Разпада на западналиябсвят е в началото си. Не се напъвайте. Няма как да оцелеем с тези ценности.

    Коментиран от #12, #18

  • 11 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    6 36 Отговор
    ЕДИН СРЕЩУ ВСИЧКИ ДОВЕДЕ ДО .... ВСИЧКИ СРЕЩУ ЕДИН.....

    Коментиран от #28, #29

  • 12 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "681":

    Така се говореше и по наше време.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1234

    39 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сорос веле":

    От цру! DW е на издръжка при цру.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЕРДОГАН

    2 14 Отговор
    Отцепих се от колектива и колектива ми го нац......и
  • 18 помниш ли

    17 36 Отговор

    До коментар #10 от "681":

    681-1944 това нали знаеш какво значи кога е роден,кога е починал,това го пишеха комунистите.след 1944 България просто е руска губерния. Дано се роди един истински Българин, един Левски и ни освободи от Русия и България отново да се роди
  • 19 Флин

    33 2 Отговор
    Анализите на зелето не струват и пукната пара! Нулева тежест
  • 20 Ало, ало...

    39 4 Отговор
    "Съединените щати свършиха мръсната работа в Сирия, изнасяйки на гърба си кървавата борба срещу ислямистите."
    Не зная какво са свършили, но аз си спомням че ислямистите започнаха да отстъпват когато руснаците се заеха сериозно с тях.
  • 21 Добър Ден! &7&1&1&2&1&3&6&8&6&0&

    18 8 Отговор
    Заглавието е нов бисер в учебниците за лечение на шизофренията. Типично и умишлено двусмислие ,което евреите използуват ,за да Ви вкарат в пета глуха на понятийността . Е,ще поясня . Турция и НАТО са едно и също. Следователно всичко е един цирк,характерен за простаци ,които превземат не чрез бой на бойното поле,а чрез дезинформация,хашиш и сексуални играчки. От гледището на Българската история Турция- наследник на Османската империя,която ни докара петвековен ад,е ВРАГ НА БЪЛГАРИТЕ. Ердоган и Орбан,туркоевреи по произход ,са само театрали с роли в в един общ сценарий,обща режисура,обща игра-соектакъл. В един театър няма врагове,а съмишленици с роли само за пред тъпеещата публика. Цел за унищожение са ДВЕТЕ ЕДИНСТВЕННИ СЛАВЯНОТРАКИЙСКИ ДЪРЖАВИ,КОИТО ИМА-РУСУЯ И БЪЛГАРИЯ. Мама други славяни и траки! Сърбите са илирийци ,тоест същото като косоварите к албанците. Поляците и чехите пък са ашкенизирани!

    Коментиран от #23

  • 22 В.В.П.

    16 7 Отговор
    Путя ще им спука коравите ,инати ,глави.,..На Укрите ,,ПКК ,не води никакваа война с ИД,.Ердоган го оставиха да си влиза в Ирак ,за да махне ветото на Швеция и Финландия..Само че ,може като си завърши операцията ,пак да се опъне като магаре на баир..Пък и Рф , има мощни лостове за влияние в Азия ..Може да доставят хиляди тонове оръжие ,на кюрдите ..От Срайна,директно за Тях .НАТО е беззъбо куче. и ердо знае това ..Иска самолети и кюрдите.
  • 23 В.В.П.

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Добър Ден! &7&1&1&2&1&3&6&8&6&0&":

    Турция ,не е наследник на османска империя ,юридически не е .Не може да има никакви претенции .,Обаче на Джо да му обещае два ,три турски острова ..част от България,тия неща става за минути между кучетата от НАТО..великите сили..На Реджеп са му обещали нещо ,веднага .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Основният провал на НАТО с дългосрочно действие е точно присъствието на Турция в него! Естествено в основата на тоз провал са САЩ.
    Дано не са наложи на България да разчита на тях!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 сноу

    10 0 Отговор
    Хелге ,хелге-е ..я излез на улицата и се огледай ма-а...да виждаш някой германец..? Че то всичкото халил,рамадан ,онур и джангур ма..Що не им се оплачеш ...
  • 31 сноу

    9 0 Отговор
    Ти да видиш.. ??? либералните ценности,западналите елитни войници и пак ценности ...и видиш ли ти как сащ..а свършил много работа ,че и най мръсната...Единственната работа дето свърши сащ е да плюе законно избрания президент и да върти мръсните си игри за свалянето му..Както винаги..
  • 32 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "ЕРДО КЛЕКНА":

    Е и?Това ще увеличи пенсията на баба ти? Или ще намали цената на бензина и тока у нас?
  • 33 Българските турци

    4 0 Отговор
    Ако НАТО продължат лицемерието в съюзническите си отношения спрямо Турция , задълбочаването на конфронтацията във вътрешните взаимоотношения на алианса ще стане неизбежна ! Путин отвърна на подигравките и арогантноста на някои от Г-7 в Германия и на предизвикателствата на НАТО в Мадрид от място което за всеки който малко умее да разчита политически шахмат е много ясен намек че не ги наблюдава със скръстени ръце. Каспийският регион е в Акваторията на формиращия се Тюркски икономически и евентуален стратегически пакт към който Русия и Китай а също и Турция и Унгария не са безразлични ! Репликите които подхвърля Путин от Ашхабад изглеждат повече като намек за ответни реакции !
  • 34 Хелга Зелената Чорба

    1 1 Отговор
    Ердоган ще ти разцепи Зелника като мис Висилка на Германия си
  • 35 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Смешковци..":

    Цървулче ограничено, NATO също има балистични ракети!