Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2022 06:00 4 466 67

Полша, Румъния, България: може ли НАТО наистина да разчита на тези държави?

  • нато-
  • българия-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • полша-
  • румъния

Как НАТО да разчита на държави като България, която излиза от равновесие всеки път, когато не е наклонена към Москва?

Полша, Румъния, България: може ли НАТО наистина да разчита на тези държави? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В новата стратегическа концепция на НАТО Русия се споменава 14 пъти, а Китай - 11. Опасният съюз между Москва и Пекин е в центъра на вниманието на срещата на върха в Мадрид. Очевидно лидерите на Алианса са наясно с непосредствените рискове и е необходима спешна реакция.

Основният приоритет включва укрепването на източния фланг. За целта се предвидени няколко стъпки. На първо място, Полша и Румъния стават централни за НАТО в Източна Европа, като американските войски на НАТО ще бъдат преместени в този район. Западните Балкани и Черно море са определени като "стратегически важни".

Още новини от Украйна

В новата стратегическа концепция на НАТО се подчертава, че Алиансът не може да изключи опасността от нападение срещу суверенитета и териториалната цялост на съюзник. Съществуват обаче и редица заплахи, идващи от вътрешността на страните от НАТО. Изглежда, че в момента в те не се приемат сериозно. Някои държави имат дълбоки проблеми с лоялността към евроатлантическите ценности - Балканите нерядко се огъват под тежестта на историческите разочарования. Политическата нестабилност подкопава единството на НАТО.

В Източна Европа има безброй пукнатини, от които Русия се възползва

Макар че НАТО може да защити Румъния и Полша от руската агресия, тя не може да ги защити от вредите, които тези страни си нанасят сами. И в двете източноевропейски държави - членки на ЕС и НАТО - правосъдието е подчинено на политиката, но тези недостатъци, които рушат върховенството на закона, се пренебрегват. Причината е, че Румъния и Полша са от огромна помощ за кризата с Украйна и украинските бежанци.

Унгария изглежда по-близо до Русия, отколкото до НАТО. Турция преследва собствена стратегия за увеличаване на влиянието си както в Близкия изток, така и на Балканите. България се намира на нестабилна везна, която излиза от равновесие всеки път, когато не е наклонена към Москва. Словакия и Чехия никога не са поемали по категоричен път към Запада, докато в Хърватия има както полюс на властта, който разчита на Русия в лицето на президента, както и такъв, който гледа на Запад - министър-председателят.

България подкопава Северна Македония, Тирана все още мечтае за Велика Албания, а Сърбия разбърква картите в полза на Русия. Румънската държава не само се превръща в патерналистична, но и клони към автокрация: политическата власт доминира средствата за масова комуникация, съдебната система, независимите агенции и Конституционния съд. Всички тези пукнатини са в полза на Москва: тя може напълно да се възползва от тях.

Може ли НАТО да разчита на държави, в които демокрацията е по-скоро инцидент?

Моделът на Унгария на Виктор Орбан се разпространява и в други страни. Популизмът се завръща мощно навсякъде в Европа, но на Изток това явление е още по-опасно, отколкото на Запад, защото институциите са слаби и нямат волята да се противопоставят.

В тази част на континента, в която историята е доминирана от диктатури и автокрации, демокрацията е по-скоро инцидент. Въпросът е: може ли НАТО да разчита на държави, които стъпка по стъпка се отдалечават от демократичните свободи и задушават върховенството на закона?

Автор: Сабина Фати


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 11 Отговор
    На България не!Ние не ставаме за пушечно месо.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    61 5 Отговор
    никоя ДЪРЖАВА няма право да се намесва ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ на друга ДЪРЖАВА

    Коментиран от #6, #29

  • 3 Анти-маймуна

    67 8 Отговор
    Москва и Пекин са най-голямата заплаха за Новия световен ред на Ротшилдите. 500 пъти се споменават тези заплахи.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 2 Отговор
    ПОЛИТИЦИТЕ настроиват ХОРАТА един срещу друг но УМНИТЕ ХОРА не се хващат на ТОВА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Може,може..

    46 8 Отговор
    Особено на нас,българите! Бяхме с Хитлер и го завлякохме на дъното сега OTAN да се готви!Имаме опит и сме профита вече! Ихуууу...
  • 8 Една

    66 6 Отговор
    Българите сме хора вряли и кипяли в неадекватната политика между изтока и запада. За това НАТО трябва да знае, че ако иска мир в Европа и на Балканите, ние сме 100% сигурен съюзник. За това и влязохме в НАТО. За да бъдем гарант за мир, за да спре да се пали бурето с барут на Балканите. Това ни бе обещано и от нашите политици, когато влизахме в НАТО. Но, ако алианса иска да ни хвърли като пушечно месо във война с Русия, отговорът е не! Българите няма да водим война с Русия. Имаме си много причини за това. Искаме пълен неутралитет.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    57 14 Отговор
    Не, не може. Да не се надява, че българската армия ще изстреля и един куршум срещу руснак.
    По/вероятно е войника да застреля ръководителя си, който го кара да тръгне срещу Русия.
    Затова ни вкарват натовски войски. Да има все пак кой да се бие с руснаците на наша територия.

    Коментиран от #45

  • 11 Неанонимно

    51 7 Отговор
    Пратете Киро и ПП, може и Христо Иванов и генерала от ДС Атанасов. Те с кеф ще хвърлят държавата във война и ще избягат на запад при роднините си. Корнелия и нея я хвърлете в тая лудост, че е лъжкиня. Ние народа отказваме да водим война с когото и да било за чуждите банкови сметки. Който се чувства украинец да ходи на фронта в Украйна. Тук не! Искам онези които ни вкараха в НАТО да излязат пред народа и да ни кажат искат ли България да води война с Русия за защита парите на запада в Украйна? Да ни заяват, че са съгласни синовете ни да умират за милиардите инвестиции на тоя и оня. Хайде, да излязат и да ни го заяват.
  • 12 Българин

    18 5 Отговор
    Балканите нерядко се огъват под тежестта на историческите разочарования... Еми тези исторически разочарования вие ги направихте като намесвахте където не ви е работата .. първо в Влахия,случайно да не се обедини след освобождението с България после руско османската война пак да не говорим сръбско българска война ако не беше Австрия ся нямаше да има Сърбия ... Балканите са специална зона и само сме се оправяли
  • 13 Лилия

    42 5 Отговор
    Когато по време на II-рата световна война попитали цар Борис III защо не праща войска срещу Русия, човека мъдро им отговорил с истината- защото войската ще се обърне и ще се бие на страната на Русия! Тогава сме имали мъдър управник. Сега имаме тройна коалиция, готова на всичко в името на властта. Достатъчно е да видим БСП, която се прегърна с крайни ястреби и се оправдава с Кирил все едно другите не са същите. Хайде да спрат да ни правят на луди. Политиците може и да се сменят, но политиката на определените групи си е същата, както и мнението на народа, между другото!

    Коментиран от #21

  • 14 СЛОНА

    30 4 Отговор
    НИКОГА ЖИВ ДА РАЗЧИТАМ ИЛИ ДА СЛУЖА НА ЕС И НАТО!!!!!!!!!!
  • 15 Нека

    31 5 Отговор
    НАТО да си гледа натовските старци !
  • 16 Дартанян

    33 7 Отговор
    България , може да осигури някое незасято поле , за да си проведе НАТО битката с Русия, като жива сила , можем да им предоставим депутатите от парламента от ПП, ДБ, ГЕРБ заедно с партйните членове , те всички са мотивирани евроатлантици ....халал да са им на Нато . Това са нашите възможности за помощ .
  • 17 емо 73 канар

    11 33 Отговор
    Моля всички копейковци да се приготвят. Пътническият влак за Москва тръгва от втори коловоз. В Москва ви чакат копейките които сте заработи ли и светло бъдеще начело с Вовата.
  • 18 дончичо

    16 10 Отговор
    Като пишете НАТО имате предвид сша,нали!?1 като е така направо си пишЕте сша,защо се срамувате

    Коментиран от #22

  • 19 плюс минус

    23 0 Отговор
    Защо държавите, НАТО и всички други военни съюзи и военна промишленост, не правят всичко възможно да няма военни конфликти, да няма хора, загинали от оръжие?
    Защото войните и оръжията са пари, много пари за една малка част от човечеството?
  • 20 пешо

    26 7 Отговор
    вън НАТО от БЪЛГАРИЯ
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лилия":

    ЛИЛИЯ ВИЕ сте много МЪДРА и УМНА
  • 22 мишмаш

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "дончичо":

    На български не е сша, а сащ, на руски е сша. А сега пак ми разправяйте, че не сте платени руски троли и изобщо няма такива. Светите от далече, стига човек да знае къде да гледа.

    Коментиран от #60, #66

  • 23 Разбира се че може

    12 1 Отговор
    В ролята на пушечно месо.
  • 24 Перо

    17 0 Отговор
    Световният ционизъм не разбра ли,че света никога няма да е еднополюсен и е крайно време да захвърли всички програми в тази насока!
  • 25 Местен

    19 1 Отговор
    Като не ви харесват страните от Източна Европа, просто напуснете! Вие дойдохте тук в резултат на едно временно явление и предстои да си отидете. Ние оставаме и то такива, каквито сме. Само не ни настройвайте едни срещу други! Както Кирчо каза, вратата е ей там... съответно летището, гарата, и кой откъде е.
  • 26 Еднополюстният свят свърши

    21 3 Отговор
    Агресивният и опасен съюз за мира са САЩ-НАТО, не Русия-Китай. САЩ създадоха НАТО преди Варшавския договор за агресия срещу СССР. И оттогава предизвикаха над сто войни, естествено далеч от територията си. В тези войни от кого се отбраняваха?! Колкото е по-масирана и манипулативна е пропаганда на САЩ, толкова лъжите им са по-големи! С агресивните си заплахи и обграждането на Русия с марионетни, корумпирани режими САЩ сами сближиха много Русия и Китай. До 2-3 г. Кйтай ще е с по-голяма икономика от САЩ. Свърши американския диктат и краварите ще трябва да се приберат в Краварника си.
  • 27 Коментар

    14 1 Отговор
    А могат ли тези държави да разчитат на нато (фащ еднолично)???!!! Отговорът е АБСОЛЮТНО НЕ!!!

    Винаги е имало ЕС на две скорости, също както има и нато на две скорости - западните държави се обслужват и дундуркат (разрешава им се и северен поток 2), а на България и Румъния се заповядва колко бази да осигурят и какви природни ресурси да подарят, коя централа на кой и за колко да продадат, и южен поток през крив макарон!!!

    На момента България трябва да излезе от нато!!!
  • 28 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    аве колкото и да сме красиви, кадърни и мислещи щом сме вътре в стадото (НАТО) сме принудени да изпълняваме безусловно стадните закони и решения. Постоянно ни плашат че извън стадото ще ни изяде или вълкът или мечката или драконът с дръпнатите очи. Ако не могат европейските войски на НАТО да бъдат преместени в Източна Европа нека се помолим американските войски на НАТО да дойдат. Ще ги храним и поим за тях геврека за нас дупката от геврека и всички са доволни.

    Коментиран от #30

  • 29 Факт

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Освен ако държавата не е Русия и не се бърка във вътрешните работи на друга държава - примерно Украйна или България - тогава може. Ето другарката Митрофанова пак дава ултиматуми - това е ОК.

    Коментиран от #39, #67

  • 30 Дупката на геврека

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    Че то ние сме в перманентна дупка бе пич. Преди бяхме последна дупка на кавала, сега сме дупката на геврека. Лошото е че с такава политика се превръщаме в Черна дупка, която може да предизвика Трета световна война и да погълне света в нея.
  • 31 Луд

    11 1 Отговор
    Колониите ли пак ще ви вършат работата.
    Ами имате си проблеми с Русия решаващите ги.
    България проблеми с Русия няма.
  • 32 снимка трепач

    3 2 Отговор
    политофицер до милиционер. до тях случаен субект.
  • 33 Българската държава може

    11 1 Отговор
    Да подкрепя нато, но българското население никога, ако трябва на всяка цена да рискува живота си ще го направи срещу Нато и тези които го подкрепят, но не и срещу Русия

    Коментиран от #53

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сиско

    8 2 Отговор
    Демек дали сме готови да проливаме кръв вместо западняците!
  • 36 Тервел

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Извънредно:":

    Някои работи по-добре да не си ги пожелаваш. Не искай да видиш Българин в бой, оставете ни да спим.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кой68

    10 0 Отговор
    Може ли България да разчита на NATO!?
    Едва ли...........
  • 39 Кой68

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    Нима САЩ не се бъркат!?......Сорос!
    Нима украинския посланик не ни казваше кое-как да преименуваме!?
    Изпратеното писмо до НС като ултиматум!?
  • 40 В.В.П.

    10 1 Отговор
    НАТО да се маха от България.Това съсипа ,малката красива балканска държава.Посолството на Сащ ,не повече от 10 човека ,щото янки не живеят в България..Махайте се !!..Интриганти и боклуци , педали,.
  • 41 Таралеж в гащите

    13 1 Отговор
    От 30 години нямаме комунизъм и американци управляват тук. Сега като изгонят и руснаците с какво ще оправдават евроатлантиците за своята брутална некадърност, за умиращата ни и изчезваща страна??
  • 42 В.В.П.

    8 3 Отговор
    НАТО е престъпна ,бюрократична фракция..Не води войни с Русия,обаче иска да водят такава ,източните държави .славяни изт ,православни..Да се трепят ,пък Сащ да обират парите ..Няма да стане тая..България не воюва с Рф и с Украйна .това са гражданска война..Да воюват янките и англичаните..!НАТО да се маха!.Русия не е неприятел на България..
  • 43 На Нато много му се иска да се

    10 1 Отговор
    бие с Русия до последния българин, румънец и унгарец. Затова и придвижва бойна техника и войници на Изток, и единствено здравият разум на политиците в тези страни може да ни спаси от гореспоменатата нездрава амбиция. Може да сме обслужващ персонал по ред причини на Запад, пушечно месо не.
  • 44 Искаме Мир, а не НАТО

    8 2 Отговор
    Когато един агресивен военен съюз като НАТО умишлено се разширява до границите ти(на Русия), почне да трупа оръжие и войски по тях, почне официално да те обявява за противник и започне всячески да те провокира, трябва да се замислиш. Но аз не мога да разбера българските безродни управници, дето превръщат територията ни в мишена.. Сигурно е приятно да избиваш комплекси срещу една ядрена сила, защото подлагаш на друга, но трябва да мислиш какво ще стане, ако играта загрубее. Тоя път няма да ни минат селските номера "ама, ние само администрирахме" и "ама, ние не сме изпращали войски на Източния фронт".
  • 45 БгТопИдиот

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Отанците ще го играят заградотряд.Ако не знаете какво е "заградителен отряд "гледайте документални за 2 СВ.


    РайЪните по стар оборски обичай се включват към края на войната за да поприберат туй онуй.
    Началото е за пуделите.
  • 46 Мисля

    6 0 Отговор
    Е прочетете ,,фактите,, . Как съюзниците на Полша , Франция и Великобритания, я защитиха от нападението на Германия . А колко хора знаят за полският протест в Лондон през 2015 година. Пак беше годишнина от края на войната, и англичаните се тупаха в гърдите с тяхната авиация. А се оказва , че половината летци са поляци.
  • 47 В.В.П.Кирил е цървул

    8 3 Отговор
    Изгони посланици и дипломати по зрелищен холивудски маниер.Анерикански лакей.
  • 48 А бе зеле

    6 3 Отговор
    Пишете демокрация а искате политиците да не се съобразяват с мнозинството което си е диктатура!! Според вас няма значение ,че болшинството българи симпатизират на Русия важното е политиците ни да слушат НАТО!!!

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 монгол

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "А бе зеле":

    Не говори от мое име и от името на моите познати, приятели и роднини. Врагът си е враг, а русия първа ни обяви за неприятелска страна. Врагът си е враг.

    Коментиран от #52, #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Българската държава може":

    Вярно на 100%.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НАТО МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА МЕН ЗА ВСИЧКО ОС

    2 0 Отговор
    ВЕН ДА СЕ БИЯ ПРОТИВ РУСИЯ И ВСИЧКИ ПРОТИВНИЦИ НА НАТО - МОГА ДА ПРАСКАМ ВСИЧКИ ОБРАТНИ В НАТО - ТОВА Е !
  • 56 НАТО СА ЛЪЖЦИ

    1 3 Отговор
    ВСИЧКИ СЕГАШНИ ВРАГОВЕ НА РУСИЯ СА ПОМОГНАЛИ НА РУСИЯ ВЪВ ВСВ ЧАК КЪМ КРАЯ КОГАТО СА РАЗБРАЛИ ЧЕ РУСИЯ И САМА ЩЕ СЕ СПРАВИ С ГЕРМАНИЯ ИТАЛИЯ И НАЙ - ВЕЧЕ ЯПОНИЯ ! ТОЧНО ПОРАДИ ТАЯ ПРИЧИНА СА УПОТРЕБИЛИ И ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ЩОТО СТАЛИН Е БИЛ ВЕЧЕ НА ГРАНИЦАТА !

    Коментиран от #65

  • 57 Хехехех

    3 4 Отговор
    "Факти" не спират да ни обливат с руската си пропаганда. Началник Мутрофанова здраво е яхнала метлата, явно.

    Коментиран от #64

  • 58 Гогол

    3 3 Отговор
    Този сайт на възраждане ли е
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пак ме изтрийте

    5 1 Отговор
    Защото зададох въпроса към форумец: Като сте толкова големи оборофили,защо не ви дават свободно визи? Страх ги е,да не ги залеете? Не! Дават визи на онези- със седем цифрени банкови сметки и платинени карти Те не са страшни,отиват и попадат в лукса! А за това обора го бива! Опсни са обикновените г,ащници,тръгнали с голямата кошница.Като им се срути тавана още в първите месеци,когато се сблъскат със истинската действителност.Ей такива са опасни! От яростен привърженик зомбиран от голивудски бози, директно яростен противник.Защото е излъган здраво!Аз поне,познавам трима,още от 90-те заминали в Рая.Едната фръцла,мислеше че е готов топ модел,и е чакат на опашка.Дойде си тук преди ковида.За да си оправи ченето,защото там не може да събере 30 бона( за обикновено чене) пожизнено.Пак ме изтриите.
  • 62 Човек...

    1 2 Отговор
    Най гръмогласни са русофобите! Не
    искам да доминират нито филите, ни
    то фобите! Русия е "лоша" за англосаксонците, защото желае да
    се развива самостоятелно, развивайки отношения и с другите
    държави. Те желаеха и сближаване с
    Европейският съюз, но янките не ис
    кат да се откажат да налагат само
    своите грабителски интереси. Разви
    та и мирна Европа, означава проспе
    рите, както за нея, така и за света! Те
    се страхуват от това! Икономически
    те им проблеми са огромни, система
    та ги води към крах и те търсят на
    чин за спасение, Нона каква цена! Се
    га жертват украинците, които им по
    вярваха. Русия чрез тази война се
    опитва да се запази като самостоя
    тел на и независима в своите реше
    ния. Щяла да завладее Украйна, а
    сле това и близките и държави!? Пъл
    но безумие да повярваме в това. Ис
    торията е показала, че дъго не може
    да оцелеят "империите" световните
    лидери, да започнат да мислят за ре
    шаване чрез дипломация световните
    проблеми, тъй като светът е твърде
    малък, хората не сме вечни и воюват
    обикновените хора, а не политиците.
    Не съм създал децата ми за да са пу
    шено месо на психари.
  • 63 Референдум

    1 1 Отговор
    За или против НАТО глас народен глас божи
    въпреки ,че всички знаем какъв ще е резултата даже и от Козяк си го знаят
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 За66!

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "НАТО СА ЛЪЖЦИ":

    Тези, които са сложили минуси са
    Хора неграмотни, не познаващи ис
    торията за която има огромна инфор
    мация! Ето едничка:вторият фронт го
    "отварят" когато червената армия е
    на 180 км. от Берлин! Сега сипят
    лъжи, отворили голями усти, какво
    са направили. Още един факт. Де
    сантът който правят е пълно безумие
    Цената е огромни човешки жертви,
    означаващо, липса на професионал
    на военна компетентност! Но за тях,
    какво значат хората!? НИЩО!! Сег са
    герои!! Политици, не смей те да прави
    те опити да ни правите нас и децата
    ни пушечно месо!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 За 29 факт

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Факт":

    Украйна си е тяхна работа! Памперсите побутнаха преди 8 г., как
    то и сега им "помагат" за да загиват
    славяни! Ти си заслепен от аготатори
    те-хитреци. Едва ли разбираш какво и
    защо се случва! Громиш лошите рус
    наци. Нали това искат твоите нови
    господари!