Отидете към основна версия

2 422 22

Скандал! Турция блокира инспекция на ЕС на плавателен съд за спазване на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия

  • турция-
  • либия-
  • оон-
  • триполи-
  • бенгази

През февруари 2021 г. турското външно министерство наложи вето на проверката на два търговски кораба, за които имаше подозрения, че са използвани за нелегални превози към разкъсваната от война северноафриканска страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция отново е блокирала наблюдението от страна на Европейския съюз на спазването на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия, потвърди днес говорител на Европейската комисия, цитиран от ДПА.

"Ние, разбира се, съжаляваме за отказа на Турция на искането на "Ирини" да инспектира друг кораб, носещ името МВ "Парпали", в неделя следобед", заяви говорителят на ЕС Набила Масрали на пресконференция.

Масрали визира мониторинговата мисия на операцията "Ирини" на ЕС, създадена през май 2020 г., която цели да стабилизира разкъсваната от война Либия и да подкрепи мирния политически процес.

Базираното в Рим командване на мисията съобщи днес в Туитър за турския отказ и призова страната да се придържа към резолюция 2292 на Съвета за сигурност на ООН за оръжейното ембарго срещу Либия.

МВ "Парпали" е кораб, плаващ под турски флаг, и затова не може да бъде инспектиран без разрешение на турските власти. Анкара е блокирала досега осем подобни инспекции, посочва Масрали.

През февруари 2021 г. турското външно министерство наложи вето на проверката на два търговски кораба, за които имаше подозрения, че са използвани за нелегални превози към разкъсваната от война северноафриканска страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: