Last news in Fakti

4 Юли, 2022 17:23 2 357 22

Скандал! Турция блокира инспекция на ЕС на плавателен съд за спазване на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия

  • турция-
  • либия-
  • оон-
  • триполи-
  • бенгази

През февруари 2021 г. турското външно министерство наложи вето на проверката на два търговски кораба, за които имаше подозрения, че са използвани за нелегални превози към разкъсваната от война северноафриканска страна

Скандал! Турция блокира инспекция на ЕС на плавателен съд за спазване на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция отново е блокирала наблюдението от страна на Европейския съюз на спазването на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия, потвърди днес говорител на Европейската комисия, цитиран от ДПА.

"Ние, разбира се, съжаляваме за отказа на Турция на искането на "Ирини" да инспектира друг кораб, носещ името МВ "Парпали", в неделя следобед", заяви говорителят на ЕС Набила Масрали на пресконференция.

Масрали визира мониторинговата мисия на операцията "Ирини" на ЕС, създадена през май 2020 г., която цели да стабилизира разкъсваната от война Либия и да подкрепи мирния политически процес.

Базираното в Рим командване на мисията съобщи днес в Туитър за турския отказ и призова страната да се придържа към резолюция 2292 на Съвета за сигурност на ООН за оръжейното ембарго срещу Либия.

МВ "Парпали" е кораб, плаващ под турски флаг, и затова не може да бъде инспектиран без разрешение на турските власти. Анкара е блокирала досега осем подобни инспекции, посочва Масрали.

През февруари 2021 г. турското външно министерство наложи вето на проверката на два търговски кораба, за които имаше подозрения, че са използвани за нелегални превози към разкъсваната от война северноафриканска страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кербала

    37 8 Отговор
    Турците имат топки, не като Българите дето се навеждат и на руснаци и американци, а вашия български интерес какъв е? Можете ли като тях?

    Коментиран от #8

  • 2 Турчин

    48 3 Отговор
    разкъсваната от война северноафриканска страна..... Защо е разкъсана от войни. Кой нападна Либия?
  • 3 Гост

    23 2 Отговор
    Що само го ядосвате Реджеп султан?

    Коментиран от #14

  • 4 Петър

    15 2 Отговор
    Виждате ли как ни лъжат нашите политици? Нали повечето държави от ЕС са членки на НАТО? Турция също е член на НАТО, нали сме партньори? Глупости ни говорят и ни лъжат, добре че българите не са прости та да им се вържат.
  • 5 Двоен стандарт

    23 22 Отговор
    Турция си прави каквото иска в Сирия, Ирак и Либия включително и геноцид срещу Кюрдите, но в Европа и България гледат само Русия. Това е двоен стандарт и той не води до нищо добро. Утре и нас ще ни харижат само и само да може Турция да е добре и да е срещу Русия.
  • 6 Аре, ве !

    9 3 Отговор
    Аман от фанариотски номера !
  • 7 Перо

    39 2 Отговор
    ЕС е регионална международна организация в която Турция не членува и не е длъжна да оказва каквото и да е съдействие,нито да изпълнява разпореждания. ЕС няма юрисдикция на турска територия! Това е работа на ООН!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турция има договор с официално

    25 3 Отговор
    Признатото либийско правителство за военна помощ. Операция Ирини е срещу трети страни доставящи оръжие на разни бунтовници, джихадисти и терористи под опеката на халиф хафтер. А дефакто Ирини е създадена да подпомага точно тях.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нико

    23 1 Отговор
    Великите западни демократи Франция и САЩ НАПАДНАХА и разрушиха Либия , в която хората живееха мирен и евтин живот . Сега искат да ги контролират . Тази краварска тактика има поредица от такива изпълнение по света . Поредната е Украйна .
  • 12 Човечество

    7 17 Отговор
    Турция няма проблем да нарушава международното право и резолюциите на ООН, тя го прави от десетилетия в Кипър, в Егейско море, в Сирия, Ирак и т.н. Престъплението е, че международната общност я толерира да го прави и особено НАТО и ЕС които още не са я изгонили и не са наложили санкции, защото Турция е тяхното разглезено дете.

    Коментиран от #16

  • 13 желю

    5 1 Отговор
    Ние за сıжелание винаги сме готови не само на Брюксел най-вече на Америка. Стига да кажат веднага се съгласяваме на всичко- Няма национални интереси, няма Радина, няма Български народ защото те стига да искат. Никога не можем да възразим не обсъждаме, не решаваме с интересите на страната последният случай с Руските дипломати ; Ако на Киро катъра са му казали Американците да изгони 10 дипломата тоя "гони " 70 и чака да го похвалят и е доволен сякаш казва " Видяхте ли! - показах им кой съм аз изпълних вашето желание даже от това което искахте повече аз винаги съм готов покорно и вярно да ви служа " ( един нормален и отговорен и обичащ своя народ и Родина не би постъпил така защото последствията ще бъдат много лоши за нас. От АЕЦ до Природният газ,Дървесина, Желязо, Торове, Нефт и особено някои сурови и други )
  • 14 Инфласион йок, само 175,5%

    3 9 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    "Турция: Enag, която се състои от независими турски икономисти, обяви тази сутрин, че инфлацията всъщност е 175,5%"

    Велик лидер, велик във всичко.......ХаХаХа

    Коментиран от #20, #21

  • 15 На тия евромекикитки не им ли стана ясно

    10 2 Отговор
    Че не могат да пипат турски кораб без разрешението на Турция? Трябва да стане някой сакатлък ли, че да го разберат по трудният начин?
  • 16 Головодник,

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Човечество":

    Дай пример и цитирай точно кои резолюции е нарушила за да не звучиш като папагал повтарящ опорки.

    Коментиран от #17

  • 17 Слаб 2

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Головодник,":

    Прочети първо какво пише в статията за Турция и нарушението на резолюция 2292 на Съвета за сигурност на ООН за оръжейното ембарго срещу Либия и след това се върни за още уроци.

    Коментиран от #18

  • 18 Головодник си

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Слаб 2":

    Резолюцията се отнася за трети страни, а не се отнася за доставки на законното признато правителство в Триполи с което именно Турция има споразумение. Стопли ли?

    Коментиран от #19

  • 19 мечката

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Головодник си":

    няма легитимно правителство, няма избори, а марионетки, поставени от запада и неговите евнуси оон на които като турчин си роб и им служиш като вършиш мръсната работа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мицотакис

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Инфласион йок, само 175,5%":

    Долу ръцете от моя приятел Ердоган! Той е най-великият жив филелин! Разбрах, че е получил малък инсулт и устата му е изкривена. Със сигурност пластичният хирург, който го е поел, ще направи чудеса. Пожелавам му от дъното на душата си скорошно оздравяване, защото сме оставили общата работа по средата. Унищожаването на Турция и появата на Гърция като регионална сила. Заедно ще се справим!

    Коментиран от #22

  • 22 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мицотакис":

    Кратък виц:Гърция регионална сила😂
Новини по държави: