Last news in Fakti

5 Юли, 2022 19:36 3 351 44

"Неприятна изненада": Турция изисква екстрадиции от Швеция и Финландия

  • турция-
  • нато-
  • реджеп ердоган-
  • швеция-
  • финландия-
  • йенс столтенберг

Становището на експерта по турските въпроси Паул Левин е, че подписаният в Мадрид меморандум е дипломатическо произведение на изкуството, тъй като предоставя голямо пространство на различните гледни точки

"Неприятна изненада": Турция изисква екстрадиции от Швеция и Финландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Ердоган изглежда не е отстъпил така лесно, както изглеждаше. Сега Анкара иска екстрадицията на 73-ма "терористи“, а в Швеция нарекоха това условие "неприятна изненада“. Какъв е пътят напред?

В началото настъпи облекчение, след като Турция очевидно прекрати отпора си срещу бъдещото членство на Швеция и Финландия в НАТО и трите страни подписаха меморандум по време на срещата на върха на Алианса в Мадрид. След това обаче се стигна до "наистина неприятната изненада" - както определиха в Швеция настояването на турския президент 73-ма "заподозрени в тероризъм" да бъдат екстрадирани незабавно. Нещо повече - Ердоган заяви, че Швеция вече се е ангажирала с изпълняването на това условие. Очевидно става дума за живеещи в Швеция и Финландия кюрди, както и за поддръжници на религиозното движение на Гюлен, посочва "Зюддойче Цайтунг".

По сведения на близкия до турското правителство вестник "Сабах", Ердоган е заявил, че ще препоръча на парламента в Анкара да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО едва след като скандинавската държава направи своя „принос". Ако откаже, няма да има "никаква необходимост" от това, казва още турският президент.

Разни страни - разни дефиниции

След "изненадата", поднесена от Ердоган шведският министър на вътрешните работи и на правосъдието Морган Йохансон изтъкна, че макар в меморандума от Мадрид да е вписано и "сътрудничество в сферата на сигурността", в Швеция продължава да важи "шведското право, което се прилага от независимите съдилища". Шведски граждани не се екстрадират, а чуждестранните граждани могат да бъдат екстрадирани, "само ако това е в съответствие с шведското право и с Европейската конвенция за правата на човека".

"Зюддойче Цайтунг" отбелязва, че между турската дефиниция за заподозрян в тероризъм и тази на държавите от ЕС има огромни различия. Много кюрди са намерили убежище в Швеция и в очите на шведските власти те единствено са се опитвали законно да отстояват своите права. В същото време властите в Анкара определят много от тях като терористи.

Същевременно, както пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), в Швеция беше повдигнат въпросът дали на Турция не са били направени твърде много отстъпки в меморандума и дали за кюрдите в страната няма да стане опасно. Депутатката Амине Какабаве, която е с кюрдски корени, определи деня на подписването на документа като „черен". По нейните думи кюрдите били пожертвани заради една цинична политика. Лявата партия и Зелените в шведския парламент също отправиха критики към меморандума и настояха да получат разяснения от външната министърка на страната Ан Линде.

"Политическата дойна крава" на Ердоган

Становището на експерта по турските въпроси Паул Левин е, че подписаният в Мадрид меморандум е "дипломатическо произведение на изкуството", тъй като предоставя голямо пространство на различните гледни точки. Но точно това е и проблемът в този документ - ако различията в трактовките се запазят. ФАЦ цитира Ердоган, който на въпрос какво означава, че в меморандума няма конкретни ангажименти от скандинавските страни отговаря така: "Зависи как разбираме споразумението". В същото време в Стокхолм са заети с това да установят как трябва да се разбира споразумението.

Шведският вестник "Дагенс Нюхетер" публикува предположението си, че целта на Ердоган вероятно е получаването на следващи отстъпки от страна на САЩ. Шведската практика на екстрадиция обаче няма да се промени. Изданието нарече меморандума "политическа дойна крава" за Ердоган, която той постоянно би могъл да дои в следващите месеци, ако има вътрешнополитически ползи от това.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо

    7 25 Отговор
    Като представител на европейските социалисти, Никос Андрулакис, президент на ПАСОК, третата по големина партия в Гърция, се обърна към пленарната зала на Европейския парламент, като призова Европа да наложи оръжейно ембарго на Турция. „Гръцкият народ, след 10 години непрекъснати кризи, загубил повече от 25% от своя БВП, е принуден да плаща милиарди, за да защити суверенитета на нашата родина с оръжейни програми, докато в същото време европейските държави въоръжават този, който ни заплашва. Трябва да се вземе решение за оръжейно ембарго на Турция и всеки, който не спазва международното право." В същото време Никос Андрулакис осъди начина, по който държавите в Европа се съгласяват с Реджеп Тайип Ердоган и възгледа на Турция за това какво представлява тероризъм.: „Немислимо е европейските държавни глави да приемат разказа на Ердоган за тероризма, когато всеки, който не е съгласен с неговите авторитарни практики, като Кавала и Демирташ, той автоматично се определя като терорист и враг на нацията."

    Коментиран от #3, #17

  • 2 интересно

    63 2 Отговор
    Само как представят ,неприятна изненада било. Ами нали заради това Ердоган ги спря от НАТО скандинавците. Те му обещаха терористи,а Ердоган им обеща НАТО. Те ако не предадат терористите, Ердоган също няма да ги пусне в НАТО. Толкова е просто

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Карло

    57 2 Отговор
    За пореден път Ердоган показа на Света кой кой е във външната политика!

    Коментиран от #8

  • 5 хаха

    48 1 Отговор
    В Турция май няма да мине номера "френско предложение"
  • 6 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Не Резко! По Резко е. Бухаах
  • 7 редник

    4 7 Отговор
    Май вече писах - нашето съгласие срещу приемане в Шенген и отпадане на визите за САЩ...
  • 8 Хиперинфлация 175,5%

    4 18 Отговор

    До коментар #4 от "Карло":

    Великият лидер прави същото и във вътрешната политика, затова има отлични резултати!!!

    Проучване на турската PIAR
    CHP (Кълъчдароглу) 29,6%
    AKP (Ердоган) 27,8%
    HDP (Прокюрдски) 11,2%
    IYI (Акшенер) 11.0
    MHP (Бахчели) 7,3%
    ДЕВА (Бабаджан) 3.8
    GELECEK (Давутоглу) 3%
    BTP (Националистически кемалисти) 2,3%
    ДРУГИ 4%

    Има и друга анкета, че 80%, от 6 милиона нови избиратели на възраст 18-22 години ще гласуват за опозиционните партии, но няма да ти кажа нищо, за да не ти разваля вечерта!!! ХаХаХа

    Коментиран от #11, #30

  • 9 Мишел

    32 0 Отговор
    Както съм коментирал тук по рано, Ердоган постави капан, като се съгласи да допусне Швеция и Финландия в НатО, ако експулсират емигранти кюрди в Турция. Защото законите в Европа не разрешават на европейските държави екстрадиция на хора в държава, където могат да получат смъртно наказание. Сега е въпрос на време Турция да оттегли съгласието си за новите членове на НатО.

    Коментиран от #13, #19

  • 10 Кьорав карти не играе

    40 0 Отговор
    Тия не са ли знаели какво подписват? Дори ние читателите на факти знаехме предварително какво е условието на Ердоган
  • 11 Тези

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хиперинфлация 175,5%":

    Акшенер защо ни крадът прабългарския знак.
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ на ТЮРКЙЕ не е ЧОВЕЧЕН

    Коментиран от #37

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "Мишел":

    сам ще си падне в капана
  • 14 Меморандум

    22 1 Отговор
    Като ви казвам, че Ердоган е взел кофата с вазелина и кара наред, вие не вярвате…
  • 15 3828

    12 0 Отговор
    Е, няма го бай Бойо да ги предаде без значение на законите и преди да реагират липсващите власти. Още ги няма, няма ги и поискалите убежище от Туркий
  • 16 СЕСЕСЕРЕ

    6 18 Отговор
    ЕРДОГАН изнудва Европа това трябва да спре той избива кюрдите а Европа става съучастник....
  • 17 Истината

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Инфо":

    Турците сами си произвеждат по- голямата част от оръжията а гърчолята трупат дългове като купуват оръжия! Гърчолята явно са прекалили с узото като искат запада да не продава оръжия на Турция!

    Коментиран от #41

  • 18 Що Бе

    23 0 Отговор
    Нали Байдън благодари вече на Ердоган,вие за какво ревете сега. Даже за благодарност американците ще продадат 100 модернизирани ф16 на турците
  • 19 Запознат

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мишел":

    В Турция няма смъртно наказание!
  • 20 Хихи

    24 2 Отговор
    Султанът ги разиграва като циркови мечки. Разбрал се е с Вовата. Така трябва. Дипломация, батка.
  • 21 3.14К

    14 2 Отговор
    Само с телефонно обаждане толупа връщаше гюленистите и превратаджиите с ескорт до турската граница. Да знае тиквата, че помним.

    Коментиран от #42

  • 22 ежко

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    Сега ще се види пряко кой какви цености изповядва.Дали шведите ще изтъргуват гражданите избягали от Ердоган в името на собствените си цели...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 456 до Факти

    7 0 Отговор
    Факти, защо триете? Нямаше нищо нецензурно!! А, да забравих-свобода на словото
  • 25 Иван

    4 0 Отговор
    Работайте, братья! А вие си мислихте, че ще продължавате да си правите каквото си искахте.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 456

    26 0 Отговор
    Няма изненада - ТОВА БЕШЕ ЕДНА ОТ ТОЧКИТЕ ЗА ВДИГАНЕ НА ВЕТОТО.
  • 28 456

    24 0 Отговор
    Явно запада са си мислили, че ще могат да метнат Ердоган както нас
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ефросина Караманска

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хиперинфлация 175,5%":

    Това процентче 175,5 не важи!!! Те не са в ЕС, еурото и доларес не ги вълнуват толкова. Султанът играе с източни държави....
  • 31 456

    13 0 Отговор
    Не случайно ДВ Турция го забрани
  • 32 Винету

    23 0 Отговор
    За каква изненада става дума тук? Това си беше условието на Турция да отмени ветото. Отново ловим мухи с бомбастични заглавия. Тъпаци.
  • 33 Дедо Z

    16 1 Отговор
    Къде видяхте изненадата, като Ердоган постави ясно условията си? Каза им, докато не направите това, договора няма да се ратифицира от турския парламент
    Това да не ви е Про100 кирето..
  • 34 Дедо Z

    12 0 Отговор
    Къде видяхте изненадата, като Ердоган постави ясно условията си? Каза им, докато не направите това, договора няма да се ратифицира от турския парламент
    Това да не ви е Про100 кирето..
  • 35 Хахаха!

    8 0 Отговор
    Как подписвате документи, ако не знаете, какво означават? Сега тепърва ще ги тълкували.
  • 36 С.П.

    10 3 Отговор
    Не е никаква изненада - сега ще се види съвсем ясно дали човевешкият живот има някаква цена в Швеция. 73 човешки живота срещу членство в НАТО.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бах

    12 0 Отговор
    Може да не е много човечен , но НЕ Е П.Е.Д.А.Л.
  • 40 В други новини

    5 0 Отговор
    На церемонията по дипломирането на медицинския факултет на университета Селчук в Турция, професори искаха да бъде прочетена... модифицирана версия на Хипократовата клетва по медицина, което предизвика бурна реакция!

    Студентите от Медицинския факултет на университета Селчук най-накрая прочетоха оригиналната версия на Хипократовата клетва по медицина в съответствие с Женевската декларация, въпреки заплахите от администрацията на университета.

    В резултат на администрацията на университета трябваше да затвори осветлението и завесите, за да ги блокира, което не беше възможно.

    В изявление, направено в профила си в социалните медии, Турската медицинска асоциация каза: „Гордеем се с нашите млади колеги, които настояват да защитават клетвата на медицината и универсалните ценности на медицината въпреки натиска.“
  • 41 Йени Ракъ

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    ХеХеХе ако искате да ви повярваме, спрете да молите чичо Сам за стари F-16 🤣🤣🤣
  • 42 А ти какво искаш

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "3.14К":

    Да се напълним с кюрдски терористи и да започнат да гърмят бомби на всеки ъгъл ли?

    Коментиран от #43

  • 43 а ти говориш по клише

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "А ти какво искаш":

    Ердоган казва, че кюрдите са терористи и боко му вярва, та му изпраща мърцина разни гюленисти и др. Знае ли се действителното положение около кюрдите - разположени в четири държави и за какво се борят. Обявени са за терористи, но защо го правят? ПИТАМ????
  • 44 Бай Дън.

    3 2 Отговор
    Ей в такова положение те искам винаги Реджеп !
Новини по държави: