Отидете към основна версия

2 399 18

Напрежението се повишава! Утре е ключовото заседание на парламента в Скопие

  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски

Управляващата партия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и днес си размениха реплики по повод предложението за преговорна рамка, направено от ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ден преди заседанието на парламента за преговорната рамка управляващи и опозиция в Република Северна Македония отново си размениха обвинения. Управляващата партия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и днес си размениха реплики по повод предложението за преговорна рамка, направено от ЕС.

Според ВМРО-ДПМНЕ чрез парламента правителството иска да бъде потвърдено решение, което вече е взето. Премиерът Димитър "Ковачевски принуждава депутатите от СДСМ и по-малките партии от коалицията да гласуват за предложението в парламента, защото иска да сподели отговорността с депутатите, на които гледа само като на машина за гласуване", пише в позицията на ВМРО-ДПМНЕ, които заявяват, че те са последната пречка пред конституционните промени, за които от СДСМ и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) нямат необходимото мнозинство от две трети.

"ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени. Това предложение на Ковачевски е в ущърб на македонските интереси и затова трябва да бъде отхвърлено, а депутатите от правителството не бива да бъдат принуждавани да гласуват за него. СДСМ трябва да знае, че каквото и да прави, не може да промени Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне побългаряване по рецептата на Ковачевски", заявяват от опозиционната партия.

"Македонският език, идентичността, македонската самобитност не са в преговорната рамка, а от опозицията са изнервени и нямат смелостта да вземат решение“, заяви депутатът от СДСМ Мария Костадинова.

"Ако не си знаете самоличността, нека ви напомня през 11-те години управление на ВМРО-ДПМНЕ, когато търсехте древната си идентичност, когато нарекохте Блаже Конески "Джуджето от Небрегово", когато погазихте възрожденците. Какво направихте за самоличността? Обидихте Конески, обидихте писателя Славко Яневски, обидихте всички будители и днес разпространявате фалшиви новини, че македонският език и идентичност са потъпкани, и се криете зад народа", подчерта Костадинова, която допълни, че с предложената преговорна рамка езикът ще стане равнопоставен с езиците на всички държави в ЕС.

За утре е обявено заседанието на парламента в Република Северна Македония, на което ще бъде обсъждана преговорната рамка, предложена от Европейския съюз, по време на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Преди заседанието пред депутатите ще говори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: