Last news in Fakti

13 Юли, 2022 21:23 2 398 18

Напрежението се повишава! Утре е ключовото заседание на парламента в Скопие

  • северна македония-
  • европейски съюз-
  • стево пендаровски-
  • вмро-дпмне-
  • димитър ковачевски

Управляващата партия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и днес си размениха реплики по повод предложението за преговорна рамка, направено от ЕС

Напрежението се повишава! Утре е ключовото заседание на парламента в Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ден преди заседанието на парламента за преговорната рамка управляващи и опозиция в Република Северна Македония отново си размениха обвинения. Управляващата партия СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и днес си размениха реплики по повод предложението за преговорна рамка, направено от ЕС.

Според ВМРО-ДПМНЕ чрез парламента правителството иска да бъде потвърдено решение, което вече е взето. Премиерът Димитър "Ковачевски принуждава депутатите от СДСМ и по-малките партии от коалицията да гласуват за предложението в парламента, защото иска да сподели отговорността с депутатите, на които гледа само като на машина за гласуване", пише в позицията на ВМРО-ДПМНЕ, които заявяват, че те са последната пречка пред конституционните промени, за които от СДСМ и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) нямат необходимото мнозинство от две трети.

"ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени. Това предложение на Ковачевски е в ущърб на македонските интереси и затова трябва да бъде отхвърлено, а депутатите от правителството не бива да бъдат принуждавани да гласуват за него. СДСМ трябва да знае, че каквото и да прави, не може да промени Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ няма да допусне побългаряване по рецептата на Ковачевски", заявяват от опозиционната партия.

"Македонският език, идентичността, македонската самобитност не са в преговорната рамка, а от опозицията са изнервени и нямат смелостта да вземат решение“, заяви депутатът от СДСМ Мария Костадинова.

"Ако не си знаете самоличността, нека ви напомня през 11-те години управление на ВМРО-ДПМНЕ, когато търсехте древната си идентичност, когато нарекохте Блаже Конески "Джуджето от Небрегово", когато погазихте възрожденците. Какво направихте за самоличността? Обидихте Конески, обидихте писателя Славко Яневски, обидихте всички будители и днес разпространявате фалшиви новини, че македонският език и идентичност са потъпкани, и се криете зад народа", подчерта Костадинова, която допълни, че с предложената преговорна рамка езикът ще стане равнопоставен с езиците на всички държави в ЕС.

За утре е обявено заседанието на парламента в Република Северна Македония, на което ще бъде обсъждана преговорната рамка, предложена от Европейския съюз, по време на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Преди заседанието пред депутатите ще говори председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македоникус булгарикус

    15 0 Отговор
    При напрежение къртицата почва да напира.
  • 2 горски

    27 1 Отговор
    Понеже македонците са си българи,като нищо ще се прострелят в краката и няма да приемат предложението.
  • 3 Мим

    32 0 Отговор
    Тия от ВМРО-ДПМНЕ са сърбомани и вечно ще имаме проблему с тях..

    Коментиран от #9

  • 4 Урсула ще подпре отзад

    14 3 Отговор
    македонските тапири. Калой може да устои на натиска на есесовската екзекуторка??
  • 5 Макетата са

    27 2 Отговор
    сектантска измислена държава. Хубавото е че албанците ще ги асимилират и турят в ред.
  • 6 Tърновец

    29 1 Отговор
    Това е опасно за РСМ - ако тя не почне преговори то Албания ще почне сама и неименуемо албанците в РСМ ще поискат отцепване
  • 7 Перо

    23 0 Отговор
    Ако не приемат промените в Конституцията,всичко се спира! Равнопоставеността на народностите в една държава е основно право и принцип в ЕС! Иначе е расизъм и дискриминация! Ако стопира приемането на предложението или промените в Конституцията,албанците ще отрежат главата на Мицкоски! Българите в РСМ вече са там с БГ паспорти и най-малко Мицкоски ще ги засегне или попречи на тях! Македонистка простотия!

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 8 Един народ

    12 14 Отговор
    Борете се македонци и българи. Кремълските татари нямат право да ви нареждат, как да се развивате и да ви настройват едни срещу други. Заедно можем да бъдем силни за по-добро и достойно общо бъдеще на балканите!
  • 9 393

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мим":

    Бързо забравихме, чв бяха "антички" , във всеки град дори и в Прилеп паметник на Александър Велики.
    Посрещаха принца на хунзите от Пакистан с тъпани. Сега сърбомани. Объркана работа. Абе, смях отвсякъде.
  • 10 Илия

    24 2 Отговор
    Сега кой лъже за преговорната рамка , ПП , ГЕРБ и ДБ или македонското правителство ? Нашите твърдят , че няма промяна във фр. предложение , а Ковачевски и Пендаровски са доволни , че няма да се обсъжда мак. идентичност и език ?? Тези , които свалиха Ветото на РСМ , да даде обяснение на обществотО в България .
  • 11 3232323232

    16 0 Отговор
    Умирам от удоволствие какво се случва там. Нека се карат гадините....

    Коментиран от #17

  • 12 3232323232

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Чул те господ. Дано Албанците ги приземят малко тези ...
  • 13 Възрожденец

    1 4 Отговор
    Да ви е познато ? "патриоти " ама руzки
    ... всички сме от ВМРО и сме против българския окупатор, вето. Борим се за език, за цялостна Македония, а не Северна“, разказва един от протестиращите.

    „Нашите политици са марионетки на американското посолство. А тия са предатели – всички до един. 30 години – „стани, да седна“. 30 години само се сменят“, продължава той.



    „Пише, че не сме признати. Македонската православна църква – ние сме 300 години преди Исус“.



    Други признават, че изобщо не са чели „френското предложение“.



    „Ние не искаме в Европа, били сме там много отдавна. Защо ти е тая сатанинска организация. Ние сме в сатанинско сдружение, ако влезем в ЕС, Македония ще изчезне“, опасяват се протестиращите.



    „Вие сами казвате, че сме най-старият народ. Защо ни нападате. Защо вие, българите, ни слагате вето, нали сме православни братя“, питат те.
  • 14 Перо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Искам дъвка Турбо. И Кока Кола.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Юнак Балкански

    2 1 Отговор
    РСМ парламент ще приеме Френското предложение, но кога ще реагират адекватно като държава на Договора с България и Европейската рамка - не се знае.
    Те не искат обективност, защото Цялата им Македонска лъжа за език и история ще се сгромоляса. Имаме издадени 90 000 Български паспорта на Македонци. Аз питам " Какво е семейството на Българина в Македония на"? Ами Българско. Нали родителите и прародителите са Българи за да вземе паспорт. Ами нали децата му са Българи също. Те Макета ги е страх от истината. Погледнете Генетичната карта на Европа. Няма разлика. Добре дошли Македонски Българи в ЕС.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: