13 Юли, 2022 17:17 1 260 7

Пет европейски държави призоваха ЕС да даде на Босна статут на кандидат за членство

  • европейски съюз-
  • босна-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик

Външните министри на така наречените С5 - Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Словения - се срещнаха в унгарската столица и поискаха на следващата среща на върха на ЕС през октомври въпросът да бъде включен в дневния ред

Пет европейски държави призоваха ЕС да даде на Босна статут на кандидат за членство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет централноевропейски страни членки призоваха днес Европейския съюз да даде статут на кандидатка на Босна и Херцеговина, предаде ДПА.

"Става дума за сигнал от страна на нашите правителства, че Западните Балкани са важни за ЕС", заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг в Будапеща.

Външните министри на така наречените С5 - Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Словения - се срещнаха в унгарската столица и поискаха на следващата среща на върха на ЕС през октомври въпросът да бъде включен в дневния ред.

На последната среща на лидерите на ЕС през юни Украйна, която е обект на нападение от страна на Русия, и съседката ѝ Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС.

Босна и Херцеговина, която все още страда от последиците от войната от 1992-95 г., беше пропусната на тази среща на върха. Някои страни от Западните Балкани, като Сърбия и Черна гора, от известно време водят преговори за присъединяване към ЕС. Само Босна и Херцеговина и Косово все още нямат статут на кандидати, напомня агенцията.

Групата държави С5 беше създадена през 2020 г., първоначално с цел засилване на регионалното сътрудничество по време на пандемията. Срещата в Будапеща беше първата от началото на руската агресия срещу Украйна.

Гледните точки на участниците не съвпаднаха в някои точки, призна Шаленберг. По-специално Унгария се възприема като страна, която следва по-мека линия на външна и енергийна политика по отношение на Русия в сравнение с останалата част от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Одит

    8 1 Отговор
    Само тоя булумач липсва в ЕС! А питаха ли сърбите от (о)Крайна?
  • 2 Реалиста

    12 1 Отговор
    Уляхте се, само ЕС и НАТО вълнуват малоумните политици на тези агресивни създания. Не мислят за живота , оцеляването на обикновените хора, а те се болшинството , тези недоразумения ни върнаха 50 год.назад, да оцеляваме с въглища и дърва, да носим старите си дрехи, да пазаруваме колкото да не умрем от глад! За ДЕМОКРАЦИЯ и стандарт на живот, когато чуеш , че тези лъжци говорят , тегли им благословия!

    Коментиран от #5

  • 3 yaйтнойз

    3 0 Отговор
    е са вече еврото ще тръшне у земи поне тенге-то.
  • 4 неееее

    1 0 Отговор
    Първо трябва да обяви война на Русия и тогава
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бреее

    2 1 Отговор
    ИСТИНСКИТЕ ВОЙНИ СА МЕЖДУ:НАТО,АМЕРИКА СРЕЩУ РУСИЯ И ЗАПАДНА СРЕЩУ ИЗТОЧНА ЕВРОПА И КАКЪВ ГЛАД,СТУД И МИЗЕРИЯ НИ ЧАКА И САМО ЗАРАДИ ПРИЩЯВКИТЕ НА НАТО,АМЕРИКА И И РАСИСТКА ЗАПАДНА ЕВРОПА
  • 7 ха-ха

    1 1 Отговор
    Няма нужда. И само след Украйна ЕСССР ще се разтури.
Новини по държави: