Last news in Fakti

12 Юли, 2022 22:10 5 598 60

Интелектуалци от Северна Македония: Ако това е условието за влизане в ЕС, казваме „не“

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • европейски съюз-
  • еманюел макрон-
  • димитър ковачевски

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон"

Интелектуалци от Северна Македония: Ако това е условието за влизане в ЕС, казваме „не“ - 1
Снимка: Shutterstock

Предложението на френското председателство, "в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния процес, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво твърдение, което няма валидност пред институциите на ЕС", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - "учители, професори, учени, лекари, социални и културни дейци, педагози, художници, журналисти и всички, които помагат за възпитанието и образованието на нашите поколения".

"Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС", пише в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ.

Подписалите го призовават президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е съгласен "с предложението на г-н Макрон, което всъщност защитава българските националистически идеи, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самобитност".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и цялото правителство е призовано да не се унижава. "Не си позволявайте отново да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше много по-лесно, защото имаше само един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от греха, който искате да прикриете", пишат интелектуалците.

"Спомнете си, ако някога сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома "Какво знам за смъртта", в която той пише какво означава смъртта на самоличността. Според него, а и според мнозина, това е най-ужасната от всички видове смърт!", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които призовават и председателя на Европейския съвет, председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския парламент да не смятат "македонския народ за глупав и неграмотен".

"В своята многовековна история македонският народ никога не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово. Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се наричат ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се считат за покровители на Европа. Езикът, на който е създадена първата славянска азбука и на който са написани първите книги, ние наричаме старославянски, а не като източния ни съсед - старобългарски. Нечестно е в 21-ви век ЕС, като пазител на европейските и световните демократични ценности, да налага такива унизителни условия в непристойно предложение на водеща държава в ЕС (Република Франция), в което се извършва геноцид срещу цял един народ", пишат интелектуалците, които изразяват убеденост, че предложението, в което "са изброени всички искания на официална София за промяна на историята, за ограничаване правото на изразяване на научна мисъл, за отричане на македонския език, като атрибут на македонската нация", е неприемливо за тях.

"Ако това е условието за влизане на македонския народ в ЕС, тогава ние, македонските учители, казваме "не", завършва обръщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трипод

    77 1 Отговор
    Купувам книгата македонска история

    Коментиран от #18, #22, #32, #52

  • 2 Колонизатори

    74 3 Отговор
    Макрон няма да позволи някаква държавица въшки да го правят на глупак.

    Коментиран от #60

  • 3 КАКВИ?

    87 6 Отговор
    ОТКЪДЕ ПЪК ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ?
  • 4 Лъженация

    109 4 Отговор
    "...македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г." - защо пък толкова ги боли от истината?

    Коментиран от #54

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да ви няма

    57 4 Отговор
    Тез явно и по-назад от 44 стигат..май по към Александър Велики..
  • 7 ЕС ни прекара

    99 9 Отговор
    Лелелее, тия заради условията на ЕС не искат да се откажат от лъжата, измамата и фалша, а ние с лека ръка приехме и затворихме четири РЕАЛНИ ядрени реактора.
  • 8 Сусурлево Юнайтед

    83 4 Отговор
    Какви интелектуалци, северната територия е населена предимно с идиоти, промити мозъци и злобни еничари. Всички тези учители, писатели и учени са същите запенени маймуни, в Северна интелигентни хора не се допуска да съществуват. Между другото именно в Северна е измерен най-ниският коефициент на интелигентност в Европа, само 88 точки...

    Коментиран от #11, #24

  • 9 Всички макета

    91 4 Отговор
    без албанците са посръбчени българи. Кой се отрича от рода си? Само най-долната измет, която не заслужава да съществува на земята. Гнусни посръбчени фашисти.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бонд

    49 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сусурлево Юнайтед":

    Абе да не е 0.88.
    Тия с 88 направо си имат акъл
  • 12 розово

    78 1 Отговор
    2022 година. Македонците преследват и тероризират българите в страната Северна Македония с цел тяхното унищожение.Въпроса е кой е фашиста?
  • 13 Абе

    39 13 Отговор
    Това че ги спират за евросъюза, си е услуга за тях. Ама още не са го разбрали.
  • 14 реру

    56 5 Отговор
    "... С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г..."

    Интересно до коя година искат да бъде сведена "конструкцията" след като:

    Има доказан сценарий писан в Кремъл - За да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край, а марионетното правителство на Г. Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.

    През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „МАКЕДОНСКА нация“. Датиращите още от 20-те години на миналия век решения на Коминтерна и неговата Балканска комунистическа федерация за създаване на „македонска“, „тракийска“ и „добруджанска“ нации са част от социалното инженерство на Кремъл. То цели да реставрира влиянието на бившата империя върху изгубените територии и сфери на влияние в Източна и Югоизточна Европа зад маската на решаването на националните въпроси.

    На ръководения от Г. Димитров балкански филиал на комунистическото движение е поверено уреждането на „националния въпрос“ в България - по каноните на болшевизма. Съветското настъпление към Балканите в края на Втората световна война дава зелена светлина за чудовищния експеримент със съдбата на народите от близкото „зарубежие“ на съветската империя.

    Нещата с езика също са известни или с две изречения - През ноември-декември 1944 год., е създа

    Коментиран от #15, #28, #33

  • 15 реру

    52 3 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Нещата с езика също са известни или с две изречения - През ноември-декември 1944 год., е създадена комисия, която предлага за основа на „МАКЕДОНСКИЯ език“ да се вземат БЪЛГАРСКИТЕ диалекти около Прилеп и Битоля.
    Друга комисия през 1945 год. въвежда азбуката на базата на сръбската...

    Коментиран от #34

  • 16 Радан-Костовист

    52 4 Отговор
    Тези Вярвайте ми,наистина не са добре!
  • 17 Охо-бохо

    57 2 Отговор
    Македонският народ има много здрави български корени. Но е ашладисан със сръбска издънка и ще роди албански плодове ако ще и да е в Европейския обор.
  • 18 2222

    80 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трипод":

    - Самуил е наш! - рекли македонските историци в един глас.
    - Добре, ще се съглася, стига да ми кажете кой е управлявал България, докато Самуил е бил ваш цар. - отвърнал им Божидар Димитров

    В залата настъпила пълна тишина и смут.

    Велик човек.

    Коментиран от #23

  • 19 Грульо

    19 15 Отговор
    Докъде доживяхме, смакедонците да се борят срещу решенията на нашите измамници Кирчо и Кокорчо. :D
  • 20 БиБи Кинг

    24 0 Отговор
    Питайте дрогара Станишев с какво се е занемавала родителката мо и че видите од де идва корена на западна албаниа!
  • 21 Да, бе 800 интелектуалци,

    29 1 Отговор
    Някои не знаят, че са в този списък, изобщо изненадани, поредната сценка на сърбоманите
  • 22 Спас безделника

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трипод":

    Нямаш толкова пари! Тя е писана на папирус за египетските граждани на републиката, на овча кожа за татарите остатък Струма, и на речен пясък (от Вардаро) за академиците от Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ). Наскоро академиците от МАНИ откриха и клинописен препис от Шумер.
  • 23 И още, да кажат

    47 0 Отговор

    До коментар #18 от "2222":

    преди Самуил и след него кои са им другите царе
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Правилно!

    19 0 Отговор
    Българите ще си купят от билата паспорти, шиптърите от Албания, македонците си взеха от Солун, и сега за 20-30 сръбчета ще се намери начин и за тях да получат европейски паспорти! И по-добре ще са, няма да имат европейски средства с които некадърни депутати да си пълнят гушките!
  • 26 Тот

    25 0 Отговор
    Ако сравним фамилиите на Тея 700 Интелектуалци ще видим прякото участие в геноцида на българите в Северна Македония.
    Ще лъсне ,че въпросните
    хора са Сърби.Тези хора се хранете с лъжите които бълват без факти.Сиреч.Аз ще лъжа и мажа ,а глупавия да вярва.
  • 27 Селяк

    26 0 Отговор
    Най шокиращото от цялата работа е да виждаш възрастни хора на по 70-80год да протестират срещу България и да ни наричат фашисти! Ето това ме потресе мен лично! Да бяха младите - там работата е ясна, промити са им мозъците още от детската градина, но възрастни хора да гледаш, които са наясно какво е ставало преди, какви са те и от къде са всъщност и да викат срещу България - ето това е шокиращо! Но не се изненадвам, че всичко се прави от опозицията с енда цел - сваляне на правителството и това френско споразумение е добре дошло за тях да го използват в техен интерес за надигане на хората. Всъщност френското споразумение ясно казва, че македонската история и език не са прецедент или задължително условие за влизане на Македония в ЕС, така, че се вижда една голяма пропаганда на невежите макета да ги настроят срещу правителството за да клекне то и да попададът оставка.

    Коментиран от #30

  • 28 До Чикаго и назад

    26 1 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    То за комунягите ясно,но тия репресии и посръбчване започват още от Първата световна война,според мен най голямата вина за състоянието на тези хора има Сърбия

    Коментиран от #47

  • 29 Тот

    23 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    След изселването на 120 000 от 1947 г.Югаславия депортира от Сърбия 73 000 затворници в Македония .Това какво ти говори.Няма да изреждам Фамилии.Има досиета.Отворете си ги.
  • 30 Ганьо Балкански

    29 0 Отговор

    До коментар #27 от "Селяк":

    Чакай малко,то точно тия са със промитите мозъци,след края на ПСВойна, Сърбия масово заселва сърби в Македония и насила женят вдовици българки за сърби,има една книга на Анри Пози, мисля че се казваше Войната се завръща,описва точно какво става във тогавашна Югославия,резултата го виждаме днес,сърбомани и българомразци

    Коментиран от #38

  • 31 Гост

    31 0 Отговор
    Интелектуалците от РСМ могат ли да кажат, като какви се самоопределяха прадедите им, по време на турско?
  • 32 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трипод":

    Салфетките не се продават на бройка.
  • 33 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "реру":

    Я си спомни, кой договор остави Македония под турско, докато България беше освободена, много преди времето на Г.Димитров? Кой го писа този договор, понеже не беше съгласен със Санстефанския?
  • 34 Гост

    9 6 Отговор

    До коментар #15 от "реру":

    Как се налага език или диалект на едно общество? Как ще го накараш да спре да говори на български и да почне да чавка на някакъв си диалект, само защото така си бил инженерствал? Един се опита да направи нещо подобно, наскоро, къде там в Украйна. Нали виждаш какво стана?
  • 35 хензел и гретел

    4 1 Отговор
    Кои ви пита искате ли,отгоре нареждат как ще бъде
  • 36 Гага

    24 0 Отговор
    Ами да изчакат Албания да стане горд член на евро групата и да се присъединят към Албания,така няма да има исторически проблем
  • 37 оня

    19 0 Отговор
    виж ги ти, и аз не исках да ви се дига ветото ,ама Бг политиците които са на мода са жени в мъжки гащи.Грам не заслужавахте вдигането на ветот,ама грам.Вие сте антибългари и антиевропейци.Дано не приема парламента ви предложението
  • 38 Селяк

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ганьо Балкански":

    Прав си! Бях забравил за това, благодаря, че ми го припомни.
  • 39 Злат

    12 0 Отговор
    Напротив- корена ви е български
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Александър

    13 0 Отговор
    Те албанците ви претопяват и вече сте 50% на 50% в страната, но не пак с нас се занимавате...
  • 44 Документите

    12 0 Отговор
    Отворете им архивите и всичко ще излезе наяве колко изкуствена нация са създадена от комунистите м Москва Белград и България
  • 45 Тъмен субект

    10 1 Отговор
    Те СА изкуствена конструкция от 1944 г. И честно казано сега са дърво без корен. Пънат се да си монтират измислен корен вместо просто да се помирят със семейството си.
  • 46 24601

    8 0 Отговор
    Ако това е нивото на северномакенските, то няма нищо учудващо във фанатизма и откровено антиевропейските идеи на протестиращите 🤔🤔🤔🤔
    Северномакедонският език е сръбска редакция на българския и за това могат да се намерят документи дори и в интернет🧐🧐🧐🧐
    А фактът, че тези "интелектуалци" нямат време или желание да го направят показва, че те не са водени от търсене на истината, а от фанатична злоба към идеите на ЕС🧐🧐🧐
    И да, Северна Македония няма многовековна история. 1944 не е толкова далече🤣🤣🤣🤣
    Но интелектуалците са прави за едно - най-страшна е смъртта на самоличността. И те май всички са я постигнали отдавна и сега се пробуждат с тази реалност 🧐🧐🧐🧐
  • 47 Баш софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "До Чикаго и назад":

    И България има вина. Позволили сме това да се случи (и да се случва) с неадекватното си поведение.
  • 48 Иво.

    9 0 Отговор
    Истински сърбомански патриоти, браво! Когато някои не иска сам да си помогне, няма кои да му помогне! Трябва да се признае обаче, сърбите тия 70 години добре са си свършили работата. Макета са свободни само привидно, всичко е под контрола на сръбските тайни служби! Жалко, те твърдят, че са народ, да не слушат купени политици и интелектуалци а да направят избор за себе си и за децата си а не после да се редят за български паспорти!
  • 49 Ами...

    10 0 Отговор
    разбира се че "кирилицата" е старобългарска. Създадена е от учениците на Кирил и Методий, а те не са гърци като учителите си. Това не е ГЛАГОЛИЦАТА. С подкрепата на Българското царство е създадена кирилицата в пределите му. Ясно
  • 50 "Интелектуалците" сами си го признаха!

    9 0 Отговор
    Ето част от изявлението на въпросните интелектуалци - "Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има възможност да изрази своята приемственост във времето и пространството. С това предложение, още преди да започне преговорният процес, македонците ще бъдат сведени до изкуствена конструкция от 1944 г. Македонският език ще бъде исторически несъществуващ за ЕС"....Много точно сами сте се характеризирали Господа Интелектуалци - ТОЧНО ТАКА Е!Вие сте дърво без корен,защото в 1944 официално беше създадена "македонска" нация,а в манастира "Прохор Пчински" й беше изфабрикуван и език - смесица от Български и Сръбски букви,или както казва един от участниците в написването й - барем да ни бяхте отрязали по едно ухо,та с това да се отличаваме от Българите!По-нататъшни коментари са просто излишни!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Нямаш късмет!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трипод":

    ...Колекционерите на вицове,весели шеги и небивалици отдавна са я изкупили!Сега е Библиографска ценност!
  • 53 Ммм

    5 1 Отговор
    Интелектуалци, м? Родени под диктата на кремълското червено знаме, политически слугинаж, какво и в България де.
  • 54 Скопие

    2 11 Отговор

    До коментар #4 от "Лъженация":

    Многу просто - затоа што не е вистина. Бугарите ги имаат извршено најголемите злосторства во Македонија, а ние да плукнеме на нашите мртви? Кој ве е..

    Коментиран от #57

  • 55 РЕАЛИСТА

    7 0 Отговор
    Като не желаят да влизат в ЕС чао затваряне границата и само с визи да влизат.Албания час по скоро да се отдели от макетата и да продължава напред.
  • 56 Калмук

    11 0 Отговор
    Стигнах до "... многовековна история" и спрях да чета - тези са много далече и встрани от интелекта !
  • 57 Злосторство над сърбоманите

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Скопие":

    Може да е имало, но мноооого повече са репресиите на сържоманите над българите, отворете досиетата УДБА КОС и АСНОМ

    Коментиран от #58, #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 непознат

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Колонизатори":

    Виж сега,за да сме точни.Всички сме въшки на балкана.Ние сме малко над 6 млн.,е много народ ли сме?Да не говорим за корупция,доходи като във Африка,съд-пази боже да не ти се налага.Така че всички сме въшки пред напредналите и бели държави.
Новини по държави: