Отидете към основна версия

2 826 22

Германия: милиони домакинства може да нямат пари за отопление

  • германия-
  • газ-
  • отопление-
  • електричество-
  • парно

Преди време канцлерът Олаф Шолц също се обяви за реформиране на системата за жилищните подпомагания с цел намаляване на финансовото бреме за германските граждани

Снимка: Shutterstock

Милиони германски домакинства няма да могат да плащат сметките си за отопление. За това предупреждават от Германския съюз на наемателите и призовават за реформиране на системата за жилищно подпомагане.

Заради драстичното поскъпване на цената на природния газ милиони домакинства във Федералната република няма да могат да посрещнат разходите си за отопление, смята председателят на Германския съюз на наемателите (Deutscher Mieterbund) Лукас Зибенкотен. В интервю за вестник „Тагесшпигел“ той казва, че най-засегнати ще са хората, чиито доходи надвишават с малко прага за получаване на държавни помощи. „Говорим за милиони хора", уточнява Зибенкотен.

Искат облекчения за наемателите

В тази връзка от организацията, защитаваща интересите на наемателите в Германия, настояват да бъде реформирана системата за жилищните помощи - субсидия за наема или другите разходи по жилището, която държавата отпуска на хората с ниски доходи. Друга предлагана мярка е да се подобри защитата срещу уволнения.

Според Лукас Зибенкотен прагът за изплащане на жилищна помощ трябва да бъде вдигнат и право на нея да имат семействата с месечен доход под 5 хиляди евро. Освен това увеличението на наема да бъде обвързано с модернизацията на жилището, като се вземе предвид неговата енергийна ефективност, предлагат още от Германския съюз на наемателите.

Преди време германският канцлер Олаф Шолц също се обяви за реформиране на системата за жилищните подпомагания с цел намаляване на финансовото бреме за германските граждани.

В ЕС намаляват потреблението на газ

Заради намалените доставки на руски газ страните от ЕС трябва да намалят доброволно потреблението на синьо гориво от август до март следващата година с 15 процента спрямо средното потребление през същия период на последните пет години.

В Германия освен това се обсъжда удължаването на живота на останалите три работещи атомни електроцентрали, които трябваше окончателно да спрат работа на 31 декември 2022 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: