Last news in Fakti

10 Август, 2022 21:46 34 658 81

Германия: Пенсия чак на 70 години?

  • германия-
  • пенсионери-
  • пенсия

Проблемът не е само във възрастта за пенсиониране или във финансирането на пенсионните фондове

Германия: Пенсия чак на 70 години? - 1
Снимка: DW

Германия прогресивно застарява и това товари все по-силно пенсионните каси. Експерти предложиха тези дни пенсионната възраст да се вдигне до 70 години. Добро решение ли е това?

В Германия никога не е имало толкова малко млади хора. Над 18 милиона души са по-възрастни от 65 години, а едва всеки десети е на възраст между 15 и 24 години, сочи статистиката. Обществото застарява. И този процес скоро ще предизвика криза в пенсионното дело.

Сега пенсиите се изплащат с парите, които ежемесечно постъпват като пенсионни отчисления от работещите. В много държави е така, а Швеция допълнително е инсталирала и акционерен фонд, в който постъпват печалби. Схемата за изплащане на пенсиите в Германия се базира върху очакването, че ще има достатъчно работещи, които да издържат пенсионерите – това е така нареченият „договор между поколенията“.

В момента 100 работещи плащат пенсиите на 37 пенсионера, но броят на хората извън активна възраст нараства и през 2050 година ще бъде 58. В други страни положението е дори още по-драматично. В Япония например през 2050-та година 100 работещи ще трябва да „издържат“ 81 пенсионери.

Какъв е изходът?

Възможните решения са две: или да се намалят пенсиите или пък да се увеличат пенсионните вноски. Има обаче и други възможности: например: да се вдигне пенсионната възраст на 70 години. Тази идея по разбираеми причини не е особено популярна. Мюнхенският икономист Йоханес Рауш смята обаче, че във връзка с нарастващата средна продължителност на живота тя рано или късно ще бъде осъществена. По-скоро обаче късно, добавя Рауш.

ОИСР информира, че в 20 от общо 38-те държави членки на организацията пенсионната възраст расте: при мъжете средно до 66,1 години, при жените до 65,5 години. Някои държави като Дания, Италия или Естония вече обвързаха нарастващата продължителност на живота с пенсионната възраст, като техният опит показва, че в бъдеще пенсионната възраст ще бъде значително по-висока. В Япония все още не въвеждат промени в това отношение, но там пък особено висок процент от хората работят и след пенсиониране.

Пенсия чак на 70 години? Проблемът не е само във възрастта за пенсиониране или във финансирането на пенсионните фондове. Често пъти става дума и за размера на пенсиите, които понякога не осигуряват достоен живот. Това с особена сила важи за онези хора, които са получавали ниско трудово възнаграждение или пък имат недостатъчен трудов стаж, понякога заради болести.

Освен това статистиката показва, че хората с по-ниско образование умират по-млади. А това означава, че те хем са в по-неизгодно положение, хем ще получават пенсия по-кратко време в сравнение с останалите. Клеменс Теш-Рьомер, ръководител на Германския център по въпросите на възрастта, казва, че тъкмо поради това трябва да се изчерпат всички други възможности преди да се увеличава пенсионната възраст. Например привличане на квалифицирани кадри от чужбина, по-ефикасно съвместяване между професионалния и семейния живот, инвестиции в по-добро стартово образование на младите хора.

Опитът на по-възрастните

Бетина Шмиткунц е болногледачка в Университетската болница в Нюрнберг. 63-годишната жена с 40-годишен професионален стаж зад гърба си твърди, че и след скорошното си пенсиониране би продължила да практикува своята професия – нищо, че е ужасно изтощителна. „Говоря само за себе си, но докато съм здрава, аз се нуждая от определени предизвикателства. Така че не искам да се пенсионирам през ноември и да не върша нищо повече.“ Тя смята, че тежестта на работата ѝ може отчасти да се прехвърли върху по-младите, докато тя от своя страна им помага с натрупаните познания и опит.

Клеменс Теш-Рьомер също смята, че в едно общество, където възрастните работят по-дълго, хората трябва да бъдат насърчавани да се учат цял живот. „Образованието ще бъде необходимо за всички възрасти, защото в бъдеще няма да бъде възможно да практикуваш професията си такава, каквато си я усвоил като млад.“

Той предлага още и това в общественото пенсионно осигуряване в бъдеще да бъдат включени и държавните служители и частните предприемачи, които в момента се осигуряват по друг начин. Япония още през 2015 година го направи с пенсиите на държавните служители, припомня Теш-Рьомер.

Нужда от гъвкави решения

Специалистът мисли, че обвързването на пенсионната възраст с растящата продължителност на живота ще даде повече отрицателни, отколкото положителни резултати. Според него сегашната система на постъпателно нарастване на пенсионната възраст до 67 години в Германия е доказала себе си.

Под черта: Германия все още търси най-добрата рецепта. Пенсия на 70 години може да бъде решение, ако възрастовата граница все пак бъде оставена по-гъвкава и опцията важи главно за онези хора над 65, които са здрави и искат да работят. Демографското развитие в страната навярно ще принуди политиците да действат по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фон дер Лайн

    228 8 Отговор
    Направо на 100

    Коментиран от #7, #50

  • 2 сорос веле

    250 8 Отговор
    "В Германия никога не е имало толкова малко млади хора."

    Продължавайте смело с джендър политиката.
  • 3 ТаУмВзе

    225 8 Отговор
    Да бачка германчето и до 170,та да храни ислямистите!
  • 4 Сатана Z

    166 24 Отговор
    Фашистка Германия никога няма да допусне някой да живее до пенсия.
    Z

    Коментиран от #31, #46

  • 5 Пич

    148 11 Отговор
    Значи , накрая все пак успяха германците !!! С концлагерите !!! От германци , за германци !!!
  • 6 Хахаха...

    222 10 Отговор
    Поуката е следната.Не плащайте осигуровки,защото няма да доживеете да им се радвате

    Коментиран от #11, #19

  • 7 Чети внимателно бе

    19 63 Отговор

    До коментар #1 от "Фон дер Лайн":

    100 работещи изкарват пенсиите на 37.Панимайш?И помисли малко.А да не забрава!Ти пенсионер ли си колко ти е пенсата?Ако ли не?Тогава на майка ти.

    Коментиран от #16

  • 8 Рошко

    149 4 Отговор
    Демек две години след погребението, ще почнат да получават пенсия
  • 9 НКВД V

    25 123 Отговор
    И в България трябва да стане така.Дори пушачите не трябва да получават пенсия.Също така и веганите,те са вредни.

    Коментиран от #28, #62

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    108 5 Отговор
    Е....ати пасквила сте списали.Трябваше !!! да сложите,а не???В бг засега е само 64,5месеца......ще ги навърша на 21декември ,ако съм жив...като имам с Кремиковци близо 44години трудов стаж и ще получа едно голямооо нищо,защото такива,като вас се хранят от такива ,като мен!В Германия се взимат пари. там и 10г да си работил имаш право на пенсия и то по добра от тази ,която се дава на хората от 3та категория..тук са категоризирани....Апропо да не забравя....Умрели 144000 получаващи ПЕНСИИ тази гоина досега.......Нови пенсии 88000......И нямате пари.......Кажете го на Божков да се посмее в дубай!

    Коментиран от #15, #53

  • 11 Пръц

    14 111 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха...":

    Осигуровките не са за пенсия,а за здраве.На Запад се говори дори за спиране на пенсиите.Който иска пенсия ще се осигурява сам.
    Евала на Немците,

    Коментиран от #18, #26

  • 12 Лафонтен

    57 3 Отговор
    Ами що го издруркаха ковида.Да направи рекапитулация.
  • 13 Абе

    133 5 Отговор
    То хич не за подигравка,щото и ние сме на същото дередже.Измамени от новата европейска система.Ковид и ваксините затова беха .До 60 години,който доживей на новата глобализация е феномен .Обират ти парите години наред уж за пенсия ,а ти вземеш че пукнеш .Проста математика.
  • 14 Иванушка  🇷🇺

    15 8 Отговор
    Надай се 😆😆😆
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    55 13 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ако имах държава нямаше да има НОИ и служители.Всичко щеше да бъде автоматизирано.С тези пари ,които се внасят щяхте да имате 4пъти по големи пенсии.Но нямаше да има неплащане на държавни служители и после пенсии.Всеки си плаща сам.Всеки в края на годината пише-данъчна декларация ганчовци!!!Аз и жена ми ако ми дадат пенсионното ще бъдете рахат!С това пенсионно колко мъртви души са на хранилка ,само Господ знае!Нямаше да има разлика от 10пъти ените и другите.Недосегаемите на стадиона......
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    83 7 Отговор

    До коментар #7 от "Чети внимателно бе":

    Мисли с главата си, бе !
    Ти след 01.01.1960. ли си роден ?
    Събират ли ти вече над 20 години едни фондове едни пари ? До сега от тях на никого нищо не се изплаща ?
    Схващаш ли ! Нали там събират ТВОИТЕ пари за ТВОЯТА пенсия ! Схвана ли как Ви мамят ‼️‼️‼️

    Коментиран от #21

  • 17 123456

    190 12 Отговор
    При лошия социализъм на около 56 години и се отварят веднага места за млади хора . Младите пенсионери пък гледат внуците и си копат градините .Измислено е било перфектно ...ама е било ..............

    Коментиран от #24, #25

  • 18 Ало, ало

    43 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пръц":

    Абе им здравни -ЗО, има и пенсионни- ПО, има и доп.пенс. осиг.- ДПО .Има и още много простотии. И накрая - .......

    Коментиран от #78

  • 19 00014

    77 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха...":

    С минимални осигуровки пенсията ми е с 50 лв по-ниска от пенсията на колега, който се е осигурявал на макс. Сметнахме, че е платил като осигуровки за целия си трудов стаж около 25 000 повече от мене. Професия - корабни механици.

    Коментиран от #23

  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    103 5 Отговор
    Никой няма да Ви каже , че средно ( у нас) прибират по 70 000лв като вноски от всеки работещ , а му изпращат по 20 000лв като пенсии след това ‼️‼️‼️
    Можете сами да го сметнете -
    Вноски от работник + работодател
    Среден брой месеци работа
    Среден брой месеци живот след пенсиониране❗
    Добре дошли в матрицата ‼️

    Коментиран от #22

  • 21 Отклони се малко.

    3 28 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пак казах 100 човека вадят пенсиите на 37.Дай по темата де.Ся в Бг пенсионират на по-малко от 65,или там някъде.Е,слушат и за познати дет стигат тавана 1700 ,със здраве да си ги харчат.Ти,кат всеки по-обигран спорещ ма гърло в едни тревожни размисли и прескочи тая много ясна информацията за стоте,дет изкарвали пенса на 37.Земи да ма допълниш,а!

    Коментиран от #30

  • 22 Лост

    75 0 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А и колко умират преди пенсия.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 1 Отговор

    До коментар #19 от "00014":

    А прибавихте ли и парите които са прибрали от работодателя , те също са различни и са към сметката 🤔🤔🤔
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    97 3 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    Майка ми се пенсионира на 53,а баща ми на 55г..Майка ми почина на 74г...баща ми на 80г.За да взема 25г пенсия трябва да живея до 90г......Средна възраст на умиране при мъжете 71г........На година смучат отмен около 5 хиляди заедно със ЗОО.царството на милиционера и бюрократа е бг!
  • 25 ПЕНСИЯ

    155 14 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    При лошия социализъм за жени стаж- 20 години, за мъже стаж- 25 год. Жени пенсия на 55г., мъже - 60г. при трета категория. А за първа и втора още по малко. И не съм чул когато бях млад от нито един пенсионер, че пенсията му е малка. Не съм чул някой да се оплаква и реве, че не му стига пенсията. Перфектна беше пенс. система тогава. Но и нея опоскаха и развалиха

    Коментиран от #56, #73

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Извода им

    77 3 Отговор
    Ако искат по големи пенсии и за да живеят по добре трябва да се пенсионират на 70 г. Голямо умозаключение, може и малко хора да доживеят да се пенсионират, но ще живеят качественно. Тези германци съвсем изперкаха. Така е като ги ръководят и управляват пенсионери. Както и в ЕС, не можеш да очакваш нещо добро, като повечето ръководители са пенсионери с деменция. Лошото е че ще го наложат това в целия ЕС. Я видим пенсия, я не.
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 8 Отговор

    До коментар #21 от "Отклони се малко.":

    Четеш това което ИСКАТ да прочетеш ‼️ Утре могат да напишат , че 100 работещи вадят пенсиите на 100 пенсионера 🤔
    Два път ОКРАДОХА пенсионни фонд , а веднъж ГОРАНОВЧЕТО открадна ДВА милиарда от фонда на ЗДРАВНАТА КАСА - отклони ги незнайно къде ‼️ Като сложиш и близо ДВА милиона работещи зад граница и сметките им станаха БЕЗ КРЪЧМАР ‼️
    Дадох ти примера с новите фондове , можеш да сметнеш и схемата от ком. 20 ❗ Никой не коментира и това, че жените се пенсионират по-рано, живеят по-дълго , получават по,дълго пенсия , по същата схема !
    Нищо лично , приятелю!

    Коментиран от #33

  • 31 Германия

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Е била национал социалистическа в миналото .
  • 32 Телевизия Бобов дол

    16 41 Отговор
    Незнам за другите но аз се пенсионира на 45 от мината (вземам тавана ) . Сега работя за втора пенсия но на 60 ще спра и ще си гледам кефа и внуците .
    Кой на каквото си е послал на това ще легне .
  • 33 Очаквах това.

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чел съм те в годините(мадиапоол).Дай ся да помислим в по-близкото време(след Девети).Че нямаше пенсионен фонд?30 процента от заработено,начислено отиваше там.Че левът потъна(1900 за долар).Много ясно,че и средствата отделяни в тоя фонд ще добият това измерение и ще се изпарят,както и стана.Кво да говорим?Ся нови фондове втора пенсия,алабала.Сметни ги и толкова излиза.Там кво излиза?Кво се казва?Или увеличение на вноската за пенс.,или намаление на размера,или увеличение на годините.Та са върнах пак заради тебе да чета целта статия.Тва е ся!От година на година стяга се положението навсякъде.Срещсм един преди 20 години(гдр-съпруга водеше),върна се в Бг да гони първа категория.Имаше там в Гедеронско 4 -5 год.стаж.Рекох му,оди си търси пенсия.Той изкара колкото тия от първата му категория(малки беха тогава пенсиите,Начи преди 20 години,а и човека не е жив.Та такива работи със 100 на Еди колко си.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гаглей

    1 7 Отговор
    А в Параша само на 75
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 yaйтнойз

    19 0 Отговор
    Фърляй по един златен Крюгер на година у един варел вместо да плащаш на опушените шведи... От 18 до 58 ще си с кило и малко инв. злато... За този срок и с тази вноска за цената на 1 монета не можеш да разчиташ и на минимална пенсия. Горе долу ако са ти единствен актив 40 монети ще изкараш 12-15 години без изметане.
  • 39 Локо-Сф

    35 3 Отговор
    Похвално!Подкрепям с две ръце!Дано следващото ни правителство счупи тъпомера и станем рекордьори в Гинес като пенсия се получава у нас след навършени 89 години!Ще гласувам за партия която прокламира в изборите точно тази клауза за свое лого!
  • 40 ганю

    23 2 Отговор
    Зад това стои мафията
  • 41 Стрелата

    18 1 Отговор
    И като пукнат и овъртайм да бачкат, е Тва краха на Капитализма ама бачкай Иванчо оо Чифлика е Твой.
  • 42 Селянин

    60 0 Отговор
    След 6 месеца ще навършва 60 години. Имам 41 години непрекъснат трудов стаж в светата на материалното производство. Имах четирима приятели с които израстнах. Сега съм жив само аз. Споминаха се на 54.56и57 години. За какво увеличение на продължителността на живота в България става дума.
  • 43 Мнение

    45 0 Отговор
    В Германия работят предимно чужденците и те изкарват пенсиите на сегашните им пенсионери.
  • 44 Мнение

    64 1 Отговор
    Баща ми цял живот е работил, пенсионира се и след 3 месеца почина. Е дта позната тъкмо казваше, че вече си е изработила здраво парите за пенсия и е готова да се пенсионира и почина. Кръстникът ни тъкмо се пенсионира, не пушеше цигари, не пиеше алкохол и почина точно преди пенсия. Моят дядо също навремето, балчаше здраво, не пушеше, пиеше вечер само по чаша вино и почино 5 години преди пенсия. Брат ми работеше усилено, имаше си бизнес, но внезапно почина на 43 години ... равносметката??? От много труд се става гърбав и умираш рано от стреса.
  • 45 6нтщ5ж5259

    38 0 Отговор
    Най-добре е да оставят хората да се пинсионират когато пожелаят. Пенсионираш се рано - малка пенсия. Пенсионираш се късно - голяма пенсия.
  • 46 Глупости

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    В Германия живеят до 90 + години. Имат хубави пенсии спрямо нашите, гледат ги болногледачи, имат добро здравоопазване и все се оплакват. На времето жените не са работили и идва момент и им казват, ако искате да вземете пенсия, трябва да работите нещо поне 5 години за минимална пенсия!!!

    Коментиран от #47, #65

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Даа

    29 6 Отговор
    Референдум за НАТО и ЕС и за всичко важно - пряка демокрация и ако не става по добре диктатура...
  • 49 Истината съм аз

    16 4 Отговор
    В Япония няма пенсии четете!!!!! Статията е пълна простотия.д.в.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ххххх

    33 1 Отговор
    Дойче леле ,това е твоята Германия за пример! Пенсиониране след смъртта! Мерси много са напреднали с възрастта ,а в миналото се разхождаха по черноморието ни по бели чорапки и пиеха бира в халба , а ние се хранехме в ресторанти на поносими цени! Ти не си бил роден и пишеш ли пишеш!
  • 52 един

    17 2 Отговор

    До коментар #50 от "САМО КОМЕНТИРАМ":

    Ами то си е така - майчинството се признава за стаж, а жените, които нямат деца по една или друга причина, работят тези години, които майките ползват за майчинство.
  • 53 Луд

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    След 10 год работа в Германия ще взимаш 230 евро пенсия .
    На тези цени трябва да ги скриеш дълбоко където не се вижда .
    80 % нямат свое жилище а който има не получават социални помощи .
    Та както обикновенно сметки без кръчмар.

    Коментиран от #81

  • 54 Винкело

    26 0 Отговор
    Хубаво, ама с тоз подход след още 15 години - пенсия на 75. После на 80. Накрая ще стане - бе я си се оправяйте, или типично по германски - газовите камери за всички над 70.
  • 55 така ли

    19 0 Отговор
    Старите коне се убиват?!Варум....
  • 56 Хахавелник

    7 23 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕНСИЯ":

    Блей още по "хубавия соц" и чекай да ти се дава. 20 г. внасял мизерни пари и иска още 20 г. пенсия, по-голяма от заплатата. Ми чекай си.

    Коментиран от #70

  • 57 Да да да да

    28 1 Отговор
    Ако си депутат, сенатор или доктор на частна практика може да работиш чак да смъртта е.Когато обаче си работник нещата да различни.Ако спрат да произвеждат оръжия,ще намерят пари за пенсии.

    Коментиран от #80

  • 58 Бачкатор

    29 1 Отговор
    Германия е много богата и щедра страна,тя помогна на Гърция на техните пенсионери и деца ,все още помага на емигранти от цял свят,докато немските пенсионери получават най малките пенсии в западна Европа и плащат най високите данъци,даже и здравните осигуровки си плащат сами .Германия е мащеха за своите пенсионери които я построиха и я направиха най мощната европейска икономика .
  • 59 пеци

    28 2 Отговор
    "Сега пенсиите се изплащат с парите, които ежемесечно постъпват като пенсионни отчисления от работещите. "
    - А, кво.. квоо? А отчисленията от пенсионерите докато са работели къде са??
  • 60 Гоуем демократ

    21 1 Отговор
    Абе стискайте за пенсия поне до към 80 така, пък после ще мислим!И тоя мъдър и новаторски вятър скоро ще духне и у нас!
  • 61 Стоян Копринков

    20 1 Отговор
    Ковид и подобни новосъздадени вируси ще решат проблема с пенсиите и с болните неработоспособни хора
  • 62 Бил Гет

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД V":

    Вече по модерно е да се казва , на баща ти .
  • 63 Пешо

    40 3 Отговор
    А за скъпите имигранти имат пари - преди няколко месеца писаха , че иракчанин с не знам колко си жени и деца получавал в Германия 25 000 евро месечно помощи....Ба,си и държавата - мащеха за своите , дето са се изгърбили да бачкат по 30-40 годин и майка за чужденците - натрапници де са дошли да цоцат от социалните помощи... Няма такива глупаци като европейските политици - либерасти и джендъри....Това си е чист геноцид спрямо собственото население в европейските държави

    Коментиран от #74

  • 64 Дядо Щукар

    18 1 Отговор
    Пенсиониране при посиране. Това е тенденция за цяла Европа. Освен може би за Албания и Косово.
  • 65 Дядо Щукар

    14 2 Отговор

    До коментар #46 от "Глупости":

    А кой ще изкарва парите за тая здравна и социална система като няма млади хора бе, пич?Няма млади хора, които да изкарват пенсиите на възрастните, които стават процентно все повече. Ефектът все още се усеща леко, но ще става все по-зле, ако тенденцията се запази. Социалната тежест за държавата става все по-голяма, а тези, които изкарват парите са все по-малко. Като тук освен пенсионерите трябва да имаш предвид и паразитите, които не искат да работят, а карат на помощи. Кофти, ама с отрицателен естествен прираст... Това е положението.
  • 66 ДОКО

    12 2 Отговор
    ха ха ха...а защо и не на 80 години ха ха ...хем работиш,хем си добре а и си умираш а пенсионният фонд си остава в чекмеджето на великото псевдогенерал ала банкя мафиотский..
  • 67 Човек

    5 16 Отговор
    В Русия този проблем не съществува, защото умират на 60 преди пенсия. Както е казал другаря Сталин, един от кумирите на Путин - няма човек, няма проблем.

    Коментиран от #69, #71

  • 68 Коко

    23 1 Отговор
    40г. трудов стаж за мъже и 35 за жени това е нормалния подход при пенсиониране и всички пенсии еднакви той се осигурявал на много ами значи е взимал много и се предполага че си е заделил за старини не можело така а може на държавните служители-мъчители държавата да им плаща масрафа закрива се държавния пенсионен фонд и остават само частни и когато някой почине набраната сума да се ползва от близките да ги видим тогава как ще крадът невестулки от парламента
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Дядо Щукар

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хахавелник":

    Нямаме нужда от такива интерпретации от функционално неграмотни хедонисти, достатъчно се опитват да ни ги набиват в главите.
  • 71 Дядо Щукар

    13 1 Отговор

    До коментар #67 от "Човек":

    Луди отиде ти бе, братле? Само да те осведомя, че Русия не е като през деветдестте, както в демографско, така и в доста други отношения. Затова не очаквай краха на Русия, особено на фона на това, че сме най-бързо топящата се и най-болната нация в ЕС.
  • 72 Ето тази, дето се рекламира и други

    5 0 Отговор
    На, нея,, пенсията и,, е от,, шошето,, а може да заделя такъв за старини, който има 10 чувала,, жълтиси,,.... говорете си, колкото. искате, дори и в Германия, не става лесно всичко..... хората не раждат, само наготово,, ко сумират,, всичко ще,, рухне,, не само пенсионната система, а тези които се пенсионираха през,, сосиализъма,, все още са,, живи,,...,, здравите гърбини,, работят и за тях...!
  • 73 Това ще рече

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕНСИЯ":

    Да се върнем в комунизма. Подкрепям.

    Коментиран от #79

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Жулиен Гаков

    5 0 Отговор
    Не ! Не е добро! Доброто е , да се пенсионират на 100 години!!!!!😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
  • 76 Не е точно

    4 1 Отговор
    Какво да очакваш друго от Дойчето,освен боза!Ами точно 100 работещи да издържат 37 пенсионера си е супер.3-4 работещи издържат един,а тук
    двама ,че и по малко издържат за един ,което изобщо не стига и се дотира държавния бюджет.Та пак за Дойчето,ами излиза,че работещите са 3-4 пъти повече от пенсионерите,иначе написали колко са пенсионерите,и всеки 10 не работел,а така ли е ?ЕНреее
  • 77 DW, Напишете, че Германците живеят

    9 0 Отговор
    Средно 15 год повече от Българите!!? Тази подробност Тактично е пропускате!! Тука Бившата Номенклатура и висок чин Ченгета живеят до 85-90 години, Народа едвам стига70г!!
  • 78 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ало, ало":

    И накрая едно голямо нищо...
  • 79 Още по стари

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Това ще рече":

    Германката не ражда или най много по едно дете затова е така защото ако раждат повече деца ще им се обърка кариерата всичко е за пари
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: