9 Август, 2022 21:14 3 972 47

Германия: без паника, дори руският газ да спре

  • германия-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток

Но за да успеят да се справят през зимата без руския газ, домакинствата и фирмите би трябвало да намалят потреблението си с 25 процента

Германия: без паника, дори руският газ да спре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако руският газ спре, няма да се стигне нито до масова бедност, нито до всенародни въстания, а само до производствени проблеми, с каквито Германия се е справяла и в миналото, констатират германски икономисти.

"Ако руският газ спре, няма да се стигне нито до масова бедност, нито до всенародни въстания, а само до производствени проблеми, с каквито Германия се е справяла и в миналото, когато се е сблъсквала с кризи", пишат германски икономисти, автори на проучване със заглавието "Как можем да се справим".

"Паниката не е уместна. Но на всекиго трябва да е ясно, че в резултат от руското нападение срещу Украйна Германия е станала трайно по-бедна", се казва още в анализа.

Важността на икономиите

Актуалният анализ потвърждава резултатите на изследване на същите автори, направено през март, наскоро след началото на войната. В него се заявява, че щетите за икономиката при липсата на руски газ биха се свели максимално до три процента от капацитета.

Но за да успеят да се справят през зимата без руския газ, домакинствата и фирмите би трябвало да намалят потреблението си с 25 процента. Може и да са само 20 - в зависимост от това доколко пестенето може да се постигне чрез експлоатацията на алтернативни източници на енергия. Както се заявява в проучването: "Подобно намаление е възможно при полагането на колективни усилия, ако мерките бъдат приложени бързо".

2,5 градуса по-малко

Авторите на проучването хвалят това, че някои предприятия, особено от химическата и стъкларската промишленост, и без политически директиви са предприели значителни инвестиции, за да заместят газа с други енергийни източници. Техният брой обаче не може да бъде посочен.

Така или иначе най-голямата част от потреблението на газ през зимата се дължи на отоплението на сградите. Поради това изследователите са на мнението, че именно в тази сфера е най-големият потенциал за икономии. "Реалистично достижимата цел за икономии в домакинствата и фирмите е около 15 процента от потреблението. Това отговаря на намаляването на стайната температура в отоплителния сезон с 2,5 градуса", заявяват учените.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахх

    52 3 Отговор
    %15-25-50 перфвктно

    Коментиран от #35

  • 2 Факт

    16 59 Отговор
    Германия строи шест нови терминала едновремено.Газ ще си намери отвсякъде.Пара има много.

    Коментиран от #33

  • 3 А дано

    16 57 Отговор
    им дойде акъла на швабите и да не пълнят гушата на колхозниците.
  • 4 да де

    81 7 Отговор
    Като дойде зимата ще си покаже кой крив, кой прав сега е лесно да се приказва..
  • 5 12340

    71 5 Отговор
    "Паниката не е уместна. Но на всекиго трябва да е ясно, че в резултат от руското нападение срещу Украйна Германия е станала трайно по-бедна", се казва още в анализа.......
    да ти и.а и логиката !
  • 6 Отворили са вече всички рудници

    56 3 Отговор
    копат яко въглища из целият Рур.

    Коментиран от #38

  • 7 Бесен _Язовец

    51 5 Отговор
    На паника в Европа през 15 век също са смърдели и са се къпали евентуално само лятото.
  • 8 Дааа, ама Не

    46 4 Отговор
    Не вярвам да го направят швабите, това са приказки за тия като нас да изтърпим липсата на газ, като 15% от тоя дето имане да им предоставим за да им работят фирмете им, че по важно от отоплението ни
  • 9 Реалист

    14 57 Отговор
    Една зима ще е трудно, но в следващия поне половин век руzия ще стане като Венецуела.
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    60 6 Отговор
    "...няма да се стигне до масова бедност..." - самия факт за Факти че е се пише за такова нещо и подготвя населението значи че Мизерията хлопа на вратата.
    Но най-важното е макар и гладни, боси, дрипави и без климатик да запазим Солидарност с братски Украйна, Литва, Тайван, Кашмир и Тибет. Къде се намират тия страни ???
  • 11 Пич

    57 4 Отговор
    Тези болни шемети така си го вкараха, че започна да им харесва. Германия е чао.
  • 12 БАЙ КУРТИ

    60 2 Отговор
    Абе DW , вчера писахте че германците са в шах заради високите цени на природните ресурси, сега всички се радват и скачат от радост заради високите цени . нашият преписвач /автора на статията да се спре ,да изчака няколко дена и тогава да е побликува. Толкова ли няма за какво друго да пише.А че в родната ни страна над 22% от хората са под прага на социалният праг.Тях ....ги яли. Да ви се..ем на демокрацията
  • 13 Лост

    46 1 Отговор
    Пък, ако го намалите с 8°даже ще можете да изнасяте.
  • 14 Бесен _Язовец

    43 2 Отговор
    Как ще разпознаеш соросоида, ми той не се плаши от мръсната си кожа даже кани от Африка мръсни кожи да му спят в кревата.
  • 15 Ферди

    41 0 Отговор
    За Джоузеф соросоида е по важно да продава оръжие на Европа и Окрайна от колоко вашата топла вода и пола къща!
  • 16 Дълга война и санкции = Просия фалира

    9 51 Отговор
    Русия може ли без Европа? Не.
    Русия има ли инфраструктурата да изнася за Азия количествата, които отиват в Европа? Не.
    Китай и Индия плащат ли същите високи цени които плаща Европа? Не.

    Коментиран от #17, #27

  • 17 Комуниста

    39 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дълга война и санкции = Просия фалира":

    Нали Русия фалира с дефолта какво стана или вече не оферта да си спомняте!

    Коментиран от #34

  • 18 Хм, хм

    39 2 Отговор
    А, производствените проблеми до какво водят? До социални проблеми.
  • 19 Е тогаз

    20 5 Отговор
    що толко години лапахте руски газ и финансирахте Путин? Явно вие сте виновни за руската военна мощ и войната в Украйна.
  • 20 Глобалното затопляне!

    7 18 Отговор
    Очаквани най топлата зима 2022 от както съществува метеорологичните измервания. Някой да е веждал студена зима, само дъжд и толкова, средна температура миналата година +3 градуса.
  • 21 войс ъф америка

    40 2 Отговор
    ей.дойчовци,много лъжете!Мен ли лъжете или сами се лъжете?Преди няколко дни изформационните агенции предадоха,че немските потребители са изкупили всички налични нагреватели за вода/бързовари/,в германия.ха ха ха ха,Супермодерните германци ще се къпят в легени!Наистина ми е интересно как една 100 кг германка ще успее да се изкъпе с 10 литра вода и 1 леген,ха ха ха ха

    Коментиран от #22

  • 22 Хм, хм

    27 2 Отговор

    До коментар #21 от "войс ъф америка":

    Като си изкъпе само някои части, за другите, ще чакат топлата зима и капчуците.
  • 23 Сандо

    37 1 Отговор
    Нека да съставим една логическа верига:Пржизводствените проблеми водят до фалити на фирми,фалитите на фирми ще доведат до неплащане на задължения към банките а оттам до фалити на банки.Другия клон:Фалити на фирми - безработица - бедност - неплащане на задължения към банките - фалит на банки.И това е само една повърхностна схема,която не навлиза дълбока в проблемите и резултатите върху хората,икономиката и в краен случай и върху състоянието на недоразумението,наричащо се ЕС.А за България е по-добре да не мислим.
  • 24 ханс

    32 1 Отговор
    Ако спре ще изпаднат в нирвана.Тъпотиите на немско зеле нямат край
  • 25 а, не

    43 1 Отговор
    Не е възможно немците да са чак такива дебили, че да приемат това "на всекиго трябва да е ясно, че в резултат от руското нападение срещу Украйна Германия е станала трайно по-бедна". Абсурд. Германия стана по-бедна, защото подкрепяше и пропагандираше санкциите срещу Русия, което няма нищо общо, или поне много малко, с това, че Русия провежда военна операция в Украйна. Точно Германия трябва да е тази, която да подкрепи действията на Русия срещу възраждащия се фашизъм в Украйна. Ако ли не, нека става все по-бедна и във финансов и в духовен план.
  • 26 Дъртикурти

    35 1 Отговор
    Предлагам работа на трима германци за зимата. Знаете израза, гледа като изпаднал германец. Всяко ново нещо, е добре забравено старо. Времената се менят!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Моарейн Дамодред

    32 1 Отговор
    Без паника, моля! Потъваме по план. Вода има за всички.
  • 29 Без паника

    17 0 Отговор
    Просто мълчете и мрете
  • 30 Паника ще дойде

    25 0 Отговор
    След около два месеца, спокойно не се притеснявайте, така успокояват сладкодумно всички политици.
  • 31 987

    8 5 Отговор
    Ганю е най-прозд от всички, в това нема съмнение!
  • 32 Холмс

    28 0 Отговор
    Всичко е на цикли. Сега навлизаме в цикъла на ресурсите. Хартийките на страните от Г7 ще важат по-малко.
    Англия, Япония, САЩ, ЕС в момента са печатни машини. Ще печатат докато могат или докато резервните валути станат червени - юани, рубли или рупи. Никой диктатор от колониите на САЩ и Нато няма да иска да си събира зелени хартийки. Ще минат на червени и тогава всички хартийки на Сащ, Англия, ЕС и Япония ще се върнат обратно там откадето са дошли.
  • 33 Два бързи въпроса

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    На каква цена? Кой ще плаща инфлацията генерирана от печатането на евро, за да построи терминалите? И един за бонус как така става, че газът идва по тръба, втечнява се(компресори) товари се (терминали) транспортира се с кораб (параходи) разтоварва се и се регазифицира, и идва по евтин, въпреки тези 5 операции хайде де!

    Коментиран от #37

  • 34 Само напомням

    29 0 Отговор

    До коментар #17 от "Комуниста":



    Русия трябваше да е фалирала 300 пъти от март насам. Ама нещо "малката" й икономика издържа. А "огромната" икономика на ЕС е пред зимна катастрофа. Челна.




    😉
  • 35 Само напомням

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ахх":



    Който е налагал санкции, да си пести от отопление и енергия. Мен в тези "демокрации" не са ме питали.




    😉
  • 36 А50

    22 0 Отговор
    Казах Ви че лъжат за 15% свиване, и лека полека ще си кажат 50% ограничение на потреблението в ЕС
  • 37 Хм, хм

    26 0 Отговор

    До коментар #33 от "Два бързи въпроса":

    Цената не се коментира. Важното е Зеленски да е доволен, пък Курт и Георги да го д....
  • 38 А50

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отворили са вече всички рудници":

    Иначе се праим на зелени
  • 39 СамоЯд

    13 0 Отговор
    Много го обичам това САМО... Няма да ти отрежат главата, само двете ръце.
  • 40 Дуай Липа

    12 0 Отговор
    без паника, дори и да умирате от студ... Пак не случихме на съюз...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Охо-бохо

    12 0 Отговор
    Да, бе! Заради руското нахлуване в Украйна! Планът Маршал ви направи богати васали, сега да ви оставят да се сближите с Русия ли? Нивгаш! Ако не могат да ви яздят, англичаните ще ви фалират!
  • 44 Начо Крика

    13 0 Отговор
    Дойче веле не чете немска преса. Други работи пише там. Баш е спекъл германеца
  • 45 Унтерменшите откачиха

    4 0 Отговор
    Стават все по зле. От 15% на 25%, а скоро ще поискат 100% икономии.
  • 46 Чухте ли без паника

    2 0 Отговор
    По-малко къпане градусите на климатика надолу и солени глоби за нарушителите само споко нали така се пееше в една песен на един от продължаващо променливите.
  • 47 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Спокойно! Всичко е точно. Ше се топлим с пръдни.
Новини по държави: