Отидете към основна версия

11 924 155

Пияни руски войници в Херсон са застреляли офицери на ФСБ

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • пиянство-
  • пияни-
  • войници-
  • руска армия-
  • фсб-
  • русия-
  • окупация

Пиянският скандал завършва с трима убити и двама ранени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато Виктор Золотов, директор на Руската национална гвардия, докладва на шефа си Владимир Путин за случващото се в Украйна, една лъжа се открои особено. „Искам специално да подчертая, че чувстваме подкрепата на населението в освободените територии“, каза Золотов на Путин с каменно лице. В действителност обаче Русия се бори да събере подкрепата дори на собствените си войски, според вътрешни правителствени документи, достъп до които получи Yahoo News. Те описват пиянски актове на неподчинение в шестте месеца след инвазията на Путин.

На 24 февруари Русия започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна, която продължава и днес. Преди инвазията Путин представяше своята армия като „безаналогова“, но единствената ѝ безаналогова черта са постоянните мародерства и военни престъпления. Моралът на руските военнопрестъпници в Украйна е изключително нисък, те не са добре подготвени и нямат причина да водят тази война, което се отразява и на огромните загуби в човешка сила и военна техника, които дава Москва.

В документите е описан случай от 19 юни, който завършва с трима убити и двама ранени руснаци. Стигнало се е до престрелка между войници и офицери от ФСБ, наследникът на КГБ, в бар в град Херсон. Градът се намира в епицентъра на област, която бе окупирана от руските сили в края на февруари, но която сега Украйна прави опити да си върне и да изгони нашествениците оттам, подобно на Киевска област, където окупаторите бяха разгромени

Според доклада (на отдела за военни разследвания на Следствения комитет за Черноморския флот) около 20 ч. на 19 юни Игор Якубински, Сергей Привалов и Д.А. Бородин, трима офицери от ФСБ, влизат в кафенето Food Fuel на булевард „Ушакова“, където се натъкват на двама военнослужещи по договор - сержант Сергей Обухов и младши-сержант Игор Судин. Те „безделно прекарвали времето си там, пиейки алкохолни напитки“. Служителите на ФСБ им направили забележка за пиенето на алкохол във военна униформа.

Обухов отговорил, като извадил оръжието си и стрелял с патрони в пода, се казва в доклада. Привалов се опитал да грабне пистолета си, при което Судин започнал да стреля по служителите с автомата си „Калашников“, а Привалов и Якубински отвърнали на огъня. Обухов, Привалов и Якубински загинали на място, според документите, докато Бородин и Судин били хоспитализирани с наранявания с различна степен на тежест във Федералната военноморска клинична болница № 1427 на Министерството на отбраната на Русия, разположена в Севастопол в окупирания Крим. Четвърти офицер от ФСБ, неидентифициран в документите, избягал от мястото. 28-годишният Обухов и 31-годишният Судин са принадлежали към руска военна част, известна като 8-ми артилерийски полк на руския Черноморски флот. Този инцидент е само един от примерите за проблеми, свързани с военната дисциплина на руската армия в Украйна. Чести са съобщенията за злоупотреба с алкохол сред окупаторските сили. Има и многобройни доказателства за изнасилвания и кражби, извършени то руснаците.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 125 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: