Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2022 13:48 3 101 20

Фалшиви профили на красавици: как украински хакери подлъгват руски военни

  • руска армия-
  • украйна-
  • фалшиви профили-
  • русия-
  • войници-
  • хакери-
  • война-
  • измама-
  • красавици

Войната в мрежата се води от началото на инвазията

Фалшиви профили на красавици: как украински хакери подлъгват руски военни - 1
Снимка: Shutterstock

Войната в Украйна се води и онлайн. "Файненшъл Таймс" (ФТ) разказва за един интересен трик, който украинските хакери използват, за да разберат точното местоположение на руските военни. Те създават фалшиви профили на атрактивни жени, чрез които общуват с войниците.

Никита Книш е 30-годишен IT експерт от Харков. В началото на войната, заедно с други експерти от сферата, той създава групата "Hack Your Mom". Те искат да използват технологичните си способности, за да помогнат на Украйна да се защити от руската инвазия.

Руските военни искали да впечатлят "момичетата"

Книш казва, че са постигнали най-големия си пробив миналия месец. Успели са да се натъкнат на група руски войници, разположени в окупирания град Мелитопол, разположен между Херсон и Мариупол. Украинците си създали фалшиви профили, включително в Телеграм и Фейсбук, в които се представят като атрактивни дами. Те се запознали виртуално с руските войници и започнали да общуват с тях. "Те изпращаха на "момичетата" всякакви глупости, за да им докажат, че са бойци", разказва Книш. Включително снимки от фронтовата линия. Това позволило да се установи местоположението на войските в отдалечена руска военна база близо до окупирания Мелитопол, разказва Книш пред ФТ.

Хакерите веднага предали информация на украинските военни, а няколко дни по-късно базата била атакувана, казва Книш. И действително украински медии съобщиха за експлозия в руска военна база край Мелипотопол в края на август. От ФТ така и не са получили потвърждение от украинските власти, че хакерската група е замесена.

Войната в мрежата се води от началото на инвазията

И в други случаи украинските сили са използвали снимки, публикувани в мрежата, за да разберат местоположението на важни цели. През август се появи информация, че турист в Крим е разкрил местоположението на руска система за противовъздушна отбрана, като е публикувал снимка от почивката си. В друг случай, за който съобщи Би Би Си, руският инфлуенсър Сергей Среда публикува снимка от посещението си в база на руската военна група "Вагнер", която малко след това бе атакувана от Украйна. В този случай украинските власти потвърдиха, че е имало връзка между снимката, публикувана от Среда, и нападението.

Още в началото на войната украинският министър на дигиталната трансформация призова цивилните граждани да се присъединят към "IT армията" на страната. По време на руските военни тържества за Деня на победата през май големи руски телевизионни канали бяха хакнати и бяха излъчени антивоенни послания. Книш казва пред ФТ, че екипът му е участвал и в други действия, включително хакване на бази данни на руски военни компании. "За мен това е битка", казва Книш пред ФТ. "Без пари, без брилянтен софтуер и дори без брилянтни хакове - само с трикове можете да навредите на врага в дълбините на интернет."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    24 11 Отговор
    явно много бой ги бият,та сега пишат квото им дойде на акъл

    що не пишете за техните женки - по колко заработват на вечер .. за "перемогата"
  • 2 Таралеж в в гащи са..

    9 2 Отговор
    И украинките,и белоруските,а рускините са начело,бях Там..Но са Сериозни..

    Коментиран от #14

  • 3 С фалшиви профили

    14 6 Отговор
    Подлъгват и европейските мъже да пращат пари на закъсали за мъж украйнки.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 9 Отговор
    по якаКурва от зеленски не знам, ама като изреве веднъж от бункера и цяла европа пари му праща
  • 5 Японеца

    12 6 Отговор
    Медийните победители, мечтатели!
  • 6 Петков

    10 5 Отговор
    Даа, големи умници, достойно за бестселър!
  • 7 новина на часа

    12 4 Отговор
    Ама друг път, преди ден-два същата статия със друга снимка имаше.
  • 8 Всъщност

    14 8 Отговор
    Стара техника Има и фалшиви профили на мъже-красавци ! За подмамване на натовските инструктори !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не се спряхте!

    11 4 Отговор
    С денонощните си смешни фейкове...!Нима не се усещате!Излагате се и то тотално...!!!!!
  • 11 Джамбaза

    12 4 Отговор
    Дойче веле - извор на истина!
    Дойчовци така и не са разбрали, че телефони в руската армия са забранени, а интернет, така ли иначе, на фронта няма.
    А украинските жени с леко поведение въобще не са фейк.
  • 12 Перо

    8 3 Отговор
    Поредната лъжа на българския екип от DW! На руските войници е забранено да ползват интернет,а и нямат възможност!
  • 13 От страни

    6 4 Отговор
    Таман мислех че са стигнали дъното на глупостта и някой украинец почука отдолу. Докат си играете на расъблечи красавицата то територията на украйна ще свърши. То требе и воюване а не само ай-ти игрички. То и в това не вярвам ама нали па им требва поне некви победи да отбележат та се забавляват с измислени победи в Интернет.
  • 14 От страни

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Таралеж в в гащи са..":

    Не съм имал работа с белоруски ама с украинки и рускини много. Рускините са по добри. Украинките са много алчни. Винаги "дай". Една даже не си готвеше ами ми искаше от моито купончета за нашия работен стол, та прескачаше огради да се наяде в нашия стол. А в къщи майка и и сина и гладни....И искаше на поразия - "абы гроши". Купи и това, и онова и по добре да и го дам на пари....Докат не я наритах щех да откача.
  • 15 Баба Яга

    5 1 Отговор
    Руските войници наистина са били примамвани от истински снимки на Лиз Траз.Само един чукча изявил желание.Останалите потърсили психологическа помощ.
  • 16 Батько Махно

    2 2 Отговор
    Путлен като види Ердоган в интернет веднага си слага яшмака и почва да си върти куйрука на малките си токченца!
  • 17 Сережа

    2 2 Отговор
    Ленинградское Шоссе има 28 476 регистрирани УКРАИНСКИ КРАСАВИЦИ. Реални! 150 рубли 2 часа.
  • 18 Руските байци

    2 2 Отговор
    Нивга не са виждали украински байкини.Статията звучи сякаш чета Приключенията на Синбад мореплавателя.
  • 19 Знайко

    2 2 Отговор
    Книш явно е дрвна украйнска фамилия с еврейски корени....Президента им еврейн, хакерите евреи....кво да кажем...Браво ве- хакер без хакове, без софтуер и без пари.....ХАХАХАХАХА....и най-смотаните хакери знаят как да извадят достатъчно пари за да не им се налага да бачкат....ай разправяйте си басните някуде по-назапад!
  • 20 Анонимен

    3 2 Отговор
    Поредния малoумен фeйк от Фейкти.бг
Новини по държави: