Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Септември, 2022 09:01 7 565 113

Защо руската армия избяга от земите, които обеща никога да не напуска

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • медуза-
  • война-
  • херсон-
  • балаклия-
  • контраофанзива-
  • руска армия-
  • владимир путин

Руснаците бавно губят тази война, която започнаха без никаква причина на 24 февруари

Защо руската армия избяга от земите, които обеща никога да не напуска - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въоръжените сили на Украйна продължават контранастъплението си едновременно в няколко направления. Най-успешно е то в района на Харков, където украинските военни са освободили най-малко 300 населени места от началото на септември (към 13 септември, когато е публикувана статията в Meduza), каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. За руската армия, която не успя да удържи окупираните територии, отстъплението e най-голямото поражение в тази война, наред с провала да превземе Киев. Meduza разговаря с военни експерти, за да разбере защо руснаците не успяха да защитят позиции, които руските политици обещаха никога да не напускат.

Защо руското разузнаване не разкри мястото на пробива и посоката на украинското настъпление? Или командването не придаде голямо значение на това? В края на краищата дори руски военни кореспонденти многократно съобщаваха в началото на септември, че се готви настъпление в района на Балаклия. За проблем с командването ли става въпрос или силите на въоръжените сили на Руската федерация просто не бяха достатъчни, за да се защитават едновременно в няколко посоки?

Павел Лузин, военен експерт: На първо място, тук става въпрос е липса на сили, чудовищен недостиг на военни кадри. Защото, когато се биете шест месеца с десетки хиляди загуби, тогава малко остава от сухопътните сили. Освен това има проблем с разузнаването. Радиоелектронното разузнаване е ограничено. Авиоразузнаване се извършва с дронове, но те биват сваляни. И двата спътника за оптично разузнаване могат да картографират само полетни задания [за изстрелване] на ракети. Освен това тези сателити преминават през една и съща точка само веднъж на всеки 16 дни: няма възможност за бързо получаване на данни.

А за да използвате отворени данни за разузнаване (което също е възможно), имате нужда от хора с мозък и такава система, която позволява тези данни да циркулират свободно във военната йерархия. Минаха шест месеца и от армията (на руските окупатори) не остана почти нищо.

Хенри Шлотман, анализатор, ветеран от американската армия: Чета руски Телеграм канали - например "Рыбаря" и още няколко. И те наистина знаеха къде украинците ще контраатакуват. Мисля, че руският Генерален щаб също е знаел - но вероятно са решили, че ще успеят да се справят с предстоящото контранастъпление. Освен това руската страна не разбра напълно колко резерви са натрупали украинците. В руската OSINT (разузнаване с използването на открити източници) общност бяха споменати някои числа, но Генералният щаб или не повярва на тези числа, или просто подцени украинците. Или смятаха, че основният удар все пак ще падне върху Херсон.

Аз самият използвах OSINT техники, когато служих в американската армия - и знам, че командването не винаги приема тези данни сериозно. Военните също имат свои собствени, тайни начини за събиране на разузнавателна информация, които понякога могат да противоречат на OSINT информацията. Друга причина [за успешното контранастъпление на украинските войски] е, че руските сили не успяха да отговорят навреме на действията на Въоръжените сили на Украйна. В района имаше достатъчно руски войски – особено в района на Изюм. Но вие също видяхте снимките, които по-късно дойдоха от изоставените руски позиции? Колко военна техника беше останала там!

Защо Русия не успя да концентрира ефективно войски? Поради проблеми с поддръжката и ремонта на оборудването, с логистиката. Ако тези танкове, изоставени край Изюм, бяха навлезли навреме в зоната на нападение на въоръжените сили на Украйна, изходът от събитията можеше да бъде различен. Купянск можеше да остане под руски контрол. Мисля, че руските сили просто нямат достатъчно резервни части за танкове. От половин година са на фронта - възможно е някои танкове да се разглобяват за резервни части, за да се движат други. Офанзивата на Въоръжените сили на Украйна беше посрещната от части на Росгвардията и резервисти - разбира се, с подкрепата на силите на Западния военен окръг, но Росгвардията пое първата атака. Преди месец, между другото, този участък от фронта беше по-добре защитен (от окупаторите), но силите на Източния военен окръг на РФ бяха прехвърлени оттам на юг, в Херсон - и това се случи точно след поредица от украински изявления, че въоръжените сили на Украйна ще се концентрира върху Херсон.

Мик Райън, военен анализатор, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия: Със сигурност имаше признаци, че нещо се подготвя в региона - и военни блогъри го съобщиха. Но ситуацията може да не изглежда толкова еднозначна за руското военно командване. Има много примери в историята, когато военните "изненади" се случват само защото генералите пренебрегват предупрежденията на хората на място. „Холандската операция“ (авторът визира операция „Маркет Гардън“. Най-големият въздушен десант през ВСВ), описана от журналиста Корнелиъс Райън в книгата „Недостижимият мост“, е класически пример за това. Не е ясно и дали Русия изобщо е имала сили да отговори на тази заплаха. На юг има натрупани доста формирования, но Украйна е голяма държава и прехвърлянето от юг на изток ще отнеме време.

Руската армия има ли изобщо резерви? Ако да, къде са? Възможно ли е руското командване да подготвя свое собствено настъпление?

Хенри Шлотман: Трудно е да се каже. В руските региони, разбира се, се формират „доброволчески“ батальони, но в обикновените сухопътни войски са останали малко резерви.

Мик Райън: Третият армейски корпус наистина беше сформиран и някои от неговите части дори можеха да бъдат изпратени на изток и североизток от Украйна.

Павел Лузин: Руската армия не е подготвяла собствено настъпление: до юли тя вече загуби способността си да атакува. Те успяха да извършат отделни действия от настъпателен характер на отделни места, но мащабно настъпление вече е невъзможно. Няма резерви. Сега те [въоръжените сили на Руската федерация] въоръжават моряците: вземат ги от флота, обличат ги в камуфлаж, дават им картечници и моряците стават мотострелци и танкисти.

Военнослужещите от охранителните батальони също са въоръжени: имат добра физическа и тактическа подготовка, но все още са непригодни за настъпателни действия. Те имат свои собствени задачи: охрана и отбрана на много специфични обекти, ескорт на колони по време, контрадиверсионна борба. Но не в окопите и войната с редовната армия.

Как оценявате практиката, когато изцяло от "доброволци" се формират резерви - нови отряди и дори формирования? Защо руското командване не изпраща "доброволци" в съществуващите формирования?

Хенри Шлотман: Не съм сигурен, че знам отговора – самият аз съм любопитен. Американската армия има различен подход: например по време на войната във Виетнам или Втората световна война новобранците са изпращани в съществуващи части, където има ветерани, които могат да предадат опит на новодошлите. Може би частите, които вече са били изпратени в Украйна, са толкова изтощени, че руското командване просто е решило: „Добре, нека сформираме нови“...

Мик Райън: Опитните офицери могат да обучават новобранци само когато не са на фронта.

Павел Лузин: Знаете ли колко са тези „доброволци“? Всъщност няма „доброволчески резерви“ – това е имитация на бюрокрация, така регионите отговарят на политическия ред (на Москва). Вземат и закачат обяви: „Момчета, набираме! До 60 години, опитът не е важен!“ Половината от събраните 150 доброволци ще се върнат у дома или по собствено желание или поради „обостряне на простатит“. А останалата половина ще умре. Офицерите не са готови да работят с тази „социалната измет”. Ясно е, че и без това руската армия не е съставена от любители на изкуството в Ермитажа, но тези така наречени „доброволци“ са още по-лоши. Те са представители на социалното дъно, поради което ги събират в отделни отряди. Кой от опитните офицери би желал да ги командва?

Мобилизация в Русия така и не беше обявена. Това ли е основната причина за поражението на руската армия при Изюм?

Павел Лузин: Основната причина за сегашното поражение е идиотизмът на руските власти. Идиотизъм и психопатия. Защото си поставят цел, която никоя армия не може да изпълни. В допълнение, самият авторитаризъм на руските власти прави невъзможно съществуването на офицери, които могат да използват мозъка си. А срещу тях се бие добре мотивирана и обучена редовна армия [на Украйна], която разбира защо се бие [и за какво].

Но дори мобилизационна армия сама по себе си е невъзможна в Русия от няколко десетилетия. Нецелесъобразно е да се работи с резервисти. Съветските генерали все още не разбираха, че армията трябва да стане професионална и договорна. Контрареформите на [бившия министър на отбраната Анатолий] Сердюков, които бяха осъществени през 2009-2012 г., бяха заложени в края на перестройката. Сердюков демонтира институциите на мобилизационната армия: кадровите части бяха разформировани. Няма редовни сборове на резервисти, тоест след три-четири години човек, който е служил, губи уменията си. Механизмът за военна регистрация по местоживеене също не работи.

Това е технически аспект на въпроса, но има и политически: като обявиш мобилизация, делегираш властта на генералите. А Кремъл не вярва на генералите. Те, разбира се, могат да се опитат да го кажат - но това ще бъде последното нещо, което ще направят. Ще настъпи пълен колапс – и в икономиката, и в обществото.

Има само два вида мобилизация: [първата] патриотична „републиканска” – като по време на Френската революция, Гражданската война в САЩ или както сега в Украйна – когато отечеството е в опасност и хората се доверяват на властта си. И [вторият] насилствен. Такъв е извършен например от Владимир Ленин, Троцки, Сталин, Мао Дзъдун, Хо Ши Мин, Пол Пот.

Освен това само селяните могат да бъдат мобилизирани насилствено: когато в селото дойдат комисар с револвер и двама войници с пушки, те подреждат всички мъже от селото, и... нямаш избор. Така се формират армиите със сила. За насилствена мобилизация ви трябва село - а сега в Русия няма села. Как ще мобилизирате насила в Екатеринбург, в Перм, в Новосибирск? Тичаш по улицата и събираш мъже?

Мик Райън: Сега украинците се борят за съществуването на страната си, а самите въоръжени сили на Украйна преминаха през значителни реформи от 2014 година (когато РФ анексира незаконно украинския полуостров Крим). Руските войници, напротив, бяха изпратени на фронта без подходяща подготовка, и дори мислеха, че отиват на учения.

Хенри Шлотман: Поради тази причина [разликата в числеността между враждуващите войски] Русия може да загуби цялата война. Но последното поражение се дължи по-скоро на последиците от провала на военното разузнаване и логистиката. Не мисля, че украинските въоръжени сили имаха решаващо числено предимство тук - просто руските сили не бяха на правилното място, за да спрат украинците.

Защо руската армия загуби инициативата, която имаше през лятото?

Павел Лузин: Руската армия нямаше шанс да спечели тази война, както писаха пенсионираният генерал [Леонид] Ивашов и пенсионираният полковник [Михаил] Ходаренок преди войната. Е, руската армия дали е загубила инициативата през юни, през юли - каква е разликата?

Хенри Шлотман: Проблеми с логистиката, разбира се. Е, „войната на изтощение“ взе своето: подразделенията на РФ продължават да губят хора и оборудване и вече не могат да извършват офанзиви.

Мик Райън: Първо, украинците решиха да не се бият по начина, по който руснаците ги принудиха - жестоките методи на "войната на изтощение", с които Русия е свикнала през последните 100 години от своята военна история. Въоръжените сили на Украйна започнаха да атакуват въоръжените сили на Руската федерация по отслабените участъци на фронта, започнаха да навлизат в тила, прерязаха каналите за доставка. Подкопаха морала на руската армия. И сега тя сякаш няма реален отговор на действията на Украйна.

Хенри Шлотман: Руската военна доктрина разчита се на артилерия и разузнаване, но когато едно от тях спре да работи правилно (например, ако разузнаването не предостави на артилерията навременни и точни данни за вражеските цели), всичко се разваля. И сега руската артилерия, въпреки огневата си мощ, не нанася решителни щети на украинците.

Мик Райън: Руснаците разчитаха на сценария, според който украинците трябваше да поздравят своите „освободители“, а войната да свърши след няколко дни. Руските въоръжени сили се готвеха за победоносен поход към Киев, а не за дълга война, поради което влязоха в битката с не съвсем добре изградена логистична поддръжка, не съвсем подготвена артилерия и с неразгърнати напълно средства за радиоелектронна борба.

Кои са основните слабости в организацията на руската армия и нейните методи на водене на война?

Мик Райън: Руската армия разчита твърде много на огневата мощ на своята артилерия – сякаш това е единственият начин да победи. А доброто командване обикновено се опитва да защити живота на своите войници.

Павел Лузин: Основната слабост е авторитарната държава и непазарната икономика. И лудостта на лидерите, които си поставят канибалски цели.

Хенри Шлотман: Липса на тактическа и оперативна гъвкавост. Руснаците не успяха да отговорят навреме на действията на въоръжените сили на Украйна. Генералният щаб може и да е разбрал какво се случва – но надолу по командната верига, командирите на дивизии и бригади, информацията се предава твърде бавно. В момента на бързото украинско настъпление това се превърна в проблем. И ако нищо не се промени, тогава руснаците просто бавно ще загубят тази война.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рашистан и нейната армия

    91 76 Отговор
    Се оказаха балон, който гръмна. Ще бягат не, а и и пушек ще се вдига. От изгорялата им, ръждива и негодна военна техника...

    Коментиран от #83

  • 4 Русофил

    61 26 Отговор
    Тук за думата бягство си в затвора за дълго. При нас се нарича прегрупиране.
    Сега например се прегрупираме от Херсон, тези които преплуват Днепър, в Мелитопол.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даа

    69 52 Отговор
    Понеже ги изгониха и от световния спорт, сега тренират усилено бягане с препятствия. В източна посока.
  • 7 Болни хора

    50 18 Отговор
    Война в 21-век?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Русофил

    34 11 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    И тук ни мислят за изостанали и точно така ни обясняват,
    ама никой не вярва вече на такива обяснения.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Голем смех

    82 39 Отговор
    Вече съм фен на путлер. Мисля, че е агент на Запада. Докара НАТО до границата, подари 350 милиарда на западните банки, съсипа икономиката, разнебити и изтощи армията, покри дъното на Черно море с военни кораби и развали имиджа на държавата за десетилетия напред. Тенкю, путлер!

    Коментиран от #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    13 9 Отговор
    За армията на рашките се питат само те, като компетентни. Всичко друго е гадаене на боб
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пенко

    53 15 Отговор

    До коментар #15 от "Напротив !":

    Докато САЩ беше в Афганистан Талибаните бяха в пещерите. Бягаше афганистанската армия, а не САЩ. САЩ просто се прибра у дома.

    Коментиран от #64

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БАРС

    39 42 Отговор
    Пълни глупости.Че там в тия градове са били слабо укрипени и е имало войска много по малко от нападащите украинци.А за това че са слабо укрепени са им казали и подготвяли напълно контранастаплението американците.Итам даже не са воювали украинците а направо натовски войници и най вече американци.Там не се се били украинци а американци.Защо не кажат тая малка руска армия в Изум и в другият град са избили ама много много нй вече натовски войници над 5000 са и повече от 8000 хил.ранени.Болниците в одеса николаев и в други градове са препълнини.Те взеха тия градове а след това още три дена извозваха ранени.Рашките казаха да ние бяхме там с 3-4 пъти помалко войници от колкото те и остъпихме зада не дадем много жертви.Това са нормални маневри във военното дело.И още веднъж операцията не е украинска а американска подготвенна още 3 месеца назадсъс сателитни снимки от командващият армия САЩ.Тъйчи укрите да не се правят на велики.И друго РАШКИТЕ СА МАЙСТОРИ НА ФАЛШИВИ МАНЕВРИ.Имат нещо замисленно

    Коментиран от #28, #29, #46, #57

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Путин

    29 11 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смех":

    Не съм агент на Ротшилдите. Просто толкова ми е акъла. Едно време карах такси, нямаше недоволни клиенти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 онзи

    9 8 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    Стига си повтарял като папагал едно и също бре, гербав?!?
  • 35 Гадател

    33 22 Отговор
    Да, в крайна сметка ще се стигне до липса на руски войски в Украйна и липса на малкото зло джудже в Масква. Логичен край за неуки но нагли хора ,причиняващи злини на собствения си народ и на околните народи…
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Софиянец

    15 16 Отговор
    До кога ще се мъчите да лансирате тази лъжа?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Блажени са

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "БАРС":

    вярващите
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    36 26 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    На територията на Украйна. Украинците се борят за своята независимост, защитават земята и семействата си. Запада ще помага до пълната победа над руските пълчища. Русия е обречен икономически и морално да загуби войната.
  • 49 Хахахаха

    23 8 Отговор
    Още един въпрос! Защо Русия не пуска хората от Украйна които са получили руски паспорти, към Русия?
  • 50 3822

    23 20 Отговор
    Бягство меко казано..Това си е направо панически бяг за живота.Руснаците ги бият като маче у дирек.Така бягаха и от Афганистан.

    Коментиран от #58

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кон на С4

    28 29 Отговор
    В грешка сте. Помните ли, че ви казахме че Путин играе шах със запада? Е, за да направиш шах и мат на противника, понякога попадаш в ситуация, в която собствените ти фигури ти пречат за последния ход. Тогава играеш отстъпление, за да накараш противника да направи грешния ход. И той беше направен само преди няколко дни. Така че, очаквам интересна игра на шахматната дъска. Нека видим.

    Коментиран от #60, #61, #63

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Констатирал

    23 20 Отговор

    До коментар #24 от "Уве Зелер":

    Не се пъни бре? Русия е приключена!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И друго РАШКИТЕ СА МАЙСТОРИ

    30 14 Отговор

    До коментар #19 от "БАРС":

    И друго РАШКИТЕ СА МАЙСТОРИ НА ФАЛШИВИ МАНЕВРИ.Имат нещо замисленно
    Рашките не могат да мислят, а само изпълняват. Мисли единствено башицата путлер, на видяхме че и той мисли само простотии
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Геро

    28 14 Отговор

    До коментар #52 от "Кон на С4":

    Путин и шах хаха... Магаре и квантумен компютър хахах
  • 61 Шахматисте,

    16 8 Отговор

    До коментар #52 от "Кон на С4":

    много си наивен
  • 62 Баба ти от Украина

    19 13 Отговор
    няма страшно Путинчо твоят верен и единствен съюзник Кадирчо ще ти помогне
  • 63 Баууууу

    24 13 Отговор

    До коментар #52 от "Кон на С4":

    Остави тези фантазии за детската градина! Какъвто и ход Украйна да направи, Русия винаги ще е потърпевша!!
  • 64 Денис белята

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пенко":

    Пенко, чети малко преди да пишеш.

    Коментиран от #81

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 мучо

    15 5 Отговор
    война без причина НЯМА.......
  • 67 Иван

    21 18 Отговор
    украина бавно губи мъжкото си население, но има още за няколко месеца не се притеснявайте!

    Коментиран от #90

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 мучо

    10 6 Отговор
    война без причина НЯМА.......

    Коментиран от #106

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 редовна украинска армия

    17 14 Отговор
    ако това е вярно защо има забрана мъжете да напускат украйна ??? авторчето премълчава , че зеления извърши насилствена мобилизация в украйна а украинците получиха милиарди военна помощ от запада както и информационна поддръжка в реално време. това е война между запада и русия в която украинците са просто наемници биещи се безплатно за американските интереси

    Коментиран от #102

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Голем смех

    13 6 Отговор
    Това, че путлер е обещал нещо, нищо не значи. То и на циганските сватби много се обещава.
  • 78 Въпросче

    18 19 Отговор
    "Война без причина" ? Осем години , в които украинската хунта избиваше цивилни рускоезични с бронирана техника и турски дронове не са ли Причина ?

    Коментиран от #80, #85, #101

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 русия империята на злото и лъжата

    13 12 Отговор

    До коментар #78 от "Въпросче":

    С тея измишльотини и фейкове,айде някъде другаде а ?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 DW-пропаганда

    8 14 Отговор
    В. Зеленски = А. Хитлер
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 В.В.П.

    2 5 Отговор
    Такава е играта.на мишките..Господарят е доволен.
  • 85 Гражданин

    9 8 Отговор

    До коментар #78 от "Въпросче":

    Тролче, краят е близо, мисли му за след това!

    Коментиран от #91

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гражданин

    17 6 Отговор
    Абе какво стана с великия маршал Шойгун? Да не са го сепукнали вече, или е избягал от съветския съюз?
  • 90 един друг

    9 4 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    На война участват главно мъже, а Русия какво губи, жени ли? Много разбиращи философи имало.
  • 91 Коментар

    10 15 Отговор

    До коментар #85 от "Гражданин":

    След това евроатлантизма ще умре, заедно с всички сляповерци в него!!!

    Има ли нещо неясно???!!!
    Отпадъците, дето сочат Путин за агресор, щото защитил проруските украинци от зеления наркоман, който ги стреля 8г, НО нямащи отговор на въпроса, защо Азерите нападнаха Армения, а Турците Сирия???
    Пък и за тия няма ли да има санкции????
    Смислен отговор няма???!!!

    Ей тва ви показва същността, че сте античовеци!!!

    Коментиран от #108

  • 92 В.В.П.

    3 7 Отговор
    Такава е играта.на мишките..Господарят е доволен.Като ги трепат ,защо ги трепят ,когато спрат да ги трепят ,значи врага е охлабен ..Имаме победа..Не трябва лесно да си хохул..
  • 93 ЦК на КПСС

    11 19 Отговор
    До всички мажоретки по горе. Цял свят всячески помага и в крайна сметка всячески загазва. Не четете подобни статии който са по 10 на ден. Единствения шанс за оправяне е капитулация на Украйна. Всички останали варианти са пагубни за човечеството. Кравите са в паника в момента. Най0голямите икономики с най евтина работна ръка и най евтини ресурси се обединяват против изнежнените и лигави части на населението. Погледнете и картата ако искате, териториално, всички който слагат санкции взети заедно са по малко от колкото е самата Русия. За първи път виждам някой толкова нагъл да слага санкции на някой който го храни, крайният резултат ще го видите сами.

    Коментиран от #98

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Украйна умре🇺🇦

    8 15 Отговор
    Нямат нито ток нито газ, а зимата дойде най големите страхове им се сбъднаха.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 руский мир

    10 2 Отговор
    Ами защото украинската армия обеща да участва във всички референдуми,къде ги обявят окупаторите.
    Спазват си обещаното.
  • 98 Гражданин

    14 4 Отговор

    До коментар #93 от "ЦК на КПСС":

    Лудостта на комунягите умира само с тях...
  • 99 ПСД

    19 2 Отговор
    Руската армия - втората най-силна армия в Украйна!
  • 100 ИЛЮМИНАТ

    14 2 Отговор
    Руснаците бягат, щото украинците им набиват канчето...
  • 101 ОТГОВОТЧЕ

    12 5 Отговор

    До коментар #78 от "Въпросче":

    Че какво търси Путлер осем години в Донбас и Луганск...
  • 102 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ..НЕ НАТОВСКА

    8 0 Отговор

    До коментар #72 от "редовна украинска армия":

    Нато си тества оръжейните системи върху руската армия....
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Причината

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "мучо":

    Руски имперски амбиции+комплексарщина+стаpческo изкукуригване+носталгия по времена, когато Русия знаеше нещо.
  • 107 цигане

    11 1 Отговор
    Путлер ще се окаже най-великия стратег на 21 век . Операцията по денацифициране и демилитаризиране на руския мир върви по план. Изтрепа малцинствата като ги прати първи в месомелачката, изтрепа още един куп генерали и олигарси, засипа ВСУ с доброволни доставки на скрап, муниции и читава военна техника пред които бледнее и лендлиз и всичката помощ, предоставяна от ЕС и САЩ. Сега се чу че и от затворниците и рецидивистите е решил да се отърве, а понеже нулира и икономиката и да остане някой ще умре от глад до няколко години.. да, велик стратег е путлер!

    Коментиран от #109

  • 108 цигане

    9 1 Отговор

    До коментар #91 от "Коментар":

    А да си се замислял защо срина до основи процъфтяващите градове и села именно на рускоговорящите части от Украйна - тези, които отиде уж да освобождава ?!
  • 109 стоян георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #107 от "цигане":

    прав си на 100%!
  • 110 Иван

    9 1 Отговор
    Ми щото ги бият кат маче у дирек
  • 111 Не му е по силите

    3 3 Отговор
    Диалектическите закони на Хегел явно не са по силите на Жамбазко и е сътворил голям тюрлюгювеч с мобилизациите и войните. Там където присъстват термините "революция" и "гражданска война" нещата по правило се превръщат в своята противоположност и от патриотична война се правръщат в завоевателна такава. . В този смисъл патриотична мобилизация и война е войната за добиване на независимост на САЩ от Британия,на Мексико от Испания,на балканските народи от Турция,на бурите от Британия,на виетнамците от Франция...но неее и Гражданската война в САЩ - воюват едни с друти американци/ Справка - "Отнесени от вихъра" на Маргарет Мичъл/. Докато Франция е подложена на феодална интервенция от монарсите на Европа това е патриотична война и мобилизация,нооо в момента в който Наполеон тръгва да изнася и налага франската революция на чужди народи в Испания,Италия Австрия и Русия това си е чисто и просто агресия и няма нищо патриотично. Същото е и с Ленин и Троцки - в износът на революция в Германия,Финландия,Полша,Унгария и България няма нищо патроитично. Сталин до 1944г. водИ патриотична война,но през 1945г. по силата на съюзните задължения ,заедно със САЩ и Британия доброзорно изнасяха и налагаха социално инженерство в Европа - демокрация от Запад и социализъм от Изток. Източният социализъм доброволно се изтегли,но западното солиално инженерство още държи в клещи Германия,т.е. окупационни войски. Същото е и в Украйна - уж направиха Майдан за демокрация,а първата им раб
  • 112 Не по силите

    3 6 Отговор
    Същото е и в Украйна - уж направиха Майдан за демокрация,а първата им работа беше да репресират руското малцинство,както и другите малцинства. За тия които се считат украинци войната е патроитична и щат не щат преглъщат нацистката рибена кост,нооо... за другите малцинства войната също е патриотична защото отстояват съществуването си. Подобно на Югославия накрая всяко малцинство ще се приобщи към своя си етнос. Всичко друго извън тая парадигма е социално инженерство независимо дали е глобалистко,демократично или социалистическо.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: