Отидете към основна версия

19 Септември, 2022 16:52, обновена 19 Септември, 2022 16:52 3 051 85

Светът се сбогува с Елизабет Втора (НА ЖИВО)

  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • крал чарлз трети

Натовареният ден на погребението започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Уестминстърското абатство, където ще се проведе държавната погребална служба за кралица Елизабет Втора, започна да се изпълва с опечалени, предаде Асошиейтед прес.

Хората започнаха да влизат и да заемат местата си в готическото средновековно абатство малко след 8 ч. сутринта (10 ч. българско време).

Официалните лица започнаха да се присъединяват по-късно, а много държавни глави се събират в намираща се наблизо болница, за да бъдат откарани с автобус до абатството.

Уестминстърското абатство е мястото, където през 1947 г. Елизабет Втора сключва брак. Шест години по-късно там се провежда и церемонията по коронацията ѝ.

Натовареният ден на погребението на британската кралица започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея.

Камбаната на Уестминстърското абатство удари 96 пъти, колкото години е живяла кралицата.

Започна държавното погребение на кралица Елизабет Втора. Траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, се води от неговия настоятел Дейвид Хойл. Проповед ще произнесе Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби.

Около 2000 души, сред които държавни глави и монарси от целия свят, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет Втора бе коронована през 1953 г., за да отдадат последна почит на кралицата.

Церемонията ще продължи един час. След това ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде поставен на лафет и ще погегли към Уелингтънската арка, а зад него ще върви процесия, водена от кралското семейство.

Елизабет Втора почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в Мемориала на Джордж Шести към параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, който е малко известен, предаде АФП.

За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица.

Мемориалът на Джордж Шести е окончателно завършен през 1969 г. Той представлява разширение на параклиса. Там, по заповед на кралица Елизабет Втора, е положен покойният ѝ баща Джордж Шести.

Крал Джордж Шести умира през 1952 г. на 56 години. Смъртта му настъпва внезапно, така че към момента на кончината му не е предвидено място за кралско погребение.

В кралската крипта се намират тленните останки на дълга поредица крале от XVIII и XIX век. Сред тях е Джордж Трети, починал през 1820 г.

Навремето кралица Елизабет Втора отказва мраморен саркофаг със статуя в естествен размер за баща си. Вместо това гробът на краля е от черен мрамор с надпис „Джордж Шести“. Церемонията по полагане на останките се състои на 31 март 1969 г.

Джордж Шести, съпругата му и двете им дъщери водят хармоничен семеен живот. Той нарича семейството си „ние четиримата“. Сега цялото семейство ще бъде погребано на едно място.

Кралицата майка е погребана в параклиса на 9 април 2002 г., след като почина на 101 години. Прахът на принцеса Маргарет е пренесен в Мемориала от гробницата, където е положен след смъртта ѝ през февруари 2002 г. Принц Филип се намира в параклиса „Сейнт Джордж“, откакто беше погребан през април 2021 г., но сега ще бъде преместен, за да може тленните му останки да са до тези на съпругата му.

Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет Втора. Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби произнесе днес проповед по време на държавното погребение на кралицата. Той заяви, че животът ѝ е бил "посветен на служба на страната и на Британската общност" и открои нейната жизнерадостност.

„В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени“, каза архиепископът. „Тя беше „жизнерадостна, имаше силно присъствие и въздействие върху живота на мнозина“, добави Уелби, цитиран от Пи Ей мидиa.

Уелби отбеляза по време на погребението, че "малцина лидери са получавали такъв изблик на любов, какъвто видяхме към Елизабет Втора".

"Тук, където кралица Елизабет Втора се омъжи и бе коронясана, се събират хора от цялата страна и цялата Британска общност, и от страните по света, за да скърбим за загубата си, за да си спомним дългия ѝ живот на безкористна служба, и уверено да я предадем на милостта на Господа - нашия творец и изкупител", каза по време на траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, неговият предстоятел Дейвид Хойл.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: