Last news in Fakti

15 Септември, 2022 19:00 2 006 4

С възкачването на престола на Чарлз Трети по-резервираните млади британци поставят под въпрос монархията

  • великобритания-
  • бъкингамски дворец-
  • елизабет втора-
  • крал чарлз трети

Седемдесет и три годишният Чарлз стана в четвъртък най-възрастният британски монарх в момента на възкачване на престола - факт, който не е в негова полза, що се отнася до младите му поданици

С възкачването на престола на Чарлз Трети по-резервираните млади британци поставят под въпрос монархията  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Демоде", "нехаризматичен": новият крал Чарлз Трети е доста по-непопулярен от майка си Елизабет Втора сред младите британци, част от които искат една по-модерна монархия.

В една популярна кръчма в Сохо, в центъра на Лондон, смъртта на кралица Елизабет Втора не пречи на младите да се забавляват в събота вечер, въпреки че още е прясна новината от четвъртък за кончината на кралицата, която шокира Обединеното кралство.

"Не съм особено ентусиазиран от факта, че Чарлз ще бъде крал", споделя 28-годишният Джоузеф Къран, като говори на висок глас, за да надвика музиката. "Но каква е алтернативата?", казва той. Двадесет и девет годишната Луси е по-директна и казва, че "с нетърпение" ще очаква Чарлз да се окаже "последният" монарх на Обединеното кралство.

Седемдесет и три годишният Чарлз стана в четвъртък най-възрастният британски монарх в момента на възкачване на престола - факт, който не е в негова полза, що се отнася до младите му поданици.

Според проучване, публикувано през май от "Югав", само 29 процента от младите британци на възраст от 18 до 24 години са на мнение, че Чарлз ще се справи добре като крал - представителите на тази възрастова група са много по-критични от останалите възрастови групи, във всяка от които мнозинството е на мнение, че Чарлз ще бъде добър крал. Въпреки това от социологическо проучване, публикувано вчера, става ясно, че рейтингът на Чарлз сред младите се е увеличил със 17 процентни пункта, но повечето от тях все още не са убедени в това.

Класация от второто тримесечие на тази година показва, че Чарлз е една от кралските особи с най-нисък рейтинг сред родените след 2000 г. Представителите на тази група харесват най-много 40-годишната Кейт и съпруга ѝ, принца престолонаследник Уилям, които се нареждат на второ и трето място, непосредствено след кралицата. Чарлз е на 12-о място.

"Възходи и падения"

А каква е причината? "В речите си той не излъчва същата енергия като кралицата", казва 21-годишният Сам. Други млади хора обрисуват един "белязан от противоречия" образ - споменават за "обвиненията в расизъм", отправени срещу кралското семейство от Меган Маркъл, съпругата на принц Хари, за "липсата на харизма" и казват, че кралят е "демоде".

"Нормално е, когато сте над 70, вече да не очаровате хората толкова лесно, колкото на 30 или 40", отбелязва експертът по кралските въпроси Ричард Фицуилямс. "Различно е, когато си млад и привлекателен", но не е възможно да минем директно към следващото поколение. "Монархията не функционира по този начин", изтъква Фицуилямс пред Франс прес.

Отношенията на британците с Чарлз "са белязани от възходи и падения", разяснява експертът и уточнява, че негативите са дължат главно на "катастрофалния завършек на брака му" с Даяна, която беше много популярна, и на връзката му по онова време с Камила Паркър-Боулс. Чарлз се ожени за Камила през 2005 г.

Британците обаче проявиха разбиране към тази любов, която устоя на времето: малко по малко Чарлз започна да подобрява рейтинга си. В последно време Чарлз е "доста уважаван заради работата си в благотворителни организации", казва още експертът, като отбелязва, че кралят "може би е малко старомоден по някои въпроси, но има блестящи постижения".

Чарлз председателства или участва в над 420 организации, като с фондацията си е помогнал на два милиона млади хора, намиращи се в трудна ситуация. Младите хора обаче оценяват най-много дългогодишната му ангажираност с каузата за опазване на околната среда.

"Гласът му може да окаже реално въздействие върху политиците ни", казва 22-годишният Конър Адамс, който не е бил свидетел на периода с Даяна и според когото Чарлз е "джентълмен".

"Това не е моят крал"

Дали обаче този общ интерес ще е достатъчен, за да помири някои млади британци с монархията, при положение, че в сравнение с по-възрастните те не държат толкова на запазването ѝ.

Според социологическо проучване на "Югав" от юни хората на възраст от 18 до 24 години, подкрепили идеята държавният глава да бъде определян чрез избори, и представителите на същата възрастова група, които са за запазване на монархията, са приблизително равен брой - съответно 31 и 33 процента от анкетираните. След като кралицата почина в четвъртък, интернет бе наводнен от хаштагове от рода на #NotMyKing (Това не е моят крал), който се появи в над 63 хиляди публикации в Туитър.

Въпреки това идеята за република не се ползва с много голяма популярност. "Аз съм убеден защитник на републиканската идея, но нейната британска версия би била катастрофална", казва Джоузеф Къран, който се надява по-скоро Чарлз "да намали ролята на монархията, по испански или датски модел" например.

"Трябва да съхраним това, което кралицата съгради", казва 32-годишният Ник, който е привързан към "ценностите" на монархията, въпреки че би искал тя "да еволюира". Що се отнася до Чарлз, "не бях оптимист, но след като го чух как говори през последните дни, се обнадеждих", споделя той.

Мнението на младите "може да се промени" заради "доброто начало" на Чарлз като крал, изтъква Фицуилямс. "Предстои да видим как ще продължи, но началото беше наистина добро", казва още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 под въпрос монархията

    16 3 Отговор
    естествено, в кой век живеем - изкуствен интелект проекти и интернет, то тези чуччула средновековни реално за какво са нужни освен да правят церемонии и паради и народа им да ги издържа наготово
  • 2 Отживелица

    10 2 Отговор
    По подобие на култ към личността, както при комунизма се кланяхме на мумия
  • 3 Слънчев вятър

    13 3 Отговор
    Британската монархия се превръща в застояло и зловонно блато, Британците не искат да сложат край на страната си.
  • 4 Адам Хилтън

    16 2 Отговор
    73 годишен безработен, току що им стана вожд - естествено че ще се осъмнят в монархията.