Last news in Fakti

19 Септември, 2022 13:00, обновена 19 Септември, 2022 16:52 3 045 85

Светът се сбогува с Елизабет Втора (НА ЖИВО)

  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • крал чарлз трети

Натовареният ден на погребението започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея

Светът се сбогува с Елизабет Втора (НА ЖИВО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Уестминстърското абатство, където ще се проведе държавната погребална служба за кралица Елизабет Втора, започна да се изпълва с опечалени, предаде Асошиейтед прес.

Хората започнаха да влизат и да заемат местата си в готическото средновековно абатство малко след 8 ч. сутринта (10 ч. българско време).

Официалните лица започнаха да се присъединяват по-късно, а много държавни глави се събират в намираща се наблизо болница, за да бъдат откарани с автобус до абатството.

Уестминстърското абатство е мястото, където през 1947 г. Елизабет Втора сключва брак. Шест години по-късно там се провежда и церемонията по коронацията ѝ.

Натовареният ден на погребението на британската кралица започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея.

Камбаната на Уестминстърското абатство удари 96 пъти, колкото години е живяла кралицата.

Започна държавното погребение на кралица Елизабет Втора. Траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, се води от неговия настоятел Дейвид Хойл. Проповед ще произнесе Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби.

Около 2000 души, сред които държавни глави и монарси от целия свят, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет Втора бе коронована през 1953 г., за да отдадат последна почит на кралицата.

Церемонията ще продължи един час. След това ковчегът с тленните останки на кралицата ще бъде поставен на лафет и ще погегли към Уелингтънската арка, а зад него ще върви процесия, водена от кралското семейство.

Елизабет Втора почина на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в Мемориала на Джордж Шести към параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, който е малко известен, предаде АФП.

За разлика от други кралски особи тя няма да бъде положена в криптата на параклиса. Сега там е погребан принц Филип. Неговите тленни останки ще бъдат преместени в Мемориала според желанието на покойната кралица.

Мемориалът на Джордж Шести е окончателно завършен през 1969 г. Той представлява разширение на параклиса. Там, по заповед на кралица Елизабет Втора, е положен покойният ѝ баща Джордж Шести.

Крал Джордж Шести умира през 1952 г. на 56 години. Смъртта му настъпва внезапно, така че към момента на кончината му не е предвидено място за кралско погребение.

В кралската крипта се намират тленните останки на дълга поредица крале от XVIII и XIX век. Сред тях е Джордж Трети, починал през 1820 г.

Навремето кралица Елизабет Втора отказва мраморен саркофаг със статуя в естествен размер за баща си. Вместо това гробът на краля е от черен мрамор с надпис „Джордж Шести“. Церемонията по полагане на останките се състои на 31 март 1969 г.

Джордж Шести, съпругата му и двете им дъщери водят хармоничен семеен живот. Той нарича семейството си „ние четиримата“. Сега цялото семейство ще бъде погребано на едно място.

Кралицата майка е погребана в параклиса на 9 април 2002 г., след като почина на 101 години. Прахът на принцеса Маргарет е пренесен в Мемориала от гробницата, където е положен след смъртта ѝ през февруари 2002 г. Принц Филип се намира в параклиса „Сейнт Джордж“, откакто беше погребан през април 2021 г., но сега ще бъде преместен, за да може тленните му останки да са до тези на съпругата му.

Великобритания и светът се сбогуват с кралица Елизабет Втора. Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби произнесе днес проповед по време на държавното погребение на кралицата. Той заяви, че животът ѝ е бил "посветен на служба на страната и на Британската общност" и открои нейната жизнерадостност.

„В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени“, каза архиепископът. „Тя беше „жизнерадостна, имаше силно присъствие и въздействие върху живота на мнозина“, добави Уелби, цитиран от Пи Ей мидиa.

Уелби отбеляза по време на погребението, че "малцина лидери са получавали такъв изблик на любов, какъвто видяхме към Елизабет Втора".

"Тук, където кралица Елизабет Втора се омъжи и бе коронясана, се събират хора от цялата страна и цялата Британска общност, и от страните по света, за да скърбим за загубата си, за да си спомним дългия ѝ живот на безкористна служба, и уверено да я предадем на милостта на Господа - нашия творец и изкупител", каза по време на траурната служба в Уестминстърското абатство, излъчвана на живо по Би Би Си, неговият предстоятел Дейвид Хойл.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джанго

    24 4 Отговор
    И язе се прощавам с бабето,в момента съм в заведението на двора и си пускам прошката
  • 3 Дано

    40 1 Отговор
    Да престанете с писанията след погребението че 2 седмици само това се върти не и се обръщаме толкова внимание докато беше жива лека и пръст
  • 4 Джанго

    34 1 Отговор
    Защо Тулупа не е поканен? :)

    Коментиран от #9

  • 5 Гого

    40 9 Отговор
    Сега е момента Путин да ги нагости с някоя и друга,,сърма,,и света ще се кротне.
  • 6 Рошко

    47 4 Отговор
    Бадъна добре ли е,има ли резервен памперс и компас,да не земе да рипне у трапа и он
  • 7 В лондон в момента са твърде заети...

    34 7 Отговор
    Изпращат кралицата рептил към ада !!!!
  • 8 Сталин

    31 6 Отговор
    Един дявол по малко ,да върви във ада
  • 9 Вчера

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джанго":

    беше сватбарин и кум !
  • 10 Волгин

    18 3 Отговор
    Един мисирек преди време беше казал че гришасахме, а сега пък вече кралясахме.
    Бабето няма ли да се умирише толкоз време.
  • 11 123456

    22 4 Отговор
    яко промивка ... лека ѝ пръст - ама намерете и други теми ...
  • 12 На света изобщо не му пука

    27 3 Отговор
    За въпросната особа, защо го занимават с глупости, ако с това погребение ще се подобри света да го занимават, добре
  • 13 Анонимен

    26 2 Отговор
    След 10 дневното издевателство над света и аз се сбогувам.Помня едно време не "страдахме"толкова,като се разделяхме със старите лидери на СССР,които капеха като круши.
  • 14 Анонимен

    16 2 Отговор
    След 10 дневното издевателство над света и аз се сбогувам.Помня едно време не "страдахме"толкова,като се разделяхме със старите лидери на СССР,които капеха като круши.
  • 15 Пъци

    24 7 Отговор
    Ограбените душевно българи трудно,та и невъзможно е да разберат.За нас държавата ни е превърната във враг,управлението на държавата-в тарикатлък. Символите на държава , единност и нация са отдавна празни лозунги за българина.Амин.
  • 16 Погребение на живо

    26 4 Отговор
    Вече втора седмица тече това погребение, за толкова време могат да се изгледат всички сезони на GoT и половината на "дързост и красота".
  • 17 Опааа

    21 5 Отговор
    Е колко дни се сбогуват бре? 😆 Тая не е ли вече закОпана? 🧐
  • 18 гледам тв

    32 2 Отговор
    По нашите тв канали както винаги - говорилня. Събрали се, като в кафене на раздумка, не им идва на ума, че след като излъчват на живо, би трябвало да има само преводач и някой, който кратичко да разяснява подробностите от церемонията. Вместо това, слушаме разни, велики наши интелектуалци, които се надговарят, сравняват Англия с България, правят интерпретации на всичко, а хората искат да гледат церемонията и да слушат превода.

    Коментиран от #19

  • 19 Абсолютно

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "гледам тв":

    точен коментар!

    Коментиран от #43

  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 1 Отговор
    Много ми напомня погребението на Ким Чен Ир преди около 10 години, когато севернокорейците точно по същия начин, под строй ридаеха за починалия си вожд. Същата параноя и истерия. Само че, на нас българите , пропагандата ни втълпява, че едните са добри и красиви, а другите - зли и грозни!

    Коментиран от #54

  • 21 хахо

    22 1 Отговор
    Това кой епизод е на сериала с погребението ? Имам чувството, че е над 1500-та серия. От както е умряла все това се върти по медиите, поклонения, церемонии. Не вярвам и днес да приключи.
  • 22 Дядо ви Курти от село Пиперково

    22 3 Отговор
    Вече 11 дена не могЪ да спра да плача...Защо господи,ни отне кралицата толкова млада?
    И тя какви планове имаше,да надживее правнуците си,и да управлява още стотина години ...Горката жена,в разцвета на живота си...Голяма трагедия....
  • 23 Смех

    16 5 Отговор
    Толкова врякане за някаква бабичка.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Соросоид-рептил

    6 13 Отговор
    Чарлз Три ще бъде ли поканен на погребението на другаря Путин? Или ще има санкции от страна на Руската федерация към Великобритания?

    Коментиран от #27

  • 26 ЧУЙ ЧУЙ

    8 4 Отговор
    .....малко уважение ...моля...това все пак е кралица и на хиляди български ГАСТАРБАЙТЕР☝ апропо НАЛИ всички ЧАКАМЕ резултатите от изборите точно от ...кралство великобритания👍
  • 27 Бивш канадец

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Соросоид-рептил":

    Ако възкръсне -- да.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 чико

    6 3 Отговор
    Д Н Е С си зададох въпроса защо тези БОГОИЗБРАНИ особи се назовават КРАЛ и КРАЛИЦА .
    А М И сигурно са КРАЛ-и . И като се погледне в действителност , те точно това правят от КОЛОНИИТЕ си - крадат и за това там са бедни , а иначе говорят за ДЕМОКРАЦИЯ и някакви ЦЕННОСТИ . НАРОДЕееееее .
  • 30 АБЕ ЗАЩО ВСИЧКИ

    7 3 Отговор
    Се кланят на тая тъй наречена кралица ??
    Всички особи са тъй НАДУПЕНИ и я хвалят и ласкаят и нашите управляващи също подръжават !!!!!!
    Със какво ингилизите са допренесли нещо хубаво за Българския Народ .....освен да ни унижават , да ни пречат и разкъсват страната ни !!!!!!
  • 31 нидялко

    4 2 Отговор
    То хубу стотици хиляди граждани се сбогуваха с бабето, ама нямаше ли барем един селянин ей тъй за цвят. Иначе и аз що ракия изпих от мъка, ако и да съм селянин. Мъка ви казвам, мъка.
  • 32 Хи хи хи !

    9 2 Отговор
    Тая ледена Кралица засенчи целия свят ....дори Запада забрави Укронацистите !
    Що тъй ??????
  • 33 Ей това е лицемерието

    7 0 Отговор
    Да ходиш там където не искаш .....ама си длъжен да го направиш ...и да хвалиш тия който не искаш !
  • 34 аман бе

    6 1 Отговор
    Айде от утре вече да спрете с МЕДИЙНИЯ ТЕРОРИЗЪМ по темата!
  • 35 Да....да ...да

    5 1 Отговор
    Ще видим зимата кой колко обича Кралицата и Краля или Правителството
    когато студ забръска ????????
  • 36 Хайде

    5 4 Отговор
    Бе хора до кога ще я подмятвате баба Бети ша са вмирише .То как да може цяла година я разкарвайте да може да прайте кинти на гърба на една умряла бабка ама ще се разложи ако не я мумифицирате.

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хи хи хи ! Голям майтап !

    6 1 Отговор
    А Деменцията знае ли къде е ?
    Със сигурност вдига наздравици за нейно здраве !!!!!!
  • 39 Деций

    4 2 Отговор
    Хайде заравяйте я тази баба,и да свършва простотията.То голямо навеждане и голямо лизане падна,едва ли не е произвела света и без нея няма да съмне!А и не виждам нещо да е допринесла за нас.Заслужили хора дали всичко за България умират в мизерия и пълно забвение,те тръгнали да плачат на чуждо умряло!Дайте малко по сериозно и адекватно държание!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ХА ХА ХА

    6 0 Отговор
    АБЕ ЗНАЕТЕ ЛИ .....ВЕЧЕ МИ ЛИПСВА ДЖАМБАЗА , ЗАЩО СПРЯ ДА ПИШЕ ??? ТИЯ СА ГОЛА ВОДА .....!!!!!!

    Коментиран от #46

  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    БОГ дая прости МИР на ДУШАТАи

    Коментиран от #51

  • 43 правилно

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Абсолютно":

    Но "велики наши интелектуалци" трябва да е в кавички.
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    ПОКЛОН
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ми.......

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "ХА ХА ХА":

    Джамбов спря да пише , че му шият СВ::::::ИН;;;;;КС"""ТЕ"";;РА .....набарали го едни Укросоциалисти и смях ....смях ....смях...!
    Направо му се доревало , само какво да прави .....жертва се за журналистиката !
    Ей затова си почива сега !
  • 47 Ааааааааа не !

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хайде":

    Ингилизите не са прости , те са големи скъперници и много стиснати ! Щяха да я държат още шест месеца , за да събират подаръци.....ама нали правят икономии на ток и ембарго на Русия..... решиха да я предадат на Свети Петър малко по рано !
  • 48 Пурко

    7 2 Отговор
    Толкова натрапваха това погребение у нас, че взех вече и в хладилника да виждам мумията на Елизабет. Единственото, което липсва на БГ джурналистите е да им дадат възможност да отразят пряко събитието. Представям си как щяха да бутат микрофони в лицето на кралските наследници и да им задават въпроси от сорта "кажете какво мислите", "как се чувствате" и пр.
  • 49 Механик

    5 4 Отговор
    А дано като я заровят, да се успокоите и да спрете да ни дотягате с това бабе! То бива, ама вашето вече е в повече.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Пророк":

    пост 40 е менте ГРАД КОЗЛОДУЙ господине

    Коментиран от #76, #78

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Комуниста

    5 5 Отговор
    Днес е празник, един имперски търтей го закопават
  • 53 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ВСИЧКИ СМЕ ГОСТИ НА ТОЗИ СВЯТ И СМЕ ЗА МАЛКО а ЖИВОТЪТ Е МИГ ОТ ВЕЧНОСТА
    МИГ сме ПОКЛОН

    Коментиран от #74

  • 54 Тия са по-промити

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    и от северно-корейците.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Грешка

    6 1 Отговор
    Не , Светът, а няколко хиляди особи заобиколени от натруфени панаирджии и тълпа журналистически хиени.
    Другото е сеир да се снимаме на момента, че скоро няма да има такъв.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Макрон тамън да и се фърли

    7 1 Отговор
    и она взе че падна от клона.
  • 60 Митко Бомбата

    6 1 Отговор

    До коментар #56 от "Грешка":

    Погребението е по-важно от този, който погребват.....суета, показност, тоалети, прически,накити и др.
    Така е в "цивилизования" Запад.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Токсик":

    ИЗВИНЯВАЙ господине но сте в ГРЕШКА
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Механик":

    ПРИЯТЕН СЛЕДОБЯД и ВЕЧЕР господин ник МЕХАНИК ДОВИЖДАНЕ
    НО е ХУБАВО да сме ЕМПАТИЧНИ СЪСТРАДАТЕЛНИ ХОРА
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Щам

    3 1 Отговор
    Аз отдавна се сбогувах и с нея, и с мечтата за европейски живот
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Град Оряхово

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Само пръскаш мозък без никакъв резултат
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Град Оряхово

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Една молитва не знаеш - бездуховник

    Коментиран от #82, #85

  • 79 Алибаба

    6 1 Отговор
    По-бързо да свърши този ден
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Град Оряхово":

    в ГРЕШКА сте МОЛЯ не ме познавате нито виждали а почркът ми не става заради неврологическо заболяване инсулт господине а колко МАЛКО е нужно да сме ДОБРИ ХОРА ДОВИЖДАНЕ колега ОТ ГРАД ОРЯХОВО
  • 83 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Град Оряхово":

    глухонемите ХОРА и индвалидите са били освободени от КАЗАРМА иначе съм ПЛЕМЕНИК на покоиния ПОДПОЛКОВНИК КРУМ ГОРИНОВ
    от ГРАД СОФИЯ
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 СОФИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Град Оряхово":

    а ВИЕ знаете ли поне една МОЛИТВА питам МОЛЯ
Новини по държави: