19 Септември, 2022 17:05 1 342 12

Какво общо има царуването на Елизабет Втора с това на прочутата ѝ прапрабаба Виктория?

  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • бъкингамски дворец-
  • кралица виктория

Елизабет и Виктория споделят една либерална и земна християнска вяра, изразявана със строго, но непретенциозно благочестие

Какво общо има царуването на Елизабет Втора с това на прочутата ѝ прапрабаба Виктория? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Благочестие, дълголетие и - за британците - усещане за стабилност всред историческите перипетии: царуването на Елизабет Втора има много общи неща с това на прочутата ѝ прапрабаба Виктория.

При раждането им нито Виктория, нито Елизабет не са били определени да носят короната с оглед мястото им в реда на наследяването. Изпълниха обаче достойно ролята, която сякаш бе им се изплъзнала, и след извънредно продължителни царствания са смятани за същинско въплъщение на британското величие.

И двете бяха "изключително съвестни жени със силен дух, решени да дадат най-доброто от себе си", обяснява за АФП писателят Андрю Джимсън.

Стилът, характерен за царуването на Елизабет Втора, основан върху чувство за дълг, без да се обяснява, нито оплаква ("Never explain, never complain"), бе пряко вдъхновен от този на знаменитата ѝ предшественичка, властвала усърдно над Обединеното кралство в течение на недостижимите за тогавашните монарси 63 години и 216 дни.

Дотам, че когато Елизабет Втора накрая счупи този рекорд по дълголетие на трона, отново надделя подходът "на първо място е дългът" - кралицата едва спомена веднъж за това при откриването на жп линия на 9 септември 2015 г.

Това е жалон, който "никога не се е надявала" да стигне, простичко заяви тя, сложила като леко намигване брошка с диаманти, носена някога от кралица Виктория.

"Сериозен морал"

Единствено дете на принц Едуард, четвъртия син на крал Джордж Трети, при раждането си през 1819 г. Виктория заема едва пето място в реда за наследяване на престола.

Но по-големите братя на баща ѝ, включително двамата, попаднали на трона, умират, без да оставят законни наследници - така през 1837 г. короната получава Виктория едва на 18 години.

И младата кралица, подкрепяна от своя премиер лорд Мелбърн, се заема да промени механизмите на монархията, за да ѝ вдъхне донякъде моралистична визия.

Твърде строгият морал на суверенната владетелка до такава степен отразява атмосферата на онова време, че накрая историците кръщават епохата с името ѝ. Викторианската епоха се описва и като период на голям напредък в индустрията, науката, културата, а и в колониалните завоевания - все още я смятат за апогея на Обединеното кралство.

"Престолът, на който се възкачи Елизабет, остана онази имперска институция, каквато бе станал през последните десетилетия от царуването на Виктория", разсъждава в "Гардиън" Дейвид Канадайн. Царуването ѝ обаче мина под знака на "девикторианизация на Великобритания и смаляване на империята ѝ", добавя той.

"Строго благочестие"

През времето на Елизабет Втора Британската империя, съсипана и с труд отърсваща се от Втората световна война, губи основната част от колониите си.

Истинско предизвикателство, което кара младата кралица, заела трона през 1952 г. на 25-годишна възраст, да потърси опора в лицето на Уинстън Чърчил, първия от общо 15-те ѝ бъдещи премиери. Защото съвсем като Виктория Елизабет не е определена да стане монарх още с раждането си през 1926 г.

Очаква се короната да иде при чичо ѝ Едуард Осми. Той се възкачва на трона през 1936 г., но за всеобща изненада същата година абдикира, за да се ожени за Уолис Симпсън, жена с два развода зад гърба си. Тогава крал става брат му, бащата на Елизабет - Джордж Шести, което превръща десетгодишната принцеса в наследничка на короната.

Също като далечната си предшественичка новата кралица много се осланя на християнския морал. Елизабет и Виктория споделят една "либерална и земна християнска вяра, изразявана със строго, но непретенциозно благочестие", пише в сп. "Спектейтър" Ричард Чартърс, бивш епископ на Лондон.

След смъртта на съпруга си принц Филип през 2021 г. Елизабет Втора се появява по-рядко пред публика, както прави и Виктория след смъртта на своя мъж приц Алберт Сакскобургготски през 1861 г.

Съвсем като своята прапрабаба, чието име носят днес градове, територии, планини, езера и сгради по цялото земно кълбо, Елизабет вписва името си в световния пейзаж - от обширни зони в Антарктика до канадски острови, без да забравяме най-големия военен кораб на Великобритания.

И едно последно намигване: по време на държавното ѝ погребение днес ковчегът на Елизабет ще бъде положен върху оръдейния лафет, използван за Виктория.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво и на двете

    4 0 Отговор
    Едната е обичала порцелановия, другата като по напреднала се е возила на силиконовия с батерии и скорости! Е не приличат и не могат да са като Клеопатра!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Общото е , че и кралица Виктория и Елизабет втора са от немски произход. Във вестник SUN веднъж се писа, че Елизабет е родена в Бохемия/тогава част от Германия/, а не в Лондон, както се твърди официално.
  • 6 Бай Георги

    9 0 Отговор
    Само където Виктория е била пръв застъпник на османската империя по време на руско турската война и е казвала за нас българите че сми нисша раса а е наричала османците нейни братя . То затова Англия и Лондон човек се чувства все едно е в Индия Пакистан и Африка . Айде бегайте от тука с тъпите си статий
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Коментар

    2 0 Отговор
    Може би антибългарската политика?!

    Такъв васалитет, такова подлагане, такова чудо не е било и през комунизма!!!
Новини по държави: