Отидете към основна версия

3 048 73

Екзекуции, изнасилвания, депортации: ООН обвинява Русия във военни престъпления

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • екзекуция-
  • изнасилване-
  • оон

Русия е извършила военни престъпления в Украйна, твърди специалната разследваща комисия на ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

ООН обяви, че разследващата комисия на организацията е установила, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна. Разследването започна през май месец тази година и до момента е извършено в четири региона - Киевски, Харковски, Сумски и Черниговски.

“Бяхме поразени от големия брой екзекуции, извършвани в областите, които посетихме. Комисията в момента продължава разследването си на подобни престъпления в 16 селища”, заяви председателят на разследващата комисия Ерик Мьосе.

Мащабни разследвания

Представителите на ООН са говорили с повече от 150 жертви и свидетели и са посетили 27 градове и села, където са разследвали гробове и центрове за задържане и изтезания. Екипът е разследвал и два случая на пострадали от украинско насилие руснаци.

“Утре се навършват седем месеца от началото на тези зверства в Украйна”, се казва в официалното съобщение на разследващата комисия. “Ние сме особено разтревожени от факта, че международният въоръжен конфликт в Украйна е причинил огромни страдания на цивилното население”.

"Това се вижда от редовно актуализираните от Службата на комисаря по правата на човека към ООН данни за смъртните случаи и нараняванията, както и от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) по отношение на бежанците и вътрешно разселените лица", се казва още в изявлението. "Неотдавнашното откриване на допълнителни гробове показва сериозността на ситуацията."

Какво са установили от ООН в Украйна?

В доклада на комисията се посочват няколко области, в които действията на Русия са нанесли особено големи щети, включително общи, безразборни нападения срещу цивилни райони, екзекуции, изтезания и сексуално насилие.

Комисията съобщи, че "използването от Русия на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони е източник на огромни вреди и страдания за цивилното население" и че редица нападения "са били извършени, без да се прави разлика между цивилно население и бойци", включително с използването на "касетъчни боеприпаси или многоцелеви ракетни системи и въздушни удари в населени райони".

Има "последователни свидетелства за малтретиране и изтезания" от украински жертви, някои от които твърдят, че са били преместени в центрове за задържане в Русия, където са били държани със седмици. Част от жертвите са изчезнали. Комисията представи и свидетелства за побои, изтезания с електрошок и принудително разголване от бивши задържани в руски центрове за задържане.

Председателят на комисията Мьосе заяви също така, че са открити доказателства за неуточнен брой руски войници, извършили престъпления, свързани със сексуално насилие. Възрастта на жертвите им варира от 4 до 82 години. "Комисията е документирала случаи, в които деца са били изнасилвани, измъчвани и незаконно затваряни", се казва в изявлението.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: