Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Септември, 2022 15:19 3 041 73

Екзекуции, изнасилвания, депортации: ООН обвинява Русия във военни престъпления

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • екзекуция-
  • изнасилване-
  • оон

Русия е извършила военни престъпления в Украйна, твърди специалната разследваща комисия на ООН

Екзекуции, изнасилвания, депортации: ООН обвинява Русия във военни престъпления - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ООН обяви, че разследващата комисия на организацията е установила, че Русия е извършила военни престъпления в Украйна. Разследването започна през май месец тази година и до момента е извършено в четири региона - Киевски, Харковски, Сумски и Черниговски.

“Бяхме поразени от големия брой екзекуции, извършвани в областите, които посетихме. Комисията в момента продължава разследването си на подобни престъпления в 16 селища”, заяви председателят на разследващата комисия Ерик Мьосе.

Мащабни разследвания

Представителите на ООН са говорили с повече от 150 жертви и свидетели и са посетили 27 градове и села, където са разследвали гробове и центрове за задържане и изтезания. Екипът е разследвал и два случая на пострадали от украинско насилие руснаци.

“Утре се навършват седем месеца от началото на тези зверства в Украйна”, се казва в официалното съобщение на разследващата комисия. “Ние сме особено разтревожени от факта, че международният въоръжен конфликт в Украйна е причинил огромни страдания на цивилното население”.

"Това се вижда от редовно актуализираните от Службата на комисаря по правата на човека към ООН данни за смъртните случаи и нараняванията, както и от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) по отношение на бежанците и вътрешно разселените лица", се казва още в изявлението. "Неотдавнашното откриване на допълнителни гробове показва сериозността на ситуацията."

Какво са установили от ООН в Украйна?

В доклада на комисията се посочват няколко области, в които действията на Русия са нанесли особено големи щети, включително общи, безразборни нападения срещу цивилни райони, екзекуции, изтезания и сексуално насилие.

Комисията съобщи, че "използването от Русия на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони е източник на огромни вреди и страдания за цивилното население" и че редица нападения "са били извършени, без да се прави разлика между цивилно население и бойци", включително с използването на "касетъчни боеприпаси или многоцелеви ракетни системи и въздушни удари в населени райони".

Има "последователни свидетелства за малтретиране и изтезания" от украински жертви, някои от които твърдят, че са били преместени в центрове за задържане в Русия, където са били държани със седмици. Част от жертвите са изчезнали. Комисията представи и свидетелства за побои, изтезания с електрошок и принудително разголване от бивши задържани в руски центрове за задържане.

Председателят на комисията Мьосе заяви също така, че са открити доказателства за неуточнен брой руски войници, извършили престъпления, свързани със сексуално насилие. Възрастта на жертвите им варира от 4 до 82 години. "Комисията е документирала случаи, в които деца са били изнасилвани, измъчвани и незаконно затваряни", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 стоян

    28 44 Отговор
    Украинецът Арестович попита - кой ще брои мобилизираните дали ще са 300 000 или 1 000 000 - никой - на путин му развързаха ръцете да воюва докато унищожи и фалира русия

    Коментиран от #55

  • 3 Анализатор

    42 56 Отговор
    Руснаците са новите варвари!
    Те отдавна надминаха зверствата на фашистка Германия, а Путин е новия Хитлер на 21 век!
    За съжаление това ще тежи на съвестта на поколенсия руснаци, които няма да могат да гледат спокойно цивилизования свят , а ще се завират в дивашка Русия!

    Коментиран от #21, #70

  • 4 Хаха

    41 46 Отговор
    Това са руските православни ценности. Далеч от тези вaрвари. На втори октомври да изринем рублaджиите от парламента!
  • 5 От оня свят

    52 28 Отговор
    ООН е пред разпад.
    Тази организцация е вече достатъчно дескридитирана дотам, че малоумника Гудето(гутереш) изпълнява поръчките на господарите си от Империята на злото и бъдеща пустиня.

    Коментиран от #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОНТРАТА

    46 19 Отговор
    От ООН защо не ходят в Донбас да раследват и да разпитат бежанците в РФ които са над 3 милиона вече най големия брой напуснали Окрайна?

    Коментиран от #39

  • 8 ОО НЕ НЕ

    38 15 Отговор
    Е ОРГАНИЗАЦИЯ НА ЗЛОТО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ..............

    27 15 Отговор
    В навечерието на референдума ВС на Украйна отново цинично обстрелват Донецк, има много ранени и загинали в центъра на града. Кадри с насилие, 18+

    В навечерието на утрешния референдум за присъединяването на републиките от Донбас към Руската федерация украинските бойци отново брутално и цинично нанасят удари по Донецк - покритият пазар е под обстрел. Според очевидци пристиганията продължават, артилерията поразява прецизно тълпата от хора. Кметът на града съобщава за голям брой жертви и ранени, подробностите се уточняват.

    Коментиран от #17

  • 11 Пешо

    12 5 Отговор
    Защо ми триеш коментарите? Не ти харесват, а?
  • 12 От оня свят

    29 17 Отговор
    Снимка на разкопавано гробище, в което са погребани избити укри на фронта, и които Зеленски разпореди да бъдат оставени да гният като животни, за да не дава отчет пред близките им затова, че ги е изпратил като животни на заколение.

    Руснаците извършили "звертсва" но взели, че погребали "измъчваните" по християнски, вместо в масови гробове скрити в гори тилилейски!

    Малоумниците стават все повече и ако продължат по същия начин, няма да могат да погребат зомбитата си, защото след ядрен взрив няма да има кой да погребва, ликвидираните англосаксонски сатанисти.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мамул

    29 17 Отговор
    В рускоговорящи области , с население което е етнически руско с руско самосъзнание, кой извършва зверства, насилвания и убийства? Дали руснаците или укро-нацистите?
  • 15 Така е но

    17 25 Отговор
    родния путинофилец подкрепа инасилвачи мародери и диктатори
  • 16 честен ционист

    6 9 Отговор
    Прави впечатление, че България като че ли са й били дузпата от ООН. Няма никой изказал се през последните 2 дни, докато Вучката направил пълен фурор с речта си за Косово.
  • 17 От оня свят

    22 17 Отговор

    До коментар #10 от "..............":

    След приемане в Руската федерация, след подобен обстрел, центърът на Киев ще представлява пейзаж от Луната!

    Коментиран от #25

  • 18 ЦИТАТ ОТ СТАТИЯ

    27 16 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна обстреляха централния пазар на Донецк: 6 загинали вследствие на зверския обстрел
    22.09.2022 15:59
    Зверски обстрел по Донецк- представяме чудовищни кадри от мястото на обстрела. По последна информация вследствие на обстрела са загинали най-малко 6 души, сред които 14 годишно момиченце, майка на две деца. Освен загиналите има много ранени. И това се случва днес, когато лицемерния Запад не спира да въоръжава ВСУ, за да обстрелва мирното население на Донбас. А иначе санкции за Русия, която спасява Донбас и Украйна от сатанинския фашизъм идват от САЩ.
    Тази лудост трябва да бъде спряна…Западът преминава всички човешки, морални граници…това са убийства на невинни хора с американски и западни оръжия…това са военни престъпления и грях…
    САЩ и НАТО трябва да бъдат спряни. Време е Русия да събере земите си и да спаси хората си от чудовищната напаст на фашизма, култивиран от САЩ…
    Сега, когато се проведат референдумите, които ще спасят Донбас и освободените територии, Русия ще стане още по- силна…и на НАТО ще им бъдат счупени зъбите.

    Коментиран от #23, #38

  • 19 жалейка

    7 12 Отговор
    Добрый день, я с Украины
  • 20 Тоест - както обикновено

    14 24 Отговор
    Екзекуции, изнасилвания, депортации: ООН обвинява Русия във военни престъпления........
    Ами то това е нормално за руските цигани. Те винаги извършват тези неща. За това ги мразят в Полша. Те са ги извършвали и в България тия зверства, но тука някой хора ги обичат. Да се чуди човек дали българите страдат от Стокхолмски синдром или просто обичат да бъдат изнасилвани и убивани 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 21 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    12 17 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    АНАЛИЗАТОР ...ЛИЗАНЕТО НА КРАВАРСКИ ЗАДНИИ СКОРО ЩЕ СВЪРШИ ....О УЖАС
  • 22 Рошав таралеж

    24 11 Отговор
    ООН осем години си затваряха очите за зверствата на бандерските и азовските укрофилистици, сега решиха да "разследват".

    Коментиран от #27

  • 23 да да да

    12 14 Отговор

    До коментар #18 от "ЦИТАТ ОТ СТАТИЯ":

    знаеш ли че си болен пропаднал комунчга

    Коментиран от #36

  • 24 Истината

    22 8 Отговор
    Ингилизкото ООН което никога не раследва войните на САЩ и се правият винаги на слепи за цивилните жертви!

    Коментиран от #47

  • 25 Това..

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "От оня свят":

    От ония свят ли го видя????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 у ред ли си?

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "Рошав таралеж":

    балнуваш някаква смешна диктаторска пропаганда :)

    Коментиран от #29

  • 28 макдоналдс тръмп

    8 4 Отговор
    тъй,тъй той както еказал още Дарвин - х0хлата не е човек
  • 29 МИУИ ВАНИУИ

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "у ред ли си?":

    у ред е кутко у ред е
  • 30 Тц..тц..

    9 16 Отговор
    Това да изнасилиш четири годишно дете..божеее, само дивите руски варвари могат да направят тази гнусотия, и във България има още хора да ги подкрепят и уважават.
  • 31 на снимката

    21 8 Отговор
    поредната режисирана западна сцена, що показвате само найлони, покажете какво има в тях.
  • 32 Кожен зараз

    6 15 Отговор
    Всеки педеруснак военопрестъпник ще си получи заслуженото! С кирка и лопата ще строят десет години каквото са потрошили а най големите престъпници сред дивите азиатски орди ще намажат въжето по пътищата от Киев към белоруската граница! Списъците на съветските ОТБ са в ръцете на Зеленски и сътрудниците му. Мислят си,че ще се скрият зад руската армия и държава но са се объркали! Никой не ги е карал да убиват и изнасилват и такива уроди никой няма да защитава, защото могат да продължат със зверствата на руска земя.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЧУЙ ЧУЙ

    6 10 Отговор
    ....те от ООН ако НАПРАВЯТ разследване на РУ.те престъпления в България периода 1944/1950.....направо ще трябва да изхвърлят РФ от ....ООН☝
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Абе ей

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "да да да":

    Когато казваш истината и 85% от света я вижда и казва, значи всички са такива и онакива.А когато я игнорираш си нищо. Нула,зеро. Човека ти показал статии ма не са ти харесали напиши по-хубаво и ги побликувсй бе ей......
  • 37 1918

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "От оня свят":

    Русия скоро ще изхвърчи от ООН, така или иначе, не се притеснявай. Остават сами срещу целия свят.

    Коментиран от #65

  • 38 Предното престъпление на руснаците

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "ЦИТАТ ОТ СТАТИЯ":

    Азиатските диваци се обстрелват сами
    Само че могат да запомнят само кординатите на пазара и затова само там падат снарядите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иванушка

    4 13 Отговор

    До коментар #33 от "Бесен- _Язовец":

    А русия е на каишката на един тъпакй без образование на 70г. одъртял стърчок, който ще ги избие, и погуби. 140млн. нация на 1/6 от земната територия и те наблъскани в панелки без канализация и пътища. Велика страна...
    Пълен кенеф!

    Коментиран от #49, #51

  • 42 Котка ученият

    3 1 Отговор
    Един ден кандидат за президент нападна камериерка в хотел. Но той забрави да си свали панталона.
  • 43 Ха-ха-ха...

    9 1 Отговор
    И Русия обвинява в същото, че даже и повече...
    А Истината даже не е по средата.
  • 44 Въпроси и не само

    15 3 Отговор
    Колко пъти представители на Червен кръст са посещавали руските военнопленници и колко пъти украинските ? 0 : 10 ?
    Защо беше уволнена омбудсман на Украйна ?
    Защото в стремежа си да шокиращи световната общественост за руските така наречените зверства така се оля, че даже и зельото не можа да го понесе !
    Русия иска да се назоват имената на уж убитите в Буча . Защо досега това не е известно .
    Колко души от Донбас са разпитани ? Има ли записани техните показания ? Кога ООН ще ги представи ? От 2014 г не се намери време ?
    Колко пъти обществеността е информирана за обстрелвания в Донбас поне за последния месец ?
    Имаше толкова много клипове, където укронацистите се хвалят със зверствата към руските пленници. Защо се мълчи за това ?
    Защо чуждестранни журналисти, които освещават събитията в Донбас с видеоматериали нямат достъп до медиите ?
    Защото има свобода на словото ?
  • 45 Бля,бля

    16 3 Отговор
    Вучич в реч пред ООН е направил на салата ФАЩ и еврогея за подкрепата на Украйна, а тях са ги бомбадирали и разкъсали Сърбия.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Защото според тях това не са жертви, а съпътстващи загуби
  • 48 Бай Манчо

    18 3 Отговор
    Пропаганда - Русия погребва изоставените от фашагите трупове натехните си войници , останалото са глупости за пред хората . Нека пуснат Руските ТВ канали за да може да има и двете гледни точки , само че там се говори с факти и доказателства , а тук само със снимки и фейкове .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Матей преображенски

    14 5 Отговор
    ООН не е нищо друго ,освен инструмент за натиск върху народи ,съпротивяващите срещу новия световен ред.Тази организация по начало е замислена като световен ментор и за налагане волята и западните принципи на неолибералните кръгове и тайни ционистки общества.Страните ,подкрепящи Русия и Китай в съпротивата им срещу американския произвол,би трябвало да се оттеглят от ООН организирано и да си основат своя организация в противовес на упадъчното оон.
  • 51 Иванушка дурачок?

    9 2 Отговор

    До коментар #41 от "Иванушка":

    Представи ми , че има висше образование.
    Но на някои, като Лизи и това не помогна да не се излага с познанията си.
    А гинеколожката, например, ни е информирала, че Русия използва чипове от пералните машини в своето оръжие.
    А Джонсън вчера беше ни информирал, че е въодушевен от войниците на Владимир Путин.
    Е , после се поправи.
  • 52 Аватар

    8 3 Отговор
    Публикациите на DW винаги подлагам на съмнение.Обичат да манипулират,предлагайки полуистини.
  • 53 Олга

    13 4 Отговор
    ООН се е превърна в джобна организация на САЩ. Уви. Гутериш се предаде - работи под натиска на САЩ и организацията губи свои функции. Единствения случай на света с изключителн опасни обстрели на АЕЦ в Запорожие е достатъчно доказателство, че Гутениш не е самостоятелен и работи под влияние на САЩ и приема решения под външно въздействие както и МАГАТЕ.
    А сега подобна история с военни “престъпления” на Русия с разследващата комисия “назначена” от САЩ. Престъпленията извършени от Украйна ги приписали на Русия. Защото могат. Пипалата си САЩ разпространили на много международни организации.
    Безпредел.
    Ето за това сега се бори Русия - за да го спре.

    Коментиран от #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 лудо куче

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Ей ти пак си киснеш тук? Колко ценат заработи от Фащ? Аман от И.... и . Дали да не върнем Белене за теб и за всчки които подкрепят .....Щ?

    Коментиран от #67

  • 56 Хахаха

    6 3 Отговор
    Истината не изисква ли обвиненията да бъдат отправени към нацистите в Украйна?

    Коментиран от #59

  • 57 !!!?

    1 2 Отговор
    Като разбита латерна повтаряте едни и същи лъжи. Сигурен признак на някои болежки, как казва народа.

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПОВЕЧЕТО РУСНАЦИ НОСАТ АКАРДЕОНИ И

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "какво правят руснаците":

    И СВИРЯТ ЧАСТУШКИ НА СЕДЕНКИТЕ КОИТО СА ВСЯКА ВЕЧЕР ! ТОВА ВОЙНА ЛИ ГО НАРИЧАТЕ !
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 От оня свят

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "1918":

    Кой цял свят! Този на ЕС, сащ, канада, Япония, Австралия и Южна корея, които съставляват 1/8 от населението на Земята и също така и 1/5 от сушата, така, че в изолация не е Русия, а Запада, което се вижда от гласуването на декларациите против Руся в оон за които гласуват само около 45 държави от 193.

    Коментиран от #66, #73

  • 66 Освен талибаните

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "От оня свят":

    Държавите, подкрепящи Украйна заявиха ясно, че Русия е агресор. Другите страни, които изкарваш, че подкрепят Русия какво казват? Моди каза на Путин, че не е време за битки. Всъщност целият свят без талибаните и СК са срещу тази война.
  • 67 Луд звяр

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "лудо куче":

    Тоз път в Белене щели да вкарват само които подкрепят Р-с-я.
  • 68 Диана

    1 1 Отговор
    Възможно е - нали Зеленски въоръжи и децата! Проблемът на тази война е, че тя не само няма фронтова линия, води се в населени места, където украинците се крият сред мирното население за да стрелят и унищожават и руснаци и техника. Нормално е в такива условия да се разстрелват хора, които отказват съдействие на руснаците с умраза и злост защото това означава че те веднага ще започнат да стрелят в гърба им или ще ги предадат...Не може цивилните жертви тук да се приемат като престъпления след като стрелците са сред тях, според мен...
  • 69 Марш

    0 0 Отговор
    Виж ти - само ДВЕ военни престъпления ли са извършени срещу руснаци? Ц-ц-ц-ц - как можахте да намерите толкова много? То само клиповете, пуснати в интернет от самите уkpoпски извepги бяха в пъти повече !!! Защо не отидете в Донбас, нищожества?

    ООН тотално се самоизобличи като световна организация, обслужвайки нечистоплътните интереси на САЩ, които никога не са разследвани за техните чудовищни престъпления !!!
  • 70 БПФ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анализатор":

    Не знам, ама никога няма как да задминат ykропитeците !!! Само да напомня, че техният кумир бандера е хвърлен в концлагер по заповед на самия Хитлер, който е бил ужасен от звepствата му !!! Има много случаи, когато дори СС-овци са бързали да разстрелят поляци, белоруси, пленени войници от Червената армия, за да ги спасят от изтезaнията на озверелите yкрoпи !!!
  • 71 ПРИПОМНЯМ

    0 0 Отговор
    Кога ще пишете за загиналите в Донбас лекари,мед.сестри, за съборените от украинците болници,детски градини, училища, обстреляните хотели с журналисти, пазари, площади и други жилищни сгради?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: