Тема: Украйна

25 Септември, 2022 10:00 5 927 121

Путин може да направи нещо безумно, ако Украйна победи

  • война-
  • томас фридман-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато

Единият вариант е пълна победа за Украйна, която да накара Путин да направи нещо безумно

Путин може да направи нещо безумно, ако Украйна победи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Томас Фридман, „Ню Йорк Таймс“/ БГНЕС

Работейки като чуждестранен кореспондент, отдавна съм научил, че понякога новината е в шума, в това, което се казва и за което се крещи, а понякога е в тишината, в това, което изобщо не се казва. Онова, което не беше казано миналата седмица, аз тълкувах по следния начин. Да, чудесно е, че Украйна изгони руснаците, но можете ли да отговорите на въпроса, който витае във въздуха от началото на сраженията: как този конфликт може да приключи с устойчив резултат?

Все още не знаем това. Задавайки този въпрос по време на интервютата, установих три възможни резултата. Някои от тях бяха напълно нови, други - познати, но всички бяха придружени от сложни и непредсказуеми странични ефекти.

Изход 1. Пълна победа за Украйна, която да накара Путин да направи нещо безумно, изправен пред перспективата за поражение и унижение.

Изход 2. Неприятна сделка, при която Путин постига примирие и спира разрушителните си действия. Това обаче предизвиква разкол в редиците на западните съюзници и разгневява много украинци.

Изход 3. По-малко объркана сделка. Връщаме се там, където бяхме преди началото на операцията на Путин. Украйна може да живее с това. Може би дори руският народ ще се примири с това, но първо ще трябва да свалим Путин, защото той няма как да признае, че тази негова авантюра е била напълно напразна.

Разликата между тези варианти е огромна и всеки от тях ще има различно въздействие върху нас. Вие може да не се интересувате от украинския конфликт, но той ще се интересува от вас. Ще разберете това по цените на електроенергията и храната, както и по степента на вашата "човечност". Дори "неутрални" държави като Китай и Индия са осъзнали това.

Затова нека разгледаме всеки от трите възможни изхода.

Изход 1. Никой не очаква, че украинската армия ще успее незабавно да надгради значителните успехи, които постигна през последните две седмици. Малко вероятно е да успее да прогони остатъците от руската армия през границата. Но за първи път чувам хората да питат: "Ами ако руската армия наистина се срине?"

Със сигурност много руски войници, както и рускоговорящи украинци, които им се довериха, мислейки, че ще победят и ще останат завинаги, сега си задават въпроса на Джон Кери за войната във Виетнам: "Как може да се изисква от човек да умре за грешка?"

Сега всички разбират каква голяма лъжа е тази операция. Всички чуват истории за това как Путин изпраща на фронта осъдени и затворници, които са се изтъргували, съгласявайки се да се бият в Украйна в продължение на шест месеца. Има и много наемници, при това от много далечни страни като Сирия.

Но изчакайте. Ако Украйна, както твърди Путин, действително се е превърнала в нацистка държава и е в авангарда на плана на НАТО да навлезе все по-на изток в сърцето на Русия, не е ли редно Путин да поиска от руския народ да се мобилизира, за да се бори с нея? Ако тази военна авантюра е толкова справедлива и необходима, защо Путин плаща на престъпници и наемници и очаква само средната класа в Москва и Ленинград да си затваря устата?

Хората няма да останат безмълвни и всеки руски войник или рускоговорящ украинец, който е застанал на страната на Путин, вероятно си мисли: какво да прави, да остане или да избяга? Кой ще ме защити, ако предната част бъде хакната? Такъв съюз е напълно незащитен от разпадане. Първоначално това става бавно, а след това бързо. Наблюдавайте какво се случва.

Защо? Защото Путин вече неведнъж е намеквал за възможността да използва ядрено оръжие, ако Украйна и нейните съюзници от НАТО започнат да надделяват над силите му и той бъде изправен пред пълно унижение. Искрено се надявам, че ЦРУ има таен план за прекъсване на командната верига на Путин, така че никой да не натисне копчето.

Изход 2. Не мога да си представя, че президентът Володимир Зеленски ще се съгласи на прекратяване на огъня или нещо подобно в момента. Неговите войски са набрали голяма скорост и са решени да си върнат цяла Украйна, включително Крим. Но такъв резултат е малко вероятен и не бива да се надяваме много, тъй като зимата наближава, а Путин отказа да доставя газ на Европа. Това ще повиши цените на енергията дотолкова, че още повече фабрики и заводи ще бъдат затворени, а обеднелите европейци ще трябва да избират между храната и отоплението.

Това означава, че Путин не е постигнал целите си, но може би е заинтересован от такъв изход, защото поне ще може да обясни загубите си и да избегне пълното унижение.

Много от европейските лидери ще хванат сделката с две ръце, макар и да не го казват на глас. Това ни каза пенсиониран и много високопоставен европейски държавник, който помоли да не бъде назоваван. Говорихме за това на семинар по бизнес и политика, в който участвах.

Целта на Украйна е да победи - каза той. Европейският съюз има малко по-различна цел. Тя иска мир и ако за него трябва да се плати, някои лидери в Европа са готови да платят подходящата цена. САЩ са далеч, каза той, и за тях не е никак лошо, ако този конфликт продължи, отслабвайки Русия и лишавайки я от възможности за провеждане на други военни кампании.

Със сигурност, добави той, сега ЕС е по-единен, отколкото преди началото на военните действия. Но през следващите месеци ситуацията може да стане много по-трудна. В ЕС ще настъпи голямо разделение и ще става все по-трудно, защото целите ще се променят все повече и повече. Дори и официалните изявления да останат същите, Европа няма да има единство по въпроса какво да прави с конфликта. Тя няма да зададе важния въпрос дали Путин е прав и дали има заплаха. Той ще се запита как да се справи с цялата ситуация, особено когато има негативна обществена реакция заради нещастията през зимния период.

Някои европейски лидери ще започнат да се питат: "Не можем ли да намерим изход чрез преговори?" Разбира се, мнозина, например балтийските държави, ще подкрепят Зеленски на сто процента. Но останалите едва ли ще искат да замръзнат заради Донецк или Луганск, заключи бившият държавник.

Майкъл Манделбаум, автор на книгата "Четирите века на американската външна политика", ми каза: "Путин сигурно е усетил това и е решил, че в неговата ситуация най-добрият начин да спаси достойнството си и да разкрие разделението в ЕС е да обяви готовност да преговаря за прекратяване на огъня и да възобнови доставките на газ за ЕС, ако бъде постигнато споразумение. Но Зеленски също трябва да бъде подтикнат да го направи, а това може да стане с постоянни и обвързващи гаранции за сигурност, може би дори пълноправно членство в НАТО".

Развръзката ще бъде неприятна. Тя ще покаже, че Путин може да промени границите на Европа със сила. Но се заблуждавате, ако мислите, че няма европейци, които да не се възползват от възможността и да не настояват за това, ако военните действия продължат през зимата (а сред членовете на Конгреса от Републиканската партия, които подкрепят лозунга "Да направим Америка отново велика", има много такива).

Не бих изключил и изход 2-В. В такъв случай Путин ще продължи да се опитва да заграби поне част от Украйна, да нанесе още по-големи щети на украинските градове, които не са под негов контрол, и да прокара през марионетния си парламент разрешението четирите окупирани от Русия украински области да проведат "референдуми" за присъединяването си. Действията за провеждане на референдума тази седмица имат две цели. Първо, за да спре паниката сред проруските украинци в тези региони, които се страхуват, че ще бъдат изоставени, и второ, за да изпрати послание на Киев, Америка и ЕС: "Все още имам много ракети и нито капка съвест. Ако не ми дадете шанс да запазя лицето си, за да мога да оправдая по някакъв начин тази специална операция пред народа си, ще унищожа напълно тази страна. Спомнете си Грозни и Алепо."

Изглежда, че Путин се стреми към точно такъв резултат, ако се съди по обявеното в сряда решение да свика хиляди резервисти.

Изход 3: Това е по-малко мръсна сделка, но с руския народ, а не с Путин. При такъв сценарий НАТО и Украйна предлагат прекратяване на огъня на линията от 24 февруари, т.е. там, където руските и украинските войски се намираха преди началото на настъплението на Путин. Украйна ще бъде спасена от по-нататъшно разрушаване и ще бъде спазен принципът да не се променят границите със сила. Но Путин ще трябва да признае пред собствения си народ: "Нашите загуби бяха хиляди хора, загубихме хиляди танкове и бронирани машини, бяха ни наложени ужасни икономически санкции, а аз не ви дадох нищо".

Разбира се, дори не е възможно да си представим, че той би казал това. Но този вид сделка е в интерес на руския народ. Доколкото мога да си представя, Путин вероятно ще трябва да бъде свален или чрез масово протестно движение, или чрез дворцов преврат. Той може да поеме цялата вина за военните действия, а Русия може да обещае, че отново ще бъде добър съсед, ако Западът отмени санкциите си. Зеленски ще трябва да забрави мечтата си да си върне украинските територии, завзети от Русия през 2014 г., но Украйна може да започне процеса на възстановяване и да възобнови процеса на присъединяване към Европейския съюз, а може би дори и към НАТО.

Първоначално това беше военна авантюра на Путин. Тя никога не е била "специална операция" на руския народ. И макар че хората все още смятат, че не са платили висока цена за мълчанието си, това е погрешно.

Отново казвам, че не съм наивен. Ако Путин бъде заменен по някакъв начин от националиста, антикорупционен и антивоенен активист Алексей Навални, когото той хвърли зад решетките, все още ще бъде трудно да се договори прекратяване на огъня с Украйна, нито пък ще бъде лесно да се поддържа такова прекратяване. Освен това репресивните закони, безмилостната тайна полиция, липсата на лидери и основателният страх, че Путин може да направи със собствения си народ това, което направи с украинците, опровергават предположението, че народно движение може да го отстрани от власт.

Наясно съм също така, че в такъв случай действащият президент може да бъде заменен от някой още по-лош, някой от крайно десния лагер, който ще каже, че Путин не се е борил достатъчно упорито или че генералите са саботирали неговите заповеди. Или пък Путин ще бъде заменен с вакуум във властта и безредие - и то в страна с хиляди ядрени оръжия.

Но помислете за необикновения обществен протест срещу Путин, за който съобщи миналия уикенд мой колега, който пише за Русия. Този пример показва, че страната преживява необикновени дни, а при тези обстоятелства реакциите на хората също могат да бъдат необикновени.

Един военен конфликт може да завърши по различни начини. Някои варианти са по-добри, други по-лоши, но няма лесни.

И все още не сме разгледали четвъртия изход, който никой не може да предвиди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    22 65 Отговор
    аз не виждам как Русия ще победи. Украйна е голяма дъжава с 40 милионно население / с 5.5 милионна армия в запас

    Коментиран от #14, #18, #41, #89

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Илия

    28 62 Отговор
    Путин разипа Русия.Прошка няма да има.Ще я цепят.След тази война милийони от малцинствата,минали през битки ще се върнат озлобени към Москва и руснаците.Ще започне гражданска война.Пък ако хвърли ядрена бомба съвсем.

    Коментиран от #11, #116

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Име

    63 18 Отговор
    Аха, това сега ли е новата мантра? Да предизвикате Путин и да накарате НАТО да воюва с Русия! Зеленски като направи нещо безумно, а именно обяви ме ще пусне атомна бомба в Москва, да се беше сетил че Русия ще го нарита здраво. Да бяхте изпълнили Минските споразумения, да не бяхте обещавали атомни бомби, можеше сега да живеете доволни и щастливи и да си карате Теслите в Украйна!

    Коментиран от #48

  • 6 Пучо Капучо

    48 20 Отговор
    Няма да се стигне дотам, че да направи нещо безумно, защото със самальоти, танкчета и автоматчета Русия най-добре знае как се воюва. Който не верва, да пита дойчовците...

    Коментиран от #12, #83

  • 7 Алди

    20 38 Отговор
    И кво си мислят рашистите. Украинците ще си кажат: "Ех как ни изпързаля с тоя референдум, край всичко свърши, по-добре да спрем и да си ходим вкъщи, "мача свърши". БУхахаха

    Коментиран от #21

  • 8 Каква чудесна еврейска фамилия

    37 5 Отговор
    Написано от Томмс Фрийдман
  • 9 Позорно

    36 3 Отговор
    Нямаше ли никаква възможност тази интересна статия да не бъде преведена от Гугъл Транслейт с минимална намеса (и то от посредствено грамотен човек)? Ще си я чета в оригинал... то се е видяло, че тук шансът за сериозна журналистика е много нисък.
  • 10 ДРУГИЯ ВАРИАНТ

    55 16 Отговор
    е Киев да падне, Зеленски на трибунал, ако не не го спасят американците с хеликоптерите като бягаха от Афганистан. Този вариант ми допада повече
  • 11 Петрич

    44 18 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    Ще ти се. Не ставаш за пророк! Истинските провидци са го казали точно и ясно, Русия печели войната!

    Коментиран от #33, #38, #72

  • 12 КОТарАК

    7 13 Отговор

    До коментар #6 от "Пучо Капучо":

    аз питах афганците

    Коментиран от #20, #23

  • 13 САНДОКАН

    35 10 Отговор
    Но да не забравяме и некадърните политици в EU който освен кражби друго не могат
  • 14 Укропс

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Почакай и ще видиш.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 30 Отговор
    Като плашите ,някой ще ви повярва.лудия не може нищо да направи.нито ще има атомна война ,нито локална такава.24ще го........+ и толкоз.За него ще се говори ,като за изрод,а всъщност.......Никой не се ражда изрод,но като се застоиш 20г на върха и вси ти казват-Осанна,иде време за -Разпни го......

    Коментиран от #25, #27, #118

  • 17 ТаУмВзе

    40 9 Отговор
    Знам как да изкарам мечката, не знам как да я върна! Бисмарк. Z
  • 18 РЕАЛИСТ

    44 16 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ами Русия е 150 милиона и колко армия може да мобилизира? Разправяли са се и с далеч по-големи юнаци, като Хитлер и Наполеон. Някаква измислена държава, като Украйна с 30 годишна история ли ще им се опре.

    Коментиран от #26

  • 19 Комедия

    7 23 Отговор
    Руснаците са достатъчно леви за да не могат да очистят зеленски и правителството от първия път..ще трябва да повторят и ще бъде много смешно
  • 20 Укропс

    28 5 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Кои афганци, тези с хАмериканските подаръци за 85 милиарда долара ли?
  • 21 Реалист

    39 11 Отговор

    До коментар #7 от "Алди":

    Не знам какво ще си кажат украинците, но знам че мача вече се играе с други правила. Тези територии стават официално част от Русия, а това значи че всеки куршум на НАТО изстрелян в тези територии е куршум изстрелян директно по Русия. По силата на международното право, означава че Русия е нападната от НАТО и войната става отечествена война, за защита на Русия! Схващаш ли разликата, а?

    Коментиран от #37, #99

  • 22 Костя

    10 26 Отговор
    Книжните анексии нямат никаква правна стойност. С тези циркове кървавото джудже иска да подплаши НАТО, че ако Украйна продължи настъплението в плячкосаните територии това ще се смята за обявяване на война и Путлер ще се разпореди за ядрен удар срещу Киев и срещу съюзниците му. Примитивно, но опасно мислене. Чакам удар срещу Херсон тези дни. Днес показаха три дълбоки клина на украинската армия в ордата на десния бряг на Днепър, където е и Херсон. Със сигурност ще бъде нанесен отрезвяващ удар, защото комуникациите там са прекъснати.

    Коментиран от #34

  • 23 Пучо Капучо

    18 6 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Питай и краварковците за Афган...

    Коментиран от #39

  • 24 Стига вече

    30 6 Отговор
    Еееееейййййй вие съвсем искукуригахте бе Аййй запрете се вече стига глупости с тая Украйна че ще победи Русия това е една земя и един народ победата е обща които нее живял на тази земя по времето на СССР неможе да пише глупости !!!! Една земя един народ истината е тази всичко друго е лъжа. !!!!
  • 25 Да знаеш

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко изръчкан си ти!
  • 26 КОТарАК

    14 31 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    русия не еСССР нито Руската империя-много народи бяха там! сега е сама срещу смел народ ,който брани земята си. няма ги и щатите с лендлиза-сега той е за украинците

    Коментиран от #31

  • 27 Някой

    23 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Накой се превръща в идиот само за има няма една -две години, когато от клоун изведнъж са го преформатирали на политик. А ти жив разузнавач не си виждал. Така че по полека с оценките.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    19 8 Отговор
    СТАТИЯ НАПИСАНА ОТ ЕВРЕИН :))
    ...
    НЯМА СМИСЪЛ ДА Я ЧЕТЕШ
  • 30 Копейкин...

    10 28 Отговор
    Може да направи много безумни неща, ако Украйна победи..и тя със сигурност ще победи, и тогава по най безумният начин ще спре да ми плаща.
  • 31 Коя земя

    17 3 Отговор

    До коментар #26 от "КОТарАК":

    Там живеят етнически кои, осведоми се

    Коментиран от #35, #50

  • 32 Ухаа

    8 4 Отговор
    ПРОБЛЕМА С АТОМНИТЕ БОМБИ Е СЛЕДНИЯ..АКО СИ НА 500 МЕТРА ОТ ЕПИЦЕНТЪРА В ОКОП ОЦЕЛЯВАШ И ПОСЛЕ СИ МНОГО МНОГО СЪРДИТ

    Коментиран от #103

  • 33 Как я печели

    11 17 Отговор

    До коментар #11 от "Петрич":

    С привършени муниции,с унищожени танкове и нови стотици хиляди войничета без опит и желание за война?Няма да се случи

    Коментиран от #45

  • 34 Реалист

    34 8 Отговор

    До коментар #22 от "Костя":

    Не знам какво очакваш, но референдумът е само основата да се направи промяна в Конституцията на Русия и тия територии да се включат конституционно към държавата. Тогава няма хартийка мой човек. Започва велика отечествена война за защита на Русия! Много искам немците, французите, англичаните ако щете, да ми кажат готови ли са за война за да защитят измислената граница на някаква си Украйна? Англето ще иде ли да се бие в името на Херсон? А франсето ще зареже ли гроздето си да падат бомби върху него за да крещи Хайл Зеленски, докато го убиват в името на Украйна? А ти? Ти ще гледаш ли как падат бомби върху изплащания с кредити апартамент? Ще идеш ли на фронта да воюваш срещу руснаци за да защитаваш правата на джукести силиконови кифли да карат лукс коли, докато детето ти яде корички хляб заради войната на Зеленски? Ще го направиш ли?

    Коментиран от #113

  • 35 КОТарАК

    1 18 Отговор

    До коментар #31 от "Коя земя":

    и тия дето са етнически не искат Путинова изолирана , под санкции рашка
  • 36 Геша

    28 7 Отговор
    Само кретен може да прогнозира или допуска пълна победа на Украйна.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 КОТарАК

    4 21 Отговор

    До коментар #23 от "Пучо Капучо":

    питах ги-натикали талибаните в пещерите/докато рашките ядоха бой поголовно
  • 40 !!!?

    9 17 Отговор
    Кое е разумното на кремълският Психопат до сега, та щял да направел някакво Безумие !!!?

    Коментиран от #46

  • 41 Хахаха

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    В Русия запасът е 25 милиона.

    Коментиран от #53, #55

  • 42 И в кой

    23 6 Отговор
    Фантастичен филм си мислите че Украйна ще победи? Никога няма да стане това, никога.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Реалист

    29 7 Отговор

    До коментар #33 от "Как я печели":

    Опа, някой чете само опорки или е млад и зелен и много необразован! Я кажи кой е мобилизиран в Русия? РЕЗЕРВИСТИТЕ! Знаеш ли какво значи резервист? Това е човек с военен опит. Подчертавам с военен опит. Обучен е как да стреля, как да се защитава, как да предава информация, да прави свръзка, да напада, да се прегрупира и т.н. Резервиста е реален военен, който обаче не е на служба по време на мир, но автоматично бива изискуем в момент на война. И той е дал изричното си съгласие за това с подписа си. Това е резервист детенце. Путин свиква само резервистите и то не всички. Освобождава младежите и девойките, които учат в училище и университет. Приема че са прекалено млади и още се обучават. Иска по-опитни и по възрастни. Четете бе хора. Четете. Инфо бол в тоя свят.

    Коментиран от #49, #56

  • 46 Хахаха

    24 3 Отговор

    До коментар #40 от "!!!?":

    Мисля, че психопатите са другаде. Там, където обричат страните си на мизерията заради един наркоман и клоун. Какво дирят я страна, която се намира за 10 хиляди км от тяхната?
  • 47 Ухаа

    6 19 Отговор
    Аве шматки украинците половин година воюват срещу солнцепек и касетъчни бомби..сега ще ги уплашат с тия боклуци..в момента в който разузнаването предаде че се готви тая работа зеленски заминава в Полша и глупаците ще трябва да ударят цивилна цел..от там нататък Русия ще е зоопарк с бодлива тел и никой няма да излиза или да влиза
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #45 от "Реалист":

    Те са неграмотни и мързеливи. Консумират всичко, с което ги зомбират.
  • 50 РЕАЛИСТ

    18 6 Отговор

    До коментар #31 от "Коя земя":

    Чия земя бранят? Я повтори! Нито Крим, нито Донецк, нито Луганск са тяхно. Русия си ги взе обратно. Полша, Унгария и Румъния вече точат зъби, да си вземат и те тяхното от тази измислена държава с измислен народ и език.

    Коментиран от #54

  • 51 среднощен

    6 9 Отговор
    И САЩ и Русия са "виновни", но за да не се виждат "срамотите им" - "организираха конфликт в Украйна", а страхът от световна война - ги "прикрива"... Движението "Окупирай Уолстрийт" - дава много отговори...
  • 52 макдоналдс тръмп

    6 0 Отговор
    ако..... но надали
  • 53 КОТарАК

    3 13 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    мхм-виждам как отиват доброволно в армията
  • 54 КОТарАК

    4 14 Отговор

    До коментар #50 от "РЕАЛИСТ":

    Кърджали на кого е?

    Коментиран от #61

  • 55 Реалист

    19 5 Отговор

    До коментар #41 от "Хахаха":

    30 милиона към 21.09.2022! За да бъдем точни. Това са обучени войници. Реално обучени, реално държали оръжие, реално стреляли, реално минавали военно обучение. 30 милиона. И са само руснаци. Кадиров каза че има 5 милиона специално обучени негови войници. Под специално обучение разбирайте командоси на прякото подчинение на Кадиров. Под формата на шега същия каза че само с 50% от неговите момчета превзема цяла Европа. За целта само Путин да каже дали го иска. Това обаче не го пуснаха по бг медиите!

    Коментиран от #57, #58, #69, #115

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 КОТарАК

    5 16 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    5 милиона чеченци ли има обучени?)))))

    Коментиран от #59, #102

  • 58 Реално

    7 8 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    Ти си ненормален

    Коментиран от #62

  • 59 Реалист

    18 3 Отговор

    До коментар #57 от "КОТарАК":

    Не каза чеченци, каза мои войници, специално обучени. Не знам какви са, гледах изказването му, там не е уточнявал. Но определено каза 5 милиона. Проверих го после в скрипта, че реших че нещо руския ми дава на късо. Но е факт, това бяха думите му, 5 милиона специално обучени войници под командването на Кадиров.
  • 60 Ццц

    22 3 Отговор
    Ако войната не е свършила до есента на 2023 има един незабавен изход, който ще удовлетвори всички без украинците - победа на Тръмп или друг републиканец на изборите. Така наречената партия на демократите в САЩ са представители на оръжейните концерни. Върнете историята назад и вижте, че като изключим двамата Буш, които си бяха идьоти по презумпция, повечето войни на САЩ се провокирани от президенти демократи.
  • 61 РЕАЛИСТ

    19 8 Отговор

    До коментар #54 от "КОТарАК":

    Ще го разбереш един ден. Този път я няма Русия да ти помага. Ще си го вземат турците, както разделиха Кипър и НАТО ще го преглътне. Турция няма вода и язовир Кърджали дюшеш ще им дойде. По време на Възродителния процес руското ВДВ направи десант на Южното Черноморие , за да ни спаси задника, но сега си сърбай попарата, която си надробил сам.

    Коментиран от #65, #73

  • 62 Реалист

    37 3 Отговор

    До коментар #58 от "Реално":

    Защото ти казвам това което крият от вас ли? Наистина ли съм ненормален, че не искам война с хора които имат 30 милиона резервисти, а ние сме едва 6 милиона с бабичките и бебетата? Ненормални сте вие да се бутате във война, която не е ваша! Ненормални сте вие да защитавате някакви си капризни хора, на които само мола и 5 звездния хотел им е в ума! Ненормални сте вие да искате 500% увеличение на сметките си за газ и петрол в името на някакви си измислени ценности, които никой от народа не ги иска! Аз съм ненормален? Е добре. Така да бъде. Не случайно в "Под игото" Мунчо лудия е бил единствения който е казвал истината и не случайно Ботев е казал "свестните у нас считат за луди". Така е, луд съм! Благодаря за компримента!
  • 63 Ако, ако

    27 4 Отговор
    С вашето "ако" леете всекидневно антируска пропаганда. Ами първия и най-сигурен вариант е, ако Русия спечели войната, вие от Факти тогава къде ще се скриете? Или ще се извъртите на 180 градуса?
    Колкото и да оплювате Русия, дали си давате сметка, че Путин цели 8 години е гледал как Зеления наркоман избива своето си население с руско самосъзнание в Донбас. Сега продължава да избива мирни граждани. А Путин за да тръгне на такава операция се е подготвил мн. добре и разиграл различни варианти. Щом европейските санкции не му повлияха, а се върнаха като бумеранг срещу Европа значи добре си е направил плановете. И вместо Запада и НАТО да го съсипе с наливане на милиарди и оръжия на Зеленски, го прави по-силен и устойчив. Защото Русия си намери нови пазари и влиза в нови силни съюзи.
    А вие тук си изливайте пропагандата, за която явно ви плащат. И предполагам, че ще изтриете и този коментар, че нещо не ви понася истината.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 КОТарАК

    4 19 Отговор

    До коментар #61 от "РЕАЛИСТ":

    точно така-трябва да го браним , както Украина брани земята си , нищо че руснаците имат претенции там

    Коментиран от #67

  • 66 Вирус

    19 2 Отговор
    Пак бля бля америчко губят земите си и тръбопроводите хахаха
  • 67 Реалист

    23 3 Отговор

    До коментар #65 от "КОТарАК":

    Сам се питаш и сам си отговаряш. И за твое сведение ( и на двете ти виртуални личности), това с Кърджали и Турция яко се изтърка. Ердоган няма интерес да цепи България. Никакъв. Той разбра че в ЕС няма да влезе никога и България е един от начините да влияе в ЕС. А ако пипне наша територия, това веднага отпада като възможност. Ердоган е умен и не играе така. За това спри с глупостите. Няма да яхнеш антитурската риторика, изтърка се. Време е за истината.
  • 68 Баста 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦

    7 25 Отговор
    Путин наистина може да направи нещо и то е да си пие Новичок, друго не може да направи този психясъл сополонко.
  • 69 Ай посмали малко

    8 15 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    5мил. Обучена войска имал Кадиров.Ми тя Чечня има общо 1,4мил население ,май с цифрите или с главата не си добре
  • 70 БАЙ КУРТИ

    21 5 Отговор
    АКО, АКО .... Сега да погледнем реално на ситуацията. УВС са на ръба на оцеляването щом всички до 60 години са включени в списъка на наборната комисия , изключение на баровците които отдавна ги няма . Проблема е , че РВС много скоро ще вкарат в действие 30 свежи дивизии . И след това резултатите ще ги видите. Зеленият още вярва че ще победи , но КРАВАРИСТАН е далече, ЕС мълчат и само лаят. Не съм привърженик на ВОЙНАТА но до зимата всичко ще приключи.

    Коментиран от #79, #81, #82, #85

  • 71 Украйна няма Опасност да победи, така

    15 5 Отговор
    Че въпросния, да не се притеснява, че Путин ще направи нещо безумно!! Да живее спокойно, да не си докара някоя болест от Притеснения!!
  • 72 Летописец

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Петрич":

    И Нострадамус беше предрекъл неща, които не се случиха, Остави ги ясновидците, виж реално какво се случва?!?
  • 73 Умньо

    8 6 Отговор

    До коментар #61 от "РЕАЛИСТ":

    И каде го направи доз десант в Слънчев бряг ли
  • 74 Сусо

    16 3 Отговор
    Не ви разбирам вариантите! Но веднага сядайте за преговори и престанете да избивате деца, защото това никой никога няма да ви прости! И на едните и другите!

    Коментиран от #78

  • 75 111

    17 3 Отговор
    Тази война трябва да спре и да се намери решение, което да взема под внимание опасенията и на двете страни в конфликта. В момента и двете страни твърдят, че искат да ги унищожат. При такава алтернатива всеки ще се бие докрай. Не чуваме предложения как да се спре това ожесточение, а само се измислят нови санкции! Къде сте миротворци???

    Коментиран от #87

  • 76 !!!?

    6 12 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 77 Свободни съчинения

    19 7 Отговор
    Украйна никога няма да победи Руската федерация,така че излишно е дори да се предполага такава! То е все едно Мексико да победи сащ!
  • 78 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 6 Отговор

    До коментар #74 от "Сусо":

    Украйна е тотално разсипана,където се водиха боеве.И след 100г там и навсякъде ще се бият украинци и руснаци!Това е РЕплика,НА войната , евреи с араби!
  • 79 Бай кърти

    6 20 Отговор

    До коментар #70 от "БАЙ КУРТИ":

    Твойте "30 свежи дивизии" ще бъдат разпиляни от високотехнологичното западно оръжие за няколко седмици.Или си фантазирате че сраженията ще се водят с ръждивите АК и щикове!

    Коментиран от #92

  • 80 Абу Симбел

    14 2 Отговор
    Семитски повърни...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 19 Отговор

    До коментар #70 от "БАЙ КУРТИ":

    бай ......воюват оръжие от Бъдещето с оръжие на настоящето.руските идиоти са обречени и такива рубладжии,като теб не го виждат само.руснаците нямат икономическа сила да водят война с такава армия.те не могат да нахранят войниците си нито да ги облекат!Просто ще фалират по-бързо и путинка може да си отиде и преди 24г.Не става с желание бай става с мислене и нещата трябва да си ги признаваш пред себе си!Много се надценяваш,ти си един обикновен Про...так и е нелогична да смяташ,че можеш да правиш прогнози!
  • 83 Летописец

    7 19 Отговор

    До коментар #6 от "Пучо Капучо":

    Нищо не знае РУСИЯ!! Цял свят ще е свидетел на нейния КРАХ!! От къде ви изнамират такива ,които живеете в други епохи?!?
  • 84 Перо

    9 0 Отговор
    Томас Фридман от каква етнос е? Това определя и отношението му и поведението!
  • 85 Баууууу

    5 9 Отговор

    До коментар #70 от "БАЙ КУРТИ":

    И аз не съм привърженик на ВОЙНАТА, но до зимата всичко ще приключи?,.................ще приключи, ама когато си набереш от върба ягоди! Путин ескалира войната! Той няма друг ход и това ще е краят му! (не само неговия)!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Миротворците

    9 1 Отговор

    До коментар #75 от "111":

    са в кавички, те не искат войната да спре, защото са демократични варвари
  • 88 горски

    6 0 Отговор
    Този анализатор,ако си направи една маскурбация,ще допренесе повече за света,отколкото да хаби своя и чуждия ментален ресурс.
  • 89 Мимч

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ами много лесно. Русия има 25 мил. запас...Така че помисли,де Киро на кирия...

    Коментиран от #101

  • 90 Гост

    4 1 Отговор
    БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИТЕ И ТЕХНО Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!!!! 😄
  • 91 Ти идиот ли си???????????

    1 3 Отговор
    Не само, че може,а и ще го направи.
  • 92 Ти идиот ли си???????????

    1 4 Отговор

    До коментар #79 от "Бай кърти":

    Прав си няма да се водят с калашници,а с ядрени бойни глави.За съжаление.
  • 93 Диванен Геостратег

    11 3 Отговор
    Въпросът е какво безумно ще направи НАТО, като Украйна не победи. А тя и не го прави, въпреки финансовите и оръжейни инжекции.
    Още в първите месеци Скот Ритър изясни как действа Русия и как наесен ще се обяви мобилизация. Ето я и нея.
    Обясни и какво ще правят мобилизираните - не, няма да ги пратят като пушечно месо, ще осигуряват тила и логистиката и ще охраняват завзетата територия.
    Обучението на фронтова войска изисква месеци подготовка и за двете страни. И двете го правят, защото им трябват свежи резерви. Но другите няма да гинат току така, не си правете илюзии.
    Украйна не може да спечели. Виж, може нещата много грозно да ескалират след присъединяването на територии към Русия, ако ги нападнат. Явно се върви към такъв сценарий. Ще видим войната в целия и ужас. Явно го искаме, щом никой не отваря и уста за преговори и примирия. Дали обаче сме готови за това?

    Коментиран от #95

  • 94 Интересно

    9 3 Отговор
    Абе каква Украйна, военните действия се водят на територията на Украйна. Реално войната е между САЩ и нейната колониална перла ЕС, от една страна и Русия от друга. Как Украйна ще спечели не ми е ясно?!
  • 95 Обичащ руската култура,но мразещ Путин

    4 9 Отговор

    До коментар #93 от "Диванен Геостратег":

    Първо цитираш Скот Ритър който е осъден педофил(независимо от миналото му) и единственият начин да изкара пари е като се продаде на руснаците.Второ това са глупости.Трето ако се позволи на Русия да си взема територии под заплахата за ядрено оръжие до 5 години в света ще има 57 а не 7 ядрени държави и тогава със света е свършено.Така,че по добре мисли преди да говориш.Мир срещу отстъпване на територии не може да има по никакъв повод.

    Коментиран от #97, #112

  • 96 Нямаме интерес от фейкове от Украйна!

    7 3 Отговор
    Украйна и да победи е все едно, вола да роди теле.Какъв галош трябва да носиш на главата си за да твърдиш такова безумие.Фактите са следните:Военната операция,имаше за цел,да защити руското население от изтребване в автономните републики ДНР и ЛНР.Това не само е постигнато а и те след ден стават руска територия.Остана унищожаването на нацирежима и техните военни подразделения,което също върви по план.Над 100 000 са дали фира.Преизпълнение на военната операция е референдума в Херсонска област и Запорожието,които след ден също стават руски а следващата област е Одеска.Там отдаявна се прави загрявка (игра на дронове)и скоро ще бъде узаконена като руска област.Та да питам драскачите???Къде руснаците имат неуспех.На всеки 6 руски загинал в операция има 100 украински,Укрите нямат нито самолети нито хеликоптери нито муниции за оръжието което панически оставят на бойното поле.Нека някой драскач и умник да ми обясни,кеде точно руснаците са загубили нещо,защото фактите говорят съвсем друго.Не ви ли писна да пишете лъжи и измислици.До някъде ги разбирам укронацистите,че ако кажат истината,първия който украинците ще скалпират, е зелената мръсна тениска на некъпания клоун!Но всеки уважаваш себе си човек а и журналист,трябва да се замисли,когато пусне такава небивалица,защото сам се определя като продажнаМесирка.
  • 97 Диванен Геостратег

    8 3 Отговор

    До коментар #95 от "Обичащ руската култура,но мразещ Путин":

    Има Робърт Миършаймър, има Джордж Фридман, има достатъчно западни експерти. Ритър за какво са го съдили не знам, ама дотук той излезе прав, както Мангъров за ковида. Ама никой няма да им го признае, щото не блеят в общия евроатлантически хор. Разделението е ясно, ясна е територията, ясни са етносите, само границите не съответстваха. И сега това се променя. Като бонус Русия може да се възползва и да отхапе повече, така и така вече воюва. Не случайно е с най-голямата територия в света. Империите са така. Тук има сблъсък между САЩ и Русия. Украйна е плацдарм. Но логиката подсказва, че Русия ще спечели - местното население я подкрепя. Виж ако Русия въоръжаваше Мексико, за да си върне Тексас и Калифорния надали щеше да успее...
  • 98 Хъхъ

    6 7 Отговор
    Интересното пророчество което е казала Ванга, може да се окаже за Руската федерация. Володимир Зеленски да е победителя, 4-тата Римска империя е Русия.
    Колкото и да изглежда смешно така както Римската империя се е разпадала цели 600г. Руската империя се разпада вече 100г. и това може да е последния напън за оцеляване. РФ е богата на минерали и полезни изкопаеми но почвата не е плодородна и в по голямата си част е студена, населението е застаряващо и бяга към по добри и уредени страни. Този конфликт има много лица …

    Коментиран от #107

  • 99 Дино

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Реалист":

    И като изчешаха няколко пъти базите в Крим какво стана бе овен ? Аман от глупемдреи !
  • 100 Психо Доктор

    7 2 Отговор
    Не се бойте, няма как режима в Украйна и тяхните покровители да победят.
  • 101 Бай Яни

    4 5 Отговор

    До коментар #89 от "Мимч":

    От тези 25- 30 милиона не сакат да се бият за путинка.😃😃😃😃
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ухаа":

    Оцеляваш в първия момент, после умираш бързо от погълнатата висока радиация!
  • 104 Путин, В. В.

    4 2 Отговор
    Споко, нищо безумно няма да направя! За правенето на безумия си има нато, фащ и ес. А украйна ще победи, ама друг път!
  • 105 Едуард Петров-Едо

    4 2 Отговор
    Не е ли пределно ясно, че тоя тъп Фридман, Духовно много просто човекоподобно, е написал ТОЯ БУЛАМАЧ, под въздействието на прилично количество ДРОГА! Иначе, как да разбираме ПАСКВИЛА му, представящ ту ЖЕЛАНОТО ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНО, ту НЕВЕРОЯТНИ ФАНТАСМАГОРИИ от Рода на Приказки от 1001 нощ, ту НЕЩО КАТО НИЩО! Томасе, Томасе, ако всички американци и Западно европейци се поддават на подобни налудничави внушения, не е чудно, че в тая Америка, малолетни престъпници устройват регулярно масови кланета на свои
    връстници, разкарвайки фамилията не само на Американското общество! За Богословите е ясно, че сатаната работи много старателно зад Океана! Много жалко! ,,Божието Царство не е ядене и пиене, а Правда, Мир и Радост в Светия Дух!" Римляни 14:17
  • 106 Урюрвкос

    5 2 Отговор
    Разбира се че някой ще направи нещо безумно, изправен пред перспективата за поражение и унижение и в крайна сметка ще бъде набеден Путин защото общественото мнение е обработено и друг вариант няма.

    Коментиран от #117

  • 107 Урюрвкос

    3 2 Отговор

    До коментар #98 от "Хъхъ":

    как разбра че почвата не е плодородна, Хитлер със вагони я изнася на запад. Преди да пишеш питай Викито какви запаси от черноземи има Русия
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Бегай Джино

    0 2 Отговор
    Само СаЩ
  • 110 Бегай Джино

    3 1 Отговор
    САЩ като мишки са се скрили заедно с българските приятелчета
  • 111 Бегай Джино

    3 1 Отговор
    Българския мишок!! Вземи автомата и заедно с американската свиня покажи какво можеш
  • 112 Едуард Петров-Едо

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Обичащ руската култура,но мразещ Путин":

    Глупако, Ами нали Горбачов и Елцин разрушиха Русия, а точно малкото човече но Великият възстановител на развалини, преобрази като по чудо Русия, с Божията Помощ! Даже си спомням, когато веднъж или дваж, Владимир Владимирович каза, че такава трудна за управление Империя, като Русия, съществува, Благодарение на Божието Управление! РУСИЯ СЕ РЪКОВОДИ ДИРЕКТНО ОТ БОГА, КОЕТО Е ЗАПИСАНО В НОВАТА Руска Конституция! Мисля и Вярвам, че Целият Свят се Ръководи Директно от Бога, Който обича всички! АМИН!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Украйна няма да победи!

    1 0 Отговор
    Та на Путин няма да му се налага да прави нищо Безумно!!
  • 115 Т рекс

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Реалист":

    Леле,ама хич не си добре
  • 116 Едуард Петров-Едо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Илия":

    Глупако, Ами нали Горбачов и Елцин разрушиха Русия, а точно малкото човече но Великият възстановител на развалини, преобрази като по чудо Русия, с Божията Помощ! Даже си спомням, когато веднъж или дваж, Владимир Владимирович каза, че такава трудна за управление Империя, като Русия, съществува, Благодарение на Божието Управление! РУСИЯ СЕ РЪКОВОДИ ДИРЕКТНО ОТ БОГА, КОЕТО Е ЗАПИСАНО В НОВАТА Руска Конституция! Мисля и Вярвам, че Целият Свят се Ръководи Директно от Бога, Който обича всички! АМИН!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Кака Пена

    0 0 Отговор
    АКО Украйна победи??? Как си го представяте това? Все едно Венецуела да ПОБЕДИ (в някакъъв евентуален конфликт) САЩ!!! АБСУРД, нали?
  • 121 Кака Пена

    0 0 Отговор
    АКО Украйна победи??? Как си го представяте това? Все едно Венецуела да ПОБЕДИ (в някакъъв евентуален конфликт) САЩ!!! АБСУРД, нали?