Тема: Украйна

6 Октомври, 2022 14:38 1 592 20

Мегасрещата на ЕС в Прага - обединени срещу Путин

  • военни престъпления-
  • ес-
  • прага-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • еманюел макрон

Европейската политическа общност се събира за първи път в Прага

Мегасрещата на ЕС в Прага - обединени срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Седем месеца след началото на войната в Украйна ЕС се опитва да създаде нова платформа за по-тясно сътрудничество със свои близки и далечни съседи. В историческата сграда на Пражкия замък са поканени 17 държавни и правителствени ръководители от Армения и Турция до балканските държави и страните кандидатки за членство в ЕС. Срещата е опит да се установи до каква степен може да бъде създаден кръг от приятелски държави, които се ангажират с общата сигурност в контекста на руската агресия срещу Украйна и по отношение на санкциите и енергийните въпроси.

Нещо повече от обща снимка?

Още новини от Украйна

Скептиците се опасяват, че най-важният резултат от тази среща на върха може да се окаже общата снимка на 44-мата лидери, които се усмихват малко или повече напрегнато. Новият формат е идея на френския президент Еманюел Макрон, която първоначално някои източноевропейци отхвърлиха. Тяхното предположение бе, че целта е създаването на токшоу от втора категория най-вече за страните кандидатки. Ако ЕС "иска да поеме геополитическата си отговорност в съседните страни, трябва да инвестира повече в процеса на разширяване, вместо да измисля нови формати за срещи на върха", коментира Пьотр Бурас от Европейския съвет за външни отношения във Варшава.

Макрон представи предложението си през май в Европейския парламент в Страсбург. "Необходим е нов отговор на уникалните предизвикателства на войната в Украйна", поясни тогава французинът, визирайки Европейската политическа общност. Тази организация ще предостави на демократичните държави ново пространство "за политическо сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, в енергийния сектор, транспорта, инвестициите и свободата на движение на гражданите", каза още Макрон. Берлин първоначално не бе толкова ентусиазиран - Германия се опасяваше от нови структури, които ще трябва да се финансират, но правителството в крайна сметка подкрепи идеята.

Разрушените от години отношения с Русия и продължаващата военна заплаха засилват необходимостта от преформатиране на отношенията на ЕС със съседите му. От една страна ЕС не може да ускори присъединяването на Украйна, Молдова и балканските страни без сам да се обезсили, казва Жан Писани-Фери от Института "Жак Делор". Но от друга Брюксел не бива да ги оставя да чакат още десетилетие или повече в преддверието.

Европейската политическа общност, както всяка друга международна организация, получи правото на представителна абревиатура още при своето раждане, макар да не е сигурно колко жизнеспособно ще се окаже това политическото дете. Експертите Писани-Фери и Даниела Шварцер виждат потенциалните ползи най-вече в партньорството в областта на отбраната и сигурността извън рамките на ЕС. По-големите им надежди са общността да се превърне в "мост към един по-голям ЕС и рамка за по-трайна континентална интеграция".

Приятели, врагове и други

На голямата среща са поканени и приятели като Норвегия, Исландия и Швейцария, които не членуват в ЕС, но са обвързани с него чрез договори и сътрудничество. След известно колебание, Великобритания също прие. През юни тогавашната министърка на външните работи Лиз Тръс заяви, че не се интересува от срещата на върха. Но междувременно тенденциите се обърнаха и Лондон изглежда е поел предпазлив курс към сближаване с ЕС.

Поканата към турския президент Реджеп Тайип Ердоган също не бе посрещната еднозначно. Принципно участието в срещата на върха е обвързано с признаването на демократичните ценности, които Ердоган потъпква от години, а преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са спрени отдавна. Турският президент подкопава и общия фронт срещу Русия и се опитва да действа като посредник с неясна лоялност. В крайна сметка прагматизмът надделя и той също беше поканен.

Настаняването на гостите по време на дебатите и на работната вечеря не ще да е лесно. Враждуващи държави като Армения и Азербайджан няма как да бъдат разположени една до друга. Израел и Турция едва наскоро възстановиха дипломатическите си отношения. А отношенията на Анкара с Гърция и Кипър отново достигнаха опасно ниска точка заради постоянните турски провокации в Средиземно море.

Дали срещата ще бъде успешна, зависи и от това дали лидерите ще поставят като приоритет националните си цели или ще покажат искрен интерес към по-тясно сътрудничество в рамките на европейското семейство. За участници като Украйна, Грузия или Молдова, страдащи от агресията или заплахите на Русия, този въпрос изобщо не стои. За тях не може да има прекалено много възстановяване, финансиране, инвестиции, военна подкрепа или сътрудничество.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    21 11 Отговор
    Ква общност сте бе,шматки? Адолф Шекелгрубер на Нищо не ви научи,пионки смотани..
  • 2 провинциалист

    18 16 Отговор
    "обединени срещу Путин" - Путин е от двайсетикусур години в политиката, тия се сетили да се обединяват...
  • 3 Сталин

    32 12 Отговор
    Изглежда Запада вече има страхова психоза от Русия и Путин, всеки ден истерично плюят срещу Путин
  • 4 СЛАВА РУСИЯ - ВЪЖЕ ЗА ШАЛОМОВ

    23 20 Отговор
    Това джудже трябва да се обеси на собствените му черва.
  • 5 Френско петле

    7 15 Отговор
    Извратеният търси популярност и отмъщава за Буркина фасо, но тя няма да е последната.
  • 6 тикви продажни

    25 12 Отговор
    Това искат от САЩ и подлогите изпълняват!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бай Дън

    19 1 Отговор
    Да жив ее Руссия !

    Коментиран от #9

  • 9 Пут-ин

    8 14 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Дън":

    Точно за това трябва да се изтеглят от чуждата земя. За да живеят.

    Коментиран от #14

  • 10 Иван

    8 4 Отговор
    Ако срещата е “обединени срещу Путин”, нашия президент какво прави там?
  • 11 Само Радев е бил Против

    0 16 Отговор
    Даже е изпаднал в истерия и е взел да чупи разни неща
  • 12 Тошо

    25 0 Отговор
    Сатанизъм вместо християнство, двойни стандарти вместо закон и спазване на правила, тълкуване вместо логика и здрав разум, лъжа вместо история, манипулация вместо истина .Западния либераленмодел води до
    деформацията на обществото: алчност, лицемерие, консуматорство, неморалност и всепозволеност. 
  • 13 съвет към зелето

    22 0 Отговор
    Зелето не го чета освен заглавието ! Зеле , другия път постави някоя снимка от Донбас през 8 годишния геноцид.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хиз дик Янко!

    16 0 Отговор
    Бах му цензурата като напишеш слято да живе е Русия и ти го трият .
    То бива либерализъм и еУроатлантизъм ма вече се изпонас раха тотално.
    Ако не избухат някой ядрена бомба ще поживеем и ще видим.
    Надявам се да съм жив да видя срутването на Америка и евоатлантическите им простотии ...
    Къде бяхме , до къде се докарахме под американска окупация .
  • 16 Жорето

    9 0 Отговор
    Върнете на Хънти Буризма, да папка от пренос газ и земите му на Монсанто и Каргил за ГМО.Цял ЕС помага на Бай Хънт да угоди на синчето.
  • 17 Генчо

    12 1 Отговор
    Ако карате дизелова кола, имате две деца и жена ходите на църква, пиете домашна ракия, зимата стоите на топло, имате куче, то значи сте Путинист. Превърнаха нормалното в ненормално и ненормалното в нормално. СБЪРКАН СВЯТ НЕ Е МОЯ!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нормален

    5 0 Отговор
    Среща на глупави марионетки на америка
  • 20 Орех

    0 0 Отговор
    От всичките т.н.ценности ,одобрявам само тази за половото разнообразие и новата цена на парното.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания