Last news in Fakti

7 Април, 2023 23:53 3 773 32

Твърде скъпо и твърде брутално: екзекуциите в САЩ

  • екзекуция-
  • екзекуции-
  • сащ-
  • убийство-
  • брутално-
  • смъртна присъда-
  • правосъдие-
  • данъкопла

20 милиона - толкова излизат средно разходите за изпълнение на една смъртна присъда в САЩ

Твърде скъпо и твърде брутално: екзекуциите в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

За Съединените щати става все по-трудно да изпълняват екзекуциите на осъдените на смърт затворници. Разходите са огромни, в страната липсват достатъчни количества отрова, освен това има недостиг на квалифицирани кадри, съобщава АРД в статия по темата.

В общо 27 от 50-те американски щата смъртното наказание е разрешено. Федералното правителство и армията също могат да го налагат. През 1972 г. Върховният съд на САЩ обяви смъртното наказание за противоконституционно, но през 1976 г. то отново бе позволено. Оттогава до днес в страната са били изпълнени общо 1567 екзекуции. От около 20 години обаче техният брой рязко спада. Миналата година са били изпълнени само 18 смъртни наказания в Тексас, Оклахома, Мисисипи, Мисури, Аризона и Алабама. Щатът Тексас винаги е бил първенец в това отношение.

Недостатъчно квалифициран персонал

В Аризона 51-годишният Аарон Ганчес чака да понесе наказанието си за убийството на бившия съпруг на приятелката си през 2002 година, разказва АРД. Въпреки че датата вече е насрочена, почти сигурно е, че екзекуцията ще бъде отменена. Причината - новоизбраната губернаторка от Демократическата партия Кейти Хобс поиска от Върховния съд на щата да потвърди, че не е длъжна да я изпълни.

Хобс се кандидатира с предизборно обещание да поправи недъзите на затворническата система, така че екзекуциите да могат да се изпълняват по правилния начин, ако изобщо се изпълняват. През 2014 г. изпълнението на най-тежкото наказание на затворник чрез смъртоносна инжекция в щата се проточи повече от два часа. Осъденият се е задъхвал и давил повече от час, разказа след това неговият адвокат.

2022 година - годината, в която смъртоносната инжекция навърши 40, постави рекорд за неправилно извършени екзекуции чрез инжекция в САЩ. От изпълнените 20 смъртни наказания, при 7 е имало видими проблеми, посочва "Информационен център за смъртното наказание".

Недостиг на отрова и висока цена

Липсата на отрова за екзекуции е предизвикателство и за правоприлагащите органи в щата Айдахо. Заради това от 1 юли там отново ще може да се изпълнява смъртно наказание чрез разстрел. В края на март републиканският губернатор Брад Литъл промени закона, след като датите за екзекуция на затворник трябваше на два пъти да бъдат отменяни. Причината е, че съставките, необходими за приготвянето на смъртоносната инжекция, не бяха налични.

Броят на изпълнените смъртни присъди намалява заради недостига на специфични химически съединения и опитен персонал. Но високите разходи за екзекуциите стоят в основата на тази тенденция, коментира АРД.

Американската организация "Информационен център за смъртното наказание" съобщава, че всяка екзекуция струва средно над 20 милиона щатски долара на данъкоплатеца. Според "Амнести Интернешънъл" във Флорида цифрата надхвърля 50 милиона долара. Сред причините за тази сума са огромните разходи както за прокурори и адвокати, така и за експерти по време на процеса, посочват от проекта "Маршал". Доживотните присъди зад решетките излизат значително по-малко.

Отрова, ток, газ, бесило, куршум

Откакто смъртното наказание бе възстановено през 1976 г. повечето престъпници - 1387 на брой - са били изпълнени със смъртоносна инжекция. На електрическия стол са били поставени 163 души, други 11 - в газовата камера, трима са били обесени, а други трима - разстреляни.

В някои щати като Алабама, Калифорния, Южна Каролина или Вирджиния, осъденият има право да избере по какъв начин да умре. В Мисисипи, Оклахома и Юта, а от юли и в Айдахо, смъртната присъда може да бъде изпълнена чрез разстрел.

В Аризона в момента 110 затворници очакват деня на своята екзекуция. Миналата година са били изпълнени три смъртни присъди. Според губернаторката Хобс липсва опитен и квалифициран персонал за провеждане на процедурите. Тя уточни, че Аризона не може да намери хора за поставяне на смъртоносната инжекция и в момента няма договор с фармацевт, който да приготвя отровата пентобарбитал.

Повечето американци подкрепят смъртното наказание

В историята на смъртното наказание в САЩ почти 150 души, прекарали години в затвора след подобна присъда, са били оправдани. Подобни грешки на правосъдната система обаче не водят до преосмисляне на подкрепата за най-тежката присъда. Проучване на социологическия институт "Пю" показва, че повечето американци продължават да я поддържат. Въпреки че 78% признават, че съществува известен риск от екзекутиране на невинни хора.

Автор: Гудрун Eнгел АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бай Даньо

    20 11 Отговор
    Щатът Тексас винаги е бил първенец в това отношение.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Вярно е и за това е вица: 2172 година щата Тексас успешно екзекутира последния си гражданин.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Прави са америте

    22 4 Отговор
    Въстановяване във всички щати на смъртното за изродите. и те така в целия свят трябва да е.

    Коментиран от #9

  • 9 ТаУмВзе

    13 19 Отговор

    До коментар #8 от "Прави са америте":

    В раша си ги маат и без присъди, направо от прозореца!

    Коментиран от #12

  • 10 Сатана Z

    5 14 Отговор
    Пу синко ще го карат за Гааге, хихии

    Z

    Коментиран от #29

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тъй де мааат

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Ама кой не им играй по свирката а не че се се загрижили за правораздаване.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъй де мааат

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тъй де мааат":

    А истинските убийци даже ги правят герой...Ай не ми ги споменавай тия тъпанари става ли...
  • 15 Въпрос

    14 0 Отговор
    Има ли разлика между убийствата с бомби , с нож или с куршум и всичките ли тези убийства трябва да се наказват със смърт ?

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха хааа

    14 1 Отговор
    Едни немат отрова , други немат асфалт .. 🤭

    Коментиран от #19

  • 19 Последния Софиянец

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха хааа":

    И асфалт и ракети, аятолаха не вдига
  • 20 асдасд

    9 1 Отговор
    20 милиона????
    Да ми дадат един милион, и да ме пуснат с един калашник при осъдените.

    Коментиран от #21

  • 21 Асдас

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "асдасд":

    Спри пукницата , що ше ти дадем 1 млн. презервативи , да не фанеш ...
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Стария войн":

    опуцвам го някой нехрани майко та окото ми няйма да мигне
  • 23 Знам ли

    4 1 Отговор
    Защо просто не ги напълнят с Фентанил, като Джордж Флойд? Хем ще си тръгнат с усмивка на уста, хем недостиг не се наблюдава да има.
  • 24 Констатираща

    9 2 Отговор
    Изглежда, че в страната с най-голяма престъпност, смъртното наказание е необходимо, макар и доста първично, тъй както и страните, които го поддържат, но от статията стигаме до извода, че хората, които мислят и най-много произвеждат оръжия на смъртта и които ги използват във войните си по света, всъщност са доста неорганизирани и безпомощни в тази област и то, в собствената си страна. Първо трябва да си оправят недостатъците при тях, а после да убиват масово по света!
  • 25 Гориил

    7 2 Отговор
    Всички видове американски екзекуции причиняват адски мъки на осъдените. Правозащитните движения в Съединените щати говорят за това от много години. Високото напрежение не винаги убива от първия път. Трябва да пуснете тока за втори, трети и дори четвърти път. Инжекциите обездвижват човек и правят невъзможно съобщаването за ужасни мъки.

    Коментиран от #31

  • 26 Констатираща

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Въпрос":

    Тези, които вземат решения за смъртните присъди на хората по света, чрез войни и грабежи, може би трябва да получат смъртна присъда на политиката си, за да може да си отдъхне света.
  • 27 А Гешев се прави на ощипани мома

    6 3 Отговор
    В България Екзекуциите се извършват от Пернишки мутри и стари полицаи все близки до Борисов, удрят с честоти докато не получиш инсулт, инфаркт или не се самоубие! За справка Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило с над 20 убийства зад гърба си! Казвам се Мирослав Германов и всичко което твърдя е вярно!
  • 28 Краварите имаха...

    7 0 Отговор
    ...едно свястно нещо-смъртна присъда на изверги,убийци,изнасилвачи... и са на път да го премахнат...!
  • 29 Доктор Га!

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Ще го карата за Гааге,ГА цъфнат налъмите...😝!
  • 30 Аз искам аз искам

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Стария войн":

    Аз искам аз искам но искам и много пари
  • 31 А тия осъдените на смърт...

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гориил":

    ...,когато са причинявали адски мъки на жертвите си...?!
    Тогава не рИвахтИ,ами сЯ мИ рИветИ...!!!
  • 32 Явно е

    2 0 Отговор
    Там са преборили престъпността и никой не смее да бъде престъпник. Затова с пълно право (според тях, разбира се), раздават акъл и налагат методите си на останалите държави по света.