Отидете към основна версия

5 512 11

Турция се скара на ЕК: Поредната пристрастна позиция

  • турция-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • реджеп ердоган

Анкара отхвърли констатациите в доклада, който според нея показва, че Европейският съюз няма стратегически подход и визия по отношение на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара разкритикува доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция, определяйки го като пореден пример за "пристрастната позиция на Брюксел" спрямо страната кандидатка, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Турция отхвърли констатациите в доклада, който според нея показва, че "Европейският съюз няма стратегически подход и визия" по отношение на страната.

"Този доклад, който пренебрегва задълженията на ЕС към Турция и показва двойни стандарти, е още един пример за пристрастната позиция на ЕС, когато става въпрос за Турция", се казва в писмено изявление на министерството на външните работи.

В годишния доклад на ЕС се отбелязва, че продължава влошаването на демократичните стандарти в страната, която също така е критикувана, че не хармонизира външната си политика и политиката си на сигурност със Съюза.

"Не приемаме необоснованите твърдения и несправедливите критики, по-специално по отношение на политическите критерии и на главата за съдебната система и основните права", заяви външното министерство.

Подчертавайки, че частите от доклада, посветени на въпросите на Източното Средиземноморие, Егейско море и Кипър, отразяват "незаконните и максималистични възгледи на гръцко-кипърското дуо", Анкара критикува Брюксел, че пренебрегва кипърските турци и отказва да спомене мнението на Турция и на кипърските турци.

"Напомняме още веднъж, че ЕС не е международен съдебен орган, който да определя зоните на морска юрисдикция. Този начин на действие на ЕС противоречи както на собствените му достижения на правото, така и на международното право", се казва в изявлението.

В контекста на критиките, че Турция не спазва санкциите на ЕС във връзка с руско-украинската война, министерството изтъква, че тя не е длъжна да ги спазва. "Подчертаваме още веднъж, че износът на зърно и размяната на военнопленници между страните станаха възможни само благодарение на принципната позиция на Турция", се припомня в изявлението.

"Предвид настоящите геополитически предизвикателства, ЕС следва да разглежда Турция като преговаряща страна кандидат, а не като трета държава, към която да прибягва при необходимост, и да действа по съответния начин съобразно принципа pacta sunt servanda (принципа на добросъвестно изпълнение на международните договори, бел.ред.). Докладите на ЕС ще бъдат взети под внимание само ако той възприеме такъв подход", се казва още в съобщението.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: