Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 21:06 5 495 11

Турция се скара на ЕК: Поредната пристрастна позиция

  • турция-
  • европейска комисия-
  • европейски съюз-
  • реджеп ердоган

Анкара отхвърли констатациите в доклада, който според нея показва, че Европейският съюз няма стратегически подход и визия по отношение на страната

Турция се скара на ЕК: Поредната пристрастна позиция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Анкара разкритикува доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция, определяйки го като пореден пример за "пристрастната позиция на Брюксел" спрямо страната кандидатка, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Турция отхвърли констатациите в доклада, който според нея показва, че "Европейският съюз няма стратегически подход и визия" по отношение на страната.

"Този доклад, който пренебрегва задълженията на ЕС към Турция и показва двойни стандарти, е още един пример за пристрастната позиция на ЕС, когато става въпрос за Турция", се казва в писмено изявление на министерството на външните работи.

В годишния доклад на ЕС се отбелязва, че продължава влошаването на демократичните стандарти в страната, която също така е критикувана, че не хармонизира външната си политика и политиката си на сигурност със Съюза.

"Не приемаме необоснованите твърдения и несправедливите критики, по-специално по отношение на политическите критерии и на главата за съдебната система и основните права", заяви външното министерство.

Подчертавайки, че частите от доклада, посветени на въпросите на Източното Средиземноморие, Егейско море и Кипър, отразяват "незаконните и максималистични възгледи на гръцко-кипърското дуо", Анкара критикува Брюксел, че пренебрегва кипърските турци и отказва да спомене мнението на Турция и на кипърските турци.

"Напомняме още веднъж, че ЕС не е международен съдебен орган, който да определя зоните на морска юрисдикция. Този начин на действие на ЕС противоречи както на собствените му достижения на правото, така и на международното право", се казва в изявлението.

В контекста на критиките, че Турция не спазва санкциите на ЕС във връзка с руско-украинската война, министерството изтъква, че тя не е длъжна да ги спазва. "Подчертаваме още веднъж, че износът на зърно и размяната на военнопленници между страните станаха възможни само благодарение на принципната позиция на Турция", се припомня в изявлението.

"Предвид настоящите геополитически предизвикателства, ЕС следва да разглежда Турция като преговаряща страна кандидат, а не като трета държава, към която да прибягва при необходимост, и да действа по съответния начин съобразно принципа pacta sunt servanda (принципа на добросъвестно изпълнение на международните договори, бел.ред.). Докладите на ЕС ще бъдат взети под внимание само ако той възприеме такъв подход", се казва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 6 Отговор
    Тази ЕК вече никой не я бръсне.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    72 11 Отговор
    Ек, този турчин, няма да се научи да слуша Запада и винаги им казва право в очите какво мисли за тяъ
  • 3 Последния Мохикан

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Че ние сме бръснарите на света,бръснем всички. Руснаци, американци, французи,немци,англичани...... африканците, аборигени.......
  • 4 1233211

    9 2 Отговор
    Да бе ще пусне кокал.
  • 5 Мишо

    40 1 Отговор
    Европа постигна това, което толкова упорито искаше. Но е недоволна и от всички останали доставчици на синьо гориво. Съединените щати продават втечнен природен газ на страните от ЕС четири пъти над стойността, на която продават на своите потребители, каза френският министър на икономиката, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет Бруно Льо Мер.
  • 6 БРАВО!

    70 3 Отговор
    ,,В контекста на критиките, че Турция не спазва санкциите на ЕС във връзка с руско-украинската война, министерството изтъква, че тя не е длъжна да ги спазва. ..."
  • 7 За размисъл

    34 7 Отговор
    "Напомняме още веднъж, че ЕС не е международен съдебен орган..."
    Колко срамно е за нас, европейците - говорещи за права и ред, една държава с нарушения в сферата на човешките права, да ни напомня, че в 21век все още имаме имперско нагло възвеличаване и неуважение към света.
  • 8 Браво на Ердоган

    36 1 Отговор
    Има правителство мечта на българина. Правителство, което защитава интересите на страната си.
  • 9 Болярин

    1 13 Отговор
    Турците да си гледат фесовете, чалмите и минаретата и да не надничат в европейските институции - Анадола и Диарбекир им стига !!!

    Коментиран от #11

  • 10 Пак съм аз

    0 3 Отговор
    Турчина не чува критиките на ЕК, нито се съобразява със санкции срещу Кремъл, наложени от ЕС във връзка с руската агресия към Украйна, ... но се КАРА турчина !
  • 11 Ако беше поне малко чело

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Болярин":

    Щеше да разбереш, че не турците надничат, а обратното
Новини по държави: