Отидете към основна версия

2 402 30

Шолц: Това, че Си се противопостави на употребата на ядрени оръжия в Украйна, бе достатъчна причина да посетя Китай

  • германия-
  • китай-
  • олаф шолц-
  • си дзинпин

Коментарите на Шолц идват ден след посещението му във втората по големина икономика в света заедно с изпълнителни директори на ключови германски корпорации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц, който беше остро критикуван за посещението си в Пекин тази седмица, заяви, че съвместното му изявление с президента Си Цзинпин, в което те се противопоставиха на използването на ядрени оръжия в Украйна, е било достатъчна причина да пътува дотам, предаде Ройтерс.

Коментарите на Шолц идват ден след посещението му във втората по големина икономика в света заедно с изпълнителни директори на ключови германски корпорации.

"Тъй като китайското правителство, президентът и аз, успяхме да заявим, че в тази война не трябва да се използват ядрени оръжия, само заради това си струваше да направя това пътуване", каза Шолц на партийно събрание на Германската социалдемократическа партия в Берлин.

Си, който си осигури трети управленски мандат преди две седмици, се съгласи, че двамата лидери "съвместно се противопоставят на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия" заради Украйна, но се въздържа да критикува Русия или да призове Москва да изтегли войските си.

Шолц, който беше критикуван, че изглежда продължава да следва стратегия, която прекалено много излага германската икономика на китайския пазар, заяви, че диверсификацията е от ключово значение за ограничаване на възможните последици в случай на влошаване на отношенията. "Имаме ясен план и го следваме. А това означава диверсификация за всички страни, с които търгуваме, особено, разбира се, за страна, която е толкова голяма и има такъв голям дял в световната икономика", каза Шолц.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: