Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 21:55 3 878 24

"Шпигел": Германското правителство призовава Меркел да бъде пестелива

  • германия-
  • ангела меркел-
  • герхард шрьодер

Още през 2019 г. бюджетната комисия взе решение да намали размера на канцелариите на бившите канцлери

"Шпигел": Германското правителство призовава Меркел да бъде пестелива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коалиционното правителство на Германия призова бившия канцлер Ангела Меркел да бъде икономична по отношение на разходите за нейната канцелария в Бундестага, съобщава сп. "Шпигел".

Според доклад на министерството на финансите до бюджетната комисия на Бундестага, цитиран от изданието, са проведени разговори между канцлерството и ръководството на канцеларията, които са се отнасяли включително до изискванията във връзка с персонала.

Посочено е било, че канцеларията е създадена за "изпълнение на следслужебни задължения и продължаващи ангажименти" и че "е изключено използването ѝ за частни цели и получаване на допълнителни приходи". Също така е било отбелязано, че възстановяване на пътни разходи е възможно само ако бившият канцлер "пътува по поръчение и в интерес на Федерална република Германия".

Още през 2019 г. бюджетната комисия взе решение да намали размера на канцелариите на бившите канцлери, предвиждащо в бъдеще да им се отпуска финансиране за максимум един началник на канцеларията, двама сътрудници, един секретар или стенограф и един "главен шофьор". Една от длъжностите на сътрудниците трябваше да бъде премахната след пет години. Канцеларията на Меркел в момента включва девет служители, което предизвиква критики.

Германското правителство иска да закрие канцеларията на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради близостта му с Русия, а някои призовават за премахване на канцелариите на всички бивши канцлери.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    3 35 Отговор
    Ако беше Меркел, тоя Путин да се е скрил сече.


    Z
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 От Германия

    45 7 Отговор
    70% от германците са против всякаква допълнителна помощ за Украйна - анкета на DeutschlandTrend.

    Коментиран от #18, #22

  • 4 ШВАБ

    28 4 Отговор
    А КАК ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕШЕ ПРИ МЕРКЕЛ
  • 5 Браво

    39 1 Отговор
    Ето затова немците са номер едно в цяла Европа. Законите са за всички Не е като в България шуробаджанащина. ....А у нас един прокурорски син, направи цялата правосъдна система за смях и никой в цяла България не може копче да му каже

    Коментиран от #14, #20

  • 6 Объркано Атлантиче

    31 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    41,4% - индустриална инфлация в Европейския съюз.
    -През септември 2022 г. цените на производител (индустриална инфлация) са се повишили с 41,4% в ЕС, съобщи днес Евростат .
    -108,2% - скок на цените на производител в енергийния сектор, до голяма степен поради антируските санкции, които имат основен принос за рязкото нарастване на индустриалната инфлация в ЕС.
    -Индустриалната инфлация в страните от ЕС възлиза на:
    🇧🇬78.2% - България
    🇭🇺67.5% - Унгария
    🇷🇴62.9% - Румъния
    🇸🇰62.8% - Словакия
    🇱🇻62,4% - Латвия
    🇮🇹53.0% - Италия
    🇧🇪49,5% - Белгия
    🇱🇹48.0% - Литва
    🇩🇪46.9% - Германия
    🇩🇰46,2% - Дания
    🇳🇱37.1% - Холандия
    🇫🇷28,5% - Франция
    -Индустриалната инфлация след 3-6 месеца, като правило, се отразява върху ръста на крайните цени - потребителска инфлация, която в Европейския съюз вече достигна исторически рекорд - двуцифрено ниво, а в 4 страни от ЕС вече надхвърли 20%.

    През септември 2022 г. в Русия е регистрирана индустриална дефлация - намаляване на цените на производител.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Кръпката

    32 3 Отговор
    Споко! Както е тръгнало Меркел ще смени Урсула и няма да има канцелария с 9 служители в нея. Всичката Мара втасала, че до Меркел и Шрьодер опряха. Последният им докара евтин газ и милиони получаваха по високи заплати, фирмите печелеха повече. За разлика от сега
  • 8 Тая комсомолка

    7 15 Отговор
    освен с "плюшеното мече" с кво друго ще остане в германската история,недоумявам?
  • 9 хххх

    21 2 Отговор
    Фашисткото правителство на ГДР "призовавало" Меркел да била "пестелива". До къде я докараха швабите.
  • 10 Красив ум

    16 10 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Ами щом е така, тогава тряба час по-скоро да излезем от ЕС и НАТО и да влезем в ОНД.
    Тиме обеди!

    Коментиран от #13

  • 11 Супер

    12 25 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Сега направи и справка на заплатите и виж къде са руснаците. Европа си е Европа,а Азия си е Азия. Който иска да е с Русия,да си закачи медальон Аз съм азиатец и да се качва на вокзала за там. Европа е за европейци. И не е нужно азиатци да ми казват колко е лошо в Европа,а в същото време да се хранят в Европа

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Объркано Атлантиче

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    "Френският производител на стъкло Duralex спира работа за 5 месеца поради скок на сметките за ток.

    "Сметката (за газ и електричество) е нараснала от 3 на 13 милиона евро годишно, или 46% от оборота ни“, каза изпълнителният директор на Duralex".😳

    Коментиран от #15

  • 13 Стратегията на континенталната Анаконда

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Красив ум":

    Колко е ирония коментара ти, само ти си знаеш, но определено има логика в това, което е написал и дал като данни горе коментирашият!
    ЕС налага санкции на Русия, а това е в ущърб на санкциониращият (ЕС) докато санкционирания може да понесе някаква вреда на икономиката си,но в същото време този процес е временен, тъй като след това ще получи мощна индустриална база,благодарение на която стойността на санкциите се свежда до нула. С други думи, казано простичко - санкциониращият заставя Русия да развива националната индустрия, а той самият потъва! Затова е много странно от страна на ЕС и САЩ подобен подход със санкциите. Реално и ЕС и САЩ работят Русия да развие националната си индустрия.
    Само да допълня, че горе написаното е валидно за държава богата на природни ресурси,която не е зависима от такива за да развива индустрията си!
    А Русия притежава природни ресурси.

    Коментиран от #21

  • 14 БОЛШЕВИК

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Отдавна правосъдната система е направена за смях! Още веднага след 10.11.1989г. разградиха всички право охранителни органи, пуснаха роми да берат железо по заводи и фабрики, да ги вземат на безценица днешните олигарси, ограбиха влоговете на хората, оставиха цели област без препитание и като завзеха всички постове в държавата, сега децата им и внуците им си правят каквото си искат, напълно безнаказано.
  • 15 Супер

    8 20 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    Е,И? В Европа на ден хиляди фирми спират работа,сега за една ли да се тревожим. В същото време в Европа стотици хиляди нови фирми се откриват.Не е ли така и в живота, един умира друг се ражда. Мисли за Азия,не се тревожи за богата Европа. Спомни си Европа след Втората световна война от руините се издигна и пак си възвърна всичко и европейците заживяха свободно и богато. А на теб ти назначиха граничари за да не избягаш от Азия в Европа. Трябваха им безгънкомозъчни папагали да развяват червени знаменца
  • 16 Ха, ха,

    18 3 Отговор
    Немските атлантически лицемери са силно недоволни от думите на бившия Канцлер и забележителен политик от думите й за Украйна и Путин. Да, несретници, правилно сте забелязали, че ако Меркел беше останала на власт, тези европейски страдания никога нямаше да се случат, а иммено енергиен дефицит, тотално обеднява и война между славяните. Пфу, лицемери..................
  • 17 От страни

    13 4 Отговор
    Аре дойчовчци, докат не е късно търсете Меркел и я цункате отзад, белким се върне да оправи нещата щото върви на умрело.
  • 18 От страни

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "От Германия":

    То при "демокрация" пита ли некой германците или американците да не говорим за българите. Просто си правят квот си искат.

    Коментиран от #23

  • 19 Калпазанин

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    То и на мен не ми е нужно да ни слагат мениджъри да ни управляват чрез амерското посолство да ни дерат и утре като стане на печено да офейкат, кравите в обора а на теб като не ти харесва барабар с тях там. Аз съм роден в Европа израснал съм тук съседи са ми всички включително Русия Турция и балканите а не кравари във военни униформи дошли тук некснени които ни оронъват мозъците с деградация и простотия
  • 20 Калпазанин

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    То и тротинетка си имаме да ги прави за смях, ама проблема е че хората до такава степен са оглупяли че не могат да го разберат дресирани и облъчено с простотия стадо
  • 21 Рошко

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Стратегията на континенталната Анаконда":

    Хубаво си го написал, ама не е Ес и фащ, а подчинения или купените политици в Ес от от фащ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Русофоб

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "От страни":

    От коневръза ли се обаждаш ?
    В ,,Руския мир,, имате ли изобщо права на мнение ..?!
  • 24 Хурка

    0 0 Отговор
    Шолц е на нивото, на наш Кире.
    Да вика Мергел,да спре войната и
    да залепи тръбите.Да фърли ,немската
    нащърбена гордост,щото иде зима.
    Верно,че Танте,обдишваше Борисов,
    но това е друга тема.Оберфеста свърши!!!
Новини по държави: