Отидете към основна версия

5 380 49

Срещата, на която Путин не посмя да отиде

  • владимир путин-
  • г-20-
  • русия-
  • великобритания-
  • война-
  • украйна-
  • индонезия

Путин дори не се опитва да обясни действията си, въпреки че е отговорен за толкова много кръвопролития

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кризата, предизвикана от войната в Украйна, ще бъде сред водещите теми на срещата на върха на лидерите на страните от Г-20, макар и да не присъства в дневния ред на форума в Бали, става видно от изявления на редица политици. Вестник „Телеграф“ посочва, че британският премиер Риши Сунак определя Русия като „държава отцепник“ и отправя критики към Владимир Путин, затова че няма да присъства на висшия форум, пише БТА.

За Сунак неявяването на руския президент на срещата на върха означава, че той дори не се опитва да обясни действията си, въпреки че е „отговорен за толкова много кръвопролития в Украйна“. „Телеграф“ допълва, че форумът в Бали е първата среща на британския премиер с руски официални лица след нахлуването в Украйна през февруари. Вместо Путин Русия ще бъде представена от външния министър Сергей Лавров. Изданието посочва, че Сунак ще използва първата пленарна сесия на срещата, за да конфронтира Лавров за „незаконната“ инвазия на Русия. Той също така ще представи на Г-20 и икономически план за действие от пет точки, който ще включва намаляване на зависимостта от руския петрол и газ. В статия за „Телеграф“ британският премиер изложи твърдата си позиция спрямо Кремъл. Сунак написа: “Няма да позволим икономическото ни бъдеще да бъде заложник на действията на една отцепническа страна - както и нашите съюзници."

В. „Индипендънт“ също се спира на плана на Сунак и посочва, че идеята за намаляване на зависимостта от руски енергийни източници е свързана с увеличаване и ускоряване на инвестициите във възобновяеми източници на енергия.

Ройтерс също отбелязва, че обстоятелствата, при които утре ще започне срещата на Г-20, са много по-различни от тези, които домакинът Индонезия си представяше, когато започна да планира срещата на върха миналата година, тъй като присъствието на войната на Русия в Украйна в дневния ред ще е твърде видимо дори в отсъствието на руския лидер. Плановете на Индонезия от декември миналата година бяха форумът да се съсредоточи върху възстановяването от пандемията от коронавирус и засилване подкрепата за развиващите се страни. Само че нахлуването на Русия в Украйна през февруари обърка подготовката на Индонезия за срещата на върха.

От страниците на вестник „Вашингтон пост“ не звучи оптимизъм за ефективността на предстоящата среща на лидерите на Г-20. Изданието пише, че в Бали ще се срещнат двадесет от най-влиятелните мъже и жени в света в момент, когато налице е отслабваща с всеки изминат ден световна икономика, изправени пред надвиснала дългова криза развиващи се страни дългова криза, а в Европа бушува война. Но изданието предвижда, че се очаква „срещата на върха на лидерите на Групата на 20-те да направи много малко за всичко това“.

Противно на ограниченото руско представяне на срещата на върха в Бали, на срещата КОП27 в Шарм ел Шейх руското присъствие е значително. В. „Гардиън“ обръща внимание на факта, че сред лобистите, които присъстват на КОП27, са руски олигарси и ръководители от множество компании под международни санкции. Сред членовете на руската делегация на ключовите преговори за климата са милиардерът и бивш алуминиев магнат Олег Дерипаска и милиардерът Андрей Мелниченко, основател и бивш член на борда на базираната в Швейцария компания за торове "ЮроКем Груп", към когото са насочени индивидуални санкции от Европейския съюз; Мелниченко оспори санкциите, като ги нарече „абсурдни и безсмислени“.

Газовият гигант „Газпром“ изпрати шестима делегати на преговорите, заедно с управляващия директор на "Сбербанк". И двете са под санкции на САЩ и ЕС. Присъстват и представители на петролната компания „Лукойл“, минната компания „Северстал“ и Магнитогорския завод за желязо и стомана, всички от които са под санкции на САЩ. Петролната и газова компания „Татнефт“, която в момента е санкционирана от ЕС, изпрати трима лобисти на преговорите за климата. Руската делегация включва металургичните компании „Северстал“ и НЛМК, които са част от индустрия, която е подложена на санкции от ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.

Свързани новини