Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 13:10 2 408 5

Семейна сватба, на която един от членовете на семейството е черна овца

  • индонезия-
  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Самото провеждане на срещата вече е голямо постижение

Семейна сватба, на която един от членовете на семейството е черна овца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите на страните от Групата на 20-те се срещат утре при много различни обстоятелства от тези, при които домакинът Индонезия започна да планира срещата на върха миналата година, тъй като нахлуването на Русия в Украйна виси над дневния ред дори в отсъствието на руския лидер, пише БТА.

Индонезия, четвъртата по население страна в света и най-голямата икономика в Югоизточна Азия, пое председателството на Г-20 през декември с планове да се съсредоточи върху възстановяването от коронавируса и засилване на защитата на интересите на развиващите се страни.

Вместо това нахлуването на Русия в Украйна през февруари внесе смут и доведе до безпорядък подготовката на Индонезия за срещата на върха на Г20, като я принуди да се бори за справяне с различните искания и да гарантира провеждането на срещата на върха на остров Бали да се състои.

"Самото провеждане на срещата вече е голямо постижение“, каза Хосе Рисал, изпълнителен директор на Центъра за стратегически и международни изследвания в Джакарта. Нахлуването на Русия в южната ѝ съседка на 24 февруари предизвика някои западни лидери да призоват за бойкот на срещата на върха на Г-20 и за оттегляне на поканата към руския президент Владимир Путин. Но Индонезия, тясно свързана от 50-те години на миналия век с формирането на Движението на необвързаните страни, вместо това се съсредоточи върху своята "bebas dan aktif", или "свободна и активна" външна политика, позиция на неприсъединяване, зародила се по време на Студената война, за да се опита да запази мира в условията на глобални разломи, твърдят анализатори.

Индонезия се придържа към позицията си по отношение на Русия, като отказва да оттегля поканата на Путин, а също така е отхвърлила оказания от страните от Г-7 натиск, както твърдят индонезийски източници, Русия да бъде осъдена на срещата на върха тази седмица. Президентът Джоко Видодо, който досега не е обръщал внимание на международните въпроси, през юни пътува до Киев и Москва, за да се срещне с Путин и украинския президент Володимир Зеленски, когото също покани на срещата на върха. Джокови, както е известен президентът, е особено фокусиран върху продоволствената и енергийната несигурност, която е резултат от войната в Украйна, до голяма степен защото Индонезия е един от най-големите вносители на пшеница в света.

Русия потвърди почти в последния момент, че Путин няма да присъства на срещата на върха, а вместо него ще пристигне външният министър Сергей Лавров. Украинският президент Зеленски се очаква да направи обръщение на срещата на върха чрез видеовръзка. "Това е като семейна сватба, на която един от членовете на семейството е черна овца, но не можеш да не го поканиш, но на коя маса да го поставите?", каза Деви Анвар, научен сътрудник в Националната агенция за изследвания и иновации на Индонезия. В неотдавнашно интервю за Ройтерс индонезийската външна министърка Ретно Марсуди определи тазгодишната среща на върха на Г-20 като възможно най-трудната досега, като в някои случаи на страните са им били необходими дни, за да се споразумеят за употребата на една-единствена дума.

Индонезия ще въздъхне с облекчение при откриването на срещата на върха, но все още остават нерешени ключови въпроси. Излизането на общо комюнике, което трябва да бъде одобрено от всички страни участнички, изглежда малко вероятно, като вместо това Индонезия настоява, както твърдят дипломатически източници, за декларация на лидерите. Но дори и това може да се окаже трудно според европейски дипломат. "Трябва да сме сигурни, че войната на Русия е спомената по един или друг начин в декларацията на Г-20. Това не може да бъде прието за нещо нормално или обичайно. Това е изключително трудно", каза дипломатът. "Моята оценка е, че в момента 10 от страните от Г-20 са против това Русия да бъде остро критикувана в декларацията."

Форумът тази година изглежда че ще мине и без традиционната "семейна снимка" на лидерите на Г-20, твърдят източниците. Въпреки че Индонезия наскоро осъди в Общото събрание на ООН обявеното от Русия "анексиране" на четири украински територии, Джокови отстоява, че Г-20 трябва да бъде преди всичко икономически форум.

"Свободен и активен" означава, че имаш известна независимост и също така свобода на действие, за да избереш на кой форум за коя битка да се бориш, и Индонезия е много умела в това", каза Ануар, твърдейки, че Г-20 не трябва да бъде "заложник" на един спорен въпрос. "В края на краищата планетата все още се върти, климатичните проблеми и пандемията продължават да бъдат основна заплаха." На фона на геополитическото напрежение една ясна победа за председателя на Г-20 Индонезия, която изпитва затруднения с достъпа до ваксини срещу коронавирус, е създаването на фонд за готовност за пандемии и обещанията за 1,4 млрд. долара.

(Пламен Йотински)


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    4 7 Отговор
    Заминавам за Колумбия за Бело.Искам да кажа за Камбоджа.

    Коментиран от #5

  • 2 Адам Хилтън

    6 7 Отговор
    Индонезия на тая среща няма да посмее да вдигне въпроса, за 200 000-те жертви на ЦРУ по време на американското нахлуване в Индонезия през 60-те.
  • 3 Точкс

    3 5 Отговор
    Индонезия е кандидат за Брикс.
  • 4 !!!?

    6 1 Отговор
    Кремъл - кой е черната овца !!!?

  • 5 Путлер

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дън":

    По-добре ела при нас в Донбас.