Отидете към основна версия

5 256 49

Париж към Рим: Това е грозна постъпка

  • бежанци-
  • мигранти-
  • франция-
  • италия-
  • оушън вайкинг

Поводът е отказът на италианското правителство да приеме хуманитарния кораб "Оушън Вайкинг" с 234 мигранти на борда, спасени в Средиземно море, който в крайна сметка акостира във Франция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официален Париж окачестви днес като "грозна постъпка" отказа на италианското правителство да приеме хуманитарния кораб "Оушън Вайкинг" с 234 мигранти на борда, спасени в Средиземно море, който в крайна сметка акостира във Франция, съобщи Франс прес.

"Това е грозна постъпка. Важното е да продължим сътрудничеството и да не го оставяме в сегашния вид. Пристигналите в Тулон мигрантите ще бъдат извадени от квотата, която ще приемем тази година в рамките на плана за солидарност с Италия", обявиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон.

"Трябва да си сътрудничим, за да намерим работещи решения за имиграцията. Ясно е, че приемането на тези хора означава по-малък брой, който ще приемем в съответствие с договореностите ни с Италия", казаха още от Елисейския дворец.

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС се събират на 25 ноември в Брюксел, за да обсъдят мигрантската политика след френско-италианската криза. След отказа на Рим да приеме "Оушън Вайкинг" миналата седмица, Франция поиска "общоевропейски инициативи за по-добър контрол по външните граници и механизми за солидарност".

Френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен обяви днес пред френския Министерски съвет, че 123 от мигрантите, слезли в Тулон от кораба, са получили "отказ за влизане на френска територия".

189 пълнолетни мигранти от общо 234-те спасени от "Оушън Вайкинг" са настанени в "зона за изчакване" от затворен тип, където бяха разпитани от френската Служба за защита на бежанците и апатридите.

Френските власти добавиха, че повече от половината от непълнолетните, които са слезли от кораба, са избягали от центровете за приемане на мигранти, отбелязва Асошиейтед прес. Съветът на южния френски департамент Вар съобщи в изявление, че става дума за 26 от общо 44-те непридружени непълнолетни мигранти. Според официален представител на властите в департамента трима са напуснали центровете само ден след пристигането си там на 11 ноември, а останалите 23-ма - през следващите дни.

По-рано тази седмица вътрешният министър Дарманен заяви, че 44 от общо 234-те мигранти от кораба ще бъдат депортирани "веднага щом здравословното им състояние позволи" и поясни, че е възможно да последват и още депортации.

Дарманен позволи с неохота на кораба да акостира в Тулон при спор за съдбата му, който застраши усилията на ЕС за разселване на търсещите убежище, припомня АП. Приемането на "Оушън Вайкинг" предизвика гнева на крайнодясната опозиция във Франция.

Защитниците на мигрантите, от друга страна, изразиха облекчение, но и съжаление, че са били необходими седмици, за да се намери пристанище за кораба, след като Италия отказа да му разреши да акостира. Днес те обещаха да изпратят корабите си отново в Средиземно море, за да спасят и други бедстващи в открито море мигранти.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: