Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 19:45 5 240 49

Париж към Рим: Това е грозна постъпка

  • бежанци-
  • мигранти-
  • франция-
  • италия-
  • оушън вайкинг

Поводът е отказът на италианското правителство да приеме хуманитарния кораб "Оушън Вайкинг" с 234 мигранти на борда, спасени в Средиземно море, който в крайна сметка акостира във Франция

Париж към Рим: Това е грозна постъпка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Официален Париж окачестви днес като "грозна постъпка" отказа на италианското правителство да приеме хуманитарния кораб "Оушън Вайкинг" с 234 мигранти на борда, спасени в Средиземно море, който в крайна сметка акостира във Франция, съобщи Франс прес.

"Това е грозна постъпка. Важното е да продължим сътрудничеството и да не го оставяме в сегашния вид. Пристигналите в Тулон мигрантите ще бъдат извадени от квотата, която ще приемем тази година в рамките на плана за солидарност с Италия", обявиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон.

"Трябва да си сътрудничим, за да намерим работещи решения за имиграцията. Ясно е, че приемането на тези хора означава по-малък брой, който ще приемем в съответствие с договореностите ни с Италия", казаха още от Елисейския дворец.

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС се събират на 25 ноември в Брюксел, за да обсъдят мигрантската политика след френско-италианската криза. След отказа на Рим да приеме "Оушън Вайкинг" миналата седмица, Франция поиска "общоевропейски инициативи за по-добър контрол по външните граници и механизми за солидарност".

Френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен обяви днес пред френския Министерски съвет, че 123 от мигрантите, слезли в Тулон от кораба, са получили "отказ за влизане на френска територия".

189 пълнолетни мигранти от общо 234-те спасени от "Оушън Вайкинг" са настанени в "зона за изчакване" от затворен тип, където бяха разпитани от френската Служба за защита на бежанците и апатридите.

Френските власти добавиха, че повече от половината от непълнолетните, които са слезли от кораба, са избягали от центровете за приемане на мигранти, отбелязва Асошиейтед прес. Съветът на южния френски департамент Вар съобщи в изявление, че става дума за 26 от общо 44-те непридружени непълнолетни мигранти. Според официален представител на властите в департамента трима са напуснали центровете само ден след пристигането си там на 11 ноември, а останалите 23-ма - през следващите дни.

По-рано тази седмица вътрешният министър Дарманен заяви, че 44 от общо 234-те мигранти от кораба ще бъдат депортирани "веднага щом здравословното им състояние позволи" и поясни, че е възможно да последват и още депортации.

Дарманен позволи с неохота на кораба да акостира в Тулон при спор за съдбата му, който застраши усилията на ЕС за разселване на търсещите убежище, припомня АП. Приемането на "Оушън Вайкинг" предизвика гнева на крайнодясната опозиция във Франция.

Защитниците на мигрантите, от друга страна, изразиха облекчение, но и съжаление, че са били необходими седмици, за да се намери пристанище за кораба, след като Италия отказа да му разреши да акостира. Днес те обещаха да изпратят корабите си отново в Средиземно море, за да спасят и други бедстващи в открито море мигранти.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    45 1 Отговор
    И къде са ,,избягали,, непълнолетните...- по трафика към ,,фермите,, или крем ,,Пицагейм,,..
    Бог ще ви прати възмездие ,сигурен съм...
    Жълтите жилетки са човешкия гняв и то й идва с нова ,невиждана мощ
  • 2 Ебемти европата

    47 1 Отговор
    ужас и смрад
  • 3 Йордан Качев

    8 27 Отговор
    Малка радост за бункерният молец
    в тези мрачни трудни и последни негови дни!!!
    Все пак инвестира колосални ресурси в каузата да сее раздори и напрежение в ЕС
  • 4 Митко

    59 0 Отговор
    Явно на италианците вече им дойде до гуша от мигрантите. А и си имат доста проблеми с икономиката. Очертава се те да са първите от западните държави в ЕС, които да променят курса към по-сериозен консерватизъм.
  • 5 Йордан Качев

    39 1 Отговор
    Мелони - герой на ЕС
  • 6 все не разбрал

    48 0 Отговор
    Браво на италианците
  • 7 Правда

    62 0 Отговор
    Нека да припомним, че преди "варварските" събития и интервенции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, Йемен и др. назад към 2000, нямаше такъв нестихващ огромен мигрантски поток. Не трябва да си исзключително умен за да се досетиш, че главният виновник за днешната ситуация е Новият Световен Ред и Колониалният Глобализъм

    Коментиран от #31

  • 8 Имигрират

    33 1 Отговор
    Решението вече е намерено от Великобритания - всеки заловен се изпраща в Африка в държави, които ще ги приемат за далеч по-малки суми отколкото струва издръжката им тук.
  • 9 Кьовиши

    6 10 Отговор
    Това, че Италия ги пуска като цяло не е добре за Европа, но за българия е добре защото отслабва натиска по нашите граници...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кольо Ганчев

    38 1 Отговор
    Докато ги приемат, потока няма да спре. Да ги връщат, откъдето са тръгнали. А на тези, дето ги причакват край Африканския бряг, за да ги "спасяват", да им се отнемат плавателните съдове.

    Коментиран от #32

  • 12 Хазо

    33 0 Отговор
    Аз предлагам Северна Африка в Шенген, преди нас и всичко ОК. Хе хе хе
  • 13 Търновец

    37 2 Отговор
    А защо Саудитска Арабия не приема мигранти - нали са Мюсюлмански братя и са много богати.

    Коментиран от #33

  • 14 Веднъж франкофон цял живот франкофон

    4 22 Отговор
    Фрянция е бъдещето млади хубави жени от цял свят арабки черни латиноси и млади мигранти висока раждаемост и генерипно разнообразие.Нацитскитекочини като Гермабия Австрия Чехия България и тн са обречени кръвосмешения малко генетипно разнообразие все повече родени уруди
  • 15 Анджело

    31 0 Отговор
    Браво на италианците! Приемането на бежанци храни единствено каналджиите

    Коментиран от #35

  • 16 един от многото

    20 1 Отговор
    Ако европейците отворят границите си за тези тунеядци и след като налазят Европа се населят в опразнените от тях територии , то след десетина години когато разсипят всичко в Европа , ще започнат обратна миграция защото са калпави и не стават за нищо! Затова , хващаш го , бачкане докато си плати масрафа и билета за обратно и днеска ако си заработи парите за билет , утре , на път!

    Коментиран от #20

  • 17 Скептичен

    28 0 Отговор
    Значи влезли от там 100-200- хиляда човека които според статията, че е умишлено създадена от Минск с цел да дестабилизира ЕС.
    А милион и 300 хиляди в Германия и 4 милиона укри в Полша не ви пречат.Толкова лош и двуличен ЕС няма.Само да се докопат до ресурсите на Русия, както направиха с всички от социалистически страни
  • 18 оня с коня

    29 1 Отговор
    ЕС един вонящ съюз
  • 19 Механик

    29 1 Отговор
    "Евро-пендлититките" почват да си играят ХХХХХурвачки.
    Мамини, многоцветни! Шарените байрачета няма да ви стоплят и нахранят зимъска. А каквито сте ми "мекички", а е паднало по нулата, а сте се вчезнали от студ.
    Такива сте ми ясни! Такива сте ми прозрачни!
    И да не забравя- Путин ще ви трииииича яко!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мелони

    16 0 Отговор
    Те толкова очакват с нетърпение да се възползват от всички предимства, които Великобритания ще им даде, за да насърчат още повече каква глупава страна е Обединеното кралство, скоро ще бъде преименувано, тъй като почти го няма като Англия, не след дълго и Англия ще бъде изгубена завинаги
  • 22 Мисъл

    13 0 Отговор
    Защо не ги върнете обратно в Африка и не им кажете, че това е Франция? Може ли да се създаде „френско село“ на Потемкин, пълно с Майри, табак и актьори с барети, които обикалят наоколо с лук на вратовете си? Когато измамата бъде разкрита, ще е твърде късно.
  • 23 Факт

    10 0 Отговор
    Французите знаят, че не искат да останат там, така че не се притесняват да ги приемат - изпращат ги в лагерите, където след това ще пътуват до Обединеното кралство
  • 24 Филантроп

    14 0 Отговор
    Само не забравяйте, че хората, които им помагат да напуснат страната си, се възползват от ресурси от тези страни. Особено Африка.
  • 25 Коки

    7 0 Отговор
    Скоро ще бъдем на мръсен път към Обединеното кралство и свободен живот, пълен с ползи, кога казваме, че е достатъчно?
    Или позволяваме на всеки африкански мъж, мъж от Близкия изток да дойде да живее тук, ако е така, кой ще плати за това?
  • 26 защо

    18 0 Отговор
    Защо няма мигранти в Австралия? Защото потопиха пет лодки и мигрантството приключи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Изглежда хотелите

    10 0 Отговор
    В италия са се свършили и затова се отказали да приемат мигрантите
  • 29 иваило

    12 0 Отговор
    грозната истина е че стига толкова мигранти с трелефони и наркотици и само мъже ...грозно е от факти да триете коментари който са против козяк
  • 30 Кочо

    17 1 Отговор
    Вижте френският национален отбор по футбол и ще си отговорите какво става с тази държава! Да приемат още емигранти, да пробват да приемат цяла Африка, никой не е казал че французите са от европоидната раса! Напратив, от негроидната са! А италианците реват кански от изнасилвания, убийства и грабежи извършени от приютените и спасени чернокожи мигранти!
  • 31 Умишлено ли

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Правда":

    не споменаваш, че причината за всичко това са САЩ?Защото новия мтогополярен ред го прокарват мвече Русия, Китай, Индия, Брадилия и още много те съгласни с това да нямат глас и жераещи да се оттарват от хегевонния зипей САЩ.
  • 32 Същото да се

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кольо Ганчев":

    приложи и за наглите укпопитези, а не да се настанянат в 5 звездни хотели и да им плащаме ние масрафа. Или на гумени лодки и в Ч. море да гребат до Одеса.
  • 33 Защото имаше

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    една дето ги покани, а и държавите им са в окаяно положение точно заради западните боклуци.
  • 34 Перо

    10 0 Отговор
    Нещата са уредени с договореностите,че страната собственик на кораба е задължена да приеме мигрантите! В случая Германия! Има Джендърски НПО-та, които само с това се занимават и трябва да си носят кръста с “осиновяването” им.
  • 35 Да вземем и ние

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Анджело":

    пример спрямо укро бежанците.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ами да кажа

    5 3 Отговор
    пращайте ги към русия корабите там ще бъдат излекувани безвъзвратно еднократно
  • 38 Гаранция Франция

    5 0 Отговор
    ...гадни , долни , лицемери да ви......
    Педали, бобоонождачи , злобни и двулични интриганти. Това нечистоплътни семи требе да се инсенизира навеки,безвъзвратно.
  • 39 Еми правилно!

    8 0 Отговор
    Италианците правилно са постъпили!
    Вече няма място! Трябва категорично да се ЗАТВОРЯТ границите на съюза!
    Тези в центрана Европа не разбират, че вътре в съюза си имаме достатъчно наши "гладни" хора!
    И кризи вече започват! Вместо да гледаме за нас си, хайде цял свят тука на хранилката?
    За какво да спасяваме цял свят??? Това е много тъпа политика!
  • 40 Аха верно

    6 0 Отговор
    Вестготи и Остготи вече няма. В настоящето първите са заместени от африканци а вторите от укръинси. ЕС ще цъфне и върже като великата римска империя.
  • 41 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 1 Отговор
    Квоти за мигранти?!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дебела кратуна

    2 0 Отговор
    Според мен Мони макрон и жена му (баба му) тайно се надяват някой мигрант да и ашладиса и затова ги крадат от италианците.
  • 44 Кръпката

    5 0 Отговор
    Това не са бежанци. Казват, че са мигранти. Има си начин да искаш да приемеш статут на мигрант. Идваш на КПП на границата и т.н. Ама някакви спасители ги събират по морето и хоп... в Италия, Франция... Ами корабът да ги свали на отсрещния бряг. Нали е спасителен кораб. И толкова. А те квоти, споразумения...
    Украинците в България също са мигранти. Никакви бежанци не са. И ги настаняват в хотелите на морето, а не при мигрантите през турската граница.
  • 45 миризлив пръч

    4 0 Отговор
    На всеки мигрант пушка и каска,и право в Украйна.Това е решението,иначе отърване няма.
  • 46 Не разбирам

    5 0 Отговор
    Защо не ги връщат обратно? Цял свят ли трябва да спасява Европа? Докога? Нямат ли си държави? Какво им е? Не могат да работят за благото си? С какво сме им длъжни? Докога убити полицаи на служба?
  • 47 Анонимен

    2 0 Отговор
    Как така като наближат европейския бряг мигрантите стават " бедстващи" и се налага да бъдат "спасени"?
  • 48 Мишо

    3 0 Отговор
    Някой съгласен ли е съседа да съжали бежанец и да му го доведе да се грижи за него?
  • 49 факт

    0 0 Отговор
    Вижте снимката - млади, здрави мъже бягат от какво точно не е ясно. Мен ме интересува друго - ще има ли международно разследване във връзка с твърденията, че различни НПО-та финансират млади мъже да напускат държавите си и да емигрират в Европа? Вярно ли, че ги водят с кораби до открито море, след което подават сигнал SOS, в резултат на който най-близките кораби се втурват да спасяват бедстващите пътници, след което ги доставят до европейски държави, които трябва да приютят бедстващите? Очевидно е, че става въпрос за нападение - няма как едновременно хиляди млади африканци и азиатци от бедни държави да осигурят финансово бягството си. Става все по-очевидно, че Европа е нарочена за унищожение в резултат на десетки кризи едновременно, няма континент, който може да издържи на това.
Новини по държави: