26 Ноември, 2022 15:23 1 344 3

Успя ли Джорджа Мелони да се справи с нелегалната миграция?

  • джорджа мелони-
  • италия-
  • мигранти-
  • средиземно море

През втората седмица на ноември кораби на частни морски спасители с няколкостотин души на борда са държани край бреговете на Италия в продължение на дни

Успя ли Джорджа Мелони да се справи с нелегалната миграция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Корабът с мигранти Ocean Viking, който Италия отказа да приеме, се превърна в ябълка на раздора между Рим и Париж. Но поведението на Джорджа Мелони е по-скоро символично, смятат експерти.

Новата министър-председателка на Италия Джорджа Мелони даде много сериозно обещание на своя народ по време на предизборната си кампания - да спре незаконната миграция. То се оказа от решаващо значение за победата на партията ѝ. Но може ли да го постигне? Малко повече от месец след началото на мандата на Мелони, миграцията предизвиква сериозно напрежение както в самата Италия, така и в отношенията на Рим със западните ѝ партньори.

Дипломатически разрив с Франция

През втората седмица на ноември кораби на частни морски спасители с няколкостотин души на борда са държани край бреговете на Италия в продължение на дни, пиши германският t-online. Един конкретен кораб - Ocean Viking - се превърна в голям проблем за Рим.

Европейската комисия поиска Италия незабавно да допусне кораба до пристанище. Но много бързо стана ясно, че твърдата позиция на италианското правителство е само символична - докато корабът не беше допуснат, корабите на италианската брегова охрана необезпокоявано транспортираха спасените до брега, пише t-online. Освен това мнозинството от мигрантите стигат до бреговете на Италия със собствени лодки.

Скоро след това Мелони обяви още един символичен успех - разпространена беше информацията, че Мелони и френският президент Еманюел Макрон са се споразумяли корабът да акостира на френско пристанище. Правителството в Париж обаче реагира гневно и отрече подобни уговорки да са правени. Корабът все пак акостира във френския град Тулон, но проблемите между двете държави се задълбочиха.

Изолирана ли е Мелони от европейските партньори?

След като корабът се озова във Франция, Париж замрази плановете си да приеме 3500 мигранти от Италия, част от европейска сделка за преразпределение, и предложи други държави да последват този пример. Френският министър на вътрешните работи Джералд Дарманин също така обяви планове за укрепване на границата с Италия, за да бъде намалено преминаването на мигранти, пише "Политико".

Мелони заяви, че всичко това се дължи на "недоразумение". Според нея искането на Франция и други държави да изолират Италия "предава европейската динамика на солидарност и споделяне". Анализатори и опозиционни политици заявиха, че инцидентът рискува да отчужди европейските съюзници и институции в момент, когато благоразположението на ЕС е от решаващо значение за Италия, тъй като държавите членки започват преговори за реформа на фискалните правила на ЕС.

Под натиска на Италия за този петък беше насрочена и специална среща на върха на министрите на вътрешните работи на ЕС, където стана ясно, че конфликтът между Париж и Рим далеч не е разрешен, отбелязва t-online. Дарманин отново обвини Италия, че "пренебрегва морското право", като затваря пристанищата си за спасителни кораби. Затова той не вижда причина Франция или Германия да приемат кандидати за убежище, преразпределени от Италия.

Ще успее ли Мелони да постигне целта си?

Но защо италианското правителство би се поставило в тази ситуация? Това е резултат от избора на правителството на Мелони да запази твърда позиция по въпроса с миграцията, който ѝ осигури подкрепата на голяма част от нейния електорат, коментира Николета Продзи от Института за международни отношения в Рим пред "Файненшъл таймс". Според експертката италианската министър-председателка няма поле за маневриране по другите обявени от нея приоритети в сферата на външната политика и икономиката.

Реакцията на Франция в този конфликт обаче също е мотивирана от вътрешнополитически проблеми, коментира Пиродзи пред "Файненшъл Таймс”. По думите ѝ Макрон също е подложен на вътрешен натиск по отношение на миграцията от страна на републикаците и партията на Марин льо Пен. Трябва да имаме предвид неопитността на Мелони по отношение на дипломацията и европейските политики, посочва още Продзи. Както и идеологическата и политическа дистанция между нея и Макрон, обобщава експертката.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    9 0 Отговор
    Снимката говори. " бежанци" ....двадесетгодишни хю мне та. Ду пе да ни е яко!
  • 3 Сега след като ни приемат в Шенген...

    4 0 Отговор
    Ще станем депо за приемане на всички мигранти от белите държави...Всичкото което е с интелект под 50 и с големи пакети в гащите ще бъде обучавано върху туземските в България и най надарените ще радват европейките във Франция,Германия и Скандинавието...
Новини по държави: